Tour: Etappe 1 - Grand Départ in wielergek Baskenland

Het is zover, de Tour de France gaat beginnen! Dit jaar niet zomaar in een of ander Frans stadje of een semi-interessante Europese stad, maar in het meest wielergekke gebied op aarde: het Baskenland, in Bilbao om precies te zijn.

Zoals de traditie dicteert heeft FOK!ker Rellende_Rotscholier op het FOK!forum weer een bijzonder uitgebreide voorbeschouwing geschreven, als Baskenlandfan is het dit keer zelfs nog een flink stuk extra uitgebreid - met een beetje doorlezen moet het lukken om tijdens de etappe alles te lezen.

In de genoemde voorbeschouwing wordt natuurlijk ook gekeken naar de kanshebbers voor het klassement en dergelijken, waar we toch vooral een strijd verwachten tussen titelverdediger Jonas Vingegaard en voorganger Tadej Pogacar, met wellicht hier en daar een outsider die iets wil proberen.

Enfin, vandaag dus eerst etappe één, 182 kilometer met start en finish in Bilbao. Het is het Baskenland, dus de benen voor de korte edoch pittige klimmetjes mogen gelijk onder worden gebonden, ze zullen hard nodig zijn. Opletten voor de klassementsrenners ook, men moet erg scherp blijven.

De heren zetten zich om 12.30 uur in beweging, na een neutralisatie van een minuut of 25 gaan we dan echt koersen. NPO2, Eurosport en de Belgische TV zijn er gelijk bij, de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)