Nieuws
Aandeelhouders zakenbank accepteren buyout
De kredietcrisis die Amerika het afgelopen jaar trof, begon bij Bear Stearns. Twee zogenaamde hedgefondsen (speculatieve beleggingsfondsen) van die bank kwamen afgelopen zomer in moeilijkheden. In maart van dit jaar raakte Bear plotseling in grote liquiditeitsproblemen, omdat in korte tijd veel handelspartners bij de bank vertrokken toen deze de financiële positie van Bear niet meer vertrouwden.
Op vrijdag 14 maart meldde Bear voor het eerst dat ze weliswaar met grote liquiditeitsproblemen te kampen hadden, maar dat JP Morgan, een van de oudste banken ter wereld, een noodlening had verstrekt om de acute problemen op te lossen. Deze lening werd gedekt door de Federal Reserve (de centrale bank) in New York, zodat JP Morgan geen risico liep. Het aandeel Bear Stearns halveerde van 60 naar 30 dollar op het nieuws.
De lening bleek echter niet toereikend; het kwaad was al geschied. Het zou het onmiddellijke faillissement van Bear hebben betekend, als niet hetzelfde weekend nog werd afgesproken dat JP Morgan de bank voor 2 dollar per aandeel zou overnemen. Wederom stond de Federal Reserve garant voor het grootste deel van de verliezen van Bear Stearns. JP Morgan verhoogde het bod later onder druk van aandeelhouders naar 10 dollar.
De redding van de Federal Reserve was uitzonderlijk (het gebeurde slechts twee keer eerder in de geschiedenis), maar noodzakelijk, omdat het omvallen van een bank met een omvang als Bear Stearns een domino-effect had kunnen veroorzaken. Andere financiële instellingen zouden dan zijn meegenomen in de val van Bear.
Op de aandeelhoudersvergadering bood voormalig bestuursvoorzitter James Cayne persoonlijk zijn excuses aan. "We zijn in een orkaan terecht gekomen... Er is geen woede, er is simpelweg berouw." Desondanks probeerde hij er alsnog een positieve draai aan te geven: "het is een trieste dag, maar we slaan ons er doorheen, en we komen er misschien wel beter uit". Dat laatste lijkt vooral voor 7000 werknemers van Bear te gelden, die bij JP Morgan aan de slag kunnen. Voor de aandeelhouders smaken de druiven daarom niet minder zuur.
Jezus mijn bank was na 5 jaar al versleten foto
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
Uiteindelijk betaalt de Amerikaanse burger het toch wel, als het niet via de belastingen is, dan wel via de inflatie.
Houden ze nog genoeg over hoor, alleen zijn ze het niet zo gewend foto
Lullo scrotum ejaculatio est.
Hattrick: Ladderzatsquad (208243)
Degenen die de prijs betalen zijn de (Amerikaanse) consumenten. De belastingbetalers. Niet alleen wordt hun belastingeld gebruikt om wanbeleid te belonen, ze krijgen er een extragratis economische crisis bij, die door dit soort acties van de FED (in tegenstelling tot wat ze zeggen) natuurlijk alleen maar versterkt wordt.
de familie morgan is één van de founding fathers, dus EIGENAAR van de centrale bank (al proberen ze dit angstvallig geheim te houden). vind je 't gek dat ze die overname steunden?
Overigens zal de overname vanuit de Federal Reserve geregeld zijn met JP Morgan, niet andersom.
Maar het was dit, of iedereen eruit natuurlijk.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken