NHL: Vegas Golden Knights winnen eerste Stanley Cup

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is dinsdagavond de finale om de Stanley Cup beslist. In de vijfde wedstrijd haalden de Vegas Golden Knights in de T-Mobile Arena voor eigen publiek de eerste titel binnen in het nog jonge bestaan van de organisatie.

Vegas had drie van de eerste vier finalewedstrijden gewonnen van de Florida Panthers, met in totaal zeventien goals en slechts negen tegengoals. Het publiek kon al snel op de banken gaan staan: Mark Stone schoot halverwege de eerste periode een shorthanded goal binnen en niet veel later verdubbelde Nicolas Hague de score.

Vroeg in periode twee deed Aaron Ekblad wat terug voor de Panthers, maar in de tweede helft van de periode werd de boel op slot gegooid: Alec Martinez, Reilly Smith, Stone en Michael Amadio zorgden voor 6-1 en forse feestvreugde. De 7-1 van Ivan Barbashev maakte dat nog groter, hoewel Sam Reinhart en Sam Bennett de boel met twee goals voor de Panthers even stil kregen.

De 7-3 stand was natuurlijk niet zorgwekkend en een empty netter van Stone, gevolgd door de 9-3 van Nicolas Roy maakte er definitief een einde aan. Het leverde de Golden Knights de eerste Stanley Cup op en het was pas de derde keer ooit dat een team negen goals scoort in een finalewedstrijd, na de Detroit Red Wings in 1936 en Toronto Maple Leafs in 1942.