FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 augustus 2023

Uitslag PEC - Sparta

Sparta Rotterdam is het eredivisie-seizoen zaterdag begonnen met een 1-2 overwinning bij PEC Zwolle.

Sparta was in de eerste helft wat beter dan PEC, maar het wat wel de hulp nodig van de thuisploeg om op voorsprong te komen. Uit een lage voorzet werkte PEC Zwolle-verdediger Sam Kersten de bal in eigen goal.

In de tweede helft verdubbelde Tobias Lauritsen in de zeventigste minuut de score. De Noorse spits werkte beheerst af zette Sparta op 0-2. In de slotfase werd het toch nog even spannend voor Sparta nadat invaller Lennart Thy voor de aansluitingstreffer zorgde, maar verder dan 1-2 kwam het niet. Sparta won voor het eerst sinds 25 jaar weer eens bij de competitiestart van de eredivisie.

Opnieuw grote Chinese vastgoedontwikkelaar in problemen

In China dreigt opnieuw een grote vastgoedontwikkelaar te imploderen. Met het China Evergrande debacle van ongeveer anderhalf jaar geleden nog helder in het geheugen, wordt de situatie door velen op de voet gevolgd.

Country Garden Holdings, gevestigd in Guangdong, is één van China's grootste projectontwikkelaars. Het miste deze week rentebetalingen van $22,5 miljoen op enkele leningen in dollars.

Het bedrijf verwacht voor het eerste halfjaar een record verlies van tot wel $7,6 miljard te rapporteren, wat de vrees voor een diepere crisis bij het bedrijf aanwakkert. Het verlies komt door een lagere brutomarge, afwaardering op projecten vanwege tegenvallende verkopen en wisselkoers verliezen, aldus het bedrijf. In 2022 boekte Country Garden voor het eerst sinds de beursgang in 2007 een verlies. De onderneming heeft 30 dagen om de gemiste rentebetalingen alsnog te voldoen en zo een officiële default te vermijden.

De CEO  van Country Garden, Yang Huiyan,  was niet lang geleden nog de rijkste vrouw van China. De vastgoedontwikkelaar is één van de weinige particuliere vastgoedontwikkelaars in China die nog niet eerder rente betalingen heeft gemist. De beurswaarde van het bedrijf is sinds de piek in 2018 met meer dan 90% afgenomen.

Uitslag Ajax - Heracles

Ajax heeft met de nodige moeite gewonnen van Hercales Almelo. In de eerste wedstrijd onder leiding van Maurice Steijn namen de Amsterdammers pas laat in de tweede helft afstand van de promovendus. Uiteindelijk won Ajax met 4-1.

Ajax had het lang lastig met Heracles. In de eerste helft kwam de ploeg uit Almelo ook op voorsprong na een ongelukkig moment in de verdediging van de Amsterdammers, tussen Anass Salah-Eddine en Jorrel Hato, waarna de bal voor de voeten viel voor Mario Engels en raak schoot. Snel na de 0-1 achterstand schoot Jakov Medic op prachtige wijze gelijk.

In de tweede helft drong Ajax aan, maar pas een kwartier voor tijd kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Mohammed Kudus maakte beheerst af en later maakte Steven Bergwijn nog twee doelpunten, waardoor de eindstand op 4-1 kwam.

Uitslag sc Heerenveen - RKC

sc Heerenveen is het seizoen begonnen met een overwinning tegen RKC. In Friesland rekende de Friezen in de eerste helft af met de Waalwijkers en stond na 45 minuten met 3-0 voor. Na rust deed RKC wat terug, maar de overwinning van Heerenveen kwam nooit in gevaar: 3-1.

sc Heerenveen had een goede start van het seizoen. Na een half uur spelen stonden de Friezen al met 2-0 voor dankzij treffers van nieuwe aanwinst Ion Nicolaescu en Pawel Bochniewicz. Vlak voor rust zette Osame Sahraoui Heerenveen een 3-0 voorsprong.

Na rust was het was de thuisploeg een stuk minder dreigend. RKC deed in de tweede helft wat terug via een rake strafschop van Michel Kramer, maar verder kwamen de Waalwijkers niet en de drie punten bleven in Heerenveen.

Rekruteert Wagner in Polen?

In Polen heeft de politie reclamestickers in beslag genomen die afkomstig lijken te zijn van de Russische huurlingengroepering Wagner. De stickers in A5-formaat werden opgemerkt in verschillende delen van Krakau door voorbijgangers. Dat zegt een woordvoerster van de lokale politie tegen persbureau dpa.

Op de stickers staat het logo van het Wagner-huurlingenlegioen afgebeeld, met de volgende tekst in het Engels: "We are here. Join us." Volgens de politie leidt een daaronder vermeldde QR-code naar een wervingswebsite voor de huurlingen. De politie probeert de 'plakkers' op te sporen.

Volgens het Poolse strafrecht zijn zowel rekrutering voor buitenlandse legers als huursoldaten en dienst in dergelijke organisaties verboden. Op overtredingen staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

De spanning in Polen is toegenomen sinds troepen van het privéleger van huursoldaatbaas Prigozhin hun kamp hebben opgezet in buurland Wit-Rusland nadat een opstand tegen Moskou mislukte. Volgens de leiding in Minsk zouden de Wagner-strijders het Wit-Russische leger moeten trainen.

Uitslag PSV - FC Utrecht

PSV heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. In het thuisduel tegen FC Utrecht won de ploeg van Peter Bosz met 2-0 dankzij goals van Noa Lang en Yorbe Vertessen.

PSV begon goed aan het duel en kreeg meerdere kansen om de score te openen. Gedurende de eerste helft kwam FC Utrecht wat meer in de wedstrijd en kreeg via Anastasios Douvikas een enorme kans, maar de Griekse spits schoot voorlangs. Ook een omhaal ging net naast.

Het leek 0-0 te zijn bij rust, maar dankzij een prachtige uithaal van Noa Lang ging PSV toch met een voorsprong de rust in. In de tweede helft had de ploeg van Peter Bosz wat meer controle en uiteindelijk besliste invaller Yorbe Vertessen de wedstrijd door de 2-0 binnen te schieten.

Oekraïne bestookt Kerchbrug en de Krim, Rusland kondigt vergelding aan

Oekraïense troepen hebben drie raketten afgevuurd op de Kerchbrug die de bezette Krim met Rusland verbindt.

Het ministerie van Defensie in Moskou maakte bekend dat de S-200-raketten die bedoeld waren om de brug over de Straat van Kerch te raken, zijn onderschept. Door de aanslagen werd de 19 kilometer lange brug enkele tijd afgesloten voor verkeer.

Rusland kondigt een reactie aan voor de nieuwe aanval van Oekraïne op de Krimbrug. "Er is geen rechtvaardiging voor dergelijke barbaarse daden en ze zullen niet onbeantwoord blijven", schreef woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Telegram.

Op beelden die op Russische sociale media circuleerden, leek de brug in rook gehuld.

Het ministerie van Defensie maakte ook bekend dat 20 Oekraïense drones die bedoeld waren om doelen op de Krim te vernietigen, zijn neergeschoten. Er zijn geen gewonden gevallen en er was geen schade, zo meldde het ministerie op Telegram. Oekraïne erkent dergelijke aanvallen bijna nooit publiekelijk, maar heeft gezegd dat het vernietigen van de militaire infrastructuur van Rusland cruciaal is voor het tegenoffensief. 

Dominante Ferrand-Prévot naar wereldtitel mountainbike, Pieterse knokt zich naar derde plaats

Pauline Ferrand-Prévot is in het Schotse Fort William voor de vijfde keer wereldkampioene mountainbiken geworden. Op het onderdeel cross-country stond er geen maat op de Française en won met meer dan een minuut voorsprong op haar landgenote Loana Lecomte. De Nederlandse Puck Pieterse veroverde het brons.

Puck Pieterse kende in het Schotse Fort William een uitstekende start. Snel na de start reed ze met Loana Lecomte weg bij de rest en nam een kleine voorsprong op de rest. Pauline Ferrand-Prévot kende een mindere start en viel even uit de top tien, maar al snel schoof de uittredend wereldkampioene al snel naar voren.

Na de eerste volledige ronde had Ferrand-Prévot Pieterse al bijgehaald. Lecomte reed daar nog even voor, maar vroeg in de tweede ronde kwam Ferrand-Prévot aansluiten bij haar landgenote en liet haar ook vrij snel achter. De Française reed daarna onbedreigd naar haar vijfde wereldtitel. Lecomte kwam op ruim één minuut als tweede over de finish. Achter de twee Franse dames ontstond er een spannende strijd om het brons. Lange tijd leken Pieterse samen met Alessandra Keller er om te strijden, maar in de laatste ronde kwam ook Mona Mitterwallner aansluiten. De Zwiterse Keller moest afhaken bij het duo, waarna de Oostenrijkse Mitterwallner op een lastige strook Pieterse onder druk zetten. De Nederlandse moest een klein gaatje laten, maar kwam toch weer terug en in het laatste stuk van de slotronde liet Pieterse de Oostenrijkse achter en pakte een mooie derde plek.

Downhillers strijden om wereldtitel in Schotse blubber

Voor de liefhebber gaan we nog even een aantal dagen terug. Het is weliswaar het vorige weekeinde, de beelden blijven mooi en zijn natuurlijk nog altijd even de moeite waard om te delen. Tijdens het WK mountainbiken in Schotland werd ook de downhill verreden en wel op het fameuze parcours van Fort William.

Vrouwen
De piepjonge Britse Phoebe Gale denderde naar beneden en noteerde de rapste tijd, maar mocht niet lang van die positie genieten: landgenote Louise-Anna Ferguson volgde en ging bijna een seconde sneller naar beneden op het natte parcours. Marine Cabirou uit Frankrijk liet zien hoe het echt moest: meer dan zeven seconden sneller dan Ferguson.

Niet veel later kwam Camille Balanche naar beneden, die al eens in de blubber wereldkampioene werd. Ook nu was de Zwitserse erg snel, aan de finish dook ze dik drie tienden onder Cabirou's tijd door. Er was echter baas boven baas: verdedigend wereldkampioene Valentina Höll uit Oostenrijk was een klasse apart, bleef haar voorsprong uitbreiden en won het goud met 2,02 seconden voorsprong op Balanche.

Mannen
Nog voor de helft van het deelnemersveld beneden was begon het fors te regenen: de Brit Greg Williamson had de snelste tijd staan, Angel Suarez uit Spanje dook daar een halve seconde onder en kon vervolgens toe gaan kijken hoe de een na de ander niet aan zijn tijd kwam. Meer dan een uur later moest hij dan eindelijk uit zijn hot seat: de Brit Charlie Hatton ging geweldig naar beneden en dook 2,464 seconden onder Suarez' tijd door.

Na Hatton duurde het weer even voor iemand in de buurt kwam en dat gevaar kwam uit eigen land: regenspecialist en tweevoudig wereldkampioen Danny Hart liet het liggen, maar Laurie Greenland strandde op 1,229 seconden. Andreas Kolb uit Oostenrijk kwam met 0,599 seconden nog dichter in de buurt, waarna Troy Brosnan uit Australië op 1,512 seconden strandde.

Twee Fransen mochten als laatsten een poging wagen, maar viervoudig en regerend wereldkampioen Loïc Bruni bleef op 1,489 seconden steken. Loris Vergies kwam er tot slot ook niet aan: 2,429 seconden te langzaam, dus de wereldtitel ging flink verrassend naar thuisheld Hatton, met zilver en brons voor Kolb en Greenland.

Random Pics van de Dag #1007

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Militair betrokken bij dodelijk verkeersongeluk in Weert

Op donderdag 10 augustus 2023 vond in Weert een ongeluk plaats waarbij een fietser is overleden na een botsing met een personenauto. De bestuurder van de personenauto blijkt een militair te zijn. Volgens de Koninklijke Marechaussee was de man onder invloed toen hij het ongeluk veroorzaakte. Kort daarop kwam het nieuws naar buiten dat deze militair een week eerder was opgepakt op verdenking van het mishandelen en gijzelen van een vrouw. Op 8 augustus is de militair daarom voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland.

De beslissing van de rechter-commissaris was dat hij verdachte blijft en onder bepaalde voorwaarden  zijn strafzaak in vrijheid mag afwachten. Op 11 augustus 2023 bracht de Koninklijke Marechaussee het nieuws naar buiten dat het ongeluk in Weert was veroorzaakt door een militair. Niet veel later bevestigde het Openbaar Ministerie dat deze militair dezelfde verdachte is die een week eerder was opgepakt op verdenking van het mishandelen en gijzelen van een vrouw. 

Wat doet een rechter-commissaris?
In Nederland geldt het uitgangspunt dat een verdachte zijn strafzaak in vrijheid mag afwachten. De rechter-commissaris beoordeelt of een verdachte na zijn aanhouding en inverzekeringstelling langer in voorlopige hechtenis moet blijven. De rechter-commissaris kijkt daarbij onder andere naar de aard en de ernst van de verdenking, het onderzoeksbelang, vluchtgevaar en de kans op herhaling. Als een schorsing van de voorlopige hechtenis aan de orde is, weegt de rechter-commissaris het persoonlijke belang van de verdachte af tegen het strafvorderlijk/maatschappelijk belang. De rechter-commissaris heeft besloten dat de militair zijn strafzaak onder voorwaarden in vrijheid mocht afwachten. De voorgeleiding bij de rechter-commissaris is niet openbaar. Over de precieze afweging en motivering van de beslissing van de rechter-commissaris in deze zaak doet de rechtbank verder geen mededelingen. 

Vervolg
Het lijkt erop dat de militair de schorsingsvoorwaarden heeft geschonden en een nieuw strafbaar feit heeft gepleegd. De officier van justitie heeft een vordering ingediend om de schorsingsvoorwaarden op te heffen en de militair vast te zetten. De rechter-commissaris in Arnhem beslist op 14 augustus 2023 over deze vordering. 

Waarom was de voorgeleiding bij de rechtbank Gelderland?
Een Nederlandse militair die zich, waar ook ter wereld, misdraagt, staat terecht bij de militaire kamer van de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem. Daarbij gaat het om personen die nog militair zijn of personen die gedurende  het strafbare feit militair waren. De rechtbank Gelderland heeft een militaire kantonrechter, een militaire politierechter en een meervoudige militaire kamer.

Het nutteloze feitje van de dag: Bebaarde vrouw

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er bestaan veel bijzondere records, zo ook het record dat Erin Honeycutt bezit. Wist je namelijk dat zij het record heeft voor de nog levende vrouw met de langste baard? Erin heeft door een aandoening baardgroei en waar ze zich vroeger nog driemaal daags scheerde laat ze sinds twee jaar haar baard staan. Die baard meet inmiddels een lengte van 30 centimeter, een wereldrecord!

Politiemensen op de fiets houden motordief aan

Een politieman surveillerend op de fiets zag in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Lorentzstraat in Zandvoort een motorfietser rijden. De motor maakte een luid brullend geluid, de motor reed opvallend hoog in toerental. Hij zag ook dat de motorfietser geen helm droeg. Plots hoorde hij een harde klap en zag dat de motorfietser ten val was gekomen.

Hij fietste op de motorfietser en de plat liggende motor af en zag vervolgens dat de man weer op de motor stapte, deze startte en wegreed. De politieman zette op zijn mountainbike de achtervolging op de motor in. Via de Thomsonstraat raakte hij het zicht kwijt op de Celsiusstraat. Wel kon hij zijn collega's via de portofoon in kennis stellen van het incident.

Zijn collega stond met zijn fiets dwars op de Celsiusstraat. De motorfietser reed om hem heen en ook deze politieman op de fiets zette de achtervolging in. Desondanks raakte de motor uit het zicht. Hierop werd op de fiets de wijk uitgekamd. Even later zagen zij de betreffende motorfietser lopen op de Kamerlingh Omnesstraat. De motorfiets stond daar in de onmiddellijke omgeving geparkeerd.

Bij onderzoek bleek de motorfiets van diefstal afkomstig. Deze was gestolen uit een garagebox aan het Burgemeester van Fenemaplein in Zandvoort. De benadeelde ging aangifte van diefstal doen, de verdachte, een 43-jarige man uit Zandvoort, is aangehouden. 

Burgerwacht, hoever mag men gaan?

Een inbreker aanhouden en met tie-wraps vastbinden. Dat deden mensen van de zogenoemde burgerwacht onlangs in Ter Apel, om twee verdachten vast te houden totdat de politie kwam.

Het komt steeds vaker voor dat burgers het heft in eigen handen nemen om criminelen op te sporen en te arresteren. Maar hoe ver mag je als burger gaan in een 'burgerwacht'?

* In het filmpje hieronder heeft de man op 2.05 per abuis een verkeerde naamtitel gekregen. Hij is niet Wim Vroom maar Harry Siemers.



Wegpiraat rijdt 132 km/u te hard, rijbewijs én auto kwijt

Donderdagnacht heeft de politie een automobilist betrapt die met een snelheid van 212 kilometer per uur over de N247 tussen Amsterdam en Volendam reed. Op deze weg geldt een maximale snelheid van 80 kilometer per uur.

De man werd opgemerkt door een motoragent die gebruik maakte van een lasergun voor controle. Vanwege zijn overschrijding van de maximumsnelheid met 132 kilometer per uur (na correctie 128 kilometer per uur), is hij zijn rijbewijs en auto kwijtgeraakt.

Dodental Hawaii opgelopen tot 67, twijfel functioneren alarmeringssystemen

Het dodental als gevolg van de branden op Hawaï is gestegen naar 67. De gemeente Maui meldt dat speurhonden de afgelopen uren nog eens 12 slachtoffers hebben gevonden. De autoriteiten willen weten waarom het vuur zich zo snel door het historische stadje Lahaina kon verspreiden. Er was weinig tijd om de inwoners te waarschuwen.

Na drie dagen is er nog steeds veel onduidelijkheid over het alarm wat op de eilanden zou moeten afgaan om te waarschuwen voor natuurrampen of andere noodgevallen. Het lijkt erop dat deze sirenes niet zijn afgegaan. Het is ook nog niet bekend of er waarschuwingen zijn verstuurd via berichtgeving op smartphones. De brandweercommandant heeft wel aangegeven dat de ploegen die het vuur bestreden nauwelijks konden communiceren met het commandocentrum en dat ook het mobiele netwerk niet werkte. “Bewoners waren op zichzelf aangewezen”, aldus de brandweercommandant. Daarnaast was ook de stroom uitgevallen.

Zaak Hunter Biden: meer bevoegdheden voor aanklager David Weiss

De Amerikaanse minister van Justitie heeft de status van ‘speciaal aanklager’ toegekend aan een aanklager in het onderzoek naar Hunter Biden. De zoon van de Amerikaanse president wordt beschuldigd van belastingfraude en het overtreden van de wapenwet.

David Weiss, de aanklager die ten tijde door president Trump is aangesteld om Hunter Biden te onderzoeken, krijgt met deze speciale status meer bevoegdheden dan een gewone federale aanklager. Hij kan hierdoor onafhankelijker opereren en hoeft zich minder aan te trekken van de gebruikelijke hiërarchie. Dit is een nieuwe ontwikkeling in het langdurige strafrechtelijke onderzoek naar Hunter Biden.

In juni leek het onderzoek tot een einde te komen toen er een schikking werd aangekondigd, waardoor Hunter Biden een rechtszaak zou ontlopen. Er ontstond echter een impasse toen een rechter niet akkoord ging met de schikking. Ze eiste dat de verdediging en justitie opnieuw om de tafel gingen om de voorwaarden van de overeenkomst duidelijk te maken en om de gedeeltelijke immuniteit die aan Hunter Biden was verleend te beperken. Deze nieuwe onderhandelingen liepen vast, waarna het Amerikaanse Openbaar Ministerie liet weten toch een rechtszaak aan te spannen.

De Democraten maken zich al langer zorgen over of de zoon van Biden een probleem zal vormen voor de herverkiezingscampagne van president Biden.

Republikeinen beschuldigen Hunter er al jaren van dat hij de politieke macht van zijn vader gebruikt voor persoonlijk gewin bij zijn zakelijke activiteiten in Oekraïne en China. Er kwam eerder al harde kritiek uit die hoek op de voorgestelde schikking in juni. De Republikeinen vonden dat de zoon van de president er te gemakkelijk vanaf kwam.

FOK! Wat een weer: bewolkt, later steeds meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er veel bewolking en zijn er enkele buien. Plaatselijk kunnen dat stevige buien zijn met vooral in het oosten ook een kans op onweer. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe naar matig, langs de zuidwestkust naar vrij krachtig.

Vanmiddag is het in het midden en oosten eerst nog overwegend bewolkt met buien. In het oosten en zuidoosten onweert het daarbij plaatselijk. In de loop van de middag trekken de buien oostwaarts en gaat de zon schijnen. De maximumtemperatuur ligt tussen 21°C aan zee en 24°C in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten tot westen. Boven land is de wind matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanavond is het overal droog en eerst nog zonnig. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig, langs de westkust mogelijk krachtig, windkracht 6.

Komende nacht is er eerst alleen wat dunne hoge bewolking. In de loop van de nacht komen er dikkere wolkenvelden, vooral in het noordwesten en in Limburg. Het blijft droog en de minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Aan de kust staat een vrij krachtige zuidwestenwind, elders is de wind zwak (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De AquaZoo in Leeuwarden (Foto: aloa)
De AquaZoo in Leeuwarden (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.