Sabalenka tegen Stephens in achtste finales Roland Garros, Mertens klopt Pegula

Op Roland Garros zijn de eerste vier achtste finales in het vrouwenenkelspel bekend. Vrijdag werden er acht derderondepartijen gespeeld in de onderste helft van het speelschema, waar flink wat van de geplaatste topspeelsters al uit zijn geschakeld.

De als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka had het niet al te moeilijk: de Russische Kamilla Rakhimova sneuvelde met twee keer 6-2. In de achtste finales speelt Sabalenka tegen de Amerikaanse Sloane Stephens, verliezend finaliste in 2018, die met 6-3, 3-6, 6-2 van Yulia Putintseva uit Kazachstan won.

Het toernooi eindigde al in de derde ronde voor de Amerikaanse Jessica Pegula, derde op de plaatsingslijst. Ze was bepaald niet opgewassen tegen de als 28e geplaatste Belgische Elise Mertens, die met 6-1, 6-3 won. Mertens speelt hierna tegen de Rusissche Anastasia Pavlyuchenkova, de verliezend finaliste van twee jaar geleden, die landgenote Anastasia Potapova met 4-6, 6-3, 6-0 de baas was.

De als negende geplaatste Russische Daria Kasatkina haalde vorig jaar de halve finales en stoomt ook nu lekker door: de Amerikaanse Peyton Stearns moest er met 6-0, 6-1 op pijnlijke wijze aan geloven. In de achtste finales wacht de Oekraïnse Elina Svitolina, die vrijdag al een andere Russische uitschakelde: Anna Blinkova werd met 2-6, 6-2, 7-5 verslagen.

Karolina Muchova uit Tsjechië won met 6-3, 6-2 van de als 27e geplaatste Roemeense Irina-Camelia Begu en speelt hierna tegen een lucky loser. De Russische Elina Avanesyan was met 3-6, 6-1, 7-5 net te sterk voor de jonge Deense qualifier Clara Tauson.