Byron wint chaotische NASCAR-playoffrace op Texas, dominante Larson crasht

Voor de liefhebber van met veel te hoge snelheden veel te dicht op elkaar rijden keren we nog even terug naar de late zondagavond. Op de Texas Motor Speedway werd de eerste race verreden van de tweede playoffronde in de NASCAR Cup Series, wat vooral een wat chaotisch einde kende.

Poleposition was voor Bubba Wallace, die lokale held Chris Buescher naast zich had. Brad Keselowski volgde, voor Ty Gibbs, Ross Chastain, AJ Allmendinger, Kyle Busch, Daniel Suarez, Christopher Bell en Denny Hamlin. Na ruim veertig ronden werd de eerste pitstopronde geopend, maar dat leverde een caution op: een van Austin Dillon's wielen viel uit elkaar na de pitstop en hij gleed de muur in.

Kort voor het einde van stage één ging Busch stevig de muur in, waardoor zijn kansen verkeken waren. Na nog een korte onderbreking konden we weer door voor de slotronde van de stage, die werd gewonnen door Tyler Reddick, voor Buescher, Bell en Byron - ondertussen werd Truex in de rondte geduwd door medeplayoffcoureur Keselowski, direct na de finish van de eerste stage.

Met Reddick, Buescher, Michael McDowell en Chase Elliott voorop konden we beginnen aan stage twee, tot Corey LaJoie met een klapband de muur in ging. Onder meer Reddick moest zijn stop nog maken, waardoor hij terugzakte voor de herstart. Daar had Wallace de leiding weer, dit keer voor Ryan Blaney, Keselowski, Suarez, Kyle Larson en Hamlin.

Wallace had lange tijd de leiding, maar in de slotfase van de stage viel hij flink terug. Larson nam het over en pakte de stagewinst, ruim voor de goed naar voren gekomen Erik Jones, Hamlin, Blaney en Buescher. Met Jones, Larson, Hamlin en Blaney voorop kon de laatste stage beginnen, tot Suarez in de rondte ging bij het inrijden van de pitstraat - caution, net op het moment dat de laatste serie pitstops begon.

Blaney ging in de pitstraat de fout in en reed te hard, waardoor hij ver terugzakte. Larson had bij de herstart gewoon de leiding, voor Jones, Keselowski en Hamlin. Larson pakte de touwtjes gelijk weer stevig in handen, maar 25 ronden voor het einde moest hij opnieuw beginnen: JJ Yeley was de muur in gegleden. Jones, Hamlin, Keselowski en een rij anderen kwamen twee (Hamlin, Keselowski) of vier (Jones) nieuwe banden halen, Larson bleef buiten.

Larson, Wallace en Byron reden voorop bij de herstart, Hamlin, Keselowski en Buescher voerden vanaf plek vijftien de groep coureurs met nieuwe banden aan. Wallace en Larson duelleerden om de leiding en dat ging fout: de zo dominante Larson raakte de controle kwijt en gleed hard de muur in. Een nieuwe herstart volgde, dit keer met Wallace, Byron, Chase Briscoe en Elliott voorop.

Dit keer ging het al binnen een rondje fout in het middenveld, met onder meer Reddick, Blaney, Jones en Allmendinger, die een forse klap kreeg. Met zes ronden volgde weer een poging, Wallace, Briscoe, Elliott en Byron voorop. Wallace kon Byron niet volgen, maar Ross Chastain dook er in eerste instantie wel achteraan, tot ook hij Byron moest laten gaan.

Byron kwam niet meer in de problemen en won door het het beste vol te houden in de slijtageslag. Chastain werd verrassend tweede, voor Wallace, Bell en Hamlin, waardoor alsnog de hele top-5 bestond uit playoffcoureurs.