Pro Evolution Soccer 2011

Pes 2011 Header

Gespeeld op de Xbox 360

Ik zal eerlijk zijn: Ik ben dit jaar overgestapt naar FIFA 10 na een aantal jaar PES 6 te hebben gespeeld. Een vriend van me vroeg laatst of ik de PES 2011 preview al had gecheckt, want het scheen volledig veranderd te zijn. Ondanks dat ik zei dat ze dat elk jaar zeiden, was het dit keer anders volgens mijn vriend. Ik heb toen besloten om geen enkele preview te checken voordat ik de game zelf in handen kreeg. Ik wilde er onbevangen instappen.

Ik heb van tevoren nog wel even PES 2010 gespeeld om wat referentie te hebben. Ik heb me een beetje geërgerd aan de gameplay, omdat het niet te vergelijken was met FIFA 10. Toch was ik van plan er onbevangen in te stappen en dit heb ik gedaan. Toen ik de controller in mijn hand gedrukt kreeg was ik stiekem toch wel benieuwd. En mijn nieuwsgierigheid werd beloond. Allereerst hebben ze die verschrikkelijke 'urban' huisstijl laten vallen voor een wat netter, professioneler uiterlijk. Dat vind ik sowieso een positief punt, want het laat zien dat ze de franchise weer wat serieuzer nemen. Tijd om eens met een paar voetballers op het veld te gaan lopen. Het teams selecteren is niets nieuws onder de zon en ik had nu de keuze uit een aantal internationale teams. Ik koos voor Italië met als tegenstander Ghana. Ik wilde namelijk wel zeker zijn dat ik even een goaltje kon scoren. Ik heb de opstelling in mijn favoriete 4-3-3 gezet en na de gebruikelijke opkomst en het nationale volkslied kon de wedstrijd beginnen.

Terwijl je je eerste bal afschiet valt het al meteen op. De makers van deze game hebben de volledig uitgekauwde engine uit de vorige delen geschrapt en zijn opnieuw begonnen. De camera is iets gezakt waardoor je meteen opvalt hoe vloeiend de spelers eigenlijk lopen ten opzichte van de vorige delen. Inderdaad, de animaties zien er stukken beter uit en de spelers spelen stukken vloeiender in vergelijking met de laatste paar delen. Het simpel rondtikken is dit keer een stuk lastiger aangezien je precies de richting in passt waarin je mikt. Hierdoor passte ik de bal soms in de voeten van de tegenstander. Maar je kunt moeilijk de schuld aan de AI geven, want je doet het passen dit keer toch echt zelf. Toen ik in de eerste helft nog niet gescoord had, begon ik hem een beetje te knijpen. Het staat natuurlijk een beetje vreemd als je tegen Ghana met een land als Italië niet minstens één goal kunt scoren, dus ik besloot wat serieuzer te werk te gaan.

Vanaf de tweede helft nam ik me voor om via de flanken naar binnen te gaan spelen. Misschien met een leuk voorzetje of met een paar slimme bewegingen in de 16 meter. Toen ik mijn bal diep wilde geven vanaf het middenveld naar de zijkant, bleef mijn rechterspits een beetje schaapachtig naar de bal kijken. Ik ergerde me meteen en zei geërgerd: 'Waarom loopt hij niet naar voren!?!'. De Pr-vrouw zei dat ik even in de teamopstelling moest kijken.

Pes 2011

Dit ziet er een stuk anders uit dan ik gewend ben. Je ziet namelijk de bolletjes van de spelers in positie op het veld. Hierdoor kun je ze allemaal wat naar voren of juist naar achteren zetten. 'Heerlijk' dacht ik en ben gaan knutselen hierin. Ik heb mijn voorste en rechterspits allebei iets naar voren gezet en ben het menu nog even door gaan kijken. Ondanks dat de opzet wat versimpeld is, zit er nu zoveel meer diepgang in het spel. Je hoeft namelijk niet meer twintig menu's door te lopen voordat je bent waar je wilt zijn. Je kunt nu gewoon 'on the fly' je tactieken aanpassen. Daarnaast kun je snelle counters en een bredere verdediging aan een paar toetsencombinaties vastzetten, zodat je dit tijdens het spelen kunt activeren. Ook het wisselen van spelers is dit keer niet moeilijker dan 2 bolletjes aan elkaar te koppelen. Zij het op het veld of aan de zijlijn.

Conclusie.
Toen ik even met de Pr-vrouw aan het praten was, waren we het erover eens dat het voor de PES-serie allemaal heel snel gegaan is. Het was altijd een beetje de underdog die gemaakt werd door een kleine groep developers. Op een gegeven moment werd PES beter dan FIFA, wat op zich goed nieuws is. Maar voor een kleine groep developers is het moeilijk om ineens aan de verwachtingen van al deze mensen te voldoen. Hierdoor zijn er wat mindere delen geweest en dit geeft Konami zelf ook toe. Maar met PES 2011 zijn ze serieus. En dit druipt ook van de game af. PES 2011 is totaal niet te vergelijken met PES 2010 en speelt zelfs zo lekker dat ik benieuwd ben waar FIFA 11 mee op de proppen gaat komen. Tot die tijd geef ik PES 2011 een kans. En wat betreft de uitslag van mijn wedstrijd tegen Ghana: Geen commentaar...