Enorme crash NASCAR-coureur Preece, Buescher wint op Daytona

Op de Daytona International Speedway is zaterdagavond de laatste race verreden van het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series. De laatste plekjes in de playoffs moesten nog ingevuld worden op de bloedsnelle superspeedway, vanaf de volgende race gaat er dan om de titel gestreden worden.

We gingen van start met Chase Briscoe, Aric Almirola, Harrison Burton, Bubba Wallace, Ty Gibbs, Riley Herbst, Kyle Larson, Ryan Blaney, Chris Buescher en Kevin Harvick in de top-10. In de eerste stage werd natuurlijk dicht bij elkaar gereden, maar verder was het relatief rustig en Martin Truex pakte de stagewinst, voor Christopher Bell en Harvick.

Stage twee verliep ook redelijk gemoedelijk, tot een paar honderd meter voor het einde: Blaney reed voorop, maar werd in de rondte getikt door Gibbs, die op zijn beurt een tikje kreeg van Bell, wat een enorme kettingreactie ontketende en daarmee voor een rode vlag zorgde.

Na de nodige opruimingswerkzaamheden konden we door, met 56 ronden te gaan en Briscoe, Kyle Busch, Alex Bowman, Almirola en Eric Jones voorop. Met een kleine vijftien ronden te gaan werden de in principe laatste pitstops afgewerkt, waarna men in één lang lint richting de absolute slotfase van de race snelde.

Een paar ronden voor het einde ging het fout voor Ryan Preece: hij kreeg een klein tikje in het middenveld, schoof naar links en raakte Briscoe, waarna hij gigantisch over de kop sloeg - wonder boven wonder werd Preece zelf redelijk in orde uit de auto geholpen.

De race ging even later door met overtime, twee ronden voor de winst. Harvick, Buescher en Chase Elliott reden voorop, waarbij Elliott móest winnen om de playoffs te halen. Buescher was echter ongenaakbaar en boekte zijn derde zege in vijf races, voor Keselowski en Almirola.

De zestien playoffplekken zijn door de race ook bekend: William Byron, Martin Truex, Denny Hamlin, Chris Buescher, Kyle Busch, Kyle Larson, Christopher Bell, Ross Chastain, Bred Keselowski, Tyler Reddick, Joey Logano, Ryan Blaney, Michael McDowell, Ricky Stenhouse, Kevin Harvick en als laatste Bubba Wallace strijden om de titel, Alex Bowman en Chase Elliott zijn de twee grote namen die het niet halen.