The Elder Scrolls V: Skyrim

De wapens kun je allemaal terugvinden in je menu, dat er stijlvol en overzichtelijk uitziet. Een leuke extra is dat je alle items die je in de game kunt vinden in veel detail en in 3D kunt bekijken. Zo kun je volledig inzoomen op je nieuwe wapens of eens zien hoe zo’n schedel er van onderen uitziet. In het menu kun je wapens, potions, spreuken en andere items als favoriet aanmerken. Door in de game op het pijltje naar beneden te drukken gaat de game op pauze en kun je uit een lijstje van je favorieten items selecteren welke je wilt gebruiken. Door de bumpers te gebruiken geef je aan welke hand welk item moet vast houden. Op deze manier is het erg gemakkelijk om tussen wapens te switchen en dit werkt erg goed. Doordat de game wordt gepauzeerd kun je zelfs rustig nadenken over wat je precies wilt gebruiken en hoef je je even geen zorgen te maken over de aanstormende vijanden. Dit is wellicht wat onrealistisch, maar speelt wel zo makkelijk.

sKYRIM

Skyrim bevat geen klassen. Je moet dus niet in het begin van de game aangeven hoe je de game wilt gaan spelen, je kunt doen en laten wat je wilt. Door vijanden te verslaan en quests te voltooien zul je ervaring opdoen en bij genoeg ervaring zul je een level stijgen. Naast je algemene level hebben verschillende skills ook allemaal een eigen level. Vecht je vooral met magie, dan zullen de magische krachten die je gebruikt in level omhoog gaan. Hierdoor kun je jezelf specialiseren in bepaalde skills of juist van de achttien beschikbare skills aan alles wat tijd besteden. Bij het behalen van een algemeen level kun je je health, stamina en magicka verhogen. Daarnaast kun je om de paar levels perks kiezen. Deze perks zijn onderverdeeld in de achttien verschillende skills en kunnen je nieuwe mogelijkheden geven of juist je al aanwezige skills versterken.

Skyrim


Het vechten in Skyrim voelt lekker aan. Met je rechter bumper bestuur je je rechterhand, met je linker de linkerhand en door deze langer in te drukken zal je een sterkere aanval doen. Bij het vechten moet je rekening houden met je health, je stamina en als je veel magie gebruikt, je magicka. Deze drie metertjes kun je zoals gewoonlijk snel bijvullen door het gebruik van potions, maar als je lang genoeg rust houdt zullen ze ook vanzelf weer bijvullen. Door flink uit te halen zul je tegenstanders moeten verslaan en dit werkt goed. Zwaarden ketsen af op schilden en het is altijd de bedoeling om een gaatje in de verdediging van je tegenstanders te vinden terwijl je zelf veilig blijft. De gebruikelijke manier om te vechten is in first person view maar dit kan bij meerdere of zeer snelle tegenstanders wel eens onoverzichtelijk worden. De game is ook volledig te spelen in third persion view en hierbij is het overzicht dan ook een stuk beter. Enige nadeel vond ik wel dat je moeilijk kunt zien waar je precies slaat en zou een lock-on optie eigenlijk wel een must zijn. Toch is de third person view een stuk verbeterd ten opzichte van Oblivion en ook Fallout. Je hebt niet meer het gevoel dat je personage over het landschap glijdt en het ziet er allemaal mooi gedetailleerd uit.

In de levende wereld van Skyrim is ook een dynamisch weersysteem actief en zal het dag en nacht worden. Als het eenmaal nacht is ziet de wereld er meteen een stuk enger en gevaarlijker uit. In de wildernis is het dan ook echt pikkedonker en moet je goed opletten dat er niet ineens een vijand naast je staat. Zo wist ik het een keer voor elkaar te krijgen om een reus volledig over het hoofd te zien en stompte hij me met één klap terug naar het vorige checkpoint. 's Nachts zijn er ook andere wezens actief dan overdag. Zo kwam ik op mijn reis twee vampieren tegen. In Skyrim is het wederom mogelijk om de vampierenvloek te krijgen waardoor je het zonlicht zult moeten mijden, maar wel een stuk sterker bent.

SkyrimSkyrim