Medal of Honor: Warfighter

Gespeeld op pc. Ook beschikbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Schieten in games is een ding, een groot ding. Soms zou je zelfs het idee kunnen krijgen dat er meer shooters te koop zijn dan geweren. Toch heeft uitgever Electronic Arts het idee dat deze markt nog altijd niet verzadigd is, want zij brengen ons alweer het zestiende deel in de Medal of Honor-serie. Op de E3 heb ik namens FOK!games het multiplayergedeelte mogen uitproberen. Weet Medal of Honor: Warfighter een vernieuwing in het genre te brengen? Of wordt dit een spel van dertien in dozijn?


Voor Medal of Honor: Warfighter hebben de makers dertien speciale eenheden uitgekozen uit de legers van tien verschillende landen. Het eerste wat hierbij opvalt is dat men hierbij voornamelijk voor redelijk onbekende eenheden heeft gekozen in plaats van de alom bekende special forces. Ik weet zelf wel iets af van legereenheden, maar ik heb toch echt nog nooit van de Noorse FSK, de Poolse GROM of de Zweedse SOG gehoord. Elke eenheid heeft hierbij een bepaalde specialiteit toebedeeld gekregen. De één is een sluipschutter, de volgende een tank en weer een ander is gebouwd om snel door het slagveld te manoeuvreren.

 

Wat mij persoonlijk enigszins tegenviel is dat elke speciale eenheid ook echt maar één specialiteit heeft. Je kunt dus niet een goed opgezet en uitgebalanceerd Russisch Spetsnaz-team neerzetten. Als je met een team wilt spelen dat alle disciplines bezit, dan zul je dus allemaal een andere eenheid moeten kiezen. Ik had het persoonlijk wel een leuk idee gevonden om bijvoorbeeld als clan met alleen maar Amerikaanse Seals tegen een clan Poolse GROM te vechten.

 

Een leuke extra optie in de multiplayer is een feature die de makers fireteams noemen. Je speelt namelijk te allen tijde in een team van twee. Je kunt dus in een groot team spelen, maar met één speler heb je een speciale band. Binnen een fireteam kun je altijd en overal zien waar jouw maat zich bevindt. Ook als er drie gebouwen tussen zitten zie je aan een rood omlijnd silhouette waar hij of zij zich bevindt. Ook krijg je een melding in je scherm als jouw maat is neergeschoten.

 

Bij het respawnen heb je ook een voordeel aan de fireteams. Je hebt namelijk de optie om willekeurig achterin het speelveld te respawnen of vlak achter je fireteammaat. Wanneer jouw maat wordt neergehaald zie je ook de tegenstander die hem heeft doodgeschoten met een rode rand aangegeven. Wanneer jij hem direct daarna doodt, zal jouw maat direct respawnen, zonder de respawntijd te hoeven af te wachten.

 

Door de verschillende specialiteiten van de personages heeft de gameplay ook verschillende snelheden van spelen. De tank, die een zwaar pantser draagt, loopt ook daadwerkelijk veel langzamer door het veld heen en heeft minder zicht door zijn pantser. Dit maakt het spel heel interessant om te spelen, doordat elk voordeel dat je hebt ook een nadeel heeft. Er is ook iets waarvan ik er nog altijd niet over uit ben of het leuk of jammer is. Wanneer je je respawnkeuze maakt, kun je ook wisselen van eenheid. Aan de ene kant is dat leuk, omdat je dan gerichter met een bepaalde specialiteit achter de man of vrouw die jou heeft gedood aan kunt gaan. Aan de andere kant haalt dat ook wel weer een stuk uitdaging uit het spel weg, doordat je niet meer echt hoeft na te denken met welke eenheid je gaat spelen. Is het een verkeerde keuze, dan kun je immers vrij snel weer wisselen.

Al met al ben ik van mening dat Medal of Honor: Warfighter een hele toffe shooter gaat worden. Het spel loopt heel vloeiend door en biedt met de verschillende legereenheden meer dan voldoende variatie. Door de vorming van fireteams zul je snel geneigd zijn om ook in tweetallen door het speelveld te manoeuvreren. Niet alleen kun je hierdoor prima experimenteren met verschillende combinaties van specialiteiten, maar je hebt ook nog eens extra voordeel bij respawnen wanneer je in de buurt van je fireteammaat blijft. Zonder veel van de andere shooters te hebben gezien durf ik toch te zeggen dat Medal of Honor: Warfighter zomaar dé shooter van 2012 kan gaan worden. Medal of Honor: Warfighter komt 23 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.