FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 juni 2023

Alcaraz stoomt door op Roland Garros, ook Djokovic en Tsitsipas verder

Op het Parijse gravel van Roland Garros blijft Carlos Alcaraz grote indruk maken. De pas 20-jarige nummer één van de wereld had het vrijdag in de derde ronde bepaald niet moeilijk met de Canadees Denis Shapovalov, toch als 26e geplaatst: 6-1, 6-4, 6-2. Alcaraz neemt het in de achtste finales op tegen de Italiaan Lorenzo Musetti (17), die de Brit Cam Norrie (14) met 6-1, 6-2, 6-4 versloeg.

De als derde geplaatste veelvoudig Grand Slam-kampioen Novak Djokovic had het iets moeilijker met de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina (29): 7-6 (4), 7-6 (5), 6-2. De Serviër speelt hierna tegen de verrassende Peruviaan Juan Pablo Varillas, die zowaar afrekende met de als dertiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz: 3-6, 6-3, 7-6 (3), 4-6, 6-2.

Stefanos Tsitsipas uit Griekenland (5) had een prima dag en schoof de Argentijn Diego Schwartzman met 6-2, 6-2, 6-3 opzij en krijgt hierna een qualifier tegenover zich in de achtste finales. De Oostenrijker Sebastian Ofner wist opnieuw te verrassen en klopte de Italiaanse veteraan Fabio Fognini met 5-7, 6-3, 7-5, 1-6, 6-4.

Het doek viel in de derde ronde voor de Rus Andrey Rublev (7), die in een spannende vijfsetter niet opgewassen bleek tegen de Italiaan Lorenzo Sonego: 5-7, 0-6, 6-3, 7-6 (5), 6-3. Rublev's landgenoot Karen Khachanov (11) overleefde de derde ronde wél: wildcardspeler Thanasi Kokkinakis uit Australië moest er met 6-4, 6-1, 3-6, 7-6 (5) aan geloven.

Sabalenka tegen Stephens in achtste finales Roland Garros, Mertens klopt Pegula

Op Roland Garros zijn de eerste vier achtste finales in het vrouwenenkelspel bekend. Vrijdag werden er acht derderondepartijen gespeeld in de onderste helft van het speelschema, waar flink wat van de geplaatste topspeelsters al uit zijn geschakeld.

De als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka had het niet al te moeilijk: de Russische Kamilla Rakhimova sneuvelde met twee keer 6-2. In de achtste finales speelt Sabalenka tegen de Amerikaanse Sloane Stephens, verliezend finaliste in 2018, die met 6-3, 3-6, 6-2 van Yulia Putintseva uit Kazachstan won.

Het toernooi eindigde al in de derde ronde voor de Amerikaanse Jessica Pegula, derde op de plaatsingslijst. Ze was bepaald niet opgewassen tegen de als 28e geplaatste Belgische Elise Mertens, die met 6-1, 6-3 won. Mertens speelt hierna tegen de Rusissche Anastasia Pavlyuchenkova, de verliezend finaliste van twee jaar geleden, die landgenote Anastasia Potapova met 4-6, 6-3, 6-0 de baas was.

De als negende geplaatste Russische Daria Kasatkina haalde vorig jaar de halve finales en stoomt ook nu lekker door: de Amerikaanse Peyton Stearns moest er met 6-0, 6-1 op pijnlijke wijze aan geloven. In de achtste finales wacht de Oekraïnse Elina Svitolina, die vrijdag al een andere Russische uitschakelde: Anna Blinkova werd met 2-6, 6-2, 7-5 verslagen.

Karolina Muchova uit Tsjechië won met 6-3, 6-2 van de als 27e geplaatste Roemeense Irina-Camelia Begu en speelt hierna tegen een lucky loser. De Russische Elina Avanesyan was met 3-6, 6-1, 7-5 net te sterk voor de jonge Deense qualifier Clara Tauson.

Verstappen twee keer bovenaan in Barcelona, De Vries 4e

Max Verstappen is uitstekend begonnen aan het weekeinde van de Grand Prix van Spanje. De wereldkampioen noteerde vrijdag in zijn Red Bull in beide vrije trainingen de snelste tijd, terwijl ook Nyck de Vries met name in de eerste training een goede indruk maakte.

In training één kwam niemand in de buurt van Verstappen, wiens teamgenoot Sergio Perez pas op zo'n driekwart seconde volgde. Esteban Ocon stond daar in de Alpine vlak achter en op de vierde plaats stond niemand minder dan AlphaTauri-rijder Nyck de Vries, die Pierre Gasly en Fernando Alonso voor wist te blijven.

Ook in de tweede training was Verstappen de snelste van allemaal, hoewel Alonso dit keer al op 0,170 seconden volgde in de Aston Martin. Ook nu stond er een verrassende naam hoog op de lijst: Haas-coureur Nico Hülkenberg schopte het op 0,270 seconden tot de derde tijd, voor Perez en Ocon - De Vries moest het dit keer doen met een zestiende tijd.

De Ferrari's zaten er vrijdag nog niet zo best bij. Charles Leclerc en Carlos Sainz zorgden voor de achtste en negende tijd in de eerste training, gevolgd door de zesde en zevende tijd in training twee.

Zaterdag wordt om 12.30 uur de derde training verreden, om 16.00 uur volgt de kwalificatie. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Bol schittert op 400m horden, Kipyegon loopt fenomenaal wereldrecord op 1500m

Tijdens het Pietro Mennea Golden Gala in Florence, onderdeel uitmakend van de Diamond League, heeft Femke Bol vrijdagavond grote indruk gemaakt. Op de 400 meter horden snelde de Nederlandse naar een dikke beste wereldjaarprestatie van 52,43 seconden, slechts vier tienden boven haar PR én goed voor een verbetering van het dertien jaar oude meetingrecord. De Amerikaanse Shamier Little werd in 53,38 seconden tweede, voor haar landgenote en meerkampfenomeen Anna Hall (54,42).

De Diamond League-avond is pas net begonnen, tot bijna 22.00 uur is er vanuit Florence topatletiek te zien bij Ziggo Sport.

Kogelstoten mannen
Leonardo Fabbri zorgde voor eigen publiek voor een kleine edoch mooie verrassing: met 21,73 meter in de vierde poging pakte de Italiaan de winst. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh kwam in de mooie wedstrijd vier centimeter tekort en werd tweede, voor de Tsjech Tomas Stanek (21,64m).

Discuswerpen vrouwen
Jorinde van Klinken hoopt dit jaar punten te verzamelen om in de Diamond League-finale op haar thuisbaan in het Amerikaanse Eugene in actie te mogen komen, ze begon met 62,13 meter met een degelijke zesde plek. De winst was met 65,96 meter voor de Amerikaanse Valarie Allman, vijf centimeter verder dan Bin Feng uit China. De Duitse Shanice Craft werd met 64,47 meter derde.

200m mannen
Erriyon Knighton maakte zijn rol als topfavoriet goed waar: de Amerikaan snelde naar de winst in 19,89 seconden. Hij won daarmee ruim voor de Trinbagoniaan Jereem Richards (20,28), die op zijn beurt nét voor de Canadees Aaron Brown eindigde (20,31).

Hinkstapspringen mannen
Andy Diaz had er in zijn eerste poging zin in: de Cubaan sprong naar een indrukwekkende 17,75 meter, maar daarna kwam er geen enkele geldige poging meer bij. Het leverde wel de winst op, hoewel de Burkinees Hugues Fabrice Zango met 17,68 meter in zijn laatste poging dicht in de buurt kwam. Plek drie was ook voor Cuba: Lazaro Martinez sprong 17,12 meter.

3000m steeplechase vrouwen
Niet verrassend liepen de Afrikaanse dames voorop, maar de winnares was toch wel wat onverwacht: de pas 18-jarige Ethiopische Sembo Almayew liep zich in de slotfase los en snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 9:00,71 minuten - bijna was ze de tiende vrouw ooit onder de negen minuten. Plek twee ging in 9:04,07 naar de Keniaanse Jackline Chepkoech, voor Almayew's landgenote Zerfe Wondemagegn (9:04,61).

100m vrouwen
Marie-Josée Ta Lou was vooraf de favoriete en de Ivoriaanse maakte dat waar door naar de winst te snellen in 10,97 seconden. De Duitse Gina Lückenkemper finishte in 11,09 seconden als tweede, vlak voor de 11,16 van de Britse Imani Lansiquot.

110m horden mannen
De Amerikaan Grant Holloway liet zien dat zijn nederlaag onlangs geen teken aan de wand was: met een meer dan uitstekende 13,04 seconden stelde hij op winnende wijze orde op zaken. Jason Joseph werd met een Zwitsers record van 13,10 seconden knap tweede, voor de 13,19 van de Amerikaan Devon Allen.

5000m mannen
Nadat de hazen aanvankelijk het gevraagde tempo liepen, zakte het na het vertrek van de hazen weer een beetje in. Men stevende af op een razendsnel slot en dat kwam er, vooral dankzij een fantastische sprint van de Spanjaard Mohamed Katir en Yomif Kejelcha uit Ethiopië. Katir leek te winnen, Kejelcha leek hem te passeren, maar Katir hield tóch vol in een beste wereldjaarprestatie van 12:52,09 minuten, drie honderdsten voor Kejelcha. Plek drie was in een nieuw nationaal record van 12:52,97 voor de in de VS wonende Guatemalteek Luis Grijalva.

400m vrouwen
Lieke Klaver startte haar seizoen met een uitstekende race, waarin ze in de slotfase nog genoeg over had om mee te doen om de voorste plekken. De winst ging in 50,41 seconden naar de Poolse Natalia Kaczmarek, maar in een prima 50,75 seconden pakte Klaver de tweede plek, voor de 50,84 van de Amerikaanse Lynna Irby-Jackson.

100m mannen
Fred Kerley is tegenwoordig de koning van de sprint en de Amerikaan maakte dat weer waar. Met ogenschijnlijk speels gemak versnelde hij door naar winst in 9,94 seconden, voor de Keniaan Ferdinand Omanyala (10,05) en landgenoot Trayvon Bromell (10,09).

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het was een degelijke wedstrijd, maar niet de beste ooit. De Amerikaanse Katie Moon ging net als Tina Sutej uit Slovenië over 4,71 meter, maar had minder pogingen nodig en pakte zo de winst, terwijl de Australische Nina Kennedy met 4,61 meter derde werd.

1500m vrouwen
Faith Kipyegon wilde een poging doen om het wereldrecord van Genzebe Dibaba (3:50,07) te verbreken en werd uitstekend op weg geholpen door hazen Brooke Feldmeier en Sage Hurta-Klecker, die na 400 en 800 meter exact de gevraagde tijden liepen. Kipyegon nam over en schopte de turbo in de slotronde nog eens extra aan, waarna ze met een ongekende eindfase naar een nieuw wereldrecord liep: 3:49,11 minuten en dus de eerste sub-3:50 ooit, 46 jaar nadat Tatyana Kazankina de eerste sub-4:00 ooit liep. De Britse Laura Muir werd in 3:57,09 tweede, voor de 3:57,29 van de Australische Jessica Hull.

Verspringen vrouwen
Larissa Iapichino noteerde in de eerste poging al een prima 6,79 meter, maar daarna bleek dat er zelfs niemand meer aan de afstand van de 20-jarige Italiaanse kwam, die zo een verrassende zege boekte. Plek twee was met 6,74 meter voor de Amerikaanse Tara Davis-Woodhall, met de derde plek voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk (6,59m).

Hoogspringen mannen
Ver- en hoogspringer JuVaugh Harrison had er zin in en dat resulteerde in een derde en laatste poging die op 2,32 meter succes opleverde. Woo Sang-hyeok uit Zuid-Korea werd met 2,30 meter tweede, voor de 2,27 meter van de Cubaan Luis Enrique Zayas. Douwe Amels debuteerde in de Diamond League met 2,20 meter en een prima vijfde plek.

NBA: Nuggets overtuigen in eerste finalewedstrijd ooit

In de Ball Arena in Denver is donderdagavond de finale van start gegaan van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Denver Nuggets en Miami Heat spelen in totaal maximaal zeven wedstrijden, waarbij het voor de Nuggets de eerste keer is in ruim vier decennia bestaansgeschiedenis dat ze in de finale staan.

Het ging in het begin heel even gelijk op, maar al vrij snel namen de Nuggets een kleine voorsprong. Miami bleef constant in de buurt, maar het gat écht dichten lukte niet. Bij de Nuggets waren vooral Nikola Jokic en Jamal Murray geweldig op dreef, bij elkaar waren ze bij bijna driekwart van de punten voor Denver betrokken.

Het topduo zorgde ervoor dat de Nuggets de voorsprong vast konden houden en met 104-93 uitstekend aan de finale begonnen. Jokic eindigde met 27 punten, 14 assists en 10 rebounds wéér met een triple double, Murray kwam tot 26 punten en 10 assists.

Game 2: Zondagavond 4 juni, 02.00u (NL); Denver Nuggets - Miami Heat

Grote bosbrand in Oisterwijk

In Oisterwijk is aan de Oirschotsebaan een grote bosbrand gemeld. De brandweer geeft aan dat het risico op verdere uitbreiding hoog is en is met brandweerwagens uit meerdere plaatsen aanwezig.

Random Pics van de Dag #952

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Russian Freedom Legion' zegt te vechten in grensgebied bij Belgorod

Een pro-Oekraïense strijdmacht zegt te vechten tegen Russische troepen net over de grens op Russisch grondgebied. "Aan de rand van het dorp Novaya Tavolshanka (in de regio Belgorod in Rusland) wordt actief gevochten. Helaas zijn er gewonde legionairs, maar de vrijheid wordt met bloed gewonnen", aldus een verklaring van de zogenaamde Russian Freedom Legioen.

De groep beweert te bestaan uit Russen die vechten tegen de regering van president Vladimir Poetin om een Rusland te creëren dat deel zou moeten uitmaken van de "vrije wereld". Rusland wijst het Legioen aan als een terroristische groepering die optreedt als gevolmachtigde van Kyiv. De gouverneur van de Russische regio Belgorod zei vrijdag dat twee mensen zijn omgekomen en twee mensen gewond zijn geraakt bij Oekraïense beschietingen. 


Getouwtrek om WhatsApp-chats Boris Johnson

De Britse regering weigert ongecensureerde WhatsApp-berichten van Johnson door te geven aan een onderzoekscommissie. Nu wil de ex-premier ze zelf uit handen geven - en gaat daarmee de confrontatie aan met de regering.

Een dispuut tussen de regering en de parlementaire commissie voor coronaonderzoeken escaleert al enige dagen in het Verenigd Koninkrijk: de commissie moet gedragingen van de regering gedurende de pandemie onderzoeken en eist de ongecensureerde WhatsApp-geschiedenis van ex-premier Boris Johnson met regeringsvertegenwoordigers uit deze periode. De commissie wil ook graag agenda-items en notitieboekjes inzien. De overheidsinstantie Cabinet Office heeft tot nu toe echter geweigerd de benodigde documenten zonder censuur te overhandigen.

Nu gaat Johnson de confrontatie aan met de regering - en kondigde aan dat hij de chats zelf rechtstreeks aan de commissie zou doorgeven. Dat meldt het Britse persbureau PA op basis van een brief van de conservatieve politicus aan de commissie. Dit is het einde van het dagenlange getouwtrek over de chatgeschiedenis. 

Met deze actie zet Johnson de huidige regering van zijn partijgenoot Rishi Sunak buiten spel. De regering vond dat de inhoud van de WhatsApp-berichten voor de commissie grotendeels irrelevant is. 

Volgens de media zou de regering kunnen vrezen  door de chats ook de rol van Sunak in de pandemie opnieuw onder de loep zal nemen. De huidige regeringsleider was destijds minister van Financiën. Daarbij zouden ook berichten van andere ministers kunnen worden aangetroffen waardoor hun imago kan worden geschaad.

Johnson daarentegen heeft weinig te verliezen. Hij moest afgelopen zomer aftreden als premier vanwege aanhoudende schandalen. Wel zou hij ambities hebben om terug te keren naar de top van de regering.

De Corona-onderzoekscommissie gaat zich buigen over het aarzelende en soms chaotische optreden van de Britse regering in de pandemie. Er stierven in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 227.000 mensen aan Covid-19.

Het is een publiek geheim dat in Londen zelfs belangrijke afspraken binnen de overheid via WhatsApp worden afgewikkeld. 



Dodelijk ongeluk motorrijder en politieauto: agent vervolgd

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) vervolgt een agent voor het veroorzaken van een dodelijke aanrijding tussen een motor en een politieauto. Bij de aanrijding kwam de 31-jarige motorrijder uit Eindhoven om het leven.

Het ongeluk gebeurde op 6 december 2022 rond het middaguur op de Dr. Cuyperslaan in Eindhoven. Uit het onderzoek door de Rijksrecherche is gebleken dat het politievoertuig op weg was naar een melding. De auto reed over de Dr. Cuyperslaan toen de motorrijder die weg opreed om over te steken en geschept werd.

Hoewel de politieauto voorrang had, is het OM van oordeel dat de agent vervolgd moet worden. Dit is onder meer ingegeven door het feit dat de agent de toegestane snelheid van 50 km/uur zeer fors overschreden heeft, terwijl hier volgens het OM geen noodzakelijke of dringende reden voor was.

De politieman en de nabestaanden van het slachtoffer zijn van de vervolgingsbeslissing op de hoogte gebracht.

Vijf minderjarige jongens aangehouden voor reeks straatroven Amsterdam

Voor een reeks straatroven in Zuid zijn in mei vijf minderjarige jongens aangehouden. Dat meldt de politie. De jongens zijn tussen de 14 en 16 jaar en worden verdacht van mishandeling, diefstal en chantage. Ze zouden samen verantwoordelijk zijn voor minstens 13 straatroven. Zo meldt AT5.

De groep jongens opereerde niet samen, maar was verdeeld in een groep van twee en van drie. Op dit moment lijkt het er volgens de politie niet op dat de twee groepen elkaar kennen. 

Volgens de politie waren de twee groepen actief in de periode van februari tot en met begin mei. De jongens zouden maar liefst dertien keer hebben toegeslagen, waarbij zij ook minderjarige slachtoffers hebben gemaakt. De slachtoffers werden met geweld bedreigd om hun spullen af te staan. 

Rits aangiftes
Zo werd begin mei op de Van Baerlestraat een jonge jongen mishandeld door drie daders. Het gebeurde nadat de drie hem probeerden te beroven. Enkele dagen later ontving de politie nog eens drie aangiftes over straatroven, mishandeling en afpersing in dezelfde omgeving. 

De aangiftes werden gebundeld. De signalementen van de jongens kwamen namelijk overeen met de camerabeelden, waardoor het trio op 16 mei kon worden aangehouden. De drie Amsterdammers zijn 14, 15 en 16 jaar.

Het tweetal
Het andere tweetal daders is 14 en 15 jaar. De politie verdenkt hen van negen zaken die tussen half februari en half april gepleegd zijn. De twee gingen op een andere manier te werk dan de andere groep. 

Zij waren in een groter gebied actief, namelijk in meerdere delen van Zuid en in Amstelveen. De slachtoffers werden beroofd nadat zij online met de jongens een afspraak hadden gemaakt voor het kopen van een telefoon. De zaken werden aan elkaar gelinkt, waarna de politie de twee jongens op 9 mei kon aanhouden.

Locatieverbod en avondklok
Door de jonge leeftijd van de verdachten, zijn vier van hen vrijgelaten. Wel kregen zij speciale voorwaarden opgelegd. De vier kregen gebiedsverboden en moeten zich houden aan een avondklok. Een vijfde verdachte zit nog vast. 

Het onderzoek naar straatroven en overlast van jeugdgroepen gaat volgens de politie door. Zij sluiten meerdere aanhoudingen, in onder andere deze onderzoeken, niet uit.

De val van Biden..

Joe Biden struikelde en viel op het podium tijdens een militaire diploma-uitreiking op de US Air Force Academy in Colorado. De Amerikaanse president bedankte de afgestudeerden van de US Air Force Academy voor het kiezen van "service over self", en zei dat ze nu het "grote voorrecht" hebben om leiding te geven in een wereld die de komende jaren alleen maar verwarrender zal worden.

Het was niet de eerste keer dat Biden struikelde en het zal niet de laatste keer zijn. Hij stond weer snel op de been, en in diverse media.

De hele ceremonie:

Faillisement VS voorkomen, ook Senaat stemt voor compromisoplossing

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat onder grote tijdsdruk voor een wetsvoorstel gestemd om een historisch nationaal faillissement te voorkomen. Het wetsvoorstel gaat nu ter ondertekening naar president Biden.

Zonder de aanpassing van het schuldenplafond zou het geld van de Amerikaanse regering binnen enkele dagen op zijn. De leider van de meerderheid in de senaat, Chuck Schumer, zei dat Amerika weer opgelucht adem kon halen.

De eindstemming in het Congres maakt een einde aan een langdurende verhitte politieke discussie, die tot grote zorgen leidde over een mogelijke economische crisis in de VS en daarbuiten. 

Biden moet de wet nog ondertekenen
63 van de 100 senatoren stemden voor het wetsvoorstel, dat het schuldplafond tot 2025 zou opschorten en de overheidsuitgaven de komende twee jaar zou beperken. Zo werd de nodige meerderheid in de Congreskamer bereikt.

Dit zorgt ervoor dat de overheid niet in een paar dagen failliet gaat. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde onlangs dat deze dramatische gebeurtenis maandag zou kunnen plaatsvinden. De oplossing kwam dus pas kort voor de deadline tot stand.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde het wetsvoorstel woensdagavond goed. Na de eindstemming in de Senaat moet president Biden nu de wet ondertekenen om hem in werking te laten treden. Dit wordt echter als een formaliteit beschouwd.

UEFA onderzoekt vermeend racisme scheidsrechter Marciniak

Vlak voor de finale van de Champions League is de Europese voetbalbond UEFA een onderzoek gestart naar beschuldigingen van racisme tegen de voor de finale geplande scheidsrechter Marciniak. De antiracismegroep 'Never Again' uit Warschau beschuldigt Marciniak ervan een evenement te hebben bijgewoond dat was georganiseerd door een politicus van de rechtse nationalistische en eurosceptische Konfederacja-partij. 

De UEFA riep op tot "dringende opheldering" en kondigde aan al het bewijsmateriaal te zullen onderzoeken. Marciniak ontkende de beschuldigingen en vertelde de Poolse krant Przeglad Sportowy dat eerlijkheid en respect voor anderen altijd op de eerste plaats komen als scheidsrechter. Hij distantieert zich van racistische, antisemitische en intolerante uitspraken. Hij krijgt steun van de Poolse regering: de aangiftezaak is een grote manipulatie, volgens minister van Sport Bortniczuk van de nationaal-conservatieve regeringspartij PiS. Hij zal persoonlijk campagne voeren voor Marciniak bij de UEFA.

De finale van de Chempions League tussen Manchester City en Inter Milan wordt op 10 juni in Istanbul gespeeld.

Tennisser Rojer naar achtste finales dubbelspel Roland Garros

Tennisser Jean-Julien Rojer staat op Roland Garros in de achtste finales van het mannendubbelspel. Samen met zijn Salvadoraanse kompaan Marcelo Arevalo, met wie Rojer vorig jaar de titel pakte op het Parijse gravel, stuurde hij het Colombiaans-Amerikaanse duo Nicolas Barrientos/Robert Galloway met twee keer 6-2 overtuigend naar huis.

Matwé Middelkoop is in Parijs met zijn Duitse partner Andreas Mies als twaalfde geplaatst, het duo moest hun eersterondepartij nog afwerken. Dat deden ze tegen de Kazach Alexander Bublik en diens Hongaarse koppelgenoot Marton Fucsovics, die het Middelkoop en Mies niet al te moeilijk wisten te maken: 6-3, 6-1.

In het gemengd dubbelspel raakte het toernooi de nummers één van de plaatsingslijst kwijt. De Amerikanen Jessica Pegula en Austin Krajicek gingen in een spannend duel met 5-7, 6-3 [10-7] onderuit tegen het Franse wildcardduo Elixane Lechemia/Albano Olivetti.

34-jarige man aangehouden voor rondrijden met nazivaandel

Tijdens een surveillance in Huizen zag de wijkagent een auto geparkeerd staan met in het voertuig een opvallend vaandel. Op het vaandel was een hakenkruis afgebeeld met een adelaar; het logo van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij. De agent maakte hier melding van. Door de politie is getoetst of het vaandel een strafbare uiting was. Dat bleek het geval te kunnen zijn: een hakenkruis is een symbool van een racistische ideologie en het tonen daarvan kan in specifieke omstandigheden strafbaar zijn.

Enkele dagen later stond het voertuig, inclusief het goed zichtbare vaandel achter de achterruit, toevallig geparkeerd voor het politiebureau van Huizen. De bestuurder van de auto, een 34-jarige man uit Huizen, meldde zich bij de balie van het bureau voor een andere zaak. Dit toeval zorgde ervoor dat de man op heterdaad kon worden aangehouden voor groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie zal een beslissing nemen over de verdere afdoening. Het vaandel is in beslag genomen.

De in beslag genomen Nazi-vaandel (Afbeelding: Politie)
De in beslag genomen Nazi-vaandel (Afbeelding: Politie)

ProRail blundert met bouwtekeningen Barendrechttunnel

Voor Beter OV is verbijsterd over de blamage van ProRail in de Barendrecht-spoortunnel. Werkzaamheden zijn daar het afgelopen weekend totaal uit de hand gelopen doordat op bouwtekeningen niet correct was aangegeven, waar precies kabels van de energievoorziening en de beveiliging lagen.

Het gevolg van deze mislukte operatie is dat reizigers heel veel hinder hebben ondervonden, en er zelfs honderden reizigers zondagavond zijn gestrand en uiteindelijk midden in de nacht zelf vervangend vervoer zoals taxi’s hebben moeten regelen. Ook op het traject Amsterdam – Utrecht – Eindhoven is veel hinder doordat reizigerstreinen daar plaats moeten maken voor omgeleide goederentreinen die nog steeds niet door de Barendrecht-spoortunnel kunnen rijden.

Voor Beter OV heeft er begrip voor dat niet bekend is, waar kabels precies liggen langs oude spoortrajecten, toen na de oorlog de Nederlandse spoorinfrastructuur met grote haast moest worden opgelapt. Maar de Barendrecht-spoortunnel is van recente datum, dus hadden de tekeningen moeten kloppen. Voor Beter OV vraagt aan ProRail hoe het kan dat de tekeningen niet adequaat waren, in hoeverre de tekeningen van andere belangrijke spoorinfrastructuur wél kloppen, en wat ProRail gaat doen om dit probleem op te lossen.

FOK! Wat een weer: wolken, zon, nacht, repeat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is al meer dan eens gezegd, het is saai weer. De hogedruk blijft maar ten noorden hangen van ons en voorlopig blijft dat ongestoord. Dus blijven we het herhalen, een dag die begint met wat wolken, de zon die steeds meer tevoorschijn komt en droogte. Ook vandaag weer. Het wordt tussen de 16 graden op de wadden tot 21 landinwaarts.

Vanavond ook veel zon, komende nacht daalt de temperatuur naar zo'n 10 graden. Tot aan volgend weekend wordt het zoals het er nu naar uit ziet steeds een graadje warmer tot 27 graden maar in die tijd kan er nog veel veranderen. Hoewel...

Tot morgen!

Kassen in Wognum (Foto: DJMO)
Kassen in Wognum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Zwitsers parlement blijft tegen wapenleveringen aan Oekraïne

De meerderheid van het Zwitserse parlement stemde tegen een wetswijziging die derde landen in staat zou hebben gesteld om in Zwitserland geproduceerde wapens naar Oekraïne over te brengen. 

De Nationale Raad in Bern stemde met 98 tegen 75 met twee onthoudingen tegen de zogenaamde 'Lex Ukraine'. De uitzondering zou beperkt geldig zijn zijn tot eind 2025.

Tegenstanders van het wetsvoorstel zagen het als een aantasting van de neutraliteit van Zwitserland. De weigering van het land om toestemming te geven voor de overdracht van wapens en munitie aan Oekraïne heeft herhaaldelijk internationale kritiek opgeleverd. Over deze houding wordt ook in Zwitserland zelf gediscussieerd.

Kind schiet vierjarige dood in een buitenwijk van Chicago

Opnieuw een tragedie in de Verenigde Staten door vuurwapengebruik, zowel slachtoffer als dader zijn kinderen. Het wapen was afkomstig van de vader van het slachtoffer.

Bij een ongeluk in een buitenwijk van Chicago schoot een kind per ongeluk een vierjarig meisje dood. De vader van het omgekomen kind en ook de eigenaar van het wapen waarschuwde de politie van River Grove, aldus de autoriteiten. Aangekomen agenten vonden "een kind dat per ongeluk was neergeschoten door een ander kind uit hetzelfde gezin". Het kleine meisje bezweek later aan haar verwondingen. 

De vader, in bezit van een geldige vuurwapenvergunning, zei dat hij het wapen in een bovenvak van een kast bewaarde, aldus de politie. De autoriteiten begonnen een onderzoek naar wat volgens de politie een "betreurenswaardig incident" was.

De politie geeft geen informatie over de leeftijd en het geslacht van de doden. De krant 'Chicago Sun-Times' meldde, daarbij verwijzend naar het kantoor van de lijkschouwer, dat het om een vierjarig meisje ging. Er was geen informatie over het kind dat het pistool afvuurde.

De schietpartij vond plaats nadat twee dagen geleden een 4-jarig meisje in Grovetown, Georgia, ernstig gewond raakte nadat ze zichzelf per ongeluk door het hoofd had geschoten toen haar vader een geladen pistool op de vloer van hun huis had achtergelaten. 

In 2023 al 750 doodgeschoten kinderen in de VS
Incidenten met vuurwapens waarbij kinderen worden gedood of gewond - soms door toedoen van andere kinderen - komen vaak voor in de Verenigde Staten. Volgens de organisatie Everytown for Gun Safety , die pleit voor strengere wapenwetten, worden jaarlijks 19.000 kinderen gedood of gewond door vuurwapens. Vanaf 2020 zijn vuurwapens de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen in de Verenigde Staten. Volgens de website heeft de staat Illinois, waar Chicago ligt, één van de strengere wapenwetten in de Verenigde Staten.

Er zijn naar schatting 393 miljoen vuurwapens in openbaar bezit in de Verenigde Staten. Dat betekent 120 vuurwapens per 100 inwoners. Volgens de gespecialiseerde website Gun Violence Archive zijn vorig jaar meer dan 20.200 mensen gedood door wapens, zelfmoorden niet meegerekend. Volgens de website zijn op 1 juni in de Verenigde Staten 7.709 mensen omgekomen door vuurwapens. Er waren ook 14.730 gewonden door vuurwapens. Onder de doden zijn meer dan 750 kinderen.

Pogingen om de wapenwetten aan te scherpen mislukken herhaaldelijk door verzet van conservatieve Republikeinen en de machtige wapenlobby van de NRA.

Nieuwe luchtverdedigingseenheid specialist tegen drones en vliegtuigen

De Koninklijke Landmacht is sinds 1 juni een nieuwe luchtverdedigingseenheid rijker. 11 Luchtverdedigingsbatterij is in het leven geroepen vanwege de toenemende lucht- en raketdreiging. De batterij beschikt over wapensystemen die kunnen beschermen tegen dreigingen van helikopters, vliegtuigen en drones.

Specialiteit van de eenheid is bescherming tegen dreigingen uit de lucht op korte en zeer korte afstand. De batterij bestaat uit een Stinger-peloton en een counter drone-peloton. De nieuwe eenheid valt onder het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), dat de thuisbasis in Vredepeel heeft.

De komst van de nieuwe eenheid is het begin van een reeks aan veranderingen om de Nederlandse luchtverdediging verder te versterken. Zo worden de huidige systemen van 13 Luchtverdedigingsbatterij vervangen. Deze batterij is gespecialiseerd in verdediging voor de middellange afstand. Daarnaast wordt er een derde eenheid opgericht, die identiek is aan 13 Luchtverdedigingsbatterij. Ten slotte wordt de Patriot-capaciteit uitgebreid.

Defensienota
De eenheid is exact een jaar na de presentatie van de Defensienota 2022 opgericht. Hierin staat onder meer dat Defensie extra investeert in capaciteiten waar de krijgsmacht goed in is. Luchtverdediging is hier een voorbeeld van. Daarmee kan Defensie op dit vlak voldoen aan de eerste hooftaak: het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten.

Ruim ¤32 miljoen extra voor onderzoeksprogramma post-COVID

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kondigt de start van een nationaal expertisenetwerk post-COVID en een meerjarig onderzoeksprogramma post-COVID aan. Het expertisenetwerk en het onderzoeksprogramma vallen onder het programma ‘Onderzoek en kennisdeling post-COVID’ waarvoor € 32 miljoen extra beschikbaar wordt gesteld voor de periode 2023 tot en met 2026. Het programma moet ervoor zorgen dat kennis en expertise rondom post-COVID wordt vergroot en gedeeld, met als doel om perspectief te bieden aan mensen met post-COVID. ZonMw gaat dit programma de komende maanden verder ontwikkelen.

Minister Kuipers: “Post-COVID treft veel mensen en heeft een grote impact op hun leven. Het verandert de levens van mensen doordat het invloed kan hebben op de aandacht die ze kunnen besteden aan hun gezin, familie en vrienden en activiteiten zoals werk. Er is helaas nog veel onduidelijk over de diagnose en mogelijke behandeling van post-COVID. Ik hecht prioriteit aan het bieden van perspectief aan mensen met post-COVID. Daarom stel ik het programma Onderzoek en kennisdeling post-COVID op.”

Nationaal expertisenetwerk post-COVID
Minister Kuipers heeft ZonMw gevraagd om een nationaal expertisenetwerk post-COVID op te zetten. Dit netwerk maakt zorg – voor met name patiënten met een complex ziektebeeld – in het kader van onderzoek mogelijk. Het expertisenetwerk dient als verbinder tussen relevante partijen, onderzoeksuitkomsten en opgebouwde expertise. Het doel van het netwerk is om effectieve behandelingen zo snel mogelijk terecht te laten komen bij patiënten en zorgprofessionals. Naast nationaal, legt het expertisecentrum ook de verbinding met de Europese kennisuitwisseling.

De afgelopen tijd heeft het ministerie met C-support, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en ZonMw gewerkt aan de vormgeving van dit nationaal expertisenetwerk post-COVID. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Long Alliantie Nederland en de patiëntenverenigingen PostCovid NL en Long Covid Nederland zijn hierbij betrokken.

Meerjarig onderzoeksprogramma post-COVID
Het ministerie van VWS blijft intensief inzetten op onderzoek en zet via ZonMw een meerjarig onderzoeksprogramma uit. Het doel van het meerjarig onderzoeksprogramma is om meer te weten te komen over aanhoudende klachten na een besmetting met COVID-19. Het onderzoeksprogramma richt zicht op het ontwikkelen van kennis over de mechanismen die betrokken zijn bij post-COVID, het ontwikkelen van diagnostiek en behandeling en de optimalisatie van zorg.

Op dit moment is ZonMw een kennisagenda aan het opstellen, waaruit later dit jaar zal blijken welke kennis nog mist en (nog) niet onderzocht wordt. Hieruit zal blijken welk aanvullend onderzoek nodig is. Deze informatie zal helpen om het meerjarig onderzoeksprogramma vorm te geven.

BBB onderuit in peiling Ipsos, VVD weer de grootste partij

Volgens de laatste peiling van Eenvandaag en Ipsos is de VVD weer de grootste partij van Nederland. BBB heeft 5 zetels verloren in deze peiling, VVD en PVV krijgen er elk 3 zetels bij.

Na de enorme verkiezingswinst voor BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen, scoorden ze ook fors in de peiling voor de Tweede Kamer. BBB won daar flink en stootte vorige maand zelfs de VVD van de troon.

Aan die opmars lijkt nu een einde te zijn gekomen. De kritiek van Van der Plas op de komst van Zelenskyy naar de Tweede Kamer op 4 mei, is bij sommige voormalige stemmers niet goed gevallen. Maar voor de kiezers is het vooral onduidelijk waar BBB als partij voor staat en hoe ze zich gaan bewijzen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.