Teamsprintsters en Eefting-Bloem nét naast WK-podium, drie keer goud pararenners

Op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Glasgow zijn donderdagavond de eerste medailles verdeeld. Het was gelijk al een mooie avond, met een paar bijzonder snelle tijden en mooie races om het eremetaal, helaas twee keer nét zonder Nederlands succes.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet openden hun toernooi met plek vier in de kwalificaties, waarna ze - met Shanne Braspennincx in plaats van Van der Peet - in de eerste ronde van Nieuw-Zeeland wonnen. De tijd was niet snel genoeg voor een finaleplek, maar het werd wel de strijd om het brons tegen China.

Braspennincx, Lamberink en Van der Wouw namen het in de strijd om brons op tegen Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying uit China, die snel startten en het net vol konden houden: brons voor China in 46,543 seconden, tegen 46,788 voor Nederland. In een sensationele finale rekenden Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze namens Duitsland af met het Britse thuistrio Lauren Bell, Sophie Capewell en Emma Finucane: met 45,848 seconden en 45,923 seconden doken beide teams onder het Duitse wereldrecord van vorig jaar.

Individuele achtervolging vrouwen
Zoals enigszins te verwachten viel stond er geen maat op Chloe Dygert: de Amerikaanse deklasseerde uittredend wereldkampioene Franziska Brausse uit Duitsland door haar in de finale in te halen en te winnen in 3:17,542 minuten, kort boven haar eigen wereldrecord. Voor Dygert was het haar vierde wereldtitel op de achtervolging en haar eerste grote titel sinds haar zware valpartij op het WK wegwielrennen van 2020. De Nieuw-Zeelandse Bryony Botha pakte het brons door in 3:22,210 af te rekenen met de Britse Neah Evans (3:23,264).

Scratch mannen
Zoals gebruikelijk deden meerdere renners pogingen om weg te komen, maar die werden geneutraliseerd. In de slotfase opende Alex Vogel een indrukwekkende aanval en de Zwitser leek gevlogen, maar Roy Eefting-Bloem kwam twee ronden voor het einde op gang en deed een verwoede poging om Vogel terug te halen. Dat lukte in extremis, maar Eefting-Bloem werd zelf ook links en rechts gepasseerd en finishte als vierde. Het goud ging naar de Brit William Tidball, die perfect profiteerde van het werk van de Nederlander en het vervolgens knap afmaakte, voor de Japanner Kazushige Kuboki en de Belg Tuur Dens.

Parabaanwielrennen
In Glasgow worden ook vele wereldtitels vergeven in het parabaanwielrennen, inclusief Nederlands succes donderdag. Tristan Bangma won met piloot Patrick Bos het goud op de individuele achtervolging in de klasse B, terwijl Daniel Abraham Gebru in de klasse C5 op prachtige wijze de scratch op zijn naam schreef. Voor Aniek van den Aarssen was er zilver in de klasse C3 op de individuele achtervolging en Caroline Groot won het goud op de 500m tijdrit in de klasse C5.