FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 augustus 2023

Teamsprinters pakken wereldtitel terug in zinderende finale, zilver Van der Duin

Op de wielerbaan van Glasgow zijn vrijdagavond weer drie wereldtitels vergeven tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Nederland scoorde prima en het eerste goud op de olympische onderdelen is binnen.

500m tijdrit vrouwen
Topfavoriete Emma Hinze maakte het in de finale waar: de Duitse snelde naar de finish in 32,820 seconden en pakte daarmee het goud. Zilver ging in 32,956 seconden naar de Australische Kristina Clonan, voor de 33,134 van de tweevoudig wereldkampioene Lea Friedrich uit Duitsland. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx bleven in de kwalificatie steken op de dertiende en vijftiende plek.

Scratch vrouwen
De ene na de andere aanval werd geneutraliseerd, een paar ronden voor het einde werd een Egyptisch-Spaanse poging in de kiem gesmoord door het aanstormende peloton. Daar kwam Jennifer Valente naar voren en de Amerikaanse snelde naar de wereldtitel. Maike van der Duin timede bijzonder goed, kwam van het achterveld naar voren zetten en schoof op Valente na iedereen voorbij: zilver, voor de Nieuw-Zeelandse Michaela Drummond.

Teamsprint mannen
Nederland werd vorig jaar na jaren van dominantie onttroond door Australië, wat nu weer de tegenstander was in de finale. Roy van den Berg opende ijzersterk, Harrie Lavreysen trok het goed door en Jeffrey Hoogland mocht het afmaken. Matthew Richardson, Leigh Hoffman en Matthew Glaetzer gaven bijzonder weinig toe, maar kwamen nu wél tekort: 41,647 tegen 41,682 in Nederlands voordeel, de titel is terug voor de sprinters. Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastien Vigier wonnen in 42,583 seconden de strijd om het brons van de Britten Alistair Fielding, Joseph Truman en Hamish Turnbull (42,946).

Lang bezorgt PSV Johan Cruijff Schaal na winst op Feyenoord

PSV heeft voor de veertiende keer de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Noa Lang maakte in de tachtigste minuut het enige doelpunt tegen Feyenoord.

PSV had voor rust al het betere van het spel, maar in de eerste helft waren de betere kansen via een snelle uitbraak voor Feyenoord. Toch was het bij rust 0-0 en de Rotterdammers leken vrij snel in de tweede helft op voorsprong te komen via de Braziliaan Igor Paixão, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Twee minuten later ging ook een doelpunt van PSV-debutant Isaac Babadi niet door vanwege buitenspel.

PSV drong steeds meer aan en Feyenoord-doelman Justin Bijlow moest meerdere malen redding brengen, onder meer op een afstandsschot van Jordan Teze. De wedstrijd leek af te stevenen op strafschoppen, maar toch kwam de ploeg van Peter Bosz op voorsprong. Na een diepe bal van Olivier Boscagli legde invaller Ismael Saibari de bal perfect neer voor Noa Lang die van dichtbij de 0-1 binnenschoot.

In de resterende tijd wist Feyenoord de gelijkmaker niet te maken en pakte PSV voor de veertiende keer de Johan Cruijff Schaal.

Mohoric pakt eindzege in Ronde van Polen, slotrit naar Merlier

Matej Mohoric heeft de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. In de slotrit stelde de Sloveen de eindzege vellig in de slotrit naar Krakow, die gewonnen werd door Tim Merlier.

Matej Mohoric begon de slotdag als leider, al stond hij in tijd gelijk met de Portugees Joao Almeida. Halverwege de slotrit lag er een bonificatiesprint en die ging beslissen wie de Ronde van Polen zou gaan. UAE team Emirates, de ploeg van Almeida, hield het tot de tussensprint samen, waarna er gesprint kon er gaan worden voor de bonificatieseconden. Daarin was Mohoric net wat sneller dan Almeida en kwam één seconden voor hem te staan in het algemeen klassement.

Daarna waren er nog honderd kilometer af te leggen, maar er gebeurde nog maar weinig in de etappe en kon er gesprint worden voor de dagzege. In die sprint sprintte Tim Merlier na zijn tweede ritzege deze Ronde van Polen. Nadat hij al de sterkste was in de openingsrit pakte de Belg ook de winst in de slotrit. Daarin was hij net wat sneller dan de opkomende Arvid de Kleijn.

Doordat er niks meer gebeurde na de tussensprint was de eindzege voor Mohoric. Hij won voor het eerst in zijn carriere de Ronde van Polen. De Sloveen won voor Almeida en thuisrijder Michal Kwiatkowski.

Results powered by FirstCycling.com

Tong's voetbalverhalen # 200

Weinig voetbalcarrieres zijn zo'n sprookje geweest als die van Jerrel Hasselbaink. Hij had zijn droom eigenlijk al opgegeven. Als mislukte prof van Telstar en AZ-67 ging ie weer bij de amateurs van Neerlandia spelen. In 1990 debuteerde de snelle aanvaller het seizoen 1990/1991 in de eerste divisie bij Telstar. Hij vertrok daarna naar AZ-67, destijds nog in de Eerste Divisie vertoevend. Hij brak echter nooit door. Scoorde maar 5 keer in zo'n 50 wedstrijden.

Nieuwe Pokémon Presents op 8 augustus

The Pokémon Company kondigt een nieuwe editie van Pokémon Presents aan. De uitzending duurt zo'n 35 minuten en gaat weer bomvol Pokémon-nieuws zitten.

Ongetwijfeld krijgen we nieuwe beelden van de nieuwste DLC voor Scarlet en Violet, maar ook nieuwe games horen natuurlijk tot de mogelijkheden. De uitzending begint om 15:00 uur Nederlandse tijd, uiteraard op 8 augustus.

Nederland schort directe samenwerking met overheid Niger op

Naar aanleiding van de staatsgreep in Niger schort het kabinet de directe samenwerking met de centrale overheid van het Afrikaanse land voorlopig op. Het gaat om steun aan programma’s op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en veiligheid die via de centrale overheid lopen.

Dat hebben de ministers Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vrijdag besloten. Ze willen niet samenwerken met coupplegers. Het gaat bijvoorbeeld om een bijdrage (ruim € 6 miljoen) aan een gezondheidsproject en een programma om het gevangeniswezen te versterken (bijna € 4 miljoen). Ook de steun aan de training van mobiele grensbewakers (€ 5 miljoen), als onderdeel van de civiele EU-missie EUCAP Sahel Niger, wordt voorlopig opgeschort.

Wel onderzoekt het kabinet welke andere programma’s eventueel kunnen doorgaan die niet via de centrale overheid lopen, maar via de Verenigde Naties, andere internationale organisaties en lokale partners om de bevolking te ondersteunen.

Minister Schreinemacher was begin dit jaar samen met staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid in Niger. Tijdens dat werkbezoek maakten ze afspraken met de overheid over nauwere samenwerking om irreguliere migratie in het land tegen te gaan, de bescherming van migranten te bevorderen, de grensbewaking te verbeteren en mensensmokkel te bestrijden. De uitwerking van dat migratiepartnerschap wordt gepauzeerd in afwachting van de verdere ontwikkelingen in Niger.

Man uit Doetinchem veroordeeld voor ontucht met stiefkleinkind (16)

De rechtbank veroordeelt een 67-jarige man uit Doetinchem tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden voor het verleiden van zijn minderjarige stiefkleindochter tot ontucht. Daarbij krijgt de man de maximale taakstraf van 240 uur.

In 2018 tot en met 2020 maakte de man zich 3 keer schuldig aan ontuchtige handelingen met zijn stiefkleindochter. Dit vond plaats toen zij 16 en 17 jaar was. Het slachtoffer heeft een verstandelijke beperking en kwam geregeld bij haar oma en stiefopa op bezoek. De man betastte haar tijdens deze bezoekjes als oma even weg was. De man schond hiermee de lichamelijk integriteit van het meisje op grove wijze en ging over haar grenzen heen. Het meisje stelde uiteindelijk haar begeleiders op de hoogte en deed aangifte.

Uit rapportages van de reclassering en een psychiater blijkt dat de stiefopa licht verstandelijke beperkt is en mogelijk niet aangeboren hersenletsel heeft. Deskundigen vinden het waarschijnlijk dat dit van invloed was tijdens het plegen van de ontucht. De rechtbank neemt het advies over en verklaart de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Straf
De officier van justitie eiste 12 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rechtbank komt tot een andere straf omdat zij een gevangenisstraf niet passend vindt. De rechtbank houdt rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. Daarnaast liet de man blijken dat hij zich oprecht schaamt en spijt heeft. Daarbij zocht hij op eigen initiatief hulp en begeleiding, omdat hij niet wil dat zoiets weer gebeurt.  

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 3.800 euro aan het slachtoffer.

Ihattaren binnen 2 dagen alweer weg bij Samsunspor: 'te veel eisen'

Samsunspor heeft binnen twee dagen gebroken met Mohamed Ihattaren vanwege extra eisen die hij heeft gesteld. Ihattaren zou de eerder overeengekomen voorwaarden willen wijzigen en onaanvaardbare verzoeken hebben gedaan.

Ihattaren werd samen met zijn vriendin woensdag op het vliegveld van Samsun verwelkomd door fans van zijn nieuwe club Samsunspor. Op internet waren beelden te zien waarop een grote groep fans aanwezig was en die hem toezongen. Hij kreeg meteen een sjaal om en werd overladen met enthousiasme van de Turkse fans.

Samsunspor-voorzitter president Yuksel Yildirim vertelde dat ze het eens waren met Ihattaren over de voorwaarden, hij zou per wedstrijd betaald worden. Dit omdat hij nog niet fit was. Ihattaren ging akkoord en werd gepresenteerd aan de fans.

Maar toen verscheen zijn zaakwaarnemer, die zei dat het contract nog niet getekend was. Hij eiste een maandsalaris en een deel van de transfersom als hij verkocht werd. Ook wilde hij meer geld voor zijn managersdiensten.

Yuksel was niet van plan om toe te geven aan de eisen van Ihattaren en de zaakwaarnemer: “Je bent een probleemspeler, waarom zouden we je betalen als je niet speelt? Je speelt volgens de afgesproken voorwaarden, of je vertrekt.”

Zo kwam een einde aan het korte avontuur voor Ihattaren bij de Turkse club.

Oekraïne valt Russisch oorlogsschip aan met drone

Een Oekraïense aanval met zeedrones heeft vannacht aanzienlijke schade toegebracht aan een Russisch oorlogsschip in de haven van Novorossiejsk. Volgens een bron bij de Oekraïense inlichtingendiensten, geciteerd door persbureau Reuters, betreft het hier een landingsschip genaamd de 'Olenegorski Gornjak'.

Op beelden is te zien dat het schip na de aanval sterk overhelt. De operatie, uitgevoerd door de Oekraïense marine en de veiligheidsdienst SBU, betrof een varende drone met 450 kilogram TNT aan boord. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen bij de aanval. Volgens de bron waren er 100 bemanningsleden aan boord van het schip.

Na de aanval op het Russisch landingsschip in de Zwarte Zeehaven van Novorossiysk, kondigde een inlichtingenwoordvoerder in Kyiv meer van dergelijke aanvallen aan. De treffer op het landingsschip 'Olenegorski Gornjak' is een groot verlies voor de bezettingsvloot, zei de woordvoerder van de militaire inlichtingendienst HUR, Andriy Yusov, op de Russischtalige buitenlandse zender Freedom van de Oekraïense staatstelevisie. "Dit is goed en eerlijk nieuws voor Oekraïne", zei hij. "Dit zal doorgaan."

Yusov benadrukte dat deze landingsschepen een bedreiging vormden voor Oekraïne. Het was een tragedie voor de Russische propaganda, zei hij. Het Russische ministerie van Defensie heeft beweerd dat de aanval op de Zwarte Zeevloot was afgeslagen, maar rondgaande beelden laten iets anders zien.  

Rotterdams arrestatieteam pakt van explosie verdachte Amsterdammer op in Zuidoost

Een arrestatieteam (AT) uit Rotterdam heeft vanmorgen in Amsterdam-Zuidoost een man gearresteerd die ervan wordt verdacht een explosie te hebben veroorzaakt in de Maasstad. Rond 11 uur kwamen de Rotterdamse AT'ers de straat Heesterveld inrijden. Na wat voorbereidingen gingen ze de woning binnen en werd een 24-jarige Amsterdammer opgepakt, aldus de Rotterdamse politie.

Net als in Amsterdam zijn er ook in Rotterdam met grote regelmaat explosies bij huizen door -meestal- zwaar vuurwerk, met veel schade tot gevolg. In Rotterdam is er meerdere keren 'betalen' gekalkt op de woningen die doelwit zijn.

De Amsterdammer die vandaag is opgepakt wordt verdacht van zo'n explosie bij een woning in de straat Struikheide. Bij die woning werd in de nacht van 11 op 12 december vorig jaar een explosie geweest. De klap blies de voordeur weg en er ontstond een brandje, waardoor de woning vol rook kwam te staan. Ten tijde van de explosie waren drie mensen in huis; geen van hen raakte gewond. Er zijn vrij goede beelden van de waarschijnlijk twee daders van deze aanslag omdat ze zijn gefilmd door de videodeurbel, is te lezen op de site van het Rotterdamse AT5, TV Rijnmond.

Het nutteloze feitje van de dag: Een kind versturen

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Pakketjes versturen of ontvangen is tegenwoordig heel normaal, online kan je van alles kopen. Maar wist je dat je vroeger in de Verenigde Staten een kind op kon sturen als pakketje. In 1913 introduceerde de United States Postal Service pakketpost, daarmee konden pakketjes tot 23 kilo verzonden worden waar je 'post' voor 1913 niet meer dan 1,8 kilo mocht wegen. Handig zou je denken en dat was het zeker voor mensen die ontdekten dat een kind versturen als pakket goedkoper was dan een treinkaartje kopen of dat de verzender het betrouwbaar achtte als het kind als 'pakketje' met de postbeambte reisde. De 8-maanden oude James Beagle was het eerste kindje dat per post verzonden werd. In 1920 kwam er een einde aan de mogelijkheid om kinderen via de post te versturen nadat een 'kindpakket' een reis maakte van 720 mijl en dat vonden ze toch wat te gek in die tijd.

Teamsprintsters en Eefting-Bloem nét naast WK-podium, drie keer goud pararenners

Op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Glasgow zijn donderdagavond de eerste medailles verdeeld. Het was gelijk al een mooie avond, met een paar bijzonder snelle tijden en mooie races om het eremetaal, helaas twee keer nét zonder Nederlands succes.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet openden hun toernooi met plek vier in de kwalificaties, waarna ze - met Shanne Braspennincx in plaats van Van der Peet - in de eerste ronde van Nieuw-Zeeland wonnen. De tijd was niet snel genoeg voor een finaleplek, maar het werd wel de strijd om het brons tegen China.

Braspennincx, Lamberink en Van der Wouw namen het in de strijd om brons op tegen Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying uit China, die snel startten en het net vol konden houden: brons voor China in 46,543 seconden, tegen 46,788 voor Nederland. In een sensationele finale rekenden Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze namens Duitsland af met het Britse thuistrio Lauren Bell, Sophie Capewell en Emma Finucane: met 45,848 seconden en 45,923 seconden doken beide teams onder het Duitse wereldrecord van vorig jaar.

Individuele achtervolging vrouwen
Zoals enigszins te verwachten viel stond er geen maat op Chloe Dygert: de Amerikaanse deklasseerde uittredend wereldkampioene Franziska Brausse uit Duitsland door haar in de finale in te halen en te winnen in 3:17,542 minuten, kort boven haar eigen wereldrecord. Voor Dygert was het haar vierde wereldtitel op de achtervolging en haar eerste grote titel sinds haar zware valpartij op het WK wegwielrennen van 2020. De Nieuw-Zeelandse Bryony Botha pakte het brons door in 3:22,210 af te rekenen met de Britse Neah Evans (3:23,264).

Scratch mannen
Zoals gebruikelijk deden meerdere renners pogingen om weg te komen, maar die werden geneutraliseerd. In de slotfase opende Alex Vogel een indrukwekkende aanval en de Zwitser leek gevlogen, maar Roy Eefting-Bloem kwam twee ronden voor het einde op gang en deed een verwoede poging om Vogel terug te halen. Dat lukte in extremis, maar Eefting-Bloem werd zelf ook links en rechts gepasseerd en finishte als vierde. Het goud ging naar de Brit William Tidball, die perfect profiteerde van het werk van de Nederlander en het vervolgens knap afmaakte, voor de Japanner Kazushige Kuboki en de Belg Tuur Dens.

Parabaanwielrennen
In Glasgow worden ook vele wereldtitels vergeven in het parabaanwielrennen, inclusief Nederlands succes donderdag. Tristan Bangma won met piloot Patrick Bos het goud op de individuele achtervolging in de klasse B, terwijl Daniel Abraham Gebru in de klasse C5 op prachtige wijze de scratch op zijn naam schreef. Voor Aniek van den Aarssen was er zilver in de klasse C3 op de individuele achtervolging en Caroline Groot won het goud op de 500m tijdrit in de klasse C5.

FC Twente knokt zich in verlenging naar volgende voorronde Conference League

FC Twente heeft zich met moeite geplaatst voor de volgende voorronde van de Conference League. In Zweden moest er een verlenging aan te pas komen en daarin maakte Sem Steijn in de verlenging de 1-1, vorige week had het met 1-0 gewonnen van Hammarby IF.

FC Twente had vorige week thuis met 1-0 gewonnen van Hammarby IF, maar maakte de Zweedse ploeg die achterstand goed. Jusef Erabi zorgde in de 38ste minuut voor de treffer en moest er in Stockholm verlengd worden. Daarin

In de verlengingen kreeg zowel Hammerby IF als FC Twente wat kansjes, maar leek het op strafschoppen uit te draaien, maar vlak daarvoor zorgde Sem Steijn alsnog voor de bevrijdende treffer met een afstandsschot en gaat Twente naar de volgende ronde. Daarin treft het Riga FC uit Letland.

FOK! Wat een weer: buien maar ook zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het wisselend bewolkt met enkele buien. Er staat een zwakke tot matige wind uit het westen.

Vanmiddag zijn er enkele buien. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon. Later in de middag wordt het in het westen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind uit het noordwesten is matig.

Vanavond is er in het (zuid)oosten nog een enkele bui, elders is het droog met enkele opklaringen. Er is weinig wind, maar aan de noordkust staat een matige noordwestenwind.

Komende nacht maakt het zuidoosten eerst nog kans op een bui, elders blijft het droog. Landinwaarts ontstaat er plaatselijk mist. Het koelt af naar 14°C in Zeeland tot plaatselijk 6°C in het oosten bij weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven de Purmerdijk (Foto: Pukeko)
Bewolking boven de Purmerdijk (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Ruim 2 duizend bedrijven in 2021 de dupe van ransomware

Ruim 2 duizend bedrijven met minstens 2 werkzame personen zijn in 2021 slachtoffer geworden van afpersing met behulp van gijzelsoftware (ransomware). Gemiddeld betaalde 11 procent losgeld om weer toegang te krijgen tot de bedrijfsgegevens, 38 procent gaf aan dat er andere kosten zijn gemaakt. Daarnaast kregen 4 duizend zzp’ers te maken met datagijzeling, maar zij betaalden nauwelijks losgeld.

Dat meldt het CBS in de vandaag verschenen Cybersecuritymonitor 2022.

Bij een aanval met gijzelsoftware worden de ICT-systemen van een bedrijf of particulier geïnfecteerd met een computerprogramma dat de gegevens in het systeem versleutelt. Die zijn daarna niet meer toegankelijk voor de getroffenen. Door betaling van losgeld (ransom) is de versleuteling op te heffen.

Grote bedrijven naar verhouding vaker getroffen
Verhoudingsgewijs zijn grote bedrijven vaker slachtoffer dan kleine: 4 procent van de bedrijven met 250 of meer werkzame personen kreeg in 2021 te maken met datagijzeling, tegen 0,5 procent van de bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen. Zzp’ers vormden met 4 duizend getroffenen in absolute zin de grootste groep slachtoffers, maar het gaat daarbij om 0,3 procent van alle zelfstandigen zonder personeel.

Van de getroffen kleine bedrijven (met 2 tot 10 werkzame personen) betaalde een relatief groot deel losgeld (14 procent). Bij grote bedrijven (met 250 of meer werkzame personen) ging het om ruim 4 procent. Overigens heeft betaling lang niet altijd het verlangde resultaat. In meer dan de helft van de gevallen werden de bedrijfsgegevens niet of maar gedeeltelijk vrijgegeven. Dit kwam vooral voor bij de kleine bedrijven.

Losgeld bij kleine bedrijven soms meer dan helft omzet
In meer dan de helft van de betalingen bedraagt het losgeld meer dan de helft van de jaaromzet van het bedrijf. Dit hangt samen met het feit dat het voornamelijk kleine bedrijven zijn die losgeld betalen. Zij zetten over het algemeen minder om, zodat het losgeld als percentage van de omzet hoger uitvalt. Na zzp’ers, die nagenoeg nooit losgeld betalen, betalen bedrijven met 250 of meer werknemers in dienst het minst vaak. Bij 1 op de 4 grote bedrijven die losgeld betalen, gaat het om 1 tot 2 procent van de omzet.

Vaker andere kosten dan losgeld
Van de bedrijven met 2 of meer werkenden die te maken kregen met een ransomware-aanval, gaf 38 procent aan andere kosten gehad te hebben, bijvoorbeeld voor het vervangen van ICT-systemen of het inhuren van ICT-specialisten. Ook leden ze soms omzetverlies, doordat het bedrijf tijdelijk niet volledig functioneel was. Verder schakelde 39 procent de hulp in van een cybersecuritybedrijf en 13 procent (ook) van de politie.

'Momenteel ware paddenstoelenexplosie door regen en hoge temperatuur'

Terwijl veel Nederlanders balen van het slechte zomerweer en hun heil zoeken in bioscopen, musea en andere indoorattracties ziet wie daar oog voor heeft de natuur op veel plekken veranderen in een sprookjesbos. De temperatuur en de hoge vochtigheidsgraad zorgen hartje zomer voor een ongekende explosie aan paddenstoelen. In alle kleuren en formaten poppen soorten op. Echt heel bijzonder.

Als men nu in het bos loopt, lijkt de herfst echt begonnen. Het ziet er werkelijk fantastisch uit. Dit is voor begin augustus echt ongekend. Paddenstoelen zijn er het hele jaar rond, maar in deze aantallen en groottes ziet men ze in deze tijd van het jaar anders nooit. Vorig jaar bijvoorbeeld was het ontzettend droog en dat was te merken. Toen waren de paddenstoelen juist heel klein, gewoonweg verschrompeld. Maar door de natte zomer is de bodem nu echt in beweging. Dat bewijst weer: elk nadeel heeft zijn voordeel.

Zelfs mycena gespot
Bij de IVN-afdeling Hoogeveen raken ze er niet over uitgepraat. De natuurgids Bart Pijper heeft al zoveel mooie foto’s gemaakt van paddenstoelen in wat hij hier in Drenthe ‘het Sprookjesbos’ noemt. Sinds een paar dagen staat het helemaal vol met de meest fantastische paddenstoelen, die tevoorschijn komen vanonder en dik groen tapijt van allerlei soorten mos. Daar vind je ook de mycena. Volgens onze paddenstoelendeskundige Bernhard de Vries, die al vijftig jaar onderzoek doet, is dat echt bijzonder. Nooit eerder heeft hij begin augustus de mycena gezien.

Voor veel vakantiegangers is dit natte weer natuurlijk niet heel fijn. Maar als je door een andere bril kunt kijken, zie je nu echt heel veel moois. Voor de natuur is dit een zegen. Alles is groen en groeit. En dat is iets om blij van te worden.

'Poetin op minitankje in speeltuin'

Een rood standbeeld van de Russische president Vladimir Poetin verscheen donderdag in een speeltuin in Rome, Italië. De beeltenis, gemaakt door de Franse beeldhouwer James Colomina, beeldde de 70-jarige politicus af terwijl hij op een miniatuurtank reed.

Colomina staat bekend om zijn straatkunst, die meestal willekeurig op openbare locaties wordt geïnstalleerd. Dit standbeeld is al eerder verschenen in Parijs, Barcelona en New York en is gemaakt om 'het kinderachtige en gevaarlijke gedrag van Poetin in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te benadrukken", aldus Colomina

Saoudie-Arabië gaat in september nog minder olie produceren

Saoedi-Arabië verlengt de productieverlaging van olie met een maand. De dagelijkse productie ligt nu rond de 9 miljoen vaten per dag en wordt in september met een miljoen vaten per dag verlaagd. Mogelijk wordt de productie nog verder beperkt om de olieprijzen te ondersteunen.

De productieverlagingen van de OPEC+ verminderen het aanbod op de oliemarkt, terwijl de vraag naar olie stijgt door optimisme over de wereldeconomie. Hierdoor zijn de olieprijzen gestegen naar het hoogste niveau sinds april. Een vat Amerikaanse WTI-olie kost nu ongeveer $80,50 en Brent, de maatstaf voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, is meer dan $84 per vat waard.

Stijgende olieprijzen zijn merkbaar aan de pomp. Volgens UnitedConsumers is de adviesprijs voor Euro95 momenteel 2,23 euro per liter en voor diesel 1,93 euro per liter. Deze prijzen gelden voornamelijk langs snelwegen, waar pomphouders kunnen afwijken van de adviesprijzen van grote oliemaatschappijen. Elders zijn de prijzen meestal lager.

Bierproductie terug op niveau van voor de pandemie

In 2022 produceerden de EU- landen bijna 34,3 miljard (miljard) liter alcoholhoudend bier en 1,6 miljard liter bier dat minder dan 0,5% alcohol bevatte of helemaal geen alcohol bevatte.

Vergeleken met 2021 is de productie van bier met alcohol in de EU met 7% gestegen, waarmee het terugkeert naar niveaus die dichter bij het pre-pandemische jaar 2019 liggen, toen de productie 34,7 miljard ton bedroeg. Als het om bier zonder alcohol gaat, is er geen verandering ten opzichte van 2021.

De totale bierproductie (met en zonder alcohol) in de EU in 2022 kwam overeen met bijna 80 liter per inwoner.

Van de EU-landen met beschikbare gegevens bleef Duitsland in 2022 de grootste producent met 7,6 miljard liter (meer dan 22% van de totale EU-productie). Dit betekent dat ongeveer een op de vier alcoholhoudende bieren die in de EU worden geproduceerd, afkomstig is uit Duitsland.

Duitsland werd gevolgd door Spanje, met 3,9 miljard liter geproduceerd (meer dan 11% van de totale EU-productie), Polen met 3,7 miljard liter (11%), Nederland met 2,6 miljard liter (bijna 8%) en Frankrijk en Italië, beide met 2,0 miljard liter. miljard liter (elk 6%).

Top exporteur en importeur: respectievelijk Nederland en Frankrijk
Net als in voorgaande jaren laten handelsgegevens zien dat Nederland ook in 2022 de grootste exporteur van alcoholhoudend bier is. Nederland exporteerde in 2022 in totaal (binnen en buiten de EU) 2,6 miljard liter alcoholhoudend bier. voor 27% van de totale bierexport van de EU. Vergeleken met 2021 zag dit land een toename van 0,7 miljard liter bierexport.

Nederland werd gevolgd door België (1,6 miljard liter; 17%), Duitsland (1,5 miljard liter; 16%), Tsjechië (0,6 miljard liter; 6%) en Ierland (0,4 miljard liter; 5%).

Voor de invoer was er ook geen verandering ten opzichte van 2021, aangezien Frankrijk in 2022 de grootste importeur van bier met alcohol bleef, met 0,9 miljard liter, wat neerkomt op 17% van de totale EU-invoer (binnen en buiten de EU). De andere grote importeurs waren Italië met meer dan 0,7 miljard liter (14%), Duitsland met minder dan 0,7 miljard liter (12%), Nederland met 0,6 miljard liter (11%) en Spanje met 0,5 miljard liter (10%).

Grootste exportbestemming: VK
Als het gaat om de belangrijkste bestemmingen voor bierexport naar niet-EU-landen, waren het Verenigd Koninkrijk (860 miljoen liter; 21% van de totale bierexport buiten de EU) en de Verenigde Staten (716 miljoen liter; 18%) de belangrijkste partners, gevolgd door China (349 miljoen liter; 9%), Rusland (271 miljoen liter; 7%) en Canada (155 miljoen liter; 4%).

De invoer van alcoholhoudende bieren uit landen buiten de EU is marginaal in vergelijking met de invoer binnen de EU. Bij de invoer uit niet-EU-landen gaven de EU-landen de voorkeur aan Brits bier (290 miljoen liter; 57% van alle extra-EU-import van bier in 2022 en Mexicaans bier (respectievelijk 99 miljoen liter; 19%). Servië (40 miljoen liter; 8 %), Oekraïne (15 miljoen; 3%) en China (11 miljoen; 2%) volgden op de lijst met belangrijkste importpartners, maar met veel kleinere waarden.

Zangeres "Lizzo" ontkent beschuldigingen van intimidatie door ex-dansers

De Amerikaanse zangeres Melissa Jefferson, die de artiestennaam "Lizzo" draagt, heeft een verklaring gegeven nadat drie voormalige dansers een rechtszaak tegen haar hadden aangespannen. 

In een verklaring zei ze dat de beschuldigingen te schandalig waren om te negeren. De drie vrouwen beschuldigen haar ervan hen te intimideren, treiteren en lastig te vallen. Ze wil niet als slachtoffer worden gezien, maar ze is niet de boevrouw zoals mensen en de media ze de afgelopen dagen afschilderden.

De aanklagers beschuldigen Jefferson van seksuele, religieuze en raciale intimidatie, discriminatie, aanranding en valse opsluiting. Ze beschuldigen de Grammy-winnares en haar productiemaatschappij ervan een vijandige werkomgeving te creëren.

Blanke managers zouden de zwarte dansers hebben beschuldigd om lui en onprofessioneel te zijn. De eisers eisen een schadevergoeding van een onbekend bedrag. De civiele rechtszaak, die dinsdag is aangespannen bij de Los Angeles Superior Court, beweert dat Jefferson de dansers onder druk heeft gezet om een seksshow in de Amsterdamse rosse buurt (Bananenbar) bij te wonen en interactie te hebben met de naakte danseressen en de door hun 'gebruikte'bananen. Ook zou ze een van haar dansers belachelijk hebben gemaakt over haar gewichtstoename.

ING houdt spaarrente laag maar verdubbelt kwartaalwinst

ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal bijna verdubbeld dankzij de gestegen rente. Wie een lening afsluit betaalt nu meer rente, terwijl ING minder rente aan spaarders uitbetaalt. Het financiële concern heeft de spaarrente minder verhoogd dan andere banken.

ING’s totale rente-inkomsten in het tweede kwartaal bedroegen bijna 4,1 miljard euro, honderden miljoenen meer dan vorig jaar. Onder de streep hield ING 2,2 miljard euro over, bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Destijds werd ING ook geraakt door de hyperinflatie in Turkije, wat aanpassingen in de boekhouding van het Turkse dochterbedrijf vereiste.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.