Russische media: strafzaak Wagner-baas Prigozhin niet geseponeerd

Ondanks de toezegging door het Kremlin om niet tot vervolging over te gaan na de opstand door Wagner-huurlingen, lopen volgens berichten in de Russische media de onderzoeken tegen huursoldaatbaas Yevgeny Prigozhin nog steeds.

"De strafzaak tegen Prigozhin is niet geseponeerd", citeerden de drie belangrijkste Russische persbureaus vandaag een vertegenwoordiger van het parket van de procureur-generaal. Het Kremlin zei zaterdagavond dat Prigozhin niet vervolgd zou worden in ruil voor het beëindigen van de opstand door zijn huurlingen. 

Prigozhin lijkt verdwenen sinds het einde van de opstand. Volgens een overeenkomst met de Russische president Poetin zou hij naar Wit-Rusland worden gebracht. Zijn verblijfplaats is echter nog niet bevestigd.

Volgens Amerikaanse experts zal het Russische privéleger Wagner ingezet blijven worden na de gewapende opstand onder Prigozhin. Dat meldt persbureau dpa. De terugkeer van Wagner-troepen naar hun trainingskampen met militair materieel geeft aan dat het Kremlin tenminste delen van de groep wil behouden in plaats van deze te ontbinden, aldus het Amerikaanse Instituut voor Oorlogsstudies (ISW). De toekomst van de commando- en organisatiestructuur is echter onduidelijk.

De denktank baseerde zijn beoordelingen op verklaringen van het hoofd van het Russische Defensiecomité, Andrei Kartapolov, die zei dat het niet nodig was de Wagner-groep te verbieden omdat het "de meest gevechtsklare entiteit in Rusland" was.

Volgens instructies van Vladimir Poetin, chef van het Kremlin, werkt Rusland momenteel aan een wet om particuliere militaire bedrijven te reguleren. Het feit dat Kartapolov Wagner-huurlingen probeert te ontslaan van hun eigen verantwoordelijkheid voor de opstand zou er volgens de ISW op kunnen wijzen dat de Russische regering de strijders wil blijven inzetten, bijvoorbeeld in Oekraïne of bij internationale missies.