FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 oktober 2023

F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlander verbeterde zo twee records in de Formule 1: meeste zeges in één seizoen (zestien) en meeste punten in een seizoen (466 punten). Lewis Hamilton en Charles Leclerc waren de andere twee op het podium, terwijl thuisrijder Sergio Perez al na één ronde klaar was.

Leclerc startte vanaf poleposition, terwijl Lance Stroll (andere setup) en Yuki Tsunoda (gewisselde motoronderdelen) vanuit de pits moesten vertrekken. Het was Verstappen die vanaf plek drie goed vertrokken was en tussen de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz dook en nog voor de eerste bocht de leiding greep. Sergio Perez maakte er drie dik van, maar ging te vroeg naar binnen, raakte Leclerc, sprong met de auto omhoog en ging met schade de pits in. Het was einde verhaal voor de thuisheld. Vanwege rommel op de baan volgde een korte virtuele safety car.

Verstappen sloeg direct een gaatje met Leclerc die een ruime voorsprong had op Sainz, Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton. Dat laatste duo vocht in de beginfase een stevig duel uit dat gewonnen werd door Ricciardo. Na tien ronden waagde Hamilton een volgende poging die wel succesvol was.

De eerste die een stop maakte was Verstappen waardoor de leiding ging naar Leclerc, terwijl Verstappen op plek zeven weer de baan op kwam. De Nederlander leek als enige op een tweestopper te zitten en moest aan een inhaalrace beginnen. Die bracht hem al snel op plek drie achter Sainz die na 28 ronden ook ingehaald werd. Het gat met Leclerc bedroeg op dat moment acht seconden.

Van de toppers waren het de Ferrari's die na ruim dertig ronden als laatste stopten waarbij Verstappen de leiding greep voor Leclerc, Hamilton en Sainz met Ricciardo op plek vijf. Na 33 ronden schreef Kevin Magnussen zijn Haas compleet af nadat de ophanging rechtsachter het begaf, waardoor een safety car naar buiten kwam. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid om voor de tweede maal te stoppen en de leiding te behouden. Er volgde zelfs een rode vlag omdat de schade aan de bandenstapels gerepareerd moesten worden. De stand was op dat moment: Verstappen, Leclerc, Hamilton, Sainz, Ricciardo, Oscar Piastri, George Russell, Tsunoda, Nico Hülkenberg en Lando Norris.

Na een onderbreking ging het veld met als eerste Verstappen weer naar buiten richting de startgrid voor een race over 35 ronden. Verstappen behield de leiding voor Leclerc, Hamilton, Sainz, Russell en Ricciardo. De Nederlander sloeg gelijk een gaatje met Leclerc die Hamilton in zijn nek wist. De Brit wist Leclerc via het gras te passeren voor bocht één en greep zo de tweede positie.

Verstappen liep langzaam maar zeker uit op Hamilton die een hele lange stint op mediums moest doen, waardoor Leclerc hoop bleef houden op plek twee. Verder naar achteren streden Piastri en Tsunoda om plek zeven, waarbij het duo elkaar meermalen raakte en Tsunoda uiteindelijk spinde.

Met nog zeventien ronden te gaan begonnen de mediums het langzaam maar zeker op te geven, al wist Hamilton het gat met de achter hem rijdende Leclerc op vijf seconden te houden. Iets daarachter haalde Norris Ricciardo op fraaie wijze in voor plek zes, waarna hij jacht kon maken op Russell. Norris haalde zijn landgenoot met nog enkele ronden te gaan op nog fraaiere wijze in dan dat hij bij Ricciardo had gedaan en lag na een enorme inhaalrace vijfde.

Na 71 ronden werd Verstappen voor de zestiende maal dit seizoen als winnaar afgevlagd, voor Hamilton en Leclerc. Sainz eindigde op plek vier, voor Norris, Russell en Ricciardo die belangrijke punten binnensleepte voor AlphaTauri. Piastri pakte de achtste positie, voor Alexander Albon en Esteban Ocon.

Schaatser Roest schittert ook op 10km, Prins stunt met superrace op 1000m

In het Heerenveense Thialf is zondag het World Cup-kwalificatietoernooi alweer afgesloten. Er werden weer vijf World Cup-tickets vergeven op vier individuele afstanden, daarnaast werd het eerste NK ploegenachtervolging afgewerkt.

10.000m mannen
Jongeling Remco Stam opende door in zijn eerste tien kilometer een prachtige 13:06,11 te noteren, zelfs met een aflopend schema. Zijn tijd ging er in de vierde rit aan: Marwin Talsma reed in een strakke race naar 13:02,80. Vervolgens stuwden Jorrit Bergsma en Kars Jansman elkaar naar een sterke race: 12:59,67 tegen 13:00,66. Genoeg voor de winst was het zeker niet, want Patrick Roest reed weer eens een fantastische race en finishte in 12:49,89 minuten, met een slotronde van dik onder de 29 seconden. Beau Snellink reed tegen Roest naar 13:01,30 minuten en dus mogen Roest, Bergsma, Jansman, Snellink en Talsma de World Cup in.

5000m vrouwen
Elisa Dul reed haar eerste vijf kilometer en dat ging erg goed: 7:01,15 was zeker een mogelijke top-5-tijd. De indrukwekkende Esther Kiel dook er met 6:59,63 gelijk onderdoor, waarna topfavoriete Irene Schouten liet zien hoe het écht moest: 6:42,24 minuten, de tweede tijd ooit gereden in Thialf. De slotrit leverde ook een mooie strijd én twee World Cup-tickets op: Marijke Groenewoud won in 6:50,77 van Sanne in 't Hof (6:52,11). Schouten, Groenewoud, In 't Hof, Kiel en Dul mogen zich opmaken voor de World Cup.

1000m vrouwen
De eerste écht gevaarlijke tijd was de 1:15,41 van de jonge Chloé Hoogendoorn, maar Helga Drost ging er met 1:15,28 onderdoor. Antoinette Rijpma-De Jong reed tegen haar tegenvallende zus Michelle naar 1:14,87 minuten, waarna Femke Kok er met 1:14,70 onderdoor dook. Jutta Leerdam reed in de laatste rit en was niet verrassend de rapste: 1:13,64 minuten, tegen 1:14,93 van Marrit Fledderus. Zo waren het Leerdam, Kok, Rijpma-De Jong, Fledderus en Drost die zich voor de World Cups plaatsten.

1000m mannen
Tim Prins schitterde door met een ijzersterke 1:07,96 minuten een enorm PR te rijden, hij sloeg de 1:08 zelfs volledig over. Jenning de Boo ging in zijn kielzog naar 1:08,14 en pakte zo zelfs een PR met dik 2,5 seconden. Tijmen Snel nestelde zich er daarna met 1:08,09 knap tussen, voor de 1:08,20 van Janno Botman. Kai Verbij ging in de volgende race stevig onderuit, Kjeld Nuis haalde het met 1:08,11 net niet. Hein Otterspeer en Thomas Krol kwamen in de slotrit tekort en grepen zelfs naast de World Cup-tickets, die gingen naar de verrassende Prins, Snel, Nuis, De Boo en Botman, misschien wel de meest verrassende uitslag van het WCKT.

Ploegenachtervolging vrouwen
Albert Heijn Zaanlander was met afstand de snelste ploeg en met Groenewoud, Dul en Schouten in de ploeg was dat geen verrassing: 2:57,57 minuten. Het noordelijke talentteam van de KNSB, met Sanne Westra, Sophie Kraaijeveld en Veerle van Koppen reed naar plek twee in 3:02,55 minuten, voor het marathonteam van BDM-BTZ met Elsemieke van Maaren, Gioya Lancee en Esther Kiel (3:02,65).

Ploegenachtervolging mannen
Bij de mannen was het iets spannender, met winst voor de marathonrijders van Reggeborgh: Crispijn Ariëns en de broers Evert en Bart Hoolwerf finishten in 3:45,90 minuten. Albert Heijn Zaanlander werd in 3:47,12 tweede met Gert Wierda, Tjerk de Boer en Sjoerd den Hertog, voor de 3:51,24 van SKITS/Port of Amsterdam met Bart Vreugdenhil, Roel Boek en Simon de Smit.

Harde wind gooit roet in het eten voor World Cup alpineskiën Sölden

In het Oostenrijkse Sölden stond zondag de eerste World Cup-wedstrijd op het programma voor de alpineskiërs. Na de reuzenslalom voor de vrouwen op zaterdag, was het zondag de beurt aan de mannen, maar dat ging niet helemaal lekker.

De mist had er al voor gezorgd dat de start van de wedstrijd naar beneden verplaatst was, maar vanaf daar leek het in orde te komen. Adam Zampa ging als 47e van de 73 naar beneden en dat bleek de laatste van de dag: het begon flink hard te waaien en na Zampa's finish trok de wind alleen maar aan. Er werd nog even gewacht, maar al snel bleek dat het alleen maar harder zou waaien en dus werd de wedstrijd afgelast.

Het staken van de wedstrijd was zuur voor de thuisfans: Marco Schwarz had de snelste tijd genoteerd in de eerste run, met 0,29 seconden voorsprong op de Zwitser Marco Odermatt. Verder stonden alleen de Fransman Alexis Pinturault (+0,46), de Noor Henrik Kristoffersen (+0,59) en de Zwitser Gino Caviezel (+0,95) binnen een seconde van Schwarz, maar die resultaten vielen allemaal in het water.

Bautista pakt World Superbike-titel in fraai slotweekeinde

Op het circuit van Jerez is dit weekeinde het seizoen in het World Superbike-kampioenschap afgesloten. Met twee reguliere races en de superpolerace - waarin de startopstelling voor race twee bepaald wordt - kreeg het publiek in Spanje flink wat spektakel te zien.

Race één
Alvaro Bautista, die de titel al met één hand vast had, vertrok vanaf poleposition, naast de verrassende Dominique Aegerter en Alex Lowes. Jonathan Rea stond op plek vier, naast Remy Gardner en Philipp Öttl, met Bautista's enige concurrent, Toprak Razgatlioglu, naast Scott Redding en Garrett Gerloff op rij drie - Michael van der Mark vertrok vanaf de dertiende plek.

Bautista had aan een veertiende plek genoeg voor de wereldtitel, maar ging uiteraard voor de winst en nam gelijk de leiding. De Kawasaki's van Rea en Lowes volgden, maar Razgatlioglu werkte zich heerlijk naar voren en nam plek drie in handen. Ook Rea moest er al snel aan geloven en vervolgens was Razgatlioglu de enige die bij Bautista in het wiel kon blijven.

Razgatlioglu kon even aanhaken, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. Bautista reed op zijn Ducati onbedreigd naar een nieuwe overwinning en daarmee was zijn tweede wereldtitel op rij een feit. Razgatlioglu finishte als tweede, voor teamgenoot Andrea Locatelli, die zich in de tweede helft van de race fraai naar voren reed - Van der Mark ging onderuit en finishte niet.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als in race één ging de laatste superpolerace van het jaar van start, waarna anderhalve knotsgekke rondes volgden. Razgatlioglu, Bautista, Rea, Lowes en Aegerter knokten allemaal om de leiding, wat eindigde met een geplofte motor voor Aegerter en een rode vlag vanwege de olie die zijn Yamaha op de baan gooide - Iker Lecuona ging daar al snel door onderuit, maar liep gelukkig wel weg.

Na een onderbreking volgde een nieuwe poging, waarbij Aegerter na een openingsronde vol knokpartijen de leiding pakte, voor Bautista, Lowes, Razgatlioglu en Rea. Bautista nam de leiding snel weer terug en achter hem ging Lowes onderuit, waarbij hij zijn vizier kapot reed op het achterwiel van Razgatlioglu. Bautista werd ondertussen niet bedreigd en reed weer eens naar de overwinning, voor Aegerter - diens eerste podiumplaats - en Rea, die Razgatlioglu nog te grazen nam. Van der Mark finishte als achtste en had dus een derde startrij te pakken voor race twee.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling konden we los voor de laatste race van het jaar, zonder Lowes: hij had verwondingen in zijn gezicht opgelopen door zijn val tegen het wiel van Razgatlioglu. Rea kende een geweldige openingsronde in zijn laatste race op de Kawasaki, waar hij zo enorm veel successen mee boekte. Ruim achter Rea pakte Razgatlioglu de tweede plek, voor Bautista, Aegerter en Locatelli.

Al na een paar ronden spatte de droom van Rea om het Rea-Kawasaki-tijdperk af te sluiten uiteen: de Noord-Ier gleed ineens onderuit. Dat zorgde ervoor dat Razgatlioglu en Bautista om de leiding streden, een duel dat steeds heftiger werd. Dat ging door tot aan de laatste meters, waarbij Bautista álles uit de kast trok om zijn Ducati binnendoor te beuken. Razgatlioglu hield echter stand en drukte zijn Yamaha nét als eerste over de finish, voor Bautista en Aegerter, die zo na de sprintrace ook zijn eerste 'echte' podium pakte - Van der Mark finishte als twaalfde.

De finish was echter nog niet helemaal het einde van het seizoen: Razgatlioglu raakte zijn zege al kwijt voor hij in de pitstraat was, want in de laatste bocht was hij anderhalve centimeter buiten de baan gekomen en dus moest de Turk een plekje inleveren, waardoor Bautista alsnog de winst pakte.

Van Empel en Van der Haar de beste bij tweede wereldbeker van het seizoen

Veldrijdster Fem van Empel heeft met overmacht de tweede wereldbekercross gewonnen. De wereldkampioene reed van start tot finish aan de leiding en won met meer dan één minuut voorsprong. Bij de mannen ging de winst naar Nederlands kampioen Lars van der Haar.

Fem van Empel steekt er vooralsnog ver bovenuit in het veldrijden bij de vrouwen. Ook in de tweede wereldbeker van het seizoen reed de Nederlandse wereldkampioene van start tot finish op kop. Ceylin del Carmen Alvarado kon in de openingsronde nog aanhaken bij Van Empel, maar in ronde moest ze haar na een foutje laten rijden. Van Empel reed in het vervolg van de veldrit alleen maar verder bij haar weg en won met ruim één minuut voorsprong op Alvarado. Aniek van Alphen maakte er een Nederlands podium van in Maasmechelen.

Bij de mannen was er meer strijd om de winst. Door het ontbreken van Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock kregen we in België een spannende veldrit te zien. Lars van der Haar trok halverwege de cross in de aanval nadat eerder zijn ploeggenoten Pim Ronhaar en Thibau Nys al in de aanval waren gegaan, maar die werden teruggehaald door Eli Iserbyt. Op de aanval van Van der Haar had de kleine Belg geen antwoord, mede doordat hij een foutje maakte en van de fiets moest.

Van der Haar nam al snel een kleine twintig seconden voorsprong, zou die ook vast houden en pakte de tweede wereldbeker van het seizoen. Iserbyt legde beslag op de tweede plaats. Door de winst is Van der Haar ook de nieuwe leider in het wereldbekerklassement.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag FC Volendam - Excelsior

FC Volendam heeft zondag met 3-1 gewonnen van Excelsior en door de overwinning op de Rotterdammers staat Volendam niet meer laatste in de eredivisie, die eer is nu aan Ajax.

In de eerste helft ging het niet goed tussen FC Volendam en Excelsior, al waren de Rotterdammers iets sterker dan de thuisploeg en gingen ze de rust in met een 0-1 voorsprong dankzij een doelpunt van Couhaib Driouech.

In de tweede helft kwam Volendam wel beter voor de dag. De thuisploeg maakte al snel gelijk via Benaissa Benamar, die raak kopte uit een voorzet van Josh Flint. Snel na de gelijkmaker nam Volendam ook de voorsprong dankzij Robert Mühren, die uit een carambole wist te scoren. Twintig minuten later maakte Milan de Haan de 3-1 en besliste daarmee de wedstrijd.

Door de overwinning is Volendam niet meer nummer achttien in de eredivisie, die plaats is nu voor Ajax.

Uitslag PSV - Ajax

PSV is nog altijd foutloos in de eredivisie. In de wedstrijd tegen Ajax won de ploeg van Peter Bosz met 5-2 nadat hij bij rust nog tegen een achterstand aan keek. Door een nieuwe nederlaag van de Amsterdammers staat het nu laatste in de eredivisie.

De wedstrijd tussen PSV en Ajax was heel erg open. Direct in de eerste minuut kreeg Brian Brobbey een goede kans om op voorsprong te schieten, maar hij stuitte op de doelman van PSV. Niet veel later miste Brobbey nog voor open doel, maar alsnog kwamen de Amsterdammers op voorsprong dankzij Branco van der Boomen met een schot vanaf de zestien. De voorsprong van Ajax was verdiend, maar toch maakte PSV vrij snel gelijk via Hirving Lozano. De Mexicaanse buitenspeler werd in alle vrijheid aangespeeld, waarna hij het in de korte hoek vrij simpel afmaakte.

PSV kwam na die goal beter in de wedstrijd, maar toch ging Ajax met een voorsprong de rust in. Brobbey maakte ditmaal wel vlak voor rust een kans af en zette de Amsterdammers op voorsprong. Maar direct na rust draaide PSV de wedstrijd weer volledig om. De trainer bracht Guus Til en Ismael Saibari en Ajax kreeg geen grip meer op het middenveld van PSV. Luuk de Jong maakte snel de gelijkmaker van dichtbij, nadat eerst een schot van Lozano op de paal eindigde en snel daarna zorgde Saibari voor de 3-2.

Ajax kwam daarna nooit meer in de wedstrijd en PSV liep uit naar een 5-2 overwinning na twee goals van Lozano, die daarmee zijn hattrick maakte. De ploeg van Peter Bosz is nog altijd foutloos in de eredivisie met dertig punten uit tien wedstrijden. Waar PSV geen fouten maakt in de eredivisie is Ajax terug te vinden op de laatste plaats in de eredivisie.

Uitslag FC Twente - Feyenoord

Feyenoord heeft zijn eerste nederlaag van dit seizoen geleden in de Eredivisie. In Enschede was FC Twente met 2-1 te sterk.

FC Twente begon fel aan de wedstrijd en kwam via Ugalde ook al vroeg op voorsprong. In de rest van de eerste helft had Feyenoord een licht overwicht maar Twente gaf nauwelijks kansen weg. vlak voor rust was Geetruida nog wel dichtbij maar zijn schot belandde op de paal.

Na rust werd Feyenoord gevaarlijker maar keeper Unnerstal hield Twente overeind. Steng, LIngr en Hanco slaagden er niet in de doelman te passeren. Toen Van Wolfswinkel de 2-0 scoorde was de wedstrijd beslist. Geertruide scoorde nog wel de aansluitingstreffer maar Feyenoord kon een nederlaag niet meer voorkomen.

FC Twente

2 - 1

Feyenoord

 10' Ugalde
 78' v.Wolfswinkel
   86' Geertruida
 
 Gele kaart: Ugalde, Pröpper,Hilgers, v.Wolfswinkel, D.Rots, (FC Twente), Hartman, (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Sampsted
Hilgers (v.Hoorenbeeck/83)
Pröpper
Regeer (Smal/29)
D.Rots
Kjolo
Steijn (Eiting/ 65)
Sadílek
Vlap (v.Wolfswinkel/66)
Ugalde (v.Bergen/83)
  Bijlow
Nieuwkoop (Jahanbakhsh/46)
Geertruida
Hancko
Hartman
Wieffer
Zerrouki (Ueda/70)
Timber (Dilrosun/80)
Stengs (Lingr/60)
Gimenez
Paixão (Ivanusec/46)

Baansprinter Lavreysen wint in Champions League met fenomenale sprint

In het velodrome van Berlijn is zaterdagavond de tweede avond verreden in de UCI Track Champions League, een serie van vijf avonden vol baanwielrennen. Na de openingsavond in Mallorca trok iedereen naar Duitsland, waar het publiek getrakteerd werd op mooie finales.

Scratch mannen
Dylan Bibic was de voornaamste aanvaller in het eerste deel van de koers en de Canadees had het tempo lekker te pakken. Roy Eefting en Philip Heijnen voerden het tempo in het peloton op, maar dat was niet genoeg: Bibic soleerde naar de winst, de Oostenrijker Maximilian Schmidbauer klopte Tobias Hansen uit Denemarken in de pelotonsprint. Eefting finishte als vierde, Heijnen werd achtste en Matthijs Büchli twaalfde.

Scratch mannen
Maaike Brandwagt viel samen met de Canadese Sarah van Dam aan, waarna de Amerikaanse Lily Williams naar het duo toe reed. Brandwagt moest vervolgens afhaken en werd uiteindelijk zeventiende, Williams klopte Van Dam in de slotronde en pakte de winst, met plek drie voor de Noorse Anita Stenberg.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen stond weer eens in de finale, waarin hij het eigenlijk niet al te moeilijk had met Mateusz Rudyk: de Pool werd met overmacht te grazen genomen. Lars Romijn, Daan Kool en Tijmen van Loon gingen er allemaal in de eerste ronde uit.

Sprint vrouwen
In de finale nam de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews het op tegen de Britse Katy Marchant, wat voor Andrews een opvallend overtuigende zege opleverde. Ruby Huisman was de enige Nederlandse deelneemster, maar zij kwam niet door de eerste ronde heen.

Afvalkoers mannen
Büchli zat er lange tijd goed bij, maar hij moest toch als laatste afhaken voor de strijd om het podium begon: vierde, met eerder al een achtste plek voor Heijnen en plek veertien voor Eefting. De winst ging naar de Belg Jules Hesters, die Eiya Hashimoto uit Japan in de slotronde klopte. De Brit William Tidball ging er met plek drie vandoor.

Afvalkoers vrouwen
Brandwagt ging er vrij vroeg af en werd uiteindelijk zestiende, de Britse Katie Archibald was een klasse apart in de slotfase. Zij bleef als laatste over en pakte zo de winst, voor de Canadese Maggie Coles-Lyster en de Noorse Stenberg.

Keirin mannen
Lavreysen werd in de finale wat aan de kant gezet door de Nieuw-Zeelander Sam Dakin, maar Lavreysen boos maken bleek toch niet echt de beste move. Vanaf plek vijf gooide Lavreysen de naverbrander aan en met een bizarre jump reed hij het gat dicht en knalde hij over alles en iedereen naar de winst, ver voor de Australiër Matthew Richardson en de Fransman Tom Derache. Kool, Romijn en Van Loon gingen er in de eerste ronde uit, wat ze respectievelijk een negende, elfde en zestiende plek opleverde.

Keirin vrouwen
Huisman ging er in de eerste ronde uit, dus van Nederlandse deelname in de finale was geen sprake. In die finale was het Andrews die oppermachtig was met een indrukwekkende sprint, voor thuisfavoriete Alessa-Catriona Pröpster en de Britse Lowri Thomas.

Klassementen
Op Lavreysen staat in het sprintklassement na vier zeges in vier wedstrijden totaal geen maat, Richardson heeft al een volledige overwinning achterstand en Derache volgt op plek drie. In het enduranceklassement bij de mannen was Hashimoto de leiding even kwijt aan Bibic na de scratch, maar de Japanner staat na de afvalkoers weer bovenaan - Bibic volgt, voor Tidball en met Heijnen op plek zes.

Na drie zeges in vier wedstrijden staat Andrews in het sprintklassement niet verrassend bovenaan, alleen Pröpster staat nog een beetje in de buurt bij de Nieuw-Zeelandse. Het enduranceklassement bij de vrouwen is vooralsnog in handen van Archibald, met Williams, Stenberg en Coles-Lyster als enige serieuze uitdagers.

Nederland wereldkampioen korfbal

Nederland is voor de elfde keer wereldkampioen korfbal geworden. In de finale versloeg het gastland Taiwan met 27-9.

Dat Taiwan de tegenstander was in de finale was de grootste verrassing van het toernooi. Dat land versloeg namelijk in de halve finale Belgie, de tegenstander van Nederland in alle voorgaande finales. En in de openingsfase van de finale kreeg zelfs Nederland voor het eerst dit toernooi serieus tegenstand. De thuisploeg kwam zelfs brutaal op een 1-0 voorsprong. Nederland kwam daarna wel met 4-1 voor maar Taiwan knokte zich terug tot 5-3.

Daarna was echter het verzet gebroken en liet Nederland zien met afstand het beste korfballand ter wereld te zijn. In het tweede kwart liep het uit tot 16-5 en ook in de rest van de wedstrijd was Nederland oppermachtig.

Tweede Fase oorlog Israël tegen Hamas ingegaan, situatie in Gaza dramatisch

Terwijl Israël zijn strijd tegen de terroristen van Hamas opvoert, vecht de bevolking van Gaza om te kunnen overleven. De VN spreekt van een ineenstorting van de burgerlijke orde. De telecommunicatie werkt tenminste weer.

Volgens de Verenigde Naties hebben duizenden mensen hulpopslagplaatsen in de Gazastrook geplunderd. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, zei dat ze voedsel en andere essentiële benodigdheden hadden meegenomen. De opslagfaciliteiten van de autoriteit werden leeggeroofd. Directeur Thomas White noemde de inbraak “een zorgwekkend teken dat de burgerlijke orde in elkaar stort” in de oorlog tussen Israël en Hamas. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de grondoperatie van het leger in de Gazastrook zaterdag omschreven als de tweede fase van de oorlog. Het doel is om “de militaire leiding en top van Hamas te vernietigen en de gijzelaars weer naar huis terug te halen”, citeerde de krant Times of Israel hem. Tijdens de start van de tweede fase heeft Israël in de Gazastrook verschillende terroristische cellen geïdentificeerd en uitgeschakeld. De terreurcellen probeerden nog raketten en granaten af te vuren, aldus het leger. Ook op de soldaten werd geschoten. De noodregering nam unaniem het besluit om de grondoperaties uit te breiden. “We staan echter nog maar aan het begin”, benadrukte Netanyahu. De oorlog zal ‘moeilijk en lang’ zijn. "Na de oorlog zullen we allemaal antwoorden moeten geven op moeilijke vragen, ook ik." 

Communicatie weer mogelijk
Volgens Palestijnse media werkten de internet- en telefoonverbindingen in de Gazastrook zondagochtend vroeg geleidelijk weer. Persbureau Reuters kon deze informatie echter niet onafhankelijk bevestigen. Musk boodt zaterdag aan om zijn Starlink beschikbaar te stellen voor Gaza, hier reageerde Israël verontwaardigd op. Minister van Communicatie Shlomo Karhi zei dat Israël alle beschikbare middelen zal gebruiken om dit tegen te gaan.

Iran: 'Israël heeft de rode lijn overschreden'
Volgens de Iraanse president heeft Israël dit weekend in Gaza de rode lijn overschreden. “De misdaden van de zionistische entiteit, zowel op humanitair als militair vlak, hebben de rode lijnen overschreden die iedereen tot actie zouden kunnen dwingen”, zei premier Ebrahim Raisi in een interview met de Arabische omroep Al-Jazeera.

In de afgelopen weken na de grote Hamas-aanval had het politieke en militaire leiderschap van Iran zijn traditionele aartsvijanden, de VS en Israël, bedreigd. Religieus leider Ayatollah Ali Khamenei prees de Hamas-aanval, maar wees directe betrokkenheid af. 

Duizenden burgers in het Shifa-ziekenhuisgebied in Gaza
Volgens de media verblijven er nog steeds duizenden burgers in het gebied rond het Shifa-ziekenhuis in Gaza, dat volgens Israël ook dienst doet als commandocentrum van Hamas. De mensen bleven in het gebied van de grootste kliniek van de Gazastrook, die ze kennelijk als een toevluchtsoord beschouwen, zo lieten televisiebeelden zien, onder meer van Al Jazeera en CNN. Daarop was onder meer te zien hoe mensen rond het ziekenhuis onder dekzeilen kampeerden.

Hamas zet de raketaanvallen op Israël voort
De terroristische organisatie Hamas heeft opnieuw Israëlische steden met raketten aangevallen. De Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, hebben via hun Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op het gebied van Tel Aviv. Er waren raketalarmen in verschillende steden rond de kustmetropool, maar ook in steden in het grensgebied met de Gazastrook.

De Israëlische televisie meldde dat tot twee miljoen mensen getroffen waren door het alarm en de oproepen om ter plaatse te schuilen. Sinds de terroristische aanval op Israëlische burgers op 7 oktober hebben Hamas-terroristen duizenden raketten op Israël afgevuurd.

Peiling toont stoelendans: NSC 31, VVD 26, PvdA / GL 24, PVV 19, BBB 9

Over ruim 3 weken, op 22 november, mogen we gaan stemmen om onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer te kiezen. Na de eerste campagneweek en het bekend worden van het partijprogramma NSC is de partij van Omtzigt duidelijk gestegen in de peiling en staat nu los van de VVD en PvdA/GroenLinks.

De peiling onder ruim 4200 respondenten op 27 en 28 oktober laat voor het eerst in drie weken weer een duidelijke verandering zien. Uit de overgangstabellen is goed te merken dat de positie van NSC versterkt is ten koste van BBB en PVV. 

Onder kiezers van NSC en VVD is een duidelijk grotere voorkeur voor een coalitie met PVV dan met PvdA/GroenLinks. Dat kan tijdens de campagne nog een rol gaan spelen.

Meer tabellen over voorkeuren van mogelijke coalities op maurice.nl.

Man die tandarts neerstak in praktijk krijgt vijf jaar cel

De 62-jarige man die eind vorig jaar zijn tandarts neerstak in Amsterdam, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De tandarts werd onder meer in zijn borst en buik gestoken door de man en raakte daarbij zwaargewond. Na zijn celstraf krijgt de man ook nog een vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd. Zo meldt AT5.

Op 14 november van vorig jaar stak de man zijn tandarts neer in de praktijk aan de Pieter van der Doesstraat in Amsterdam-West. Volgens de rechtbank zou de aanleiding zijn geweest dat de man niet tevreden was over het werk van de tandarts. De gebitsprothese van de man moest worden gerepareerd, maar hoe dat werd gedaan kon hij niet waarderen. Daarop besloot hij om de tandarts met een mes neer te steken. De tandarts werd in totaal vier keer gestoken: in zijn buik, rechter bovenarm, borst en in zijn linkerhand.

Eigen rechter spelen
Toen agenten ter plaatse kwamen zat de tandarts buiten op een bankje. Volgens de agenten zat hij onder het bloed en droop er bloed op zijn schoenen. In de praktijk troffen de agenten de 62-jarige man aan, hij liet meteen weten dat het mes in de prullenbak in de praktijkkamer lag. Tegen de politie verklaarde de man dat hij wist waarvoor hij was aangehouden en ontkende het niet. Naar eigen zeggen speelde de man 'zelf voor rechter'.

De tandarts werd zwaargewond afgevoerd en moest worden geopereerd aan zijn buik en zijn duim. Nog altijd heeft hij veel last van de verwondingen. Of de man volledig kan genezen is volgens de rechtbank onduidelijk. Tijdens de rechtszaak gaf de tandarts aan nu geen plezier meer te halen uit zijn werk en dat hij ook niet meer alle werkzaamheden kan uitvoeren.

Geluk
De rechtbank veroordeelde de man voor zowel poging tot doodslag als zware mishandeling. Volgens de rechter 'mag er van geluk worden gesproken' dat de tandarts niet kwam te overlijden door de steekpartij. Met de gewenste strafeis van het Openbaar Ministerie is de rechtbank het daarom eens.

Het OM vroeg ook om tbs voor de 62-jarige man. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Ondanks dat de man, maar beperkt meewerkte aan het psychologische onderzoek, werd er vastgesteld dat hij al jaren 'psychisch disfunctioneert'. Een stoornis kon door zijn gebrek aan meewerken niet worden vastgesteld, tbs kan daarom niet worden opgelegd. Wel legde de rechter de man een zogenoemde gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op, waardoor de man na zijn straf onder toezicht kan worden gehouden als dat nodig wordt geacht. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van ruim 13.000 euro.

Diamondbacks weer op gelijke hoogte met Texas Rangers in World Series na ruime overwinning

De Arizona Diamondbacks hebben de stand in de World Series weer gelijk getrokken. Nadat het de eerste wedstrijd had verloren van de Texas Rangers na extra innings, wonnen de D-backs zaterdagnacht overtuigend met 1-9. Pitcher Merrill Kelly gooide een uitstekende wedstrijd voor de Diamondbacks.

Na de eerste drie innings stonden er nog geen runs op het scorebord, maar vanaf de vierde inning kwamen de Arizona Diamondbacks op voorsprong dankzij een homerun van Gabriel Moreno. In dezelfde inning zouden de Diamondbacks ook nog op 0-2 komen. Tommy Pham scoorde op een honkslag van Lourdes Gurriel Jr.

De Texas Rangers konden daar weinig tegenover stellen. De slagploeg van de Rangers kreeg geen grip op het werpen van Merrill Kelly. De pitcher van de Diamondbacks gaf slechts drie honkslagen toe in zeven innings. In de vijfde inning moest Kelly wel een run toestaan na een homerun van Mitch Garver, maar verder kwam hij niet in de problemen.

Waar de Rangers het moeilijk hadden in de slagbeurten, kregen de Diamondbacks wel voldoende kansen tegen de pitchers van de Texas Rangers. In de zevende inning sloegen de D-Backs toe met twee runs na honkslagen van Evan Longoria en Corbin Carroll en stond het 1-4. In de achtste en negende inning wisten de Diamondbacks opnieuw te scoren en wonnen uiteindelijk met 1-9 van de Texas Rangers, waardoor de stand in de World Series weer 1-1 is.

Darters Noppert, Van Gerwen en Van Veen naar kwartfinales op EK

In de Westfalenhallen in Dortmund zijn zaterdag de achtste finales gespeeld van het European Championship, een van de majors in het darts. Drie Nederlanders zaten nog in het toernooi en die wisten zich alledrie te plaatsen voor de kwartfinales, die zondagmiddag gespeeld worden.

Chris Dobey opende de dag met een wedstrijd tegen Stephen Bunting, waarin hij aanvankelijk domineerde en met onder meer een 170-finish naar een 7-2 voorsprong liep. Bunting knokte zich bijna volledig terug, liet de kans op 9-9 liggen en zag vervolgens hoe Dobey het alsnog afmaakte: 10-8. Danny Noppert had het vervolgens lastig tegen Rob Cross, maar klopte de Engelsman met 10-7.

Gerwyn Price en Nathan Aspinall gingen vooral in het eerste deel van hun wedstrijd geweldig tekeer, met voor beiden gemiddelden van dik boven de 110 punten per beurt. Price hield het beter vol en wist het dan ook af te maken: 10-5. Michael Smith werd vervolgens weggeblazen door Peter Wright, hoewel hij de eer aan het einde nog een beetje kon redden en de schade beperkt bleef tot 10-4.

Gian van Veen opende de avondsessie met een partij tegen Daryl Gurney en maakte wederom indruk: dé Nederlandse revelatie van het jaar legde de Noord-Ier er met 10-6 op. José de Sousa had vervolgens niks in te brengen tegen James Wade, die met een 144-finish op 3-0 kwam, 160 uitgooide voor 5-0 en het uiteindelijk afmaakte met een bijzonder overtuigende 10-1.

Krzysztof Ratajski kon Luke Humphries een tijdje prima bijbenen, maar de Engelsman was toch simpelweg een maatje te groot: 10-5. De avond werd afgesloten door Michael van Gerwen en de Duitse held van de afgelopen weken, Ricardo Pietreczko, die opende met een 167-finish. Van Gerwen gooide 140 uit op 3-3 en kwam met een 145-finish op 8-6, waarna het toch nét even te lastig werd voor Pietreczko: hij liet een kans om terug te komen tot 9-8 liggen en Van Gerwen maakte het met een 110-finish af met 10-7.

Zinderende Grand Prix van Thailand maakt wereldtitelstrijd MotoGP nog spannender

Op het Chang International Circuit in het Thaise Buriram is zondag de Grand Prix van Thailand verreden in de MotoGP. Dat was aanvankelijk niet de meest spannende race ooit, maar in de slotfase ging het toch lekker tekeer in de strijd om de overwinning.

Op poleposition stond Jorge Martin, met Luca Marini en Aleix Espargaro naast hem op rij één. Marco Bezzecchi, Brad Binder en WK-leider Francesco Bagnaia vormden de tweede startrij, voor de gebroeders Alex en Marc Marquez en Maverick Viñales - Fabio Quartararo, Johann Zarco en Augusto Fernandez stonden op rij vier.

Martin was weer niet te verslaan bij de start en nam gewoon de leiding, Espargaro en Marini wisselden van positie en werden gevolgd door Binder, Bagnaia, Alex en Marc Marquez, Quartararo en Bezzecchi. Binder kwam na een paar ronden goed op gang en passeerde zowel Marini als Espargaro, terwijl beide Marquez-broers langs Bagnaia reden - vooral Marc moest daar hard voor knokken.

Alex Marquez nam ook Espargaro gelijk te grazen en opende de aanval op Marini, terwijl Binder aangesloten was bij leider Martin. Alex Marquez kwam al snel voorbij Marini naar plek drie, terwijl broer Marc door Bagnaia weer aan de kant gezet werd. Even na de helft van de race was het ineens klaar voor Alex Marquez, die uit het niks onderuit gleed.

Bagnaia begon ondertussen op gang te komen, reed door de val van Marquez op plek drie en begon de aansluiting bij Martin en Binder te vinden. Met ruim zes ronden te gaan opende Binder voor het eerst echt de aanval op Martin, nog zonder succes, maar het zorgde er wel voor dat Bagnaia nog maar eens dichter in de buurt kon komen.

Vier ronden voor het einde lukte het Binder, bij inmiddels zijn vierde poging, om de leiding over te nemen van Martin, die ook uit moest kijken voor titelconcurrent Bagnaia. Martin drukte zijn Ducati in de voorlaatste ronde weer binnendoor bij de KTM van Binder, waarna Bagnaia een ultieme edoch mislukte poging deed om ze beiden buitenom in te halen.

In de laatste ronde wist Martin het tóch vol te houden en hij pakte de winst, voor Binder en Bagnaia, waardoor Martin zijn achterstand in de titelstrijd halveerde: van achttien naar negen punten, met nog drie weekeinden te gaan. Een minuut later veranderde dat toch weer: Binder had de track limits overschreden en leverde een plekje in bij Bagnaia. Hij bleef zo wel op het podium staan, maar Martin maakte iets minder goed op Bagnaia.

Dominante Aldeguer wint Moto2-race Thailand, Acosta nog geen wereldkampioen

In de Moto2 is zondagochtend de Grand Prix van Thailand verreden. Op het Chang International Circuit nabij Buriram kreeg men niet de meest zinderende race ooit te zien, maar dat mocht de pret niet drukken.

Fermin Aldeguer had de poleposition in handen, bijna-wereldkampioen Pedro Acosta en Albert Arenas stonden naast hem op de grid. Op rij twee stonden Aron Canet, thuisheld Somkiat Chantra en Marcos Ramirez, voor Alonso Lopez, Tony Arbolino en Jake Dixon. Zonta van den Goorbergh nam plaats op de vijftiende plek, zes posities voor Bo Bendsneyder.

Aldeguer kwam prima op gang en behield netjes de leiding, voor Acosta, Ramirez, Chantra, Lopez en Canet, die een valse start maakte en een dubbele longlappenalty aan de broek kreeg. Celestino Vietti reed ondertussen op plek zes en werd daar getorpedeerd door Dixon, die ongeveer vanaf het vliegveld aan kwam remmen. Dixon ging gelijk onderuit, Vietti kon hem ook niet overeind houden.

Na een paar ronden kalmeerde het veld een beetje, waarbij Aldeguer een gaatje had geslagen naar Acosta, die op zijn beurt weer ruim voor Chantra, Ramirez en Lopez reed. De race kwam verder geen moment écht op gang wat de strijd betreft: Aldeguer reed naar een dominante zege, voor Acosta en thuisfavoriet Chantra, die als eerste Thai ooit op het Thaise GP-podium mocht staan.

Arbolino finishte als vierde en hield zo zijn theoretische kans op de wereldtitel in leven, Bendsneyder greep met plek zestien op één tiende van een seconde nét naast de punten en Van den Goorbergh finishte niet.

Moto3-coureur Veijer pakt eerste Grand Prix-podium na zinderende finish

Op het Chang International Circuit in Buriram is zondagochtend de Grand Prix van Thailand in de Moto3 verreden. Het werd weer een klassieke en dus zinderende race, waarin de jongelingen tot in de laatste meters streden.

Deniz Öncü had de poleposition te pakken, Diogo Moreira en Ayumu Sasaki stonden naast hem op de eerste rij. Op rij twee stonden de Japanners Ryusei Yamanaka en Taiyo Furusato, met niemand minder dan Collin Veijer tussen hen in op plek vijf - kampioenschapsleider Jaume Masia, Adrian Fernandez en Jose Antonio Rueda vormden de derde startrij.

In ronde twee ging het fout voor Veijer's teamgenoot Sasaki: de Japanner, nog volop strijdend om de wereldtitel, reed volle bak achterop de midden in een bocht stilvallende David Muñoz. Masia bepaalde ondertussen het tempo in de kopgroep, waar Veijer volop in zijn kielzog zat, voor Furusato, David Alonso, Moreira en Ivan Ortola.

Veijer zat er bijzonder lekker in en halverwege de race had hij zelfs al een tijdje de leiding in handen, met Alonso, Masia, Öncü, Furusato en Moreira achter hem - het was wel een klassieke Moto3-race, met een grote kopgroep waarin continu van positie werd gewisseld. Met vijf ronden te gaan ontstond een kleiner kopgroepje, met Alonso, Masia, Veijer, Furusato en Öncü.

Drie ronden voor de finish had Veijer de kop weer te pakken en dit keer leken alleen Alonso en Furusato echt goed te kunnen volgen, maar onder leiding van Masia en Öncü sloot ook het groepje achter hen weer aan. In de allerlaatste ronde deed Veijer weer volle bak mee om de winst, tot hij een foutje maakte en bíjna van de motor werd geslingerd.

De Staphorster wist zich nét te herstellen en bleef overeind, hoewel zijn podiumkansen weg leken. Daar was hij het zelf bepaald niet mee eens en met een paar prachtige laatste bochten en perfect slipstreamen naar de finish nam hij Masia nog te grazen voor plek drie. Alonso reed naar de winst, voor Furusato, die zijn eerste podiumplek pakte.

Friends-acteur Matthew Perry (54) overleden

Matthew Perry, vooral populair vanwege zijn rol in de iconische tv-serie Friends, is overleden. Het nieuws verspreidde zich snel nadat was bevestigd dat hij op 54-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles was gevonden. Hij zou zijn verdronken in een jacuzzi.

Perry zou na het sporten dood in zijn jacuzzi zijn gevonden door een assistent. De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar verwacht niet dat er sprake is van een misdrijf.

Tijdens zijn carrière speelde de acteur het sarcastische personage Chandler Bing in Friends. Hij ontving meerdere Emmy-nominaties, zowel voor deze rol als voor andere projecten.

Ondanks zijn succes had de acteur te kampen met verslavingen. Hij is naar eigen zeggen maar liefst vijftien keer opgenomen in afkickklinieken, maar hij greep telkens weer naar pillen, drank en cocaïne.

FOK! Wat een weer: herfst, code geel

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Tot en met vanochtend komen langs de westkust van Noord-Holland en in het westelijk Waddengebied zware windstoten voor rond 90 km/uur. Verder trekken in de loop van de middag enkele onweersbuien noordoostwaarts over Nederland. Bij deze onweersbuien kunnen zware windstoten rond ongeveer 75 km/uur voorkomen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Code geel 29-10 (Foto: KNMI)

Vanochtend komen er in de kustprovincies nog enkele buien voor, mogelijk met onweer. Landinwaarts is het vrijwel overal droog en schijnt de zon geregeld. De wind uit het zuidwesten is boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. Aan de noordwestkust is de wind eerst mogelijk even stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met buien, vooral landinwaarts plaatselijk mogelijk met onweer en (zware) windstoten. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is overwegend matig, aan zee meest krachtig rond windkracht 6.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met nog enkele buien, eerst mogelijk met onweer en (zware) windstoten. De wind uit het zuidwesten is boven land overwegend matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht vallen in Noord-Holland en op de Waddeneilanden enkele (onweers)buien. In de rest van het land is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur varieert van 8°C in het noorden tot 11°C in het zuiden. De wind uit een zuidelijke richting is boven land meest matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Tot morgen! 

                   

Herfst in het Haagse bos (Foto: Ferry Passchier)
Herfst in het Haagse bos ((Archief)foto: Ferry Passchier)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

F1: Leclerc verrast Verstappen in kwalificatie Mexico

Charles Leclerc heeft poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Mexico. De Monegask snelde met de Ferrari naar een tijd van 1.17,166 waarmee hij een fractie sneller was dan teamgenoot Carlos Sainz en wereldkampioen Max Verstappen.

Het beloofde in de Mexicaanse hoofdstad een spannende kwalificatie te worden en dat werd het ook. Al in Q1 waren de verschillen zodanig klein dat bijna het hele veld een tweede run moest maken. Hierbij moesten een aantal coureurs, waaronder Verstappen en George Russell, op het matje komen omdat ze bij het uitrijden van de pits het veld ophielden. Lewis Hamilton en Logan Sargeant mochten zich melden na zich niet aan de regels te hebben gehouden na een spin van Fernando Alonso. De Spanjaard stond in de slotminuut achterstevoren en zorgde er hiermee voor dat Lando Norris zeer verrassend als laatste eindigde. De Brit kon in de McLaren geen goede tijd op de borden krijgen. Ook Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Sargeant konden uitstappen.

In het tweede gedeelte zaten de tijden opnieuw zeer dicht bij elkaar en waren de druiven zuur voor Alexander Albon die de baanlimieten overschreed en zo niet doorging naar Q3. Yuki Tsunoda zal tijdens de race achteraan starten en daarom hielp de Japanner teamgenoot Daniel Ricciardo aan een plek bij de beste tien. Ook Pierre Gasly, Nico Hülkenberg en Alonso gingen niet door.

Verstappen leek in het slotdeel met een 1.17,286 orde op zaken te stellen tot heel verrassend de Ferrari's van Leclerc en Sainz onder de tijd van de Nederlander door gingen. Verstappen verbeterde zich in de tweede run nog wel, maar bleef op plek drie steken, voor de zeer verrassende Ricciardo. Sergio Perez klokte voor eigen publiek de vijfde tijd, voor Hamilton, Oscar Piastri, Russell, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou.

Random Pics van de Dag #1084

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Shorttrackster Poutsma 2e in World Cup, aflossingsploeg ook 2e in finale

In het Canadese Montreal wordt dit weekeinde de tweede World Cup van het shorttrackseizoen gehouden. Weekeinde één vond ook plaats in Montreal, zaterdagavond werden de eerste finales verreden van het tweede weekeinde.

1500m vrouwen
Het werd een finale met flink wat duw- en trekwerk, waarin de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li de sterkste was en de winst pakte. Hanne Desmet finishte als tweede, maar de Belgische bediende zich van iets teveel duw- en trekwerk en werd uit de uitslag gehaald. De Amerikaanse Kristen Santos-Griswold schoof zo op naar plek twee en thuisrijdster Danae Blais mocht het podium betreden. Michelle Velzeboer ging er in de halve finales uit, Diede van Oorschot sneuvelde een ronde eerder.

1500m mannen
In de grote finale zat Jens van 't Wout continu voorin, maar op het beslissende moment werd hij vanaf de tweede plek aan de kant gebeukt door Hwang Dae-heon. De Koreaan kwam er wonderbaarlijk genoeg mee weg en finishte als tweede, voor landgenoot Kim Gun-woo en achter de ongenaakbare thuisfavoriet William Dandjinou. Van 't Wout kwam ondanks de beuk van Hwang nog als vierde over de finish, Friso Emons werd zevende in de B-finale en Melle van 't Wout ging er in de halve finales uit.

500m vrouwen
Xandra Velzeboer en Selma Poutsma stonden in de A-finale, waarin Poutsma de leiding had. Velzeboer zat er vlak achter en ging er op ietwat agressieve wijze voorbij, waarna ze als eerste finishte. Dat bleef echter niet staan: Velzeboer werd teruggezet naar de laatste plek en de winst was zo voor de Canadese Rikki Doak, die Poutsma ook gepasseerd was. Achter Poutsma completeerde de Italiaanse Martina Valcepina het podium, Yara van Kerkhof was in de kwartfinales al gesneuveld.

500m mannen
Een Chinees-Canadees feestje in de A-finale, waarbij Liu Shaoang en Steven Dubois knokten om de winst...wat resulteerde in een valpartij voor beiden nadat Liu weg gleed. Toch konden de thuisfans juichen, want Jordan Pierre-Gilles reed naar de overwinning en hield Liu Shaolin en Lin Xuaojun van zich af. Teun Boer werd tweede in de B-finale, Kay Huisman en Itzhak de Laat kwamen de kwartfinales niet door.

Gemengde aflossing
Huisman, Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer hadden vanaf het begin lange tijd de leiding, maar slotrijder Van 't Wout kon het Chinese geweld niet aan en werd ook nog verschalkt door de Koreanen. Die kregen echter een penalty en zo werd Nederland toch nog tweede, achter Gong Li, Lin Xiaojun, Sun Long en Wang Ye en met plek drie voor Thomas Nadalini, Martina Valcepina, Arianna Sighel en haar broer Pietro Sighel namens Italië.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
©FOK.nl e.a.