Biatleet Doll wint voor eigen publiek, vierde zege op rij Braisaz-Bouchet

's Werelds beste biatleten zijn deze week neergestreken in het Duitse Oberhof, voor de eerste World Cup-wedstrijden na de jaarwisseling, te beginnen met de sprints. Voor de mannen was er gelijk al een dag vertraging voor hun sprint: de 'sneeuw' was door het warme weer zo slecht dat een wedstrijd onmogelijk was.

Mannen
Een dag later dan gepland, en op inmiddels verrassend acceptabele sneeuw, konden de mannen van start gaan. De Noor Johannes Thingnes Bø, altijd favoriet, deed dat met een misser in beide schietbeurten, wat de deur opende voor anderen. Thuisfavoriet Benedikt Doll trapte die deur gelijk helemaal open: zijn ene misser bij het staand schieten en uitstekend langlaufen waren genoeg om 19,6 seconden onder Bø's tijd door te duiken aan de finish.

Niet veel later kwam de Sloveense veteraan Jakov Fak met tien treffers aan de finish, tien seconden achter de tijd van Bø en met hoop op een inmiddels zeldzaam podium. Dat kwam er niet, want een tijdje later hadden twee Noren andere plannen: Sturla Holm Lægreid en Endre Strømsheim hielden het beiden bij één misser bij het staand schieten en waren op de ski's vergelijkbaar met Doll. Lægreid was het snelst van de twee, maar kwam nét tekort: 1,8 seconden achter Doll, terwijl Strømsheim op 5,4 seconden strandde. De thuisfans konden dus een Duitse zege vieren, voor Lægreid, Strømsheim en Bø.

Vrouwen
De Duitse Janina Hettich-Walz kwam met tien treffers voor eigen publiek als eerste met een serieuze tijd aan de finish, hoewel die niet lang bovenaan bleef staan: landgenote Franziska Preuss was ook foutloos en ging bijna twintig seconden harder op de ski's. Toch moest ook Preuss zich gewonnen geven tegen het geweld van de dit seizoen op fenomenale wijze van zwangerschap teruggekeerde Française Justine Braisaz-Bouchet: na twee missers bij het liggend schieten was ze ontketend en met bizar snel langlaufen maakte ze álle tijd goed, aan de finish dook Braisaz-Bouchet 4,4 seconden onder de tijd van Preuss door.

De winnares leek daarmee wel vast te staan en dat bleek achteraf inderdaad het geval, terwijl ook Preuss niet meer van plek twee verdrongen werd. Dat scheelde wel bijzonder weinig: de jonge Française Sophie Chauveau was met één misser beduidend sneller op de ski's dan Preuss, maar kwam 0,2 seconden tekort om de Duitse te verslaan en werd derde. Voor Chauveau was het haar allereerste World Cup-podium, Braisaz-Bouchet trok haar supervorm van vóór de feestdagen door en pakte haar vierde opeenvolgende zege.