FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 februari 2024

Langlaufers Karlsson en Golberg sprinten naar massastartwinst in Canmore

In het Canadese Canmore hebben 's werelds beste langlaufers zondagavond de derde World Cup-wedstrijd van hun verblijf aldaar afgewerkt. Dit keer stond er een massastart over twintig kilometer op het programma, in tegenstelling tot de vijftien kilometer van vrijdag ging dat in de klassieke stijl.

Vrouwen
Even na de helft van de wedstrijd wist een groepje van zeven vrouwen zich los te werken van de rest, hoewel de Duitse Katharina Hennig die groep al snel moest laten gaan. Met z'n zessen trokken ze richting de slotronde, waarin de Finse Kerttu Niskanen en Frida Karlsson uit Zweden ontsnapten. Zij streden vervolgens om de winst en het was Karlsson die, niet geheel verrassend, de rappere sprintbenen had. Niskanen werd tweede, de Noorse Heidi Weng klopte landgenote Astrid Øyre Slind in de sprint om plek drie.

Mannen
De Zweed Jens Burman was de enige echte aanvaller, maar zijn solopoging werd al vrij snel in de kiem gesmoord door de grote groep, die in de ronden daarna beetje bij beetje kleiner werd. Toch was er nog een groep van meer dan tien mannen over voor de eindsprint, die ietwat verrassend gewonnen werd door de Noor Pål Golberg. Hij klopte topfavoriet en landgenoot Johannes Høsflot Klæbo, terwijl Mattis Stenshagen het Noorse podium completeerde. De Nederlandse Oostenrijker Mika Vermeulen finishte keurig als tiende.

Haller schiet Ivoorkust naar Africa Cup-titel

In een wederom bloedverzengend heet Abidjan is zondagavond de finale gespeeld van de Africa Cup of Nations. Ivoorkust nam het voor eigen publiek op tegen Nigeria, waarbij de Ivoriaanse coach een bijzondere prestatie neer kon zetten: Emerse Faé begon het toernooi als assistent van Jean-Louis Gasset, maar na een zeer matige groepsfase werd Gasset ontslagen en nam Faé het over.

In de eerste twintig minuten waren de kansjes vooral voor het gastland, na een klein half uur stuitte Simon Adingra op de Nigeriaanse doelman Stanley Nwabili. Kort daarop was het echter Nigeria dat de score opende: aanvoerder en geboren Haarlemmer William Troost-Ekong kopte vanuit een corner fraai over keeper Yahia Fofana heen.

Na een ruim uur spelen konden de tienduizenden fans in Abidjan toch juichen: Franck Kessié promoveerde een corner met het hoofd tot doelpunt voor de 1-1. Tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd Sebastian Haller de grote held: de oud-Ajacied tikte een pass van Adingra perfect het doel in en bezorgde Ivoorkust zo de derde Africa Cup-titel.

Waterpolosters onttroond als wereldkampioen na shootout tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolosters zijn na ruim een half jaar al geen wereldkampioen meer. Na de wereldtitel in Fukuoka afgelopen zomer, lukte het in Doha niet om die titel te verdedigen: Hongarije was maandag in de kwartfinales te sterk voor de Nederlandse ploeg.

Nederland liep in vrijwel de hele wedstrijd steeds wat achter de feiten aan, hoewel keepster Laura Aarts er wel voor kon zorgen dat het verschil beperkt bleef tot één en soms twee goals. Nederland knokte zich terug en met een paar seconden te gaan scoorde Maartje Keuning de 8-8, waardoor shootouts nodig waren.

In die shootouts gingen de eerste vier pogingen voor beide teams raak, waarna Hongarije ook worp vijf raakte. Daar ging het mis voor Nederland: Lieke Rogge stuitte op keepster Alda Magyari en Hongarije mocht zich op gaan maken voor de halve finales. Daarin treft het Griekenland dat met 14-12 van Italië won. De VS won met 10-9 van Australië en treft Spanje, dat Canada met 12-9 klopte.

Kamminga en Steenbergen grijpen naast WK-medailles; Schouten, De Waard en Toussaint in finales

In Doha is maandagavond de tweede finalesessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Er stonden vier finales op het programma, waarbij de twee finales met Nederlandse deelname geen medailles opleverden.

100m schoolslag mannen, finale
Bij afwezigheid van wereldkampioen Qin Haiyang ging het goud en zilver naar twee van de drie zwemmers die vorig jaar op het WK zilver pakten: de Amerikaan Nic Fink won in 58,57 seconden, voor de Italiaan Nicolo Martinenghi (58,84). Brons was er in 59,10 voor de teruggekeerde Britse grootheid Adam Peaty, terwijl de derde vicewereldkampioen van vorig jaar, Arno Kamminga, het in 59,22 moest doen met plek vijf - Caspar Corbeau finishte in 59,37 als gedeeld zevende.

100m vlinderslag vrouwen, finale
Het gros van de WK-finalistes van vorig jaar was er niet bij, maar dat mocht de pret niet drukken, zeker voor Angelina Köhler: de Duitse snelde in een meer dan uitstekende 56,28 seconden naar de wereldtitel. Zilver was er in 56,61 seconden voor de Amerikaanse Claire Curzan, voor Louise Hansson uit Zweden (56,94).

100m rugslag mannen, halve finales
De jonge Kai van Westering, oorspronkelijk een Fransman, komt nu voor Nederland uit en debuteerde op het WK, wat gelijk erg goed ging. Een finaleplek leverde het nét niet op, met 53,80 seconden kwam hij daar minder dan één tiende tekort voor, maar hij werd wel zeer knap negende.

100m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten had het in de openingsfase wat lastig, maar haar sterke eindschot bracht haar naar de winst in haar halve finale. Met 1:06,30 minuten noteerde ze uiteindelijk de vierde tijd, niet ver van de tweede tijd, maar wel ruim achter de indrukwekkende Chinese Tang Qianting (1:05,36).

50m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje greep naast een plek in de finale, waarin het zoals gebruikelijk volle bak stampen was tot aan de finish. Eén man deed dat het snelst: de jonge Portugees Diogo Ribeiro, vorig jaar goed voor zilver, snelde in 22,97 seconden naar de eerste Portugese wereldtitel in het zwemmen ooit. Zilver ging in 23,07 seconden naar de Amerikaan Michael Andrew, één honderdste voor de Australiër Cameron McEvoy.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Vorig jaar strandden Kira Toussaint en Maaike de Waard in de halve finales, maar met een wat minder stevig bezet deelnemersveld lukte het beide Nederlanders nu wel om de finale te bereiken: Toussaint deed dat in 1:00,37 minuten met de zesde tijd, De Waard ging in 1:00,68 als achtste de finale in.

200m vrije slag mannen, halve finales
Geen Nederlandse deelname, maar het belooft dinsdag wel een mooie finale te worden. De Litouwer Danas Rapsys was in 1:44,96 minuten de snelste in de halve eindstrijd, waar de zwemmers in de top-8 - en dus de finalisten - binnen iets meer dan een seconde van elkaar zaten.

200m wisselslag vrouwen, finale
Wereldkampioene Kate Douglass pakte snel de leiding en de Amerikaanse stond die niet meer af: goud in 2:07,05 minuten, voor de Canadese Sydney Pickrem (2:08,56) en de Chinese Yu Yiting (2:09,01). Marrit Steenbergen tikte aan na 2:10,24 minuten, goed voor de vijfde plek.

BelgiŽ: 'Tyre Extinguishers' laat banden SUV's en terreinwagens leeglopen

In een aantal Belgische steden worden bezitters van SUV's en terreinwagens geconfronteerd met leeggelopen banden. De wegenwacht heeft zijn handen vol. De banden zijn niet lekgestoken, maar door een klein balletje in het ventiel te drukken heeft iemand alle lucht uit de autoband laten ontsnappen. De auto wordt dus niet beschadigd. Actiegroep 'Tyre Extinguishers' eist de verantwoordelijkheid van deze acties op en roept iedereen op hetzelfde te doen. Op hun website leggen ze uit hoe men een band leeg kan laten lopen. 

Op Tyre Extinguishers staan de volgende beweegredenen voor hun acties:

"Waarom doen we dit?
SUV's en 4x4's zijn een ramp voor onze gezondheid, onze openbare veiligheid en ons klimaat. Grotere en grotere auto's domineren onze steden, en dat allemaal zodat een paar bevoorrechten met hun rijkdom kunnen pronken. Omdat regeringen en politici gefaald hebben om ons tegen dit gevaar te beschermen, moeten we onszelf beschermen.

Wij willen het bezit van een enorme vervuilende 4x4 in de stedelijke gebieden van de wereld onmogelijk maken.

We doen dit door de banden van deze enorme, onnodige voertuigen leeg te laten lopen, wat ongemak en kosten veroorzaakt voor hun eigenaars.

SUV's zijn een ramp voor het klimaat: Omdat SUV's groter en zwaarder zijn dan andere auto's, zijn ze vervuilender en verbruiken ze meer brandstof. Hierdoor zijn ze een ramp voor ons klimaat. Onderzoekers van het Internationaal Energie Agentschap waren in 2019 geschokt toen ze ontdekten dat SUV's de op één na grootste oorzaak zijn van de wereldwijde stijging van kooldioxide-uitstoot in de afgelopen tien jaar - meer dan de scheepvaart, luchtvaart, zware industrie en zelfs vrachtwagens. Het toenemende tempo waarin SUV's worden gekocht, doet alle koolstofbesparingen teniet die het gevolg zijn van het overstappen op elektrische auto's. Als SUV-rijders een land zouden zijn, zou het de zesde grootste uitstoter ter wereld zijn. Bron: Internationaal Energie Agentschap

SUV's veroorzaken luchtvervuiling: Grotere auto's stoten meer giftige dampen uit, waardoor de luchtvervuiling in onze steden toeneemt. Wetenschappers leggen steeds meer verbanden tussen luchtvervuiling en een hele reeks gezondheidsproblemen, van hartaanvallen, beroertes, kanker, longproblemen, miskramen tot zelfs geestelijke gezondheidsproblemen. Er komt steeds meer bewijs dat luchtvervuiling slechter voor ons is dan we dachten - en grote vervuilende voertuigen zijn de grootste boosdoeners.

SUV's zijn gevaarlijk: SUV's hebben een veel grotere kans op een ongeluk met dodelijke afloop als ze een voetganger aanrijden dan gewone auto's. Psychologische studies hebben aangetoond dat bestuurders van SUV's meer risico's nemen en daardoor andere weggebruikers en voetgangers in gevaar brengen. Zelfs bestuurders en passagiers van SUV's hebben een grotere kans om te overlijden bij ongevallen.

SUV's zijn overbodig: Driekwart van deze 'off-road' voertuigen wordt verkocht aan mensen die in steden wonen. Ze bestaan puur voor de ijdelheid van hun eigenaars, die ze bezitten als een statussymbool. Omwille van deze ijdelheid en opzichtige consumptie wordt de klimaatverandering verergerd, ademen we vervuilde lucht in en sterven er meer mensen bij ongelukken. Dit is onaanvaardbaar."

Op de website zijn in verschillende talen leaflets te vinden die men bij de leeggelopen banden kan achterlaten:Leaflet Tyre Extinguishers NL ( @ www.tyreextinguishers.com/leaflet)

Leaflet Tyre Extinguishers NL ( @ www.tyreextinguishers.com/leaflet)Hoe Rusland de stad Avdiivka verovert

Volgens Oekraïne zijn de gevechten om Avdiivka niet eerder zo hevig geweest dan nu. Rusland voert al maandenlang intensieve aanvallen uit op de strategisch gelegen stad in Donetsk. Het Russische leger boekt tegen een zeer hoge prijs langzaam terreinwinst, ze zouden letterlijk over de lijken van hun medesoldaten rijden om hun doel te bereiken. De stad raakt steeds meer afgesloten van de buitenwereld en het valt te vrezen dat de stad binnenkort zal vallen.

Nieuwsuur maakte deze korte documentaire over het Russisch offensief bij Avdiivka.

Trailer: een outsider wordt een samurai in Shōgun

De volgende epische tv-serie zou zich zomaar wel eens in Japan kunnen afspelen, zou je kunnen denken als je de trailer van Shōgun bekijkt.

De FX-serie Shōgun is gebaseerd op de roman van James Clavell en speelt zich af in Japan in het jaar 1600, aan het begin van een eeuwenlange burgeroorlog. De Japanse Lord Yoshii Toranaga vecht voor zijn leven wanneer zijn vijanden in de Raad van Regenten zich tegen hem keren, totdat er een mysterieus Europees schip vlak bij een vissersdorpje strandt.

Shōgun is vanaf 27 februari te streamen via Disney+. Castleden zijn onder andere Anna Sawai (Monarch: Legacy of Monsters), Hiroyuki Sanada (47 Ronin) en Cosmo Jarvis (Raised by Wolves).

De mensheid is niet langer de baas in Kingdom of the Planet of the Apes-trailer

Het duurt nog even voordat de filmserie is aanbeland bij de situatie die Charlton Heston ervoer in Planet of the Apes (1968), maar de vierde film in de huidige Apes-serie, die een nieuwe trilogie moet inluiden, toont de volgende stap in de evolutie. De eerste beelden hiervoor zijn nu te zien in een nieuwe trailer.

Kingdom of the Planet of the Apes speelt zich af in de toekomst, enkele generaties na het bewind van Caesar. In deze tijd zijn de apen de dominante soort en leven in harmonie samen, maar leiden de mensen een ondergedoken leven. Terwijl een nieuwe, tyrannieke apenleider zijn imperium opbouwt, maakt een jonge aap een aangrijpende reis die er voor zorgt dat hij alles wat hij heeft geleerd over het verleden in twijfel trekt. De keuzes die hij maakt zal de toekomst voor zowel apen als mensen bepalen.

De film is geregisseerd door Wes Ball. Castleden zijn onder andere Owen Teague (IT), Freya Allan (The Witcher), Kevin Durand (Locke & Key), Peter Macon (Shameless) en William H. Macy (Fargo). Kingdom of the Planet of the Apes is in bioscopen te zien vanaf 8 mei.

Taylor Swift steunt alleen haar lief tijdens Super Bowl, alle conspiracy ten spijt

De Republikeinse samenzweringstheorieën zijn niet uitgekomen tijdens de Super Bowl. Hoewel de Chiefs de Super Bowl hebben gewonnen en het een ongelooflijk spannende wedstrijd was, heeft Taylor Swift alleen voor haar lief Travis Kelce en zijn team gejuicht. Ze heeft dus niet zoals de complotdenkers dachten van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar steun voor Joe Biden uit te spreken.

Swift genoot van de spannende wedstrijd en wachtte na de overwinning netjes tot het juiste moment om Kelce te feliciteren. Pas nadat hij de Lombardi-trofee in handen had en de overwinning had geclaimd, begaf ze zich door de menigte om hem te omhelzen.

Staat: in cassatie tegen uitspraak verbod doorleveren F-35-onderdelen aan IsraŽl

Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum hebben een kort geding tegen de Nederlandse Staat aangespannen. Zij willen dat de Staat de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël verbiedt. Het hof stelt hen in het gelijk en beveelt de Staat om een eind te maken aan de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël.

Update 17.30 uur:
De Staat gaat in cassatie tegen het arrest van het Gerechtshof Den Haag over de doorlevering van Amerikaanse F-35-onderdelen aan Israël. Dat heeft minister Van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) besloten. Het Hof heeft vanmorgen bepaald dat er over uiterlijk 7 dagen vanuit Nederland geen doorlevering van F-35-onderdelen naar Israël meer mag plaatsvinden. Uiteraard respecteert het kabinet de uitspraak van het Hof en zal die uitvoeren.

Het kabinet is van mening dat de doorlevering van Amerikaanse F-35-onderdelen niet onrechtmatig is. Volgens het kabinet is het aan de Staat om zijn buitenlandbeleid vorm te geven. De regering gaat in cassatie omdat het van mening is dat het Gerechtshof dit onvoldoende heeft meegewogen.

Intussen gaat Nederland snel in gesprek met internationale partners binnen het F-35-programma om de Nederlandse rol binnen het programma veilig te stellen. Het kabinet zal zijn uiterste best doen om bondgenoten en partners te overtuigen van de blijvende betrouwbaarheid van Nederland in het F-35-project, en in internationale en Europese defensiesamenwerking.

Die samenwerking is van belang voor de nationale veiligheid van Nederland. Maar ook essentieel voor Israël, omdat de F-35’s een cruciale rol spelen in de veiligheid van Israël. Het gaat dan vooral om dreiging vanuit de regio, bijvoorbeeld uit Iran, Jemen, Syrië en Libanon.

Het besluit van de Staat om in cassatie te gaan staat los van de situatie in Gaza. Nederland dringt aan op een onmiddellijk tijdelijk humanitair staakt-het-vuren en zoveel mogelijk humanitaire hulp aan de noodlijdende bevolking van Gaza. De situatie is zeer zorgelijk. Daarnaast staat vast dat het humanitair oorlogsrecht onverkort van toepassing is. Ook Israël moet zich hieraan houden.

Eerdere berichtgeving:
Vanuit Woensdrecht worden onderdelen voor het F-35-gevechtsvliegtuig naar een aantal landen gedistribueerd, onder andere naar Israël. Deze onderdelen worden beschouwd als militaire goederen, wat betekent dat voor de export vanuit Nederland een vergunning nodig is. Die vergunning is in 2016 verleend.

Op 7 oktober 2023 heeft Hamas een aanval op Israël uitgevoerd, waarbij opzettelijk vele burgers zijn gedood, verwond en ontvoerd. Hamas heeft zich hiermee schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Israël heeft op deze aanval gereageerd door aanvallen in de Gazastrook uit te voeren, de basis van waaruit Hamas opereert.

Naar aanleiding van de aanvallen van Israël in de Gazastrook heeft de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beoordeeld of de uitvoervergunning voor F-35-onderdelen naar Israël kon worden gehandhaafd. Het resultaat van deze beoordeling was dat de Minister heeft besloten niet in de vergunning in te grijpen en de uitvoer naar Israël door te laten gaan.

De eis
Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum (verder: Oxfam Novib) zijn organisaties die zich onder meer inzetten voor een vreedzame oplossing van het conflict in Gaza. Zij zijn het niet eens met de beslissing van de Minister om de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël door te laten gaan. Oxfam Novib is van mening dat Israël bij haar aanvallen in de Gazastrook het humanitaire oorlogsrecht schendt. Zij vordert dat de rechter de Staat beveelt ervoor te zorgen dat de uitvoer van F-35-onderdelen vanuit Nederland naar Israël stopt.

Oordeel hof
Het hof stelt Oxfam Novib in het gelijk. Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook. Israël houdt bij haar aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking. Bij de aanvallen door Israël zijn disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen, waaronder duizenden kinderen. Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet Nederland de uitvoer van militaire goederen verbieden als een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht. Dat betekent dat vanuit Nederland geen uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël mag plaatsvinden. De Minister is bij haar besluit om niet in de uitvoervergunning in te grijpen ten onrechte deze internationale verplichtingen niet nagekomen. Het hof beveelt de Staat dan ook binnen 7 dagen een eind te maken aan de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël.

Politie pakt 6 verdachten op bij steekincident Den Bosch

De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht na een openlijke geweldpleging aan de Vierde Rompert in 's-Hertogenbosch. Hierbij werd één persoon in zijn nek gestoken. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Op dit moment zitten zes verdachten vast.

Zondag 11 februari rond 22.30 uur kreeg de meldkamer diverse meldingen over een ruzie in de wijk. Agenten troffen bij aankomst een gewonde man aan op straat. Het slachtoffer, een 36-jarige man uit Gorinchem, had een flinke steekwond en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Al snel na het incident konden drie personen worden aangehouden. Vandaag werden nog drie verdachten aangehouden. Het betreft mannen uit Waalwijk (20), ’s-Hertogenbosch (28, 34 en 53 jaar) en Drunen (19). Zij worden verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en poging tot doodslag.

Het slachtoffer werd vanochtend in het ziekenhuis aangehouden. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. De recherche heeft de zaak in onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

De politie vraagt getuigen of mensen in het bezit van beelden van het incident om zich te melden.

Foutje in Excel: §87mln schade

Een foutje is snel gemaakt en gelukkig hebben de meeste foutjes geen enorme gevolgen. De beheerder van het Noorse staatspensioenfonds ontdekte onlangs een foutje in een Excel bestand dat gebruikt wordt voor het beheren van de beleggingen, schade: NOK 980mln.

Dankzij het foutje had het fonds meer Amerikaanse staatsobligaties in bezit dan de bedoeling was. Dit werd direct na het ontdekken van de fout gecorrigeerd, maar kostte wel 0,07% rendement. Door de enorme omvang van het fonds is dat ca. NOK 980mln, oftewel bijna €87mln.

Hoewel niet het eerste foutje, is het qua schade wel het grootste foutje dat het fonds tot op heden is tegengekomen. Enkele jaren geleden heeft een foutje ook een keer geld opgeleverd.

Overigens was kern van de fout een verkeerd ingetypte datum: 1 december in plaats van 1 november. Een menselijke fout dus. De verantwoordelijke persoon heeft de fout ontdekt en opgebiecht, alles gedaan om de fout zo snel mogelijk te herstellen, zal waarschijnlijk een paar dagen misselijk zijn geweest, maar heeft volgens protocol gehandeld en is dus niet ontslagen.

Eerste blik op musicalfilm Wicked tijdens Super Bowl

Vannacht heeft Universal tijdens het reclameblok van de Super Bowl de eerste blik op Wicked uitgebracht. 

De verfilming de succesvolle Broadway en West End-musical vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke maar diepgaande vriendschap tussen twee jonge vrouwen: de blonde en zeer populaire Glinda en een onbegrepen groen meisje genaamd Elphaba. Na een ontmoeting met een tovenaar bereikt hun vriendschap een kruispunt en nemen hun levens een heel ander pad. Door hun buitengewone avonturen in Oz zullen ze uiteindelijk hun lot vervullen.

Wereldwijd trok de musical al meer dan 65 miljoen mensen. Het is een van de langstlopende shows op Broadway en is ook al meer dan 20 jaar te zien in het Londense West End.


Cynthia Erivo (WidowsBad Times at the El Royale) speelt de rol van Elphaba en de rol van Glinda wordt vertolkt door popzangeres Ariana Grande. Andere rollen worden gespeeld door onder meer Jeff Goldblum, Jonathan Bailey en Michelle Yeoh. De regie is in handen van Jon M. Chu, die eerder de veelgeprezen films In The Heights en Crazy Rich Asians regisseerde. Wicked is vanaf 28 november te zien in de bioscoop.

IsraŽl bevrijdt tijdens speciale actie in Rafah twee gijzelaars

Het Israëlische leger heeft twee gijzelaars bevrijd in de Gazastrook. De twee mannen werden ontvoerd tijdens het bloedbad door Hamas op 7 oktober.

Beiden mannen, 60 en 70 jaar oud, hebben een Israëlische / Argentijnse nationaliteit. Ze verkeren, hoewel sterk vermagerd, in goede gezondheid. Beiden zijn naar een ziekenhuis gebracht voor een medisch onderzoek, waar ze herenigd zijn met hun familie.

De bevrijding is uitgevoerd door een gezamenlijke operatie van het leger, de veiligheidsdienst en de Israëlische politie in Rafah.

Hierbij vond een hevig vuurgevecht plaats, terwijl er tegelijkertijd een luchtaanval werd uitgevoerd om de special forces in staat te stellen zich terug te trekken. Volgens ooggetuigen waren er vliegtuigen, tanks en schepen betrokken bij de aanvallen.

Volgens premier Benjamin Netanyahu zal Israël geen enkele kans voorbij laten gaan om meer gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas in Gaza te bevrijden. Er zouden op dit moment nog 136 mensen in Gaza worden vastgehouden door Hamas, maar volgens Israëlische militaire bronnen zijn van deze gijzelaars minstens 30 niet meer in leven.  

Bedrijf wil vegaburgers op smaak brengen met dierlijke ingrediŽnten

Vleesvervangers zijn al een paar jaar verkrijgbaar in supermarkten, maar niet iedereen vindt ze goed smaken. Voorstanders van vleesloze producten geloven echter dat als meer mensen vleesvervangers zouden eten, dit potentiële voordelen biedt voor het milieu.

Een Canadees bedrijf, Genuine Taste, is nu aan het experimenteren om dierlijke ingrediënten aan de vleesvervangers toe te voegen om de smaak te verbeteren. Global News doet verslag van deze unieke benadering om plantaardige producten aantrekkelijker te maken voor de gemiddelde consument.

Hardrockband AC/DC komt naar Johan Cruijff Arena

AC/DC gaat optreden in de Johan Cruijff Arena. Dat kondigt de Australische band vandaag aan op Instagram. De hardrockband treedt op woensdag 5 juni op in de Johan Cruijff Arena. Zo meldt AT5.

"We zijn heel blij om eindelijk de Europese 'Power Up’-tour aan te kondigen", schrijft de band op Instagram. Het is voor de eerste keer in zeven jaar dat de band weer op tournee gaat. De laatste keer dat we de band in Nederland mochten ontvangen was in 2015, toen de Australiërs in Arnhem optraden. 

Het leek er een paar jaar op dat het wel klaar was met AC/DC. Oprichter Malcolm Young overleed in 2017, zanger Brian Johnson kreeg problemen met zijn gehoor, bassist Cliff Williams stopte ermee en de drummer, Phil Rudd, belandde in de cel voor drugsbezit en doodsbedreiging.

Tijdens corona kwam de band weer terug in zijn succesbezetting. Malcolm is vervangen door neef Stevie Young. Tickets voor het concert gaan op 16 februari in de verkoop. De goedkoopste tickets zijn 84 euro.

Nederlandse zwemmers sterk in Doha, Schouten met 2e tijd door

In het Qatarese Doha is maandag dag twee begonnen op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. Maandagochtend werd weer een sessie vol series afgewerkt, inclusief uitstekende Nederlandse prestaties. Om 17.00 uur begint de tweede finalesessie.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint en Maaike de Waard kenden een prima ochtend: Toussaint noteerde in 1:00,50 minuten de achtste tijd, één plek voor de 1:00,61 van De Waard. De Amerikaanse Claire Curzan was in 59,72 seconden het snelst.

100m rugslag mannen
De jonge Kai van Westering maakte een uitstekend debuut: in 53,84 seconden zwom hij naar de negende tijd, niet gek voor achter de snelste tijd van de Zuid-Afrikaan Pieter Coetze (53,32) en vlak boven Nick Driebergen's Nederlandse record uit 2012.

100m schoolslag vrouwen
Tes Schouten liet zien mee te willen en kunnen doen in de strijd om de medailles: met 1:06,46 noteerde ze de tweede tijd, alleen de Chinese Tang Qianting was met 1:06,16 net iets sneller.

1500m vrije slag vrouwen
Voor Imani de Jong was een finaleplaats een beetje te hoog gegrepen: in 16:43,55 minuten noteerde ze de twintigste tijd, een kleine halve minuut te langzaam voor een plaats in de finale.

Deadpool is 'Marvel Jesus' in trailer voor Deadpool & Wolverine

Daar gaan we dan: Ryan Reynolds' Deadpool maakt zijn entree in het MCU. In de eerste teaser voor Deadpool & Wolverine, zoals de film officieel heet, zien we ook hoe dat gebeurt.

In de enige MCU-film die dit jaar verschijnt (de andere drie Marvel-titels die in 2024 in de bioscoop verschijnen zijn van Sony) haakt Deadpool, voorheen van het FOX/X-Men-filmuniversum, in contact met de Time Variance Authority, het multiversale (is dat een woord?) bureau dat bijzondere criminelen oppakt en voor het eerst te zien was in Loki. Die serie was ook de start van het MCU-multiversum en dus is het niet gek dat de makers van de derde Deadpool-film voor de introductie van de Merc with a Mouth in het MCU, waarbij hij dus van het ene universum naar het andere springt, gebruik maken van de TVA.

Naast Ryan Reynolds is in de teaser ook Matthew Macfadyen (Succession) te zien als een TVA-agent, en natuurlijk zien we een glimp van Hugh Jackmans Wolverine. Deadpool & Wolverine verschijnt 24 juli.

FOK! Wat een weer: buien, in het westen de zon

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er nog een enkele bui mogelijk. De eerste uren komt nog plaatselijk mist voor. Van het westen uit breekt de zon steeds vaker door. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee vooral in het noorden vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon, vooral in het westen. Verder trekken enkele buien van west naar oost. In het oosten is op een enkele plaats kleine hagel mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De westelijke wind is matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Vanavond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. De wind draait van west naar zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C plaatselijk landinwaarts tot 5°C aan zee. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordwestelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)
In het westen is de zon te zien vandaag ((Archief)Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Achttiende wereldtitel biatleet BÝ, Simon pakt derde goud in drie wedstrijden

In het Tsjechische Nove Mesto is zondag de eerste week op het wereldkampioenschap biatlon afgerond. De achtervolgingswedstrijden stonden op het programma, met de top-60 van de sprints als deelnemersveld en de tijdverschillen van de sprints als tijdverschillen bij de start.

Vrouwen
Julia Simon en Justine Braisaz-Bouchet uit Frankrijk konden bijna tegelijk beginnen aan de wedstrijd en deden dat ook op vergelijkbare wijze: één misser in de tweede liggende schietbeurt, waardoor ze gezamenlijk bij de eerste staande schietbeurt arriveerden. Daar liet Braisaz-Bouchet twee schijven staan, terwijl Simon alles trof. Dat herhaalde ze bij de laatste schietbeurt en dus zag iedereen haar pas bij de finish weer terug, Simon's derde wereldtitel in drie wedstrijden was een feit - ze won ook al de sprint en pakte goud met de gemengde estafette.

De Italiaanse Lisa Vittozzi, komend van plek zeven, ging na vijftien treffers bij de derde schietbeurt voorbij Braisaz-Bouchet naar de tweede plek, die ze ondanks een misser in de laatste schietbeurt wist te verzilveren. Het brons ging dan wel naar Braisaz-Bouchet, die in de slotronde haar vanaf plek vier gekomen Franse landgenote Sophie Chauveau verschalkte.

Mannen
De Noor Vetle Sjåstad Christiansen, als derde gestart, was in de liggende positie bijzonder sterk op de schietbaan en nam met tien treffers een ruime voorsprong. Landgenoot Tarjei Bø was als zesde vertrokken en kwam halverwege op een kleine halve minuut als tweede door, samen met landgenoot Johannes Dale-Skjevdal en de Zweed Sebastian Samuelsson - allemaal waren ze nog foutloos. Johannes Thingnes Bø had al drie keer gemist, maar de nummer twee van de sprint was dusdanig rap op de ski's dat hij samen met de andere drie bij de derde schietbeurt arriveerde.

Daar liet Christiansen voor het eerst een schijf staan, terwijl broers Tarjei en Johannes vijf keer doel troffen. Zij naderden Christiansen tot op tien seconden bij de volgende schietbeurt en drie druk werd de leider teveel: twee missers. Tarjei Bø schoot er echter zelfs vier mis, maar Johannes was dit keer trefzeker en met vijf rake schoten dook hij ruimschoots als leider de slotronde in, zijn achttiende wereldtitel was binnen. Christiansen werd vergezeld door sprintwinnaar en landgenoot Sturla Holm Lægreid, die hem in de slotronde achter liet: Lægreid pakte zilver, Christiansen brons en Dale-Skjevdal completeerde met Tarjei Bø de geheel Noorse top-5.

Super Bowl LVIII beslist; 'Mr Irrelevant' Purdy tegen superster Mahomes

In het Allegiant Stadium bij Las Vegas is zondagavond Super Bowl LVIII gespeeld, de grote finale van het NFL-seizoen. De Kansas City Chiefs van quarterback en superster Patrick Mahomes namen het op tegen de San Francisco 49ers van quarterback Brock Purdy, die in 2022 tijdens de 'draft' nog als 262e en allerlaatste werd gekozen - 'Mr Irrelevant'. Vier jaar geleden stonden de twee teams ook tegenover elkaar, toen wonnen de Chiefs.

Wil je gelijk de uitslag weten? Lees dan even de onderste regel

In het eerste kwart leverden de drives over en weer nog geen scores op, de defenses stonden goed. De 49ers waren echter bezig met een degelijke drive en in Q2 rondden ze die gelijk af met een 55-yard field goal van kicker Jake Moody, de langste ooit in de Super Bowl: 3-0.

De Chiefs begonnen goed in de volgende drive, met een heerlijke diepe pass van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes op Mecole Hardman, maar een pass naar Isiah Pacheco eindigde met een interception door de Niners. Richting het einde van de eerste helft was het voor het eerst écht raak: met een trick play kreeg Niners-quarterback Brock Purdy de bal bij Jauan Jennings, die een leep passje richting Christian McCaffrey wierp, waarna McCaffrey de eerste touchdown over de lijn liep voor 10-0.

Even leek het erop dat de Chiefs voor het eerst sinds oktober 2021 niet zouden scoren in de eerste helft, maar dat gebeurde dan nog niet: ze kwamen niet door de defense van San Francisco heen, maar Harrison Butker mocht wel vanaf 28 yards aanleggen voor een field goal en trapte uiteraard raak, 10-3 om de eerste helft mee af te sluiten.

Na wat deuntjes, dansjes en riedeltjes van Usher en de zijnen konden we door met de wedstrijd en dat ging niet lekker voor de Chiefs: voor het eerst in meer dan tweehonderd passes in postseasonwedstrijden gooide Mahomes een interception. De Chiefs werden keer op keer gestopt door de defense van de Niners, maar een score kwam er met vijf minuten te gaan in Q3 wel: Butker trapte vanaf 57 yards raak voor 10-6, een nieuwe langste field goal ooit in de Super Bowl.

Aan het eind van Q3 ging het voor het eerst echt even fout bij de Niners: een punt van de Chiefs eindigde met een mislukte vangbal van Ray-Ray McCloud, nadat de bal op een voet van een teamgenoot stuiterde, waardoor de Chiefs gelijk balbezit hadden. Dat bleek uiterst duur, want bij de eerstvolgende play gooide Mahomes een strakke touchdown pass de endzone in naar Marquez Valdes-Scantling en na de rake trap van Butker stonden de Chiefs ineens op een 13-10 voorsprong.

Ook het juichen van de Chiefs-fans duurde niet al te lang: na een paar minuten in Q4 legden de Niners een mooie drive neer, met onder meer een 4th down die nét een 1st down opleverde, waarna Purdy teamgenoot Jennings bereikte. Die draaide fraai de endzone in en bracht de Niners op een 16-13 voorsprong - de kick voor het extra punt werd geblokkeerd door de Chiefs.

De Chiefs braken in rap tempo door de defense heen en kwamen tot op een paar yards van de endzone, maar de laatste paar yards bleken toch te ver en men moest genoegen nemen met een simpele field goal: 16-16 met minder dan zes minuten te spelen. Purdy wist de volgende drive van de Niners niet heel ver te krijgen, maar Moody mocht vanaf 53 yards aanleggen voor een field goal en die ging raak: 19-16 voor de Niners, met inmiddels nog minder dan twee minuten te spelen.

Het gat Kansas City wel weer een kans voor een tegenaanval en na een pass op de doorgebroken Travis Kelce schoof de ploeg flink op, in elk geval ruim binnen field goal range - de endzone en daarmee mogelijk de winnende touchdown was zelfs in zicht, met een handvol seconden te gaan. De poging voor een touchdown kwam er echter niet, er was niet genoeg tijd en vanaf 29 yards legde Butker aan voor 19-19 en de tweede overtime ooit in de Super Bowl.

De Niners begonnen overtime met een sterke drive, maar een touchdown zat er niet in: een 27-yard field goal van Moody bracht San Francisco op 22-19. De Chiefs hadden een sterk antwoord en stonden op dertien yards van de endzone met vier downs. Mahomes bereikte Kelce om tot op drie yards te komen. Op de volgende down werkte Hardman zich los van de Niners-defense de endzone in, een kans die Mahomes uiteraard niet liet liggen: touchdown Chiefs en met 25-22 was de Super Bowl beslist.

De Chiefs wonnen de Super Bowl dus met 25-22. Mahomes werd de vijfde quarterback die de Super Bowl voor de derde keer won, terwijl de Chiefs als eerste team sinds de New England Patriots in 2005 hun titel wisten te verdedigen.

Random Pics van de Dag #1186

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wereldrecordhouder marathon Kiptum (24) overleden

De Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon Kelvin Kiptum is overleden. De pas 24-jarige Kiptum kwam samen met zijn coach Gervais Hakizimana uit Rwanda om het leven bij een verkeersongeval.

Het ongeval vond plaats op de weg Eldoret-Kaptagat in Kenia. Het overlijden is inmiddels bevestigd door zijn familie en de commandant van de verkeersbasis in Kenia. 

Kiptum verbeterde vorig jaar oktober in Chicago bij pas zijn derde marathon het wereldrecord dat op naam stond van Eliud Kipchoge en kwam toen tot een tijd van twee uur en 35 seconden. Op 14 april zou hij aan de start staan van de marathon van Rotterdam om daar het wereldrecord aan te vallen en als eerste atleet ooit op een officiele marathon onder de twee uur te duiken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1193
special
Random Pics van de Dag #1192
©FOK.nl e.a.