Downhillers strijden om wereldtitel in Schotse blubber

Voor de liefhebber gaan we nog even een aantal dagen terug. Het is weliswaar het vorige weekeinde, de beelden blijven mooi en zijn natuurlijk nog altijd even de moeite waard om te delen. Tijdens het WK mountainbiken in Schotland werd ook de downhill verreden en wel op het fameuze parcours van Fort William.

Vrouwen
De piepjonge Britse Phoebe Gale denderde naar beneden en noteerde de rapste tijd, maar mocht niet lang van die positie genieten: landgenote Louise-Anna Ferguson volgde en ging bijna een seconde sneller naar beneden op het natte parcours. Marine Cabirou uit Frankrijk liet zien hoe het echt moest: meer dan zeven seconden sneller dan Ferguson.

Niet veel later kwam Camille Balanche naar beneden, die al eens in de blubber wereldkampioene werd. Ook nu was de Zwitserse erg snel, aan de finish dook ze dik drie tienden onder Cabirou's tijd door. Er was echter baas boven baas: verdedigend wereldkampioene Valentina Höll uit Oostenrijk was een klasse apart, bleef haar voorsprong uitbreiden en won het goud met 2,02 seconden voorsprong op Balanche.

Mannen
Nog voor de helft van het deelnemersveld beneden was begon het fors te regenen: de Brit Greg Williamson had de snelste tijd staan, Angel Suarez uit Spanje dook daar een halve seconde onder en kon vervolgens toe gaan kijken hoe de een na de ander niet aan zijn tijd kwam. Meer dan een uur later moest hij dan eindelijk uit zijn hot seat: de Brit Charlie Hatton ging geweldig naar beneden en dook 2,464 seconden onder Suarez' tijd door.

Na Hatton duurde het weer even voor iemand in de buurt kwam en dat gevaar kwam uit eigen land: regenspecialist en tweevoudig wereldkampioen Danny Hart liet het liggen, maar Laurie Greenland strandde op 1,229 seconden. Andreas Kolb uit Oostenrijk kwam met 0,599 seconden nog dichter in de buurt, waarna Troy Brosnan uit Australië op 1,512 seconden strandde.

Twee Fransen mochten als laatsten een poging wagen, maar viervoudig en regerend wereldkampioen Loïc Bruni bleef op 1,489 seconden steken. Loris Vergies kwam er tot slot ook niet aan: 2,429 seconden te langzaam, dus de wereldtitel ging flink verrassend naar thuisheld Hatton, met zilver en brons voor Kolb en Greenland.