Noren verslaan Duitsers in fraaie wereldtitelstrijd op noordse combinatie

In het Sloveense Planica is tijdens de wereldkampioenschappen op de noordse sporten de landenwedstrijd bij de mannen op de noordse combinatie gehouden. Dat was een wedstrijd met een klein aantal duidelijke favorieten, maar toch werd het een van de mooiere races van de laatste jaren.

Vooraf waren Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland topfavoriet voor de medailles en na het schansspringen leek dat niet onlogisch. Jørgen Gråbak, Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro en Jarl Magnus Riiber, die een schansrecord sprong, bezorgden de Noren de leiding. Oostenrijk volgde met Martin Fritz, Stefan Rettenegger, Lukas Greiderer en Johannes Lamparter en mocht na twintig seconden beginnen met langlaufen, drie tellen voor het Duitsland van Johannes Rydzek, Eric Frenzel, Vinzenz Geiger en Julian Schmid. Op veertig seconden stond Frankrijk er net Marco Heinis, Laurent Muhlethaler, Antoine Gerard en Matteo Baud ook nog uitstekend bij.

Op de langlaufski's werd Andersen beetje bij beetje ingehaald door veteraan Frenzel, waarna Noorwegen en Duitsland lang samen op gingen: Oftebro en Geiger bleven bij elkaar, Gråbak en Rydzek kregen elkaar ook niet los, ondanks verwoede pogingen. Achter hen bleef Frankrijk verrassend sterk in de buurt van Oostenrijk en slotloper Heinis wist het gat naar World Cup-leider Lamparter zelfs te dichten. Het tweetal sloot vervolgens aan bij de Noorse en Duitse slotlopers Riiber en Schmid, die wat meer naar elkaar aan het kijken waren.

Op het moment dat Lamparter en Heinis aansloten gaf de Oostenrijker gelijk gas, waarna Heinis moest lossen - definitief, zo bleek. Riiber en Schmid bleven er nog wel aan en in de laatste kilometer liet de Noor zijn klasse zien: hij ging er met een heerlijke sprint vandoor en Riiber bezorgde Noorwegen zo toch 'gewoon' het goud. Schmid had Lamparter achtergelaten en bolde rustig over de finish, hoewel het bijna té rustig was: Lamparter kwam ineens nog heel hard opzetten en kwam maar 0,3 seconden tekort om het zilver bij de Duitsers weg te pakken.