Baanrenner Lavreysen wint in Champions League, maar wordt ook verslagen

Op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines in Parijs is zaterdagavond de derde avond verreden van de Track Champions League, een serie van vijf avonden baanwielrennen met sprint- en duurwedstrijden.

Scratch mannen
Philip Heijnen en Roy Eefting zaten in de eerste aanval, maar werden gegrepen door het peloton. Eefting deed kort daarop nog eens een uitval en werd wederom teruggehaald, waarna gesprint werd om de winst. Die ging naar de Canadees Dylan Bibic, voor landgenoot Mathias Guillemette en de Belg Tuur Dens. Büchli finishte als tiende, Heijnen werd twaalfde en Eefting zestiende.

Scratch vrouwen
Met een handvol ronden te gaan was Sarah van Dam uit Canada de eerste die echt wist te ontsnappen, waarna de Britse Katie Archibald de tegenaanval opende. Dat was echter veel te laat en Van Dam soleerde naar een fraaie zege. De sprint om plek twee werd gewonnen door haar landgenote Mattie Coles-Lyster, voor Archibald. Maaike Brandwagt finishte als zestiende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen nam het in de finale op tegen Matthew Richardson en de Australiër wist hem na een vroege versnelling zowaar te verslaan - de eerste nederlaag voor Lavreysen in de Champions League dit jaar, na vier overwinningen in vier eerdere wedstrijden. Tijmen van Loon, Lars Romijn en Daan Kool gingen er in de eerste ronde allemaal al uit.

Sprint vrouwen
De Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en Kelsey Mitchell uit Canada stonden in de finale, waarin Andrews weer eens de rapste was. Namens Nederland stond Ruby Huisman aan de start, maar zij kwam ook dit keer niet door de eerste ronde heen.

Afvalkoers mannen
Bibic had er zin in en na een indrukwekkende sprint met de Belg Jules Hesters pakte hij zijn tweede zege van de dag, voor Hesters en de Spanjaard Sebastian Mora. Heijnen hield lang stand en werd uiteindelijk vijfde, Büchli werd tiende en Eefting moest het doen met plek vijftien.

Afvalkoers vrouwen
De Ierse Lara Gillespie hield verrassend lang stand en ging er pas in de voorlaatste sprint uit: derde. Archibald en de Noorse Anita Stenberg waren daarna nog over, maar op Archibald stond geen maat en dus pakte de Britse de winst - Brandwagt ging er al snel uit en werd zestiende.

Keirin mannen
Lavreysen stond uiteraard weer in de finale, dit keer samen met de verrassend goede Kool. Die gooide samen met de Zuid-Afrikaan Jean Spies het tempo omhoog, waarna Lavreysen er hard overheen knalde. Hij pakte wéér een overwinning, voor de Pool Mateusz Rudyk en Richardson - Kool werd uiteindelijk vijfde, Romijn en Van Loon gingen er in de eerste ronde uit.

Keirin vrouwen
De Duitse Alessa-Catriona Pröpster wachtte haar moment af en ging vervolgens volle bak aan, waarna niemand haar kon volgen. Ze reed overtuigend naar de zege, voor de Belgische Nicky Degrendele en sprintwinnares Andrews. Huisman ging er in de eerste ronde uit.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen gaat Lavreysen uiteraard ruim aan de leiding. Richardson is de voornaamste kandidaat voor de tweede plek, met alleen Rudyk even eventueel de uitgerekend in Parijs tegenvallende Fransman Tom Derache nog als echt grote uitdagers. Bibic is de ruime leider in het duurklassement, Hesters en de Japanner Eiya Hashimoto - die flink tegenviel in Parijs en zo zijn leiderstrui verloor - strijden om plek twee.

Andrews voert met overmacht het sprintklassement bij de vrouwen aan, Pröpster staat ruim voor de Colombiaanse Martha Bayona en Mitchell redelijk eenzaam op plek twee. Archibald gaat weinig verrassend aan de leiding in het duurklassement, met Stenberg, Coles-Lyster en de in Parijs wat tegenvallende Amerikaanse Lily Williams als concurrentes.