FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 juni 2023

Nederlands elftal na verlengingen onderuit tegen Kroatië

Het Nederlands elftal heeft zich niet weten te plaatsen voor de Nations League. Oranje kon op het laatste moment een nederlaag in de reguliere speeltijd voorkomen, maar in de verlengingen was Kroatië toch te sterk voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman en won het met 2-4.

Het Nederlands voetbalelftal moest in de halve finales van de Nations League opnemen tegen Kroatië. Oranje kwam tien minuten voor rust op voorsprong. Via Cody Gakpo, Xavi Simons, Nathan Aké en Mats Wieffer kwam de bal bij Donyell Malen, die vervolgens in de verre hoek raak schoot. Het Nederlands elftal ging met 1-0 de rust in, maar in de tweede helft kwam Kroatië snel langszij. Na een domme overtreding van Gakpo op Luka Modric maakte Andrej Kramaric vanaf de strafschopstip de 1-1.

Kroatië werd steeds sterker en een kwartier voor tijd leek de beslissing te vallen. Mario Pasalic zorgde voor de 1-2 uit een lage voorzet vanaf links. Het Nederlands elftal ging op zoek naar de gelijkmaker en bondscoach Ronald Koeman wisselde dan ook aanvallend en in de extra tijd zorgde Noa Lang voor de 2-2. Uit een corner viel de bal voor de voeten van de invaller, die vervolgens raak schoot.

In die verlenging herpakten de Kroaten zich en kwamen weer op voorsprong. Uit een afstandsschot wist Bruno Petkovic de 2-3 op het scorebord te zetten. Nederland probeerde opnieuw de achterstand goed te maken en waren via Steven Bergwijn en Lang dicht bij de 3-3. Die viel niet en vijf minuten voor het einde besliste Modric definitief de wedstrijd vanaf elf meter.

Kroatie speelt de finale tegen Italië of Spanje, terwijl voor Oranje de troostfinale wacht.

NHL: Vegas Golden Knights winnen eerste Stanley Cup

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is dinsdagavond de finale om de Stanley Cup beslist. In de vijfde wedstrijd haalden de Vegas Golden Knights in de T-Mobile Arena voor eigen publiek de eerste titel binnen in het nog jonge bestaan van de organisatie.

Vegas had drie van de eerste vier finalewedstrijden gewonnen van de Florida Panthers, met in totaal zeventien goals en slechts negen tegengoals. Het publiek kon al snel op de banken gaan staan: Mark Stone schoot halverwege de eerste periode een shorthanded goal binnen en niet veel later verdubbelde Nicolas Hague de score.

Vroeg in periode twee deed Aaron Ekblad wat terug voor de Panthers, maar in de tweede helft van de periode werd de boel op slot gegooid: Alec Martinez, Reilly Smith, Stone en Michael Amadio zorgden voor 6-1 en forse feestvreugde. De 7-1 van Ivan Barbashev maakte dat nog groter, hoewel Sam Reinhart en Sam Bennett de boel met twee goals voor de Panthers even stil kregen.

De 7-3 stand was natuurlijk niet zorgwekkend en een empty netter van Stone, gevolgd door de 9-3 van Nicolas Roy maakte er definitief een einde aan. Het leverde de Golden Knights de eerste Stanley Cup op en het was pas de derde keer ooit dat een team negen goals scoort in een finalewedstrijd, na de Detroit Red Wings in 1936 en Toronto Maple Leafs in 1942.

NASCAR-coureur Truex domineert op road course Sonoma

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond. De NASCAR Cup Series kwam in actie op de Sonoma Raceway in actie, een van de road courses die de Amerikaanse klasse aandoet.

Denny Hamlin had de poleposition te pakken, Tyler Reddick stond naast hem en Michael McDowell, Christopher Bell, AJ Allmendinger, Ty Gibbs, Chris Buescher, Martin Truex, Daniel Suarez en Chase Elliott completeerden de top-10. Een niet al te enerverende eerste stage werd met overmacht gewonnen door Hamlin, ruim voor Truex en Bell, waarna - zoals gebruikelijk op een road course - geen caution volgde, maar gewoon door werd geracet.

Na een kleine tien ronden in de tweede stage ging de sterke road course-rijder Truex voorbij Hamlin naar de leiding, waarna met zes ronden te gaan in stage twee de eerste caution volgde: bij een pitstop van Zane Smith rolde een band door de pitstraat. Tijdens de caution kwamen de leiders naar binnen, waardoor Kyle Busch, Joey Logano, William Byron en Ross Chastain de eerste posities in handen namen - Truex was op plek tien de eerste van de 'oorspronkelijke' leiders.

Het leverde Busch de stagewinst op, voor Logano, Chastain en Byron, waarna weer gewoon verder werd geracet. Truex reed zich weer naar voren en met een ruime veertig ronden te gaan passeerde hij Busch voor de leiding. Twintig ronden later volgde weer een caution: Hamlin, die in het begin nog zo lang voorop reed, raakte een muur in een binnenbocht, gleed over de baan, raakte nog een muur en liep flinke schade op. Bijna iedereen kwam een pitstop maken, behalve Elliott, Reddick en Ryan Blaney, die bij de herstart zo voor Truex en Busch reden.

Al vrij rap kwamen Truex en Busch langs de coureurs die niet gestopt waren, waar Reddick met een probleem afhaakte nadat Blaney hem in de rondte tikte. Truex kwam echter geen moment meer serieus in gevaar en pakte de overwinning, voor Busch en Logano.

Dubbelslag voor Gall in bergrit Ronde van Zwitserland

Felix Gall heeft op imponeerde wijze de vierde rit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Oostenrijker van AG2R Citroën ging op twintig kilometer van de streep in de aanval en zou vervolgens met meer dan één minuut voorsprong winnen. Gall is ook de nieuwe leider in de Tour de Suisse.

De vierde etappe van de Ronde van Zwitserland kende een lange en vlakke aanloop voor een zware finale met de klimmen van Crans-Montana (14,6 km aan 6,7%), Varenstrasse (2,8 km aan 5%), Höhenweg (19 km aan 4,5%) en de laatste 1,2 kilometer aan 5,2% naar Leukerbad. In de etappe duurde het lang voordat een kopgroep de ruimte kreeg, maar na vijftig kilometer ontstond er een kopgroep van tien renners.

In het peloton bepaalde Jumbo-Visma samen met Soudal Quick-Step het tempo, maar op Höhenweg was het Felix Gall die bergop indruk maakte. De Oostenrijker trok met meer dan twintig kilometer te gaan in de aanval en de kopman van AG2R Citroën reed snel naar de kopgroep toe en liet ze vervolgens ook snel achter.

Achter Gall ontstond op de Höhenweg bij de groep van de favorieten een achtervolgende groep met daarbij Wilco Kelderman. De Nederlander hield zich knap staande, terwijl Juan Ayuso en Remco Evenepoel in de problemen kwamen. Evenepoel kon later nog wel de aansluiting maken met de achtervolgende groep.

Gall was ondertussen al meer dan een minuut weggereden en zou die voorsprong ook vast houden tot de finishstreep. In de achtergrond probeerde Romain Bardet samen met Wilco Kelderman weg te rijden uit de groep van de favorieten, maar werden uiteindelijk toch weer teruggepakt. In een sprintje om de tweede plaats was Evenepoel duidelijk de sterkste. Mattias Skjelmose kwam als derde over de finish en verloor zijn leiderstrui met twee seconden aan Gall.

Results powered by FirstCycling.com

Klimmer Roberts pakt zeldzame Britse World Cup-zege, Grossman domineert

Voor de liefhebber keren we nog even een paar dagen terug: in Brixen, in het immer fraaie Süd-Tirol, is voor de sportklimmers weer een World Cup-week afgewerkt. Er stond alleen boulderen op het programma, dus het zo goed mogelijk bedwingen van vier 'problemen', met als doel om de top te halen of in elk geval de 'zone', een soort halverwegepunt.

Vrouwen
Er stond weer geen maat op de Amerikaanse Natalia Grossman: op alle vier boulders haalde ze de top en zoals wel vaker was ze de enige die dat voor elkaar wist te krijgen. Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea moest het op de eerste boulder doen met een 'zone', maar haalde daarna drie keer de top en die inhaalslag leverde haar plek twee op - haar eerste boulderpodium. De derde plek ging naar de Servische Stasa Gejo, die ook drie tops en één zone haalde, maar die twee pogingen meer nodig had voor de tops dan Seo. Ayala Kerem uit Israël scoorde hetzelfde, maar had tien pogingen nodig voor haar drie tops.

Mannen
De mannenfinale werd behoorlijk spannend, na drie van de vier boulders konden alle zes finalisten in elk geval theoretisch nog winnen. Die eer ging uiteindelijk naar Toby Roberts: de Brit wist als enige drie keer een top te bereiken en werd zo de eerste mannelijke Britse World Cup-winnaar in zestien jaar. Twee tops én vier zones waren er voor de Zuid-Koreaan Lee Doh-hyun en de Japanners Yoshiyuki Ogata en Meichi Narasaki, op basis van het aantal pogingen mochten Lee en Ogata het podium betreden.

Vanaf woensdag komt het World Cup-circuit in actie in het Oostenrijkse Innsbruck, waar tot en met zondag gestreden wordt in het boulderen én het leadklimmen.

Biden 'geamuseerd' om vraag naar audio-opnames vermeende omkoping

President Biden reageerde dinsdag geamuseerd toen hem werd gevraagd naar de vermeende geluidsopnamen van hemzelf en de Oekraïense zakenman die Biden zou hebben omgekocht toen Biden vicepresident was.

"Zijn er tapes dat u steekpenningen hebt aangenomen, president Biden? Is dat waar?" The Post vroeg dit aan Biden bij het verlaten van een evenement met Amerikaanse diplomaten in de East Room van het Witte Huis.

Biden, 80, stopte halverwege zijn pas en draaide zich om met een glimlach op zijn gezicht - toen leek hij in zichzelf te grinniken en schudde zijn hoofd terwijl hij zich omdraaide om weg te lopen zonder iets te zeggen.

Senator Chuck Grassley (R-Iowa) onthulde maandag dat een betaalde FBI-bron zei dat er belastende tapes waren van toenmalig Vice-president Biden en zijn zoon Biden. De Oekraïense zakenman Mykola Zlochevsky die in 2015 en 2016 zo'n $5 miljoen aan steekpenningen zou hebben betaald aan zowel Joe Biden als zijn zoon Hunter zou daarvan audio-opnames hebben gemaakt, 15 audio-opnames van Hunter en twee van Joe Biden. Hij zou de audio-opnames bewaren als 'verzekering'.

Grassley beschuldigde de FBI ervan informatie over de tapes te hebben weggelaten uit een informantendossier dat het bureau vorige week aan leden van de House Oversight Committee heeft laten zien.

Het is onduidelijk of de FBI in het bezit is van de vermeende tapes.

Het informantendossier waarin Biden wordt beschuldigd van omkoping werd in juni 2020 opgesteld nadat de FBI in 2017 informatie had ontdekt die afkomstig was van dezelfde informant. Het document kreeg dit jaar publieke aandacht toen een klokkenluider contact opnam met Grassley, die vervolgens voorzitter James Comer (R-Ky.) van de House Oversight Committee op de hoogte bracht.

In het dossier zou staan dat de Bidens steekpenningen kregen om de belangen van de eigenaar van het Oekraïense gasbedrijf Burisma, Mykola Zlochevsky, te steunen.

Burisma huurde Hunter in om zitting te nemen in het bestuur van het bedrijf vanaf april 2014, toen zijn vader als vicepresident de Oekraïne-portefeuille van de regering-Obama overnam. Voormalig stenograaf Mike McCormick van het Witte Huis zegt dat Joe Biden Amerikaanse steun voor de aardgasindustrie in Kyiv doordrukte enkele dagen nadat Hunter stilletjes in dienst trad bij Burisma.

Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden die het informantendossier hebben gelezen, zeiden vorige week dat het beschrijft hoe de oudere Biden zou hebben aangedrongen op het afzetten van de Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin, die in 2016 werd ontslagen, in ruil voor de betaling. Het dossier maakt ook melding van het feit dat Burisma een partnerschap wilde aangaan met een Amerikaans energiebedrijf of dit wilde opkopen, zeiden ze.

Hunter Biden wordt al vijf jaar onderzocht door het Amerikaanse Openbaar Ministerie in Delaware op verdenking van vermeende belastingfraude, illegaal lobbyen in het buitenland, het witwassen van geld en liegen over zijn drugsgebruik op een aankoopformulier voor wapens.

President Biden ontkent ooit zaken te hebben besproken met zijn zoon Hunter of broer James Biden – ook al is er bewijs naar voren gekomen dat hij contact had met hun medewerkers uit China, Mexico, Kazachstan, Rusland en Oekraïne, volgens gegevens van Hunter's achtergelaten laptop, foto's en herinneringen van getuigen.

Veel gekozen Republikeinen zijn van mening dat de behandeling van Trump door het ministerie van Justitie in schril contrast staat met hoe de Bidens worden behandeld. 



Random Pics van de Dag #962

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Misbruik in kinderjaren kan emotionele verwerking als volwassene bemoeilijken

Volgens een studie hebben degenen die in hun kinderjaren zijn mishandeld of verwaarloosd, meer kans om op volwassen leeftijd moeite te hebben met het onder woorden brengen en verwerken van hun eigen emoties. De Leipziger psychologe Julia Ditzer legde uit dat verwaarloosde kinderen minder positieve voorbeelden hebben en minder mogelijkheden om een gezonde emotieverwerking te ervaren.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Bulletin. De Universiteit van Leipzig was grotendeels verantwoordelijk voor het onderzoek, waarin meer dan 80 studies werden geëvalueerd. In een meta-analyse onderzocht ze samen met onderzoekers uit de VS, Israël en Polen of er een verband is tussen kindermishandeling en alexithymie en welke vormen van misbruik daar bijzonder sterk mee samenhangen. Alexithymie beschrijft de moeilijkheid bij het herkennen en beschrijven van iemands emoties en het onderscheid tussen emotionele toestanden en lichamelijke gewaarwordingen.

Relatie tussen kindermishandeling en alexithymie onderzocht
De onderzoekers merkten ook op dat alexithymie bij volwassenen vooral geassocieerd wordt met gevallen van emotionele mishandeling, emotionele verwaarlozing en fysieke verwaarlozing. Het verband kan ook worden aangetoond bij seksueel en fysiek misbruik, maar in iets mindere mate.

Kans op meerdere psychische klachten
Hoge niveaus van alexithymie worden al lang in verband gebracht met een reeks psychische stoornissen, waaronder autisme, depressie en schizofrenie, aldus de onderzoekers. De emotionele problemen van de getroffenen speelden ook een rol in hun sociale leven, legt de Leipziger psycholoog Ditzer uit. Alexithymie beïnvloedt de interpersoonlijke relaties van de getroffenen.

Het onderzoeksteam hoopt dat de onderzoeksresultaten het bewustzijn van de ernst van geweld tegen kinderen zullen vergroten en dat mensen eerder geneigd zullen zijn om te herkennen en in te grijpen wanneer kinderen worden misbruikt, verwaarloosd en/of mishandeld.

In memoriam: Marvel comics-creator John Romita Sr. (93)

John Romita Sr., er zullen er waarschijnlijk maar weinig zijn die deze naam (her)kennen. Toch kent vrijwel iedereen de karakters die hij tekende, want Romita Sr. was jarenlang comics tekenaar bij Marvel. En in die hoedanigheid werd hij het meest bekend met z'n creatie van 'The Amazing Spider-Man'.

Daarnaast werkte hij ook mee aan de creatie van karakters als Wolverine. Opgeleid aan de Manhattan School of Art & Design werkte hij na die opleiding acht jaar voor DC Comics. Daarna stapte hij over naar Marvel Comics, waar hij met oprichter Stan Lee o.a. 'The Amazing Spider-Man' creëerde, om later door te groeien tot de functie van Art Director in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. John Romita Sr. is 93 jaar oud geworden.

'Koperdieven jatten kabels uit zonnepark'

Het dievengilde zoekt al langer koper op vanwege de hoge waarde. Koperen leidingen langs het spoor, bliksemafleiders, koperen goten van kerken maar ook bronzen ornamenten op begraafplaatsen zijn niet veilig voor dit tuig. Maar nu zijn de kabels op de zonne-energieparken ontdekt door de vaak georganiseerde koperdieven.slachtoffer. Ook Zonnepark Armhoede in Lochem werd leeg geroofd, de veroorzaakte schade is vele malen groter dan de waarde van de gestolen koperen kabels.


Meevaller in supermarkt, prijzen basisproducten lijken iets te dalen

De prijs voor de basisboodschappen lijken niet meer te stijgen, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. De prijzen van 55 basisproducten stegen afgelopen 2 jaar met zo’n 30 procent, maar lijken nu weer iets te dalen. Hiermee lijkt een eind gekomen aan de voortdurende prijsstijgingen. Meer hierover bij WNL.

De fors gestegen prijs van een volle boodschappenkar had grotendeels te maken met de hoge energieprijzen. Die werden doorberekend in de producten. Nu de energieprijzen weer dalen, zouden de prijzen voor boodschappen ook kunnen zakken.

Minstens 12 doden bij diverse Russische luchtaanvallen in Oekraïne

Een Russisch oorlogsschip in de Zwarte Zee heeft vier raketten afgevuurd op de Oekraïense havenstad Odessa, hierbij vielen drie doden en 13 gewonden, terwijl Moskou 's nachts de rest van Oekraïne onder vuur nam.

Het zuidelijke commando van de Oekraïense strijdkrachten zei dat een zakencentrum, een onderwijsinstelling, een wooncomplex, levensmiddelenzaken en winkels in het centrum van de stad zijn beschadigd "als gevolg van luchtgevechten en drukgolven" van de aanval, omdat twee raketten werden vernietigd voordat ze hun doel raakten.

De drie slachtoffers werkten in het magazijn van een winkelketen toen het getroffen werd door een raket en in brand vloog.

In de regio Donetsk verwoestten raketten verschillende huizen in de steden Kramatorsk en Kostyantynivka. Ook hier vielen drie doden. Zes mensen kwamen om toen hun voertuig werd geraakt bij een aanval in het noordoosten van Oekraïne. 

Pavlo Kyrylenko, de gouverneur van Donetsk zei in een verklaring op Facebook: "De raketten ... raakten particuliere huizen in de steden en veroorzaakten aanzienlijke schade: in Kramatorsk werden ten minste 5 particuliere huizen verwoest en ongeveer twee dozijn beschadigd, in Kostiantynivka werden er twee verwoest en 55 beschadigd."

Onderzoek in natuurgebied Giffelerweg nav verdwijning Wico van Leeuwen

De politie doet vandaag 14 juni onderzoek in een natuurgebied aan de Giffelerweg in Neede. Dit onderzoek aan de Giffelerweg heeft te maken met de verdwijning van Wico van Leeuwen. Over het hoe en wat van het onderzoek worden op dit moment geen nadere mededelingen gedaan.

Achtergrond
Wico van Leeuwen werd voor het laatst gezien in mei vorig jaar, daarna ontbreekt van hem ieder spoor. Een groot onderzoeksteam doet onderzoek naar zijn verdwijning. Ook looft het Openbaar Ministerie een beloning van € 10.000,= uit voor de tip die leidt tot opheldering in deze zaak.

Bekend is dat Wico op 14 mei op de Wesselerbrink in Enschede is geweest. Twee dagen later, op 16 mei, heeft hij bij een vaste klant van hem in de tuin gewerkt en de afspraak gemaakt om een week later het werk af te maken. Op 17 mei is Wico voor het laatst in leven gezien in Borculo. Toen hij even na 17:30 uur daar wegfietste, ging hij onderweg naar de Heerlijkheidstraat in Borculo waar hij toen verbleef. Wat er daarna is gebeurd, is nog altijd een raadsel.

Reeds eerder heeft de politie onderzoek gedaan in ondermeer woningen, een bos en een kanaal.

Meer huisartsen, tandartsen en GZ-psychologen opleiden, maar minder basisartsen

Om aan de toekomstige zorgvraag te kunnen voldoen vergroot het kabinet het aantal opleidingsplekken voor meerdere zorgopleidingen, zoals voor huisartsen en GZ-psychologen. Ook wil het kabinet meer tandartsen opleiden. Daarnaast worden opleidingsplekken voor medisch specialisten in de toekomst beter verdeeld over de verschillende regio’s. Dat schrijven de ministers Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Helder (Langdurige Zorg en Sport) en Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een reactie op adviezen over de instroom in zorgopleidingen van het Capaciteitsorgaan.

De vraag naar zorg blijft de komende jaren groeien. Het is belangrijk dat er voldoende zorgmedewerkers worden opgeleid om zo goed mogelijk aan de stijgende zorgvraag te voldoen. Ieder jaar stelt VWS het aantal beschikbare opleidingsplaatsen vast voor de (medische) vervolgopleidingen. De basis daarvoor is het advies van het Capaciteitsorgaan: het Capaciteitsplan. Het nieuwe Capaciteitsplan biedt de basis voor het aantal plekken voor 2024, 2025 en 2026. Bij de meeste opleidingen waarvoor het Capaciteitsplan een instroomadvies bevat wordt een stijging geadviseerd. Het kabinet volgt de adviezen van het Capaciteitsplan zoveel mogelijk op.

Meer huisartsen nodig
Om ook in de toekomst voldoende zorg van hoge kwaliteit te kunnen bieden, moeten er grote veranderingen plaatsvinden in de zorg. Om dit te realiseren is versterking van de eerstelijnszorg nodig. Een belangrijk onderdeel daarvan is het opleiden van extra huisartsen. Het Capaciteitsorgaan adviseert daarom een verdere forse verhoging van de instroom in de opleiding tot huisarts. Het aantal plaatsen wordt in 2024 naar 954 plaatsen opgeschaald. Dat is 84 meer dan het huidige aantal van 870. In 2025 worden dat 984 plaatsen en in 2026 wordt opgeschaald naar 1035.

Regionale spreiding medisch-specialistische opleidingen
Bij het verdelen van de nieuwe instroomplaatsen voor de medisch-specialistische opleidingen wordt vanaf 2024 beter aangesloten bij de bevolkingsomvang en daarmee de zorgvraag per regio. Als verdeelsleutel geldt vanaf dan de patiëntenpopulatie die door een ziekenhuis wordt bediend van alle ziekenhuizen in een regio, waarbij een even zwaar gewicht wordt toegekend aan opleidingsziekenhuizen en niet-opleidingsziekenhuizen. Dat moet uiteindelijk leiden tot een evenwichtigere verdeling van de opleidingsplaatsen over het hele land.

Minder opleidingsplekken geneeskunde
Op dit moment bestaat een zogenaamd opleidingsreservoir van basisartsen die (nog) niet in opleiding zijn, maar wel een geneeskundige vervolgopleiding willen volgen. Het gaat om ruim 7.500 ofwel 29% van het totaal aantal basisartsen. De omvang van het opleidingsreservoir is in de loop van de tijd sterk gestegen, en groeit ook harder dan het aantal beschikbare opleidingsplekken. De reden van deze groei is niet duidelijk. Het kabinet vraagt het Capaciteitsorgaan hier onderzoek naar te doen. Om het aantal opleidingsplekken geneeskunde beter te laten aansluiten bij het advies van het Capaciteitsorgaan wordt vanaf studiejaar 2024-2025 het aantal plaatsen verlaagd van 3050 plaatsen naar 3015 plaatsen. Zo blijft er voldoende ruimte om in te spelen op schommelingen van het aantal opleidingsplekken bij vervolgopleidingen, maar wordt een verdere stijging van het opleidingsreservoir en de lange wachttijd voor het bemachtigen van een plek bij een vervolgopleiding gedempt.

Vergroten instroom bij tandheelkunde
Het kabinet maakt zich zorgen over het oplopende tekort aan tandartsen in sommige regio’s. Bovendien is de verwachting dat veel tandartsen in de komende 10 jaar met pensioen zullen gaan. Om het tekort te bestrijden wordt de jaarlijkse instroom bij de opleiding tandheelkunde op termijn verhoogd. Die gaat van 259 tot tenminste 345 opleidingsplaatsen. Om deze verhoging financieel mogelijk te maken, denkt het kabinet dat het mogelijk is de opleiding op een verantwoorde manier te verkorten van 6 naar 5 jaar, waarbij afgestudeerden nog steeds voldoen aan de geldende opleidingseisen. Dat zorgt ervoor dat de opleiding per plaats minder kostbaar wordt en er dus meer studenten kunnen worden opgeleid voor hetzelfde geld. Op termijn wil het kabinet daarnaast het aantal opleidingsplaatsen bij tandheelkunde verhogen door het geld in te zetten dat vrijkomt door de beperkte verlaging van de instroom bij Geneeskunde.

Het kabinet wil ook goed kijken wat is er nodig is om te komen tot een evenwichtige spreiding van tandartsen over het land - en of het spreiden van tandartsopleidingen hieraan een bijdrage kan leveren. De regio’s waar de tandartsdichtheid het laagst is – zoals Zeeland - hebben hierbij de hoogste prioriteit.

GZ-psychologen
Aparte aandacht verdient de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog). Bij de GZ-psycholoog worden 965 opleidingsplaatsen beschikbaar gesteld per 2024. Dit is een groei van 16% ten opzichte van het aantal opleidingsplaatsen voor 2023. De afgelopen jaren is al fors aanvullend geïnvesteerd in het opleiden van GZ-psychologen: het aantal werkzame GZ-psychologen is de afgelopen jaren met 13% toegenomen. En ook de komende jaren komen steeds meer GZ-psychologen op de arbeidsmarkt doordat er de afgelopen jaren meer GZ-psychologen zijn begonnen aan de opleiding.

Vergoeding rijbewijs voor nieuwe aspirant-agenten

Politiestudenten kunnen volgend jaar tijdens de agentenopleiding (PO21) op kosten van de politie hun rijbewijs halen. Het is één van de maatregelen uit de arbeidsmarktstrategie waarmee de politie nieuwe politiemensen wil werven in een krappe arbeidsmarkt.

De politie is nog altijd een populaire werkgever, maar in een krappe arbeidsmarkt blijven we nadenken over hoe we werken bij de politie aantrekkelijk houden. De maatregelen van de arbeidsmarktstrategie richten zich op de werving van nieuwe medewerkers en op het behoud van huidige medewerkers. Een rijbewijs is één van de eisen om te kunnen starten aan de politieopleiding. Voor jonge mensen die als politieagent willen werken, is het rijbewijs een grote kostenpost die hen ervan kan weerhouden om bij de politie te solliciteren. Met deze maatregel wordt de belangstelling om bij de politie te komen werken naar verwachting vergroot.

Het rijbewijs haalt de politiestudent bij een erkende rijschool. De kosten tot een maximum van € 2.750 worden vergoed door de politie. Om een politieauto te mogen besturen volgt de student hierna nog de aanvullende rijopleiding via de Politieacademie.

De maatregel is bedoeld voor studenten die in 2024 starten met de opleiding (PO21) en geldt in eerste instantie voor één jaar. De politie bekijkt in de loop van volgend jaar of de maatregel effectief is en wordt voortgezet na 2024.

Kijk voor meer informatie over het werken als agent en vacatures op kombijdepolitie.nl. Op 8 augustus opent de inschrijving voor de politieopleiding in 2024.

FOK! Wat een weer: iets minder warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Na een aantal tropische dagen hier en daar is het vandaag wat minder warm. De dag begint wel droog en zonnig. De temperatuur stijgt van 11 graden in het noordoosten en 17 in het zuidwesten naar de 25 graden in het noordoosten tot 28 in het zuidwesten. Op de wadden wordt het zo'n 22 graden. Vanmiddag is er in het noordoosten wat bewolking, elders is het onbewolkt. De wind trekt aan het water aan tot krachtig, windkracht 6.

Vanavond verdwijnt de bewolking in het noordoosten en neemt de wind iets af, landinwaarts al wat eerder dan aan het water. In de nacht naar donderdag ligt de temperatuur tussen de 12 graden en 17 in het zuidwesten. De komende dagen blijft het zomers warm, vanaf zondag weer tropische temperaturen, dan komen er nieuwe regionale hittegolven of een flinke verlenging ervan. Ook staat er neerslag in de kaarten voor volgende week. Niet heel veel maar het staat er toch al een aantal dagen, dus dat lijkt steeds zekerder te worden. Maar zover is het nog niet.

Tot morgen!

Nieuwe bijtjes zijn geboren, volkeren splitsen zich. Zou er genoeg ruimte zijn? (Foto: Anouk)
Nieuwe bijtjes zijn geboren, volkeren splitsen zich. Zou er genoeg ruimte zijn? (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

OM: definitief geen aanwijzingen voor strafbaar feit bij overlijden baby Ter Apel

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt definitief geen strafrechtelijk onderzoek in naar het overlijden van een baby op 24 augustus 2022 in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het OM heeft geen aanwijzingen dat het overlijden van de baby het gevolg is geweest van een strafbaar feit.

Het OM was nog in afwachting van de resultaten van een door het NFI uitgevoerd neuropathologisch onderzoek. Dat onderzoek is nu afgerond. Het NFI heeft geen doodsoorzaak kunnen vaststellen.

Standaard
Op 2 september 2022 trok het OM al de voorlopige conclusie dat er geen aanwijzingen waren dat het overlijden het gevolg was van een strafbaar feit. Wel hield het OM nog een slag om de arm, omdat moest worden gewacht op het neuropathologisch onderzoek. Dit onderzoek wordt bij het overlijden van kinderen tot 1 jaar standaard uitgevoerd door het NFI en duurt tussen de zes en negen maanden.

Inspectie
Gisteren presenteerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid hun bevindingen naar alle mogelijke aspecten die bij het overlijden van de baby een rol hebben gespeeld. Dit onderzoek is niet strafrechtelijk van aard. Deze bevindingen zijn dan ook niet van invloed geweest op de beslissing van het OM.

Uitstoot broeikasgassen 4 procent lager in eerste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal van 2023 was de uitstoot van broeikasgassen 4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Vooral door de gebouwde omgeving en de industrie is minder uitgestoten. In de sector mobiliteit (verkeer en vervoer) was de uitstoot echter 10 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Vooral minder uitstoot door de gebouwde omgeving en de industrie
Net als in het voorgaande kwartaal leidden de hoge aardgasprijzen in het eerste kwartaal van 2023 tot minder aardgasverbruik. Hierdoor hebben de gebouwde omgeving (woningen en kantoren) en de industrie respectievelijk 12 en 8 procent minder broeikasgassen uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De industrie en de gebouwde omgeving leveren met aandelen van 27 en 19 procent de grootste bijdragen aan de broeikasemissies in het eerste kwartaal.

De uitstoot door de landbouwsector was circa 3 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2022. De daling is kleiner dan bij industrie en woningen, onder andere doordat de glastuinbouw in het eerste kwartaal van vorig jaar ook al minder aardgas verbruikte door de relatief hoge gasprijzen.

In de elektriciteitssector waren de productie en de uitstoot van broeikasgassen ongeveer hetzelfde als een jaar eerder. De elektriciteitsproductiebedrijven verbruikten iets meer steenkool, maar wat minder aardgas dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Uitstoot mobiliteit bijna terug op niveau van voor Corona
De uitstoot van broeikasgassen door mobiliteit was in het eerste kwartaal van dit jaar 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De uitstoot lag daarmee weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie. Dit komt vooral doordat er 22 procent meer benzine is verbruikt. Het verbruik van diesel lag 4 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022.

Klein deel van de emissies door landgebruik
Een klein deel van de broeikasgasuitstoot, 2,5 procent, hangt samen met landgebruik. Het gaat bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot door veenoxidatie in bodems en de uitstoot behorend bij landgebruiksveranderingen (zoals nieuwe bebouwing die ten koste gaat van groene gebieden).

De uitstoot van de klimaatsector landgebruik wordt vanaf nu meegenomen in de totale uitstoot van broeikasgassen, omdat het meetelt in het huidige Nederlandse doel om in 2030 de broeikasgasuitstoot met ten minste 55 procent te verminderen. Ook in de klimaatdoelen van de Europese Unie telt landgebruik mee.

Het CBS berekent ook de uitstoot van CO2 door alle Nederlandse economische activiteiten volgens de nationale rekeningen. Hierbij wordt in vergelijking met de uitstoot volgens de IPCC-definities ook de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart en de uitstoot door verbranding uit biomassa door personen en bedrijven behorend tot de Nederlandse economie meegenomen. In het bericht hieronder worden de CO2-emissies conform de berekeningswijze van de nationale rekeningen gepresenteerd.

Uitstoot CO2 Nederlandse economie lager
De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het eerste kwartaal 3,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in diezelfde periode met 1,9 procent groeide. De daling van de CO2-uitstoot is vooral toe te schrijven aan een lagere inzet van aardgas door huishoudens en de industrie. Daarentegen was het verbruik van benzine door huishoudens fors hoger. Gecorrigeerd voor het weerseffect kwam de daling van de CO2-uitstoot uit op 5,3 procent.

In het eerste kwartaal was de CO2-uitstoot door de delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid samen 5,9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral de chemische en de basismetaalindustrie hebben minder CO2 uitgestoten. De uitstoot door de bouwnijverheid was echter hoger.

De transportsector heeft 8,8 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder, terwijl de toegevoegde waarde 3,4 procent lager was. De toename van de uitstoot is vooral toe te schrijven aan het herstel van de luchtvaart. De CO2-emissies van de Nederlandse luchtvaart waren ruim 18 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De emissies door de binnenvaart waren ook hoger, terwijl de zeevaart juist minder uitstootte dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.

De CO2-emissies zijn een eerste berekening op basis van de dan beschikbare informatie. De cijfers kunnen wijzigen op grond van nieuwe statistische broninformatie die nadien beschikbaar komt. Verdere toelichting op de IPCC richtlijnen is hier te vinden.         

Nederlandse MIVD tipte CIA vooraf over aanslag Nord Stream door Oekraïne

Maanden voor de aanval waarschuwde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Oekraïne om de Nord Stream-pijpleidingen niet aan te vallen. Westerse regeringen op de hoogte van mogelijke aanvalsplannen. 

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Duitse media in samenwerking met de NOS/Nieuwsuur. De informatie van de betrokken media is gebaseerd op bronnen in meerdere landen en de CIA wilde desgevraagd geen commentaar geven op de zaak.

Eerste tip van de Nederlandse militaire inlichtingendienst
De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD zou de eerste signalen hebben ontvangen van een mogelijke aanslag door een commando uit Oekraïne. De Nederlanders waren daardoor op de hoogte van een aanvalsplan op de Nord Stream 1-pijpleiding. Volgens de MIVD zou de aanslag al in juni 2022 moeten plaatsvinden, met een gehuurde boot.

De Nederlanders deelden hun bevindingen met de VS en waarschuwden vervolgens ook verschillende Europese landen voor de mogelijke aanslag. Op basis van dit rapport zou de CIA de Oekraïense geheime dienst hebben gewaarschuwd een dergelijk plan niet uit te voeren.

CIA waarschuwt voor aanval in de buurt van een NAVO-marinemanoeuvre
Kort na het MIVD-rapport zond de CIA zelf een tip uit met nieuwe en uitgebreidere details over een mogelijke aanslag. Volgens de Amerikaanse geheime dienst meldde de Washington Post dat de Nord Stream-aanslag zou plaatsvinden rond de tijd van de NAVO-marinemanoeuvre BALTOPS, die van 5 tot 17 juni 2022 plaatsvond in de Oostzee.

Een groep van zes aanslagplegers zouden een boot huren onder valse identiteit en explosieven plaatsen tijdens duikoperaties. Volgens het rapport van de Washington Post zou het Oekraïense bevel hiertoe onder bevel staan van generaal Valeriy Zalushnyi, de hoogste generaal van de Oekraïense strijdkrachten. Een verzoek om het nieuwe onderzoek aan de Oekraïense presidentiële adviseur Mychaljo Podoliak bleef aanvankelijk onbeantwoord.

Twijfels over de geloofwaardigheid van de informatie
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zou echter niet betrokken bij de aanvalsplannen. Volgens de Washington Post hadden de Amerikanen echter ook twijfels over de geloofwaardigheid van de informatie, ook omdat het genoemde tijdvak van de aanslag al verstreken was.

In september, kort na de aanslagen op Nord Stream 1 en 2, berichtten de 'Spiegel' en de 'New York Times' voor het eerst over de CIA-tip van juni, zonder details te noemen. Volgens de Washington Post hadden de Amerikaanse autoriteiten na de waarschuwing aan de Oekraïners de indruk dat ze hun plannen aanvankelijk hadden opgeschort.

Niieuws over de aanslag is politiek explosief
Dat Westerse regeringen blijkbaar op de hoogte waren van een mogelijk aanvalsplan van Oekraïense daders, is politiek gezien bijzonder explosief. Kort na de aanslagen meldde ook de Nederlandse MIVD zich weer en noemde Oekraïne als land van waaruit de aanslag was gepleegd.

Noch de informatie van de geheime dienst, noch het politieonderzoek heeft echter bewezen dat de Oekraïense overheid achter de Nord Stream-aanslag zat. 

In een interview vorige week met "Bild" ontkende de Oekraïense president Zelenskyy dat Oekraïne verantwoordelijk was voor de misdaad. "Ik ben de president en ik geef dienovereenkomstig bevelen. Oekraïne heeft niets van dien aard gedaan. Ik zou nooit zo handelen", zei Zelensky.

Bevindingen onderzoeken komen grotendeels overeen met waarschuwing vooraf
De waarschuwingen voor de mogelijke aanval komen echter grotendeels overeen met wat diverse veiligheidsautoriteiten later over de aanslag konden vertellen. Zoals de Duitse media in maart meldden, konden Duitse onderzoekers de vermeende gang van zaken voorafgaand aan de aanval grotendeels reconstrueren.

De onderzoekers van de Duitse Politie en Recherche wisten de boot op te sporen waarmee de aanval op de pijpleidingen zou zijn voorbereid. Onderzoekers denken ook dat een team van zes personen, waaronder twee duikers en twee duikassistenten, de explosieven op de pijpleidingen heeft geplant.

Dit team zou op 6 september, drie weken voordat de pijpleidingen door explosies werden vernield, de haven van Rostock hebben verlaten met een gecharterd zeiljacht genaamd 'Andromeda'. De 'Andromeda' zou onderweg zijn geweest naar Wiek op het eiland Rügen en later zijn gestopt in de haven van het Deense eiland Christianso, niet ver van de plaatsen waar de pijpleidingen zijn vernield.

Het bedrijf wat het jacht 'Andromeda' huurde zou een reisbureau in Warschau zijn, maar kan ook een brievenbusfirma kunnen zijn.

In Frankfurt (Oder) is eind mei het appartement doorzocht van een vrouw die de partner zou zijn geweest van een man in de Oekraïne die op zijn beurt wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de pijpleidingen, zo meldtDuitse media.

Hoewel de sporen richting Oekraïne zich opnieuw  sterker aftekenen, blijft onduidelijk wie er nu eigenlijk achter de aanslag zat. 

Trump: 'ik ben onschuldig'

De voormalige Amerikaanse president Trump(76) heeft beschuldigingen van het illegaal in bewaring hebben van geheime staats documenten van de hand gewezen. Hij wordt beschuldigd van 37 strafbare feiten.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verwierp de beschuldigingen in de documentenaffaire tijdens een eerste hoorzitting en pleitte niet schuldig aan alle aanklachten. Volgens de media sprak Trumps advocaat Todd Blanche namens zijn cliënt, die ook aanwezig was in de rechtszaal in Miami.

De hoorzitting vond plaats achter gesloten deuren, camera's en andere elektronische apparaten waren niet toegestaan. De Republikeinse presidentskandidaat Trump moest persoonlijk voor de rechtbank in de staat Florida verschijnen om de aantijgingen tegen hem voor te lezen. Het proces wordt als historisch beschouwd omdat het de eerste keer is dat er federale aanklachten tegen een ex-president zijn ingediend.

Trump heeft elk wangedrag ontkend en heeft zichzelf omschreven als een slachtoffer van politieke vervolging. Hij heeft gezworen dat hij onder geen enkele omstandigheid zal stoppen met de race voor de Republikeinse presidentiële nominatie voor de verkiezingen van 2024. 

Trump mag niet spreken met getuigen
Volgens berichten in de media mag Trump gedurende de rechtzaak niet rechtstreeks met getuigen spreken over de kwestie vanwege de aanklachten tegen hem. Dat heeft de rechter bepaald op een terechtzitting volgens CNN en de 'New York Times'.

Daaronder valt ook Trumps assistent Walt Nauta, die ook wordt beschuldigd in deze zaak. De rechter zei te begrijpen dat de twee mannen elkaar dagelijks moeten spreken, maar dat alles wat met de zaak te maken had via hun advocaten moest lopen.

Protesten voor de rechtszaal
Enkele honderden Trump-aanhangers hadden zich voor het gerechtsgebouw verzameld. Ook in Miami gingen tegenstanders van Trump de straat op. De politie was met veel eenheden aanwezig om mogelijke rellen te voorkomen. Verschillende Trump-aanhangers uit de rechtse hoek van de Republikeinse Partij hadden na de aanklacht agressieve uitlatingen gedaan, waardoor de vrees ontstond dat er geweld zou kunnen uitbreken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.