Na ploffende piepers nu exploderende walkie-talkie's in Libanon, 14 doden

Opnieuw is er communicatieapparatuur van Hezbollah tot ontploffing gebracht - deze keer walkie-talkie's. Volgens de autoriteiten zijn er minstens negen doden en meer dan 300 gewonden gevallen.

Nadat gisteren gecoördineerd  duizenden semafoons (pieper/ pager) ontploften in Libanon, zijn er vandaag nog meer explosies geweest in de hoofdstad Beiroet en elders in het land. Volgens veiligheidsbronnen ontplofte in de namiddag radioapparatuur die door de Hezbollah militie wordt gebruikt in het zuiden van het land en in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Volgens informatie uit Hezbollah-kringen en van de regering ging het dit keer om portofoons. Volgens Libanese veiligheidskringen werden net als de dag ervoor veel leden van de pro-Iraanse Hezbollah getroffen. 

Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er minstens veertien doden en meer dan 450 gewonden gevallen. Gisteren vielen er bij soortgelijke explosies van duizenden piepers twaalf doden en meer dan 2700 gewonden.

'Dezelfde geluiden als gisteren'
"We horen dezelfde geluiden als gisteren," meldden ooggetuigen in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet. Ook in de havenstad Tyrus waren er explosies te horen. Er werden talloze ambulances ingezet, meldden mensen ter plaatse. Tenminste een van de explosies werd gehoord nabij een begrafenis van iemand die gisteren werd gedood door een ontploffende semafoon.

Volgens persbureau Reuters waren de gewonden voornamelijk gewond aan hun handen of buik. De portofoons werden vijf maanden geleden door de milities gekocht, rond dezelfde tijd als de piepers, zei een veiligheidsfunctionaris.

Na de explosie gisteren heeft het in Taiwan gevestigde merk van de piepers elk verband met het incident ontkend. Gold Apollo CEO Hsu Ching-Kuang zei in New Taipei dat de apparaten alleen het logo van het bedrijf droegen en niet door zijn bedrijf in Taiwan zijn vervaardigd. Toen persbureau dpa er naar vroeg, legde Gold Apollo uit dat een in Hongarije gevestigd bedrijf de piepers had ontworpen en vervaardigd. "Volgens een overeenkomst geven we BAC toestemming om ons handelsmerk te gebruiken om producten in bepaalde regio's te verkopen, maar het ontwerp en de productie zouden volledig door BAC worden gedaan", zei Gold Apollo ook. Het AR-924-model dat in de mediaberichten wordt genoemd, wordt ook geproduceerd en verkocht door BAC.

Volgens Taiwanese mediaberichten wil Gold Apollo juridische stappen ondernemen omdat het bedrijf zichzelf als slachtoffer ziet. Gold Apollo is opgericht in 1995 en is gespecialiseerd in draadloze radiosystemen.

Vergelding aangekondigd
Hezbollah heeft vergelding aangekondigd voor de ontploffende semafoons. Het hoofd van de uitvoerende raad van de militie, Hashem Safieddine, kondigde een "speciale vergelding" aan, de terroristiche groepering verdenkt Israël van de aanval. 

Volgens mediaberichten zou de Israëlische spionagedienst Mossad de explosieven in de door Hezbollah geïmporteerde piepers maanden voor de ontploffingen hebben geplaatst.

-