Baansprinter Lavreysen wint in Champions League met fenomenale sprint

In het velodrome van Berlijn is zaterdagavond de tweede avond verreden in de UCI Track Champions League, een serie van vijf avonden vol baanwielrennen. Na de openingsavond in Mallorca trok iedereen naar Duitsland, waar het publiek getrakteerd werd op mooie finales.

Scratch mannen
Dylan Bibic was de voornaamste aanvaller in het eerste deel van de koers en de Canadees had het tempo lekker te pakken. Roy Eefting en Philip Heijnen voerden het tempo in het peloton op, maar dat was niet genoeg: Bibic soleerde naar de winst, de Oostenrijker Maximilian Schmidbauer klopte Tobias Hansen uit Denemarken in de pelotonsprint. Eefting finishte als vierde, Heijnen werd achtste en Matthijs Büchli twaalfde.

Scratch mannen
Maaike Brandwagt viel samen met de Canadese Sarah van Dam aan, waarna de Amerikaanse Lily Williams naar het duo toe reed. Brandwagt moest vervolgens afhaken en werd uiteindelijk zeventiende, Williams klopte Van Dam in de slotronde en pakte de winst, met plek drie voor de Noorse Anita Stenberg.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen stond weer eens in de finale, waarin hij het eigenlijk niet al te moeilijk had met Mateusz Rudyk: de Pool werd met overmacht te grazen genomen. Lars Romijn, Daan Kool en Tijmen van Loon gingen er allemaal in de eerste ronde uit.

Sprint vrouwen
In de finale nam de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews het op tegen de Britse Katy Marchant, wat voor Andrews een opvallend overtuigende zege opleverde. Ruby Huisman was de enige Nederlandse deelneemster, maar zij kwam niet door de eerste ronde heen.

Afvalkoers mannen
Büchli zat er lange tijd goed bij, maar hij moest toch als laatste afhaken voor de strijd om het podium begon: vierde, met eerder al een achtste plek voor Heijnen en plek veertien voor Eefting. De winst ging naar de Belg Jules Hesters, die Eiya Hashimoto uit Japan in de slotronde klopte. De Brit William Tidball ging er met plek drie vandoor.

Afvalkoers vrouwen
Brandwagt ging er vrij vroeg af en werd uiteindelijk zestiende, de Britse Katie Archibald was een klasse apart in de slotfase. Zij bleef als laatste over en pakte zo de winst, voor de Canadese Maggie Coles-Lyster en de Noorse Stenberg.

Keirin mannen
Lavreysen werd in de finale wat aan de kant gezet door de Nieuw-Zeelander Sam Dakin, maar Lavreysen boos maken bleek toch niet echt de beste move. Vanaf plek vijf gooide Lavreysen de naverbrander aan en met een bizarre jump reed hij het gat dicht en knalde hij over alles en iedereen naar de winst, ver voor de Australiër Matthew Richardson en de Fransman Tom Derache. Kool, Romijn en Van Loon gingen er in de eerste ronde uit, wat ze respectievelijk een negende, elfde en zestiende plek opleverde.

Keirin vrouwen
Huisman ging er in de eerste ronde uit, dus van Nederlandse deelname in de finale was geen sprake. In die finale was het Andrews die oppermachtig was met een indrukwekkende sprint, voor thuisfavoriete Alessa-Catriona Pröpster en de Britse Lowri Thomas.

Klassementen
Op Lavreysen staat in het sprintklassement na vier zeges in vier wedstrijden totaal geen maat, Richardson heeft al een volledige overwinning achterstand en Derache volgt op plek drie. In het enduranceklassement bij de mannen was Hashimoto de leiding even kwijt aan Bibic na de scratch, maar de Japanner staat na de afvalkoers weer bovenaan - Bibic volgt, voor Tidball en met Heijnen op plek zes.

Na drie zeges in vier wedstrijden staat Andrews in het sprintklassement niet verrassend bovenaan, alleen Pröpster staat nog een beetje in de buurt bij de Nieuw-Zeelandse. Het enduranceklassement bij de vrouwen is vooralsnog in handen van Archibald, met Williams, Stenberg en Coles-Lyster als enige serieuze uitdagers.