FIFA 11

FIFA 11 Header

Gespeeld op de PS3.

Na mijn speelsessie met PES 2011 bij Konami was ik benieuwd of FIFA dit jaar sterk genoeg kon terugkomen. Op de GamesCom in Keulen heb ik de tijd genomen om het nieuwste FIFA deel te spelen om zo te kunnen beoordelen wie dit jaar de sterkere footie heeft.

Ik zal meteen maar even eerlijk zijn. Ik heb veel PES gespeeld totdat FIFA 09 uitkwam. Bij FIFA 10 heb ik definitief de overstap gedaan. Mijn liefde voor de FIFA-serie is dus pril, maar toch ook hartstochteliijk. Vandaar dat ik ook erg verbaasd was dat PES dit jaar erg sterk uit de hoek kwam. Maar met mijn roze zonnebril zei ik dat mijn vertrouwde FIFA het dit jaar waarschijnlijk toch gaat winnen. Toen ik op de GamesCom naar de EA stand liep had ik ook hoge verwachtingen. Toen ik er wegliep had ik toch gemengde gevoelens. Het is lastig om te omschrijven hoe dit zo komt, maar ik waag een poging.

Als je FIFA 10 gewend bent en FIFA 11 vastpakt, voelt het vertrouwd aan. Alles is wat opgeleukt, maar zit waar het hoort te zitten. In de demo die ik speelde kon ik kiezen uit zes internationale teams, waaronder Real Madrid, Barcelona en Arsenal. Zoals fans al weten zit er tijdens het laden van de wedstrijd een stukje een op een met de keeper om je bezig te houden. Met de nieuwe Be A Keeper-mode kun je dit keer dus ook met zijn tweeën in de preloader spelen. Als je met een speler speelt, speel je gewoon als een speler tegenover een computergestuurde keeper. De keeper is verbeterd in FIFA 11. Ik was altijd gewend om lobjes te doen op de keeper. Of als ik stil voor de keeper stond ging ik weleens wachten tot hij op me afkwam, en de bal er op het laatste moment eroverheen tillen. Dit is me beide geen enkele keer gelukt, zowel in de wedstrijd als tijdens het laden van de wedstrijd.

FIFA 11

Mijn eerste wedstrijd was tegen de computer. Ik hoop dat de computer op amateur-klasse stond, want ik heb in de eerste twee wedstrijden respectievelijk 5 - 0  en  4 - 0 gespeeld. En dan speelde ik met Barcelona tegen Real Madrid. Ik was best teleurgesteld in deze wedstrijden omdat ze totaal geen uitdaging bieden. Achteraf speelde ik een wedstrijd tegen Ritse, en dat liep wat milder af. De goals werden gemaakt door vanaf de zijlijn naar het midden te spelen, waarbij ik gewoon rechtstreeks door de verdediging heen kon lopen en hem in de kruising schoot. Niet ten nadele van de keeper trouwens, want die is inderdaad verbeterd. De verdediging was echter nog lekker dan Lara Croft in schaarse kleding.

FIFA 11

Maar wat me vooral teleurstelt, is dat dit meer voelt als FIFA 10+ dan een volledig nieuw deel. Natuurlijk, het speelt vertrouwd en ondanks de achterlijke CPU is het tegen een tweede speler best te doen, maar het is niet meer wereldverbeterend. Aan de andere kant heb ik slechts vier wedstrijden gespeeld, en heb ik in de demo voor mijn gevoel niet veel van het Personality+ meegemaakt. Maar toch voelt het allemaal niet totaal vernieuwend aan, en PES 2011 voelt dat wél. Ik zit echt in een footie-identiteitscrisis. Als de review-exemplaren van beide games uit zijn probeer ik ze te bemachtigen en ben ik benieuwd wie er nou echt beter is dit jaar. Wie denken jullie dat er dit jaar wint?