FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 september 2023

Counter-Strike 2 vanaf vandaag speelbaar

Valve heeft vandaag officieel Counter-Strike 2 gelanceerd. De laatste versie van Counter-Strike, CS:GO is ondertussen alweer van 11 jaar geleden, deze krijgt nu een gratis upgrade naar de nieuwere versie. De populaire competitieve PvP-shooter is voor iedereen Free-to-Play.

Volgens een woordvoerder van Valve is dit "Het begin van een spannend nieuw hoofdstuk en de grootste technische sprong in de geschiedenis van Counter-Strike." CS:GO-spelers laten ze niet achter; alle items uit CS:GO gaan mee naar CS2, belooft Valve.

Valve kondigde het spel eerder in maart al aan met de belofte van een "revisie van elk systeem, elk stukje content en elk onderdeel van de "Counter-Strike" ervaring." In de aankondiging werden de nieuwe functies van Counter-Strike 2 getoond, waaronder vernieuwde kaarten, dynamische rookgranaten en "sub-tick updates", die volgens Valve nog nauwkeurigere serverupdates bieden.

Het spel is vanaf nu speelbaar via Steam.

NFL: Historische monsterscore Dolphins, fraaie comeback Packers tegen Saints

De derde speelweek van de National Football League is achter de rug, tijd om er weer even een blik op te werpen. De ogen waren achteraf vooral op één specifieke wedstrijd gericht, waar een monsterscore neer werd gezet die de meeste fans in hun leven nog niet hadden gezien.

Miami Dolphins - Denver Broncos
In het eerste kwart waren de Dolphins beter, met een touchdown pass van quarterback Tua Tagovailoa op Tyreek Hill over 54 yards en een 8-yard touchdown run van De'Von Achane, maar ook een 12-yard touchdown pass van Broncos-quarterback Russell Wilson op Courtland Sutton. In Q2 gingen de Dolphins echter helemaal los: Tagovailoa bediende Achane, terwijl Raheem Mostert twee touchdowns scoorde. Dat deed hij in Q3 nog eens, één keer met een korte rush en één keer met een pass van Tagovaioloa.

De Dolphins hadden aan de inmiddels 49-13 voorsprong nog lang niet genoeg: Tagovailoa bediende Achane voor diens derde touchdown, Robbie Chosen kreeg een 68-yard touchdown pass van Mike White en Achane rende nog een 67-yard touchdown binnen voor 70-20. Het was de derde keer ooit dat een NFL-ploeg in één wedstrijd de 70 punten haalde, na de Washington Redskins tegen de New York Giants in 1966 (72-41) en de Los Angeles Rams tegen de Baltimore Colts in 1950 (70-27). Sterker nog, na 1989 werd de grens van 60 punten überhaupt maar één keer gehaald, door de New Orleans Saints in 2011.

Overigens hadden de Dolphins het alltime record kunnen breken: met minder dan een minuut te gaan waren ze in field goal range, maar coach Mike McDaniel besloot niet voor historie te gaan en liet de tijd aflopen. "Het zou voelen alsof we achter een record aan zaten, dat is niet waar we voor aan het spelen waren", aldus de wat opmerkelijke woorden van McDaniel na afloop.

Green Bay Packers - New Orleans Saints
Nu Aaron Rodgers weg is bij de Packers moet Jordan Love het als quarterback doen, tegen de Saints maakte hij zijn eerste start op het eigen Lambeau Field. Saints-quarterback Derek Carr leverde snel een touchdown pass af bij Jimmy Graham, waarna Rashid Shaheen een 76-yard punt return touchdown maakte voor de bezoekers. In het vierde kwart kwamen de Packers dan eindelijk op gang: Anders Carlson trapte een field goal raak voor 3-17, quarterback Love rende een korte touchdown binnen en bediende Samori Toure voor de 2-point conversion en met minder dan drie minuten te gaan stuurde Love Romeo Doubs voor 8 yards op weg voor de winnende touchdown, 18-17.

Uitslagen NFL week 3
San Francisco 49ers - New York Giants 30-12
Cleveland Browns - Tennessee Titans 27-3
Detroit Lions - Atlanta Falcons 20-6
Green Bay Packers - New Orleans Saints 18-17
Miami Dolphins - Denver Broncos 70-20
Minnesota Vikings - Los Angeles Chargers 24-28
New York Jets - New England Patriots 10-15
Washington Commanders - Buffalo Bills 3-37
Jacksonville Jaguars - Houston Texans 17-37
Baltimore Ravens - Indianapolis Colts 19-22 OT
Seattle Seahawks - Carolina Panthers 37-27
Kansas City Chiefs - Chicago Bears 41-10
Arizona Cardinals - Dallas Cowboys 28-16
Las Vegas Raiders - Pittsburgh Steelers 18-23
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 11-25
Cincinnati Bengals - Los Angeles Rams 19-16

Uitslag PSV - Go Ahead Eagles

PSV heeft woensdag ook de zesde wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Thuis tegen Go Ahead Eagles won de ploeg van Peter Bosz met 3-0.

Luuk de Jong was weer eens belangrijk voor PSV. De aanvoerder van de Eindhovense club kopte na 21 minuten PSV op voorsprong. Go Ahead Eagles kreeg na de openingsgoal een paar kansjes op de gelijkmaker via Bas Kuipers en Gerrit Nauber.

Na rust was de wedstrijd snel gespeeld na twee snelle goals van Guus Til en De Jong. PSV speelde daarna de wedstrijd rustig uit en zijn nog altijd foutloos na zes competitiewedstrijden in de eredivisie.

Wereldgezondheidsorganisatie bezorgd over toename coronagevallen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronagevallen in verschillende landen in de aanloop naar de komende winter. Helaas melden niet alle landen de gevallen, maar onder degenen die de WHO informeren zijn de ziekenhuisopnames en behandelingen voor Covid-19 op intensive care-afdelingen toegenomen, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus in Genève.

Hij noemde het Amerikaanse continent en Europa. Het aandeel gevaccineerde mensen in de risicogroepen is zorgwekkend laag. “Covid-19 is misschien niet meer zo’n acute crisis als twee jaar geleden, maar dat betekent niet dat we de ziekte kunnen negeren”, aldus Tedros.

Volgens diverse onderzoeken veroorzaken de varianten die momenteel in omloop zijn geen ernstiger ziektebeeld dan de eerdere varianten, zegt Covid-19-specialist Maria Van Kerkhove. Ze roept overheden op om door te gaan met testen, zodat de verspreiding van varianten in de gaten kan worden gehouden. Ze benadrukte dat de bekende beschermende maatregelen tegen infecties nog steeds effectief zijn: kamers ventileren, handen desinfecteren, in drukke ruimtes een mondmasker dragen en je laten vaccineren.

Veroordeling voor hockeycoach die ontucht pleegde met meisje

Een 59-jarige man uit Hengelo is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast mag hij 3 jaar lang vanuit geen enkele functie met minderjarige kinderen werken.

De man gaf training aan een jeugdteam van het Utrechtse Kampong, waar hij tot tweemaal toe ontucht pleegde met hetzelfde meisje. 

Broekzak
De ontucht vond plaats op het hockeyveld van Kampong, in de periode november 2021 / maart 2022. De verdachte werd aangehouden door de politie nadat het meisje tegenover haar ouders had verteld wat er was gebeurd. Volgens haar vroeg de man of zij haar hand in zijn broekzak wilde stoppen. Bij de politie verklaarde de man dat hij geen idee had hoe het zover heeft kunnen komen en dat het initiatief bij het meisje lag. Maar op zitting gaf hij toe dat hij het toch aan haar heeft gevraagd, hij zich bewust was van het feit dat ze zijn geslachtsdeel vasthield en ook aanwijzingen gaf wat ze moest doen.

Tweede keer
De verdachte verklaarde op zitting dat hij, ondanks dat hij na de eerste keer was geschrokken, toch nog een tweede keer de fout in is gegaan. Hij vroeg toen of ze nog een keer haar hand in zijn broekzak wilde stoppen. Het meisje deed dat. De officier van justitie neemt het de verdachte kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als hockeytrainer. Hij eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast zou de man 3 jaar lang geen training mogen geven aan minderjarigen in de sportwereld. 

Straf
Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat de man de ontucht pleegde. Hij heeft zelf toegegeven dat hij het initiatief nam en vervolgens aanwijzingen aan het meisje gaf. De man wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf uitvoeren van 120 uur. Hij moet zich ook houden aan aanwijzingen van de Reclassering. Ook als een behandeling wordt geadviseerd. Tot slot beslist de rechtbank dat de man 3 jaar lang vanuit geen enkele functie met minderjarigen mag werken. Deze maatregel rijkt dus verder dan enkel de sportwereld waar de officier van justitie om vroeg. 

Chemours handelde onrechtmatig met uitstoot van PFOA

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een (tweede) tussenvonnis gewezen in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen onder meer Chemours en haar rechtsvoorganger DuPont (oud) hebben aangespannen. In dit vonnis is vast komen te staan dat de uitstoot van PFOA door Chemours in een bepaalde periode onrechtmatig was. Voor die periode is Chemours ook aansprakelijk voor de schade die de gemeenten daardoor hebben geleden.

Voor andere periodes waarin PFOA werd uitgestoten en voor de uitstoot van Gen-X ligt dat anders. Daarover wordt pas in het eindvonnis een oordeel gegeven.

Procedure
De gemeenten stellen dat zij schade hebben geleden door de uitstoot naar de lucht van PFOA en GenX-stoffen (PFAS-soorten) vanuit de fabriek van Chemours in Dordrecht. Zij vorderen schadevergoeding, onder meer omdat hun eigen percelen zijn verontreinigd.

Het gaat hier niet om een strafzaak, niet om lozingen rechtstreeks in de bodem of op het water en ook niet over de mogelijke schade van omwonenden van de fabriek van Chemours.

In dit tussenvonnis wordt rekening gehouden met de verschillen in schadelijkheid tussen PFOA en GenX-stoffen. Verder wordt over de verschillende periodes waarin is uitgestoten apart een oordeel gegeven.

De kennis over de stoffen en diverse andere aspecten van de situatie zijn veranderd in de loop van de zeer lange periode waarover de procedure gaat en daarmee moet rekening gehouden worden. Eerder was door de rechtbank al beslist dat er geen sprake is van verjaring.

Vergunningen
De voorganger van Chemours, DuPont (oud), stootte tientallen jaren PFOA uit (en Chemours zelf ook korte tijd). Daar hadden ze vergunningen voor. Aan die vergunningen hielden ze zich.

Tot 1 juli 1984 was dat uitstoten, tegenover de gemeenten, geen onrechtmatige daad. Het is in deze procedure niet vast komen te staan dat DuPont (oud), met de kennis van toen, in die tijd meer had moeten vertellen aan de vergunningverlener of de gemeenten dan ze heeft gedaan.

Onrechtmatige uitstoot van PFOA
De uitstoot van PFOA naar de lucht in de periode van 1 juli 1984 tot en met 1 maart 1998 is wel een onrechtmatige daad ten opzichte van de gemeenten. Omdat DuPont (oud) de vergunningverlener en de gemeenten in deze periode onvoldoende heeft ingelicht over de mogelijke risico's van deze uitstoot en haar eigen zorgen daarover, kunnen Chemours en DuPont (oud) zich wat betreft deze periode niet beroepen op de verleende vergunningen.

In deze periode heeft DuPont (oud) de uitstoot van PFOA naar de lucht ook niet beperkt. Chemours en DuPont (oud) zijn aansprakelijk voor de schade die de gemeenten hierdoor hebben geleden.

De rechtbank is nu nog niet in staat definitief te beslissen of de emissie van PFOA in de periode van 2 maart 1998 tot 2012, toen het gebruik van PFOA eindigde, al dan niet onrechtmatig was. De procedure wordt op dit punt voortgezet.

Objectieve maatstaven
Voor de periode vóór 1 juli 1984 en de periode na 2 maart 1998 is er wel een onrechtmatige inbreuk op het eigendomsrecht van de gemeenten voor zover uitgestoten PFOA-deeltjes zijn terechtgekomen op percelen van de gemeenten.

Dat geldt alleen als de hoeveelheid zo groot is dat dat naar objectieve maatstaven door de gemeenten niet getolereerd behoeft te worden. Chemours en DuPont (oud) zijn in dat geval aansprakelijk voor de kosten van verwijdering van deze PFOA-deeltjes.

GenX: niet onrechtmatig
De uitstoot van GenX-stoffen naar de lucht vanaf 2012 is geen onrechtmatige daad ten opzichte van de gemeenten. De gemeenten hebben niet goed genoeg uitgelegd wat de risico's zijn van de relatief kleine hoeveelheden GenX-stoffen die zijn uitgestoten. Daarbij is rekening gehouden met de verleende vergunningen en met de informatie die door Chemours is verschaft.

Kosten van verwijdering
Toch is het mogelijk dat de hoeveelheid op de percelen van de gemeenten terechtgekomen GenX-stoffen uiteindelijk zo groot is dat dat naar objectieve normen een inbreuk op hun eigendomsrecht oplevert. In dat geval dient Chemours de kosten van verwijdering te vergoeden.

De schade
Over de hoogte van de schade kunnen de gemeenten, Chemours en DuPont (oud) in een vervolgprocedure nog verder debatteren. De rechtbank heeft wel alvast een oordeel gegeven over sommige door de gemeenten opgevoerde schadeposten, zoals de gevorderde kosten voor de inzet van ambtenaren, advisering, voorlichting en bloedonderzoeken bij omwonenden. Die kosten hoeven Chemours en DuPont (oud) niet te vergoeden.

Vervolg
Er komt nu een schriftelijke ronde over de uitstoot van PFOA vanaf 2 maart 1998 en misschien, als dat nodig is, nog een zitting. Het eindvonnis kan pas daarna gewezen worden. Wanneer dat zal zijn is nu nog niet duidelijk, maar in elk geval niet meer in 2023.

Verkeerscontrole Belastingdienst Amsterdam: 55.000 euro geïnd, auto's weggesleept

Bij twee verkeerscontroles in Amsterdam-Noord hebben de politie en Belastingdienst meerdere voertuigen van de weg gehaald, omdat ze nog een belastingschuld open hadden staan. De schuldenaren werden aan hun auto herkend met een speciale scancamera. Zij moesten ter plekke betalen. Er is in totaal 55.000 euro aan openstaande schuld geïnd, bevestigt de Belastingdienst. Zo meldt AT5

De eerste controle vond plaats tussen 14.30 en 17.45 uur op de Meeuwenlaan bij de Zamenhofstraat. Hier zijn twee motorvoertuigen in beslag genomen omdat een schuld niet kon worden voldaan.

Om 19.00 uur werd de controle voortgezet tot 21.30 uur op de Hulstweg ter hoogte van de Klaprozenweg. Hier zijn drie motorvoertuigen van de weg gesleept.

Uitslag Ajax - Feyenoord

Feyenoord heeft woensdagmiddag de eerder gestaakte Klassieker met 0-4 van Ajax gewonnen. In een lege Johan Cruijff ArenA maakte Santiago Giménez zijn derde doelpunt van de wedstrijd.

In de Johan Cruijff Arena moest nog 35 minuten gespeeld worden nadat de wedstrijd afgelopen zondag na 55 minuten was gestaakt bij een 0-3 stand. Enkele minuten nadat de wedstrijd was hervat zorgde Santiago Giménez voor de 0-4, zijn derde doelpunt van de wedstrijd.

Door de zege stijgt Feyenoord naar de derde plaats in de eredivisie, terwijl Ajax op de veertiende plaats staat.

Random Pics van de Dag #1053

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Horizon Dawn Forbidden West: Complete Edition aangekondigd

Publisher Sony heeft samen met Guerrilla Games aangekondigd dat de Complete Edition van Horizon Forbidden West naar zowel PlayStation 5 als pc platform komt. De avonturen van Aloy gaan verder na de eerdere gebeurtenissen in Horizon Zero Dawn, waarin ze probeert de afbrokkelende biosfeer van de planeet te redden voordat gemene stormen en een mysterieuze, onstuitbare plaag de restanten van de mensheid verwoesten. De missie brengt haar naar de gevaarlijke grens van het Verboden Westen en de verraderlijke Burning Shores daarachter.

De complete collectie van het spel bevat het volgende:

  • Horizon Forbidden West
  • Burning Shores DLC
  • De digitale soundtrack
  • Digital art book
  • Horizon Zero Dawn Vol. 1: The Sunhawk digital comic book*
  • In-game items:
    • Extras in Photo Mode (special pose and face paint)
  • In-game items die vrijgespeeld worden via het verhaal:
    • Carja Behemoth Elite outfit ·Carja Behemoth Short Bow
    • Nora Thunder Elite outfit
    • Nora Thunder Sling
    • Apex Clawstrider Machine Strike piece
    • Resources pack

De pc-port wordt ditmaal gedaan door partnerstudio Nixxes Software, de studio die ook verantwoordelijk was voor vrijwel alle Insomniac-titels die later op de pc zijn verschenen zoals Spider-man series en Ratchet & Clank: Rift Apart.

De studio was ook verantwoordelijk voor het uiteindelijk repareren van de teleurstellende pc-port van Horizon Zero Dawn: Complete Edition uit 2020 die de eerste week geplaagd werd door bugs, crashes, inconsistentie framerates en framestutters. Het was destijds één van de eerste PlayStation exclusive-titels die destijds naar de pc werd geport. Digital Foundry was ook van mening dat het een prachtige game was maar de conversie naar de pc veel te wensen over liet.

Hopelijk wordt de kwaliteit van de pc-port van deze opvolger een stuk beter nu een studio direct aangehaakt is die een specialist is in de conversie van console-games naar pc-platform.

Horizon Forbidden West: Complete Edition
zal op 6 oktober voor Playstation 5 uitkomen voor de adviesprijs van €69,99. De pc-variant zal beschikbaar komen voor Steam en Epic Game Store begin 2024, de adviesprijs hiervan is nog niet bekend.

Afsteken ijsfonteinen op bruiloft, minstens 113 doden door brand feestzaal Irak

Minstens 113 mensen zijn om het leven gekomen en ruim 150 gewond geraakt nadat er woensdag brand uitbrak tijdens een huwelijksfeest in Noord-Irak. De brand leek te ontstaan door het afsteken van licht vuurwerk, zogenoemde. ijsfonteinen. Het drama vond plaats in de stad Al-Hamdaniyah nabij Mosul in de provincie Nineve. Op videobeelden was te zien hoe hulpverleners over het verkoolde resten van de trouwzaal heen klommen op zoek naar overlevenden.

“Alles wordt in het werk gesteld om hulp te bieden aan degenen die getroffen zijn door het ongelukkige ongeval”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De brand ontstond in het gebouw nadat tijdens de huwelijksviering vuurwerk werd afgestoken, zeiden lokale ambtenaren van de civiele bescherming.

Autoriteiten voor de civiele bescherming meldden het gebruik van geprefabriceerde panelen die "licht ontvlambaar waren en in strijd waren met de veiligheidsnormen" voor de zaal. "Door de brand kwamen sommige delen van het plafond naar beneden als gevolg van het gebruik van licht ontvlambare, goedkope bouwmaterialen", aldus een verklaring van de civiele beschermingsautoriteiten.

Ondertussen heeft premier Mohammed Shia al-Sudani opdracht gegeven tot een onderzoek naar de brand en heeft hij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid van het land om hulp gevraagd, aldus een verklaring van zijn kantoor. De provinciale gouverneur van Nineve, Najim al-Jubouri, zei dat een aantal gewonden naar regionale ziekenhuizen zijn overgebracht. Hij voegde eraan toe dat er nog geen definitieve aantallen van slachtoffers zijn als gevolg van de brand, wat erop wijst dat het dodental nog kan stijgen.

Blokkade A12, 4 agenten op de fiets, om 14.00 uur versterking en ontruiming

Op woensdag wordt de Utrechtsebaan (A12) voor de negentiende keer bezet door klimaatdemonstranten, maar dit keer is er bijna geen politie aanwezig. Rond 12.00 uur lopen enkele tientallen activisten de weg op. Volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen “is er een moment waarop andere zaken prioriteit krijgen”.

Bij eerdere blokkades van de A12 waren er altijd veel agenten aanwezig, maar op woensdag zijn er slechts vier agenten op fietsen gekomen. “Er is de afgelopen tijd veel politie-inzet geweest”, verklaart de woordvoerder van de burgemeester. “Daardoor zijn andere zaken stil komen te liggen.” Welke zaken precies worden bedoeld, is niet bekend.

Toen de demonstranten beseften dat er geen actie door de politie werd ondernomen, besloten ze ook de tunnelbak van de A12 in te lopen. Uiteindelijk waren er enkele tientallen mensen op de weg aanwezig.

Kort voor 14.00 uur werd er alsnog door de politie ingegrepen. De demonstranten werden eerst gevraagd om te vertrekken en toen ze weigerden, werden ze één voor één verwijderd van het asfalt.

Bij het beëindigen van het protest zijn verschillende politieagenten ingezet. Het is niet duidelijk of dit meer of minder agenten zijn dan op de eerdere dagen van de blokkade. 

VN: Zwitserland de meest innovatieve economie ter wereld

Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties blijft Zwitserland het meest innovatieve land ter wereld. In de vergelijking van de innovatielanden van 2022 verdedigde Zwitserland zijn toppositie vóór Zweden en de Verenigde Staten, aldus de Wereldorganisatie voor het Intellectuele Eigendom van de VN (WIPO) in Genève.

Nederland is dit jaar gezakt van de vijfde naar de zevende plaats. Europese landen zijn het meest vertegenwoordigd in de top twintig. De ranglijst is gebaseerd op 80 criteria zoals investeringen, onderwijs, onderzoeksuitgaven van de overheid en online productontwikkeling. In totaal werden 132 economieën geanalyseerd. Burundi, Irak en Guinee staan onderaan. De beoordeling van alle 132 landen bekijken kan hier in een PDF.

Rusland beschuldigt VK en de VS van betrokkenheid bij aanval op de Krim

Rusland heeft het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschuldigd van betrokkenheid bij de Oekraïense aanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol. 

"Er bestaat niet de minste twijfel dat de aanval op de Krim is gepland met behulp van westerse inlichtingendiensten, NAVO-satellietapparatuur en verkenningsvliegtuigen", zei woordvoerster Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het voor de hand liggende doel is om af te leiden van het mislukte tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten.

Bij de aanval met drones en kruisraketten afgelopen vrijdag heeft het Oekraïense leger het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot ernstig beschadigd en naar eigen zeggen talloze officieren gedood. Volgens informatie uit Kyiv was de commandant van de vloot, Sokolov, een van hen. Gisteren en vandaag verschenen er echter video's van hem op de Russische televisie, die naar verluidt na de aanval zouden zijn gemaakt.

Verenigd Koninkrijk gaat olieveld in Noordzee exploiteren

In Groot-Brittannië zijn controversiële plannen goedgekeurd om een nieuw olieveld op de bodem van de Noordzee te exploiteren. Dit betekent dat de twee bedrijven 'Equinor' en 'Ithaca Energy' kunnen beginnen met de ontwikkeling van het zogenaamde 'Rosebank' olieveld ten noordwesten van de Shetlandeilanden.

De North Sea Transition Authority maakte het besluit in Londen bekend. Rosebank wordt beschouwd als het grootste onontwikkelde olieveld in Britse wateren. De bedrijven verwachten daar bijna 70.000 vaten olie per dag te produceren.

De autoriteit verdedigde haar besluit: de plannen waren in lijn met de Britse doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Klimaatactivisten en de Britse Groenen bekritiseerden de goedkeuring echter als onverantwoord ten aanzien van het milieu. De conservatieve regering van premier Sunak stelt dat het gebruik van binnenlandse hulpbronnen noodzakelijk is om de energievoorziening veilig te stellen tijdens de transitie naar hernieuwbare energie.

Openbaar Ministerie gaat Marco Borsato dagvaarden in zedenzaak

In december 2021 werd aangifte gedaan tegen zanger Marco Borsato van een zedenfeit met een minderjarige. Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland heeft de zedenrecherche hierop een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoeksdossier zorgvuldig bestudeerd. Vandaag heeft de officier van justitie de betrokkenen medegedeeld dat het OM heeft besloten om de verdachte te dagvaarden en de zaak voor te leggen aan de rechter. De verdachte wordt ervan verdacht het slachtoffer onzedelijk te hebben betast. Dit wordt ten laste gelegd als ontucht met een minderjarige.

Het is nu aan de verdediging om eventueel met verzoeken voor aanvullend onderzoek te komen. Er is dan ook nog geen zittingsdatum vastgesteld.

De inhoudelijke behandeling is het moment waarop het Openbaar Ministerie in de openbaarheid tekst en uitleg geeft over het onderzoek en het standpunt. Daarom zal op dit moment nog geen nadere toelichting gegeven worden.

Onder leiding van het parket Noord-Holland loopt nog een onderzoek n.a.v. een aangifte door de verdachte tegen de aangeefster in de zedenzaak en haar moeder. Deze aangifte betreft smaad en/of laster en het doen van valse aangifte. In deze zaak is nog geen vervolgingsbeslissing genomen.

In beginsel verstrekt het OM geen informatie over de identiteit van een verdachte. Deze afweging kan anders zijn als de (advocaat van de) verdachte eerder zelf de media te woord heeft gestaan over het onderzoek en de verdenking. In deze zaak is dat het geval.

Byron wint chaotische NASCAR-playoffrace op Texas, dominante Larson crasht

Voor de liefhebber van met veel te hoge snelheden veel te dicht op elkaar rijden keren we nog even terug naar de late zondagavond. Op de Texas Motor Speedway werd de eerste race verreden van de tweede playoffronde in de NASCAR Cup Series, wat vooral een wat chaotisch einde kende.

Poleposition was voor Bubba Wallace, die lokale held Chris Buescher naast zich had. Brad Keselowski volgde, voor Ty Gibbs, Ross Chastain, AJ Allmendinger, Kyle Busch, Daniel Suarez, Christopher Bell en Denny Hamlin. Na ruim veertig ronden werd de eerste pitstopronde geopend, maar dat leverde een caution op: een van Austin Dillon's wielen viel uit elkaar na de pitstop en hij gleed de muur in.

Kort voor het einde van stage één ging Busch stevig de muur in, waardoor zijn kansen verkeken waren. Na nog een korte onderbreking konden we weer door voor de slotronde van de stage, die werd gewonnen door Tyler Reddick, voor Buescher, Bell en Byron - ondertussen werd Truex in de rondte geduwd door medeplayoffcoureur Keselowski, direct na de finish van de eerste stage.

Met Reddick, Buescher, Michael McDowell en Chase Elliott voorop konden we beginnen aan stage twee, tot Corey LaJoie met een klapband de muur in ging. Onder meer Reddick moest zijn stop nog maken, waardoor hij terugzakte voor de herstart. Daar had Wallace de leiding weer, dit keer voor Ryan Blaney, Keselowski, Suarez, Kyle Larson en Hamlin.

Wallace had lange tijd de leiding, maar in de slotfase van de stage viel hij flink terug. Larson nam het over en pakte de stagewinst, ruim voor de goed naar voren gekomen Erik Jones, Hamlin, Blaney en Buescher. Met Jones, Larson, Hamlin en Blaney voorop kon de laatste stage beginnen, tot Suarez in de rondte ging bij het inrijden van de pitstraat - caution, net op het moment dat de laatste serie pitstops begon.

Blaney ging in de pitstraat de fout in en reed te hard, waardoor hij ver terugzakte. Larson had bij de herstart gewoon de leiding, voor Jones, Keselowski en Hamlin. Larson pakte de touwtjes gelijk weer stevig in handen, maar 25 ronden voor het einde moest hij opnieuw beginnen: JJ Yeley was de muur in gegleden. Jones, Hamlin, Keselowski en een rij anderen kwamen twee (Hamlin, Keselowski) of vier (Jones) nieuwe banden halen, Larson bleef buiten.

Larson, Wallace en Byron reden voorop bij de herstart, Hamlin, Keselowski en Buescher voerden vanaf plek vijftien de groep coureurs met nieuwe banden aan. Wallace en Larson duelleerden om de leiding en dat ging fout: de zo dominante Larson raakte de controle kwijt en gleed hard de muur in. Een nieuwe herstart volgde, dit keer met Wallace, Byron, Chase Briscoe en Elliott voorop.

Dit keer ging het al binnen een rondje fout in het middenveld, met onder meer Reddick, Blaney, Jones en Allmendinger, die een forse klap kreeg. Met zes ronden volgde weer een poging, Wallace, Briscoe, Elliott en Byron voorop. Wallace kon Byron niet volgen, maar Ross Chastain dook er in eerste instantie wel achteraan, tot ook hij Byron moest laten gaan.

Byron kwam niet meer in de problemen en won door het het beste vol te houden in de slijtageslag. Chastain werd verrassend tweede, voor Wallace, Bell en Hamlin, waardoor alsnog de hele top-5 bestond uit playoffcoureurs.

Tony Hawk's Pro Skater 1+2 komt naar Steam in oktober

Activision/Blizzard heeft na een lange tijd van afwezigheid besloten om het spel nu ook te lanceren op het Steam-platform. De remastered collectie die ontwikkeld werd door de studio Vicarious Visions was eerder al in 2020 beschikbaar voor de platformen PS4 en Xbox One maar een exclusiviteitsdeal met Epic zorgde ervoor dat het spel voor de pc enkel via de Epic Games Store beschikbaar was. 

Tony Hawk's Pro Skater 1+2

Voor de skateboarder (of langverwachte) fans onder ons die al een tijdje op een Steam release zaten te wachten is er dan eindelijk goed nieuws. De game komt volgende week op 3 oktober uit. Dat bevestigde het Twitter-kanaal van @TonyHawkTheGame.

Er komen twee versies uit van het spel. De standaard editie en de Digital DeLuxe editie. De standaard editie bevat alle originele speltypen en introduceert lokale speltypen voor twee spelers. Het bevat ook verbeterde Create-A-Park en Create-A-Skater functies, waardoor spelers hun stijl en creativiteit kunnen uiten. Voor degenen die op zoek zijn naar meer uitdaging, biedt Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 spelers ook de mogelijkheid om het op te nemen tegen andere spelers van over de hele wereld in de multiplayermodus.

De Digital Deluxe editie bevat naast de originele game een aantal extra unieke retro-outfits voor Tony Hawk, Steve Caballero en Rodney Mullen, "The Ripper" skater van Powell-Peralta en een aantal retro skateboard decks voor de "Create-a-Skater"-modus.

Sinds de originele release heeft het spel veel aan populariteit gewonnen met een gemiddelde score van 89 op Metacritic is dit één van de beste skateboard games die ooit is uitgekomen.

En voor wie zich weer wil onderdompelen op een nostalgische muziekale trip, de soundtrack van de game is ook beschikbaar op Spotify. Dan kun je alvast lekker mee "headbobben" met de tracks van A. Swayze & The Ghosts, Goldfinger, Papa Roach en Rage Against the Machine.

Naast deze pc release is de game ook beschikbaar voor de huidige generatie consoles zoals de PS5, Xbox Series X|S en de Nintendo Switch.

26,6 duizend dakloze mensen begin 2022

Begin 2022 waren er in Nederland naar schatting 26,6 duizend dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dit is minder dan in de jaren ervoor. De samenstelling van de groep dakloze mensen verandert de laatste jaren bijna niet. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS.

Verschillende groepen mensen worden gezien als dakloos. Mensen die buiten slapen of in een auto, in kraakpanden en vakantiewoningen of mensen die de noodopvang bezoeken telt het CBS als dakloos. Maar ook mensen zonder eigen onderdak die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of kennissen—de zogenoemde ‘bankhoppers’—worden beschouwd als dakloos. Mensen in tijdelijke opvang worden meegeteld als dakloos als het verblijf voor korte tijd is. Mensen die er voor langere tijd op 24-uurs basis wonen, de zogenoemde “residentiele daklozen”, worden niet meegeteld. Mensen die te maken hebben met dreigende huisuitzetting of die uitstromen uit een instelling, telt het CBS niet mee als dakloos.

Eerder werd de groep waar het CBS zich op richt ‘feitelijk dakloos’ genoemd. Nu sluit het CBS aan bij de breed geaccepteerde ETHOS-indeling. Alleen de beschrijving is aangepast en niet de onderzoekspopulatie of de methode.

dakloos (Foto: CBS)

Aantal dakloze mensen begin 2022 geschat op bijna 27 duizend
Het CBS komt tot 26,6 duizend dakloze mensen door het tellen van het aantal mensen dat voorkomt in drie administratieve bronnen plus een geschat aantal dat niet in deze bronnen staat. Het gaat dan in de eerste plaats om mensen die staan ingeschreven bij een dag- en nachtopvangvoorziening voor dakloze mensen. Ook mensen die geregistreerd staan als uitkeringsontvanger met een postadres of een adres van een tijdelijke opvang worden meegeteld als dakloos. Als laatste telt het CBS dakloze mensen die bekend waren bij een van drie reclasseringsorganisaties in Nederland. Zo is een deel van de dakloze mensen in beeld.


Vooral mensen zonder eigen woonruimte die op niet-structurele basis bij vrienden en kennissen verblijven, of slapen op niet gebruikelijke plekken zoals in de auto, een kraakpand of een vakantiewoning zijn vaak niet te vinden in de administratieve bronnen. Hiervoor gebruikt het CBS een schattingsmethode. Het is daarbij noodzakelijk dat mensen wel in deze administratieve bronnen zouden moeten kúnnen voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor mensen zonder geldige verblijfsvergunning, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij worden dus niet meegeteld in de groep dakloze mensen.

Arbeidsmigranten kunnen bijvoorbeeld wel voorkomen in een van deze bronnen en worden dus—als ze voldoen aan de voorwaarden voor dakloosheid—wel meegerekend. Mensen jonger dan 18 en ouder dan 65 jaar kúnnen niet voorkomen in het register met dakloze mensen die een bijstandsuitkering ontvangen in het kader van de Participatiewet. Daarom beperkt de statistiek over dakloze mensen zich tot mensen van 18 tot 65 jaar.

dakloos 18 (Foto: CBS)

Samenstelling populatie dakloze mensen sinds 2020 weinig veranderd
Ruim 8 op de 10 dakloze mensen zijn man. Verder is 19 procent tussen de 18 en 27 jaar, 61 procent tussen de 27 en 50 jaar en 20 procent tussen de 50 en 65 jaar. Ruim 38 procent van de dakloze mensen staat ingeschreven in een van vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht). Hierin is de afgelopen jaren weinig veranderd. De jongste leeftijdsgroep van 18 tot 27 jaar is hierop een uitzondering. Deze groep is tussen 2020 en 2021 ten opzichte van de andere twee leeftijdsgroepen kleiner geworden.

kenmerk (Foto: CBS)

Bijna 40 procent geboren in buitenland
Bijna 40 procent van de dakloze mensen is geboren buiten Nederland en geïmmigreerd vanuit een ander land uit Europa (5 procent) of van buiten Europa (34 procent). Een ongeveer even groot deel (37 procent) is zelf geboren in Nederland en de ouders ook. Net iets minder dan een kwart is zélf geboren in Nederland met ten minste één ouder die geboren is in een ander land in Europa (2 procent) of buiten Europa (21 procent).

herkomst

Wel meer mensen met postadres in laagdrempelige opvang
Tussen 2021 en 2022 daalde de schatting van het aantal dakloze mensen van 32,0 duizend naar 26,6 duizend. Het aantal dakloze mensen in het register met postadressen op laagdrempelige opvangadressen steeg wél tussen 2021 en 2022. Maar omdat de aantallen op de andere twee registers en het deel dat is bij-geschat afnamen, kwam het totaal geschatte aantal dakloze mensen lager uit.

Het deel van de dakloze mensen dat werd gezien in de registers ging van 25 procent in 2020 naar bijna 33 procent in 2022. Deze grotere zichtbaarheid is in lijn met het beeld dat er meer dakloze mensen in de opvangvoorzieningen worden gezien.


FOK! Wat een weer: nazomeren 2.0

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend lost eventuele mist geleidelijk op en schijnt vooral in het oosten de zon volop. Het blijft droog en er is weinig wind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. Het wordt maximaal 22°C in het noorden tot plaatselijk 25°C in het zuiden van Limburg. De wind uit het zuidoosten is zwak tot matig.

Vanavond is het vrij helder en blijft het overal droog. De wind komt uit een zuid- tot zuidoostelijke richting en is boven land matig en neemt langs de kust en boven het IJsselmeer toe naar vrij krachtig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 15°C aan de kust tot 12°C in het oosten. De zuidenwind draait geleidelijk naar zuidwest en is boven land matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen!

Flamingo's in Artis (Foto: DJMO)
Flamingo's in Artis (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Aantal rokers tot 34 jaar daalt nauwelijks, e-sigaret komt erbij

Het percentage volwassen rokers is in 2022 gedaald naar 18,9 procent, maar het gemiddelde geeft een vertekend beeld. Jongvolwassenen roken het meest en in die groep worden ook de meeste e-sigaretten gebruikt. De cijfers halen de fabel van de e-sigaret als stophulp volledig onderuit.

Het lijkt erop dat het effect van de coronapandemie op het aantal volwassen rokers in Nederland voorbij is. Tijdens de pandemie steeg het aantal rokers licht, vermoedelijk doordat mensen meer thuis werkten. De nieuwste cijfers, gebaseerd op onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek voor de jaarlijkse Leefstijlmonitor, laten een daling zien van het totaalaantal rokers van 18 jaar en ouder van 20,6 procent in 2021 naar 18,9 procent in 2022. Ook het aantal dagelijkse rokers is gedaald, van 15,2 procent in 2021 naar 13,1 procent vorig jaar. Het aantal incidentele rokers nam daarentegen iets toe, van 5,4 procent in 2021 naar 5,7 procent in 2022.

De cijfers, gepubliceerd in de factsheet ‘Kerncijfers Roken 2022’ van het Trimbos-instituut, laten zien dat de dalende trend onder dagelijkse volwassen rokers die sinds het begin van de metingen in 2014 zichtbaar is, zich doorzet. Het aantal mensen dat niet dagelijks rookt is echter sinds 2014 nagenoeg stabiel: In 2014 6 procent en vorig jaar 5,7 procent.

65-plussers vertekenen het gemiddelde
De cijfers zijn gemiddelden en die geven altijd een vertekend beeld. Uitgesplitst naar leeftijd blijkt het gemiddelde namelijk sterk te worden beïnvloed door de groep 65-plussers. In de groep 65-74 jaar is het aandeel rokers nog maar 12,2 procent en onder 75-plussers rookt niet meer dan 6,5 procent. Dat staat in sterk contrast met de jongste groepen. Daar rookt 23,4 (18-19 jaar) oplopend naar 27,2 (20-24 jaar) en 28,4 procent (25-29 jaar). Vanaf 30 jaar beginnen de percentages terug te lopen, maar tot 64 jaar blijven ze steeds boven het gemiddelde.

De cijfers laten zich verklaren door het gegeven dat rokers vanaf hun dertigste waarschijnlijk beginnen in te zien dat het beter is om te stoppen. Helaas moet het afnemende aantal rokers in de hogere leeftijdsgroepen ook worden toegeschreven aan vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van ziekten die door het roken zijn veroorzaakt. Nog altijd ligt het officiële sterftecijfer als gevolg van roken rond de 19.000 mensen per jaar. De helft sterft voor het bereiken van de pensioenleeftijd. Dat verklaart mede het veel lagere aantal rokers boven de 65.

Weinig verandering in jongste groepen
Des te verontrustender is het dat het aantal rokers in de jongste leeftijdsgroepen, tot 34 jaar in 2022 niet of nauwelijks is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In de leeftijdsgroep 18-14 jaar is een sterke daling met vijf procentpunt in 2020 naar 23,2 procent in 2021 (27,6 procent) grotendeels tenietgedaan en in 2022 (26,2 procent) is dat maar iets minder geworden. In de groep 25-34 jaar is het percentage al drie jaar vrijwel constant: 2020 (24,5 procent), 2021 (25,4) en 2022 (25,0).

Stoppogingen stabiel
Uit de cijfers valt verder af te leiden dat rokers met een praktische opleiding en rokers met een niet-Europese afkomst het meeste roken. Verder is het aantal rokers dat een serieuze stoppoging deed in 2022 (35,9 procent) significant hoger dan in 2021 (30,9), maar afgezien van die uitschieter naar beneden in 2021 schommelt het aantal rokers dat probeert te stoppen sinds 2024 tussen de 32 en 36 procent.

E-sigaret voor duaal gebruik
De kerncijfers geven ook inzicht in het e-sigaretgebruik, dat vorig jaar uitkwam op 2,8 procent van de volwassen bevolking, waarvan 1 procent dagelijkse gebruikers betreft en 1,8 procent niet-dagelijkse gebruikers. 3,4 procent gaf aan eerder e-sigaretten te hebben gebruikt, maar nu niet meer. Van de mensen die regelmatig een e-sigaret in de mond stoppen, blijkt 63,7 procent ook nog (wel eens) sigaretten te roken. Dat ontkracht de bewering van de nicotine-industrie dat e-sigaretten er vooral zijn om rokers van de sigaret af te helpen.

Jongste groep vapet het meest
Dat wordt nog duidelijker als het gemiddelde percentage weer wordt ontleed in deelgroepen. Dan blijkt de e-sigaret het populairst onder mensen tussen 18 en 24 jaar (7,3 procent), mensen met een middelbare opleiding (3,4 procent) en mensen met een niet-Europese herkomst (5,1 procent). Onder 35-plussers is het e-sigaretgebruik slechts 1,7 procent, terwijl in die groep juist de overstappers gevonden zouden moeten worden.

Nog een aanwijzing dat e-sigaretten vooral duaal worden gebruikt, dus afgewisseld met sigaretten, geven de percentages e-sigaretgebruikers onder mensen die elke dag ook roken (8,5 procent), of niet elke dag roken (10,8 procent). E-sigaretgebruik onder ex-rokers is niet meer dan 1,2 procent.

Het percentage e-rokers dat nooit sigaretten heeft gerookt van 0,7 procent, zou kunnen worden gebruikt als argument om te ‘bewijzen’ dat e-sigaretten geen aantrekkingskracht hebben op mensen die nooit hebben gerookt. Echter, de cijfers in deze peiling hebben betrekking op volwassenen. De kans dat e-sigaretgebruikers voor hun 18e nooit een sigaret hebben aangeraakt is erg klein. Overigens worden begin oktober nieuwe cijfers over het (e-)rookgedrag onder jongeren verwacht.

E-sigaret is verleidingstruc
Deze nieuwe cijfers laten overduidelijk zien: e-sigaretten zijn het populairst onder jonge mensen, ook de groep waar de meeste rokers voorkomen. Dat verklaart ook het duaal gebruik en haalt het industrieverhaal over e-sigaretten als alternatief voor het roken volstrekt onderuit. E-sigaretten zijn nauwelijks als stophulpmiddel te beschouwen, maar des te meer als verleidingstruc om jongeren aan de nicotine te krijgen.

10 procent van Nederlands fietsnetwerk loopt door de natuur

In 2022 liep 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk (15 duizend kilometer aan fietspaden en -wegen) door de natuur. Het grootste deel van het fietsnetwerk (28 procent) loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023. 

In 2022 had Nederland in totaal 153 duizend kilometer aan paden en wegen waar fietsers welkom zijn. Dat zijn 3,8 rondjes om de aarde. Het fietsnetwerk van Nederland bestaat voor zo’n 60 procent uit wegen waar zowel fietsers als automobilisten welkom zijn.

Weinig hinder op fietspaden
Volgens de Fietsersbond was in 2022 het grootste deel van alle fietspaden en -wegen van goede kwaliteit. Ook is er voor fietsers (zeer) weinig hinder op de weg. De meeste paden en wegen bestaan uit asfalt/beton (58 procent) of klinkers (25 procent). Bijna 70 procent van de fietspaden wordt verlicht en op 40 procent wordt gestrooid bij gladheid.

Vlieland fietseiland
In sommige delen van Nederland zijn meer kilometers aan paden en wegen waar fietsers welkom zijn, dan wegen waarop auto’s mogen komen. Op Vlieland is dit verschil het grootst: in 2022 was hier 210 kilometer aan fietspaden en -wegen per 100 kilometer autoweg. In Woensdrecht en Baarle-Nassau is dat omgekeerd: hier was minder dan 80 kilometer aan fietspaden en -wegen per 100 kilometer autoweg.

Zware slag voor Trump, door fraude geen zaken meer doen in New York

Net nu men ervan uitgaat dat Donald Trump niet dieper in de juridische problemen kan raken met vier strafrechtelijke aanklachten in drie rechtsgebieden, blijkt dat het nog erger kan. Een rechter heeft uitspraak gedaan in een civiele zaak die een dramatische bedreiging vormt voor de voormalige president, zijn bedrijf en zijn financiën.

De Associated Press berichtte over een belangrijke ontwikkeling in een nauwlettend in de gaten gehouden zaak in New York. 

Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump jarenlang fraude heeft gepleegd tijdens het opbouwen van het vastgoedimperium dat hem naar roem en het Witte Huis heeft gebracht. Rechter Arthur Engoron oordeelde dinsdag in een civiele rechtszaak die was aangespannen door de procureur-generaal van New York en oordeelde hierin dat de voormalige president en zijn bedrijf banken, verzekeraars en anderen hebben misleid door zijn bezittingen massaal te overwaarderen en zo zijn vermogen te overdrijven in geschrift dat wordt gebruikt bij het maken van deals en het verkrijgen van financiering. 

De volledige uitspraak van 35 pagina's is hier online beschikbaar.

Deze week was het precies een jaar geleden dat de New Yorkse procureur-generaal Letitia James een ingrijpende rechtszaak aankondigde tegen de voormalige president en de Trump-organisatie. De beschuldigingen waren heftig: het kantoor van de procureur-generaal, wees op meer dan 200 gevallen van fraude in de afgelopen tien jaar, en kondigde aan dat er ongeveer 250 miljoen dollar aan civielrechtelijke boetes zou worden geeist.

Volgens een bericht in New York Times, loopt deze zaak nog steeds, maar heeft het kantoor van James ‘een grote overwinning’ behaald nu een rechter heeft geconcludeerd dat Trump in feite op frauduleuze wijze de waarde van zijn bezittingen zwaar heeft overdreven "om zo gunstige leningen en verzekeringsovereenkomsten te kunnen afsluiten.”

Wat deze laatste uitspraak aangeeft, is dat het bewijsmateriaal zo duidelijk was dat een proces niet nodig is om de onderliggende bewering te bewijzen dat Trump zijn kredietverstrekkers heeft opgelicht. De rechter was het ermee eens dat het argument van James over het financiële wangedrag van Trump op waarheid berust, en dat aangevoerde 'bewijzen van het tegendeel' door de verdediging van de Trump ‘belachelijk’ waren.

Volgens AP eiste rechtert Engoron “dat sommige van de bedrijfslicenties van Trump als straf moesten worden ingetrokken, waardoor het voor hen moeilijk of onmogelijk werd om nog zaken te doen in New York, en zei dat Trump een onafhankelijke toezichthouder zou krijgen die toezicht zou blijven houden op de activiteiten van de Trump-organisatie.”

Joyce Vance, voormalig federaal aanklager en juridisch analist bij MSNBC, reageerde via sociale media: “Dit is de doodstraf voor bedrijven in New York, opgelegd aan Trump vanwege jarenlang wangedrag.”

Nieuwe aanwijzingen in Nord Stream-onderzoek: meerdere Oekraïners in beeld

Een jaar na de aanslag op de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee is het nog steeds onbekend wie er verantwoordelijk is voor de sabotage. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat een team uit Oekraïne achter de aanslag zit. Een gezamenlijk onderzoek van verschillende Europese media, waaronder de Nos en Nieuwsuur heeft twee betrokken personen weten te identificeren. Volgens bronnen dicht bij het Duitse onderzoek groeit het geloof dat de daders afkomstig zijn uit Oekraïne.

Het gezamenlijke onderzoek werpt ook nieuw licht op de route die het zeilschip heeft gevolgd waarvan wordt vermoed dat de aanslag is uitgevoerd. Bovendien hebben de media gesproken met nieuwe ooggetuigen die de bemanning van dit schip hebben gezien.

Wat is er gebeurd?
De twee pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 bestaan elk uit twee parallelle strengen en lopen op de zeebodem van de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Op 26 september 2022 waren er gedurende meerdere uren verschillende explosies op de pijpleidingen.

Beide strengen van Nord Stream 1 en een van de twee strengen van de Nord Stream 2-pijpleiding, die nog niet in bedrijf is, werden vernietigd. Er bestaat geen twijfel dat deze explosies opzettelijk waren en bedoeld om de pijpleidingen te vernietigen.

Volgens gezamenlijk onderzoek door diverse Europese media, gaan de onderzoekers van de Duitse federale recherche ervan uit dat de aanval werd uitgevoerd met de hulp van een 15 meter lange zeilboot, de 'Andromeda'.

Deze boot werd dan ook regelmatig gehuurd van een Duitse chartermaatschappij voor pleziervaartuigen en vertrok vanuit Rostock. Op basis van de verklaringen van ooggetuigen vermoeden onderzoekers een bemanning van zes personen. Er zou ook een vrouw onder hen moeten zijn. Onderzoekers proberen momenteel duidelijk te maken wie deze mensen waren.

Blijkbaar zijn vervalste paspoorten of valse identiteiten gebruikt. Het onderzoek gaat specifieker over wie er achter het Poolse bedrijf zit dat de huur heeft betaald. Hier leiden de sporen naar Oekraïense burgers die betrokkenheid bij de aanslagen ontkennen.

Kan zo'n aanval echt met een zeilboot worden uitgevoerd?
Onderzoekers denken dat dat de 'Andromeda' voor de aanslag is gebruikt. In dit kader werden ook deskundigen van federale instellingen ingeschakeld. Aan boord zijn onder meer sporen van explosieven aangetroffen die overeenkomen met die op de explosielocaties op de zeebodem.

De onderzoekers hebben de route van de 'Andromeda' grotendeels gereconstrueerd met behulp van ooggetuigen, maar ook van technische gegevens. De route loopt van Rostock via onder meer Wiek auf Rügen en Kolberg (Polen) naar de explosielocaties.

Heb je voor de misdaad niet veel meer explosieven nodig dan de Andremeda kon vervoeren?
Sommige publicaties over de aanslagen maken melding van grote hoeveelheden explosieven, enkele honderden kilo's per explosielocatie. Een dergelijke hoeveelheid kon eigenlijk niet vervoerd worden met de 'Andromeda' en dan nog eens zes mensen aan boord.

Deze cijfers hebben echter betrekking op de gemeten trillingen op de zeebodem. Het Duitse Instituut voor Geowetenschappen en Natuurlijke Hulpbronnen heeft samen met het Zweedse Nationale Seismologische Netwerk en andere internationale partners gemodelleerd dat het belangrijkste signaal van de explosie werd veroorzaakt door het ontsnappende gas, omdat de pijpleidingen onder druk stonden. De experts hebben berekend dat veel minder explosieven voldoende hadden kunnen zijn, omdat de pijpleidingen onder water waarschijnlijk barsten door de sterke interne druk.

Betekenen ‘sporen naar Oekraïne’ dat de Oekraïense regering verantwoordelijk is?
Nee, dat is een denkbare mogelijkheid, maar daar is nog geen bewijs voor. Er zijn ook andere varianten denkbaar. Bijvoorbeeld een groep daders die opereert vanuit Oekraïne maar geen staatsmandaat of staatssteun heeft. Ook een ‘false flag’-operatie is denkbaar, met als doel Oekraïne onder verdenking te brengen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.