Shorttrackers na flinke val toch naar World Cup-zege op aflossing

De World Cup shorttrack is deze week neergestreken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Na de voorrondes op vrijdag werden daar zaterdag de eerste finales verreden: vier individuele afstanden en de gemengde aflossing.

1500m vrouwen 1
Michelle Velzeboer reed de B-finale, maar finishte na een val niet. Diede van Oorschot stond knap in de A-finale, hoewel ze daarin wel genoegen moest nemen met de zevende plek. Voorin was het de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li die domineerde, Corinne Stoddard uit de VS en de Chinese Li Gong konden slechts het podium completeren achter de thuisfavoriete.

1500m mannen 1
Wat Nederland betreft bleef het na uitschakeling van Sjinkie Knegt in de herkansingen en Friso Emons in de halve finales bij een optreden van Kay Huisman in de B-finale, waarin hij als derde finishte. In de grote finale konden de thuisfans weer juichen: Park Ji-won was simpelweg de sterkste en liet het Canadese duo William Dandjinou en Felix Roussel achter zich.

1000m mannen
Itzhak de Laat strandde in de kwartfinales, Teun Boer reed naar plek drie in de B-finale en Jens van 't Wout mocht aantreden voor de grote finale. Daarin kwam hij nét tekort om zich echt in de strijd om de winst te mengen, hij moest het doen met plek vier. De zege was voor de Canadees Steven Dubois, die zich samen met thuisfavoriet Hwang Dae-heon over de meet gooide en nét iets eerder finishte. Dubois' landgenoot Pascal Dion pakte de derde plek.

1000m vrouwen
Nadat Yara van Kerkhof in de kwartfinales sneuvelde en Selma Poutsma in de B-finale naar een derde plek reed, mocht Xandra Velzeboer het ijs op voor de grote finale. Daarin leek ze enige tijd op weg naar de winst, maar de Belgische Hanne Desmet kwam langszij en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold ging er buitenom langs. Desmet hield bij de finish een paar centimeter over en won nét voor Santos-Griswold, Velzeboer completeerde het podium.

Gemengde aflossing
Teun Boer, Jens van 't Wout, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer streden mee om de winst, maar dat ging in de laatste bocht flink fout: Van 't Wout kwam volle bak binnendoor bij de Zuid-Koreaan Park Ji-won, met als gevolg dat ze beiden hard onderuit gingen. Italië finishte als eerste, maar dat feestje ging niet door: de jury gaf nota bene Zuid-Korea een straf en de wedstrijd moest opnieuw verreden worden, zonder de Koreanen. Kay Huisman verving Boer en in de nieuwe finale domineerde Nederland. De Amerikaanse ploeg werd in die finale ook bestraft, Italië werd tweede.