FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 maart 2023

EK-record Cooman geëvenaard, Bol en Klaver overtuigend naar EK-finale 400m

In het Turkse Istanbul is vrijdagavond de eerste finalesessie van het Europees kampioenschap indooratletiek afgewerkt. Er stonden uiteraard ook nog de nodige kwalificaties en halve finales op het schema, maar er werd ook gestreden om de eerste medailles.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Douwe Amels kende een uitstekende kwalificatie: 2,14 meter en 2,19 meter gingen allebei in één keer goud en daarmee was de finaleplek binnen, zo bleek.

400m mannen, halve finales
Geen succes voor de Nederlandse mannen: Liemarvin Bonevacia bleef steken op de vierde plek in zijn halve finale, met 46,60 seconden. Isayah Boers kwam ook bij lange na niet aan zijn niveau: met 47,39 seconden zat hij ver boven zijn beste seizoenstijd en werd hij zesde en laatste in zijn halve finale.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver en Femke Bol zijn beiden favoriet voor een medaille, in Bol's geval zelfs ruimschoots voor goud, en in de halve finales maakten ze alvast weer indruk: Klaver won haar halve finale in een keurige 51,43 seconden, Bol liep ogenschijnlijk zeer ontspannen naar winst in 52,19 seconden in haar halve finale.

3000m vrouwen, finale
Na een gezapig begin voerde de Letse junior Agate Caune het tempo op, waarna Hanna Klein en Konstanze Klosterhalfen het heft in handen namen. Het Duitse duo liet de rest achter zich en sprintte om de winst, waarbij Klein ietwat verrassend het goud pakte in 8:35,87 minuten, voor Klosterhalfen (8:36,50). Brons ging in 8:41,19 minuten naar de Britse Melissa Courtney-Bryant, Maureen Koster werd in 8:47,17 minuten zesde.

1500m mannen, finale
Topfavoriet Jakob Ingebrigtsen uit Noorwegen werd uitgedaagd door de Brit Neil Gourley, die er een spannende sprint van maakte. Gourley had echter net niet genoeg tempo in de benen, want Ingebrigtsen ging nog eens wat harder en snelde naar het goud in een kampioenschapsrecord van 3:33,95 minuten, voor Gourley (3:34,23) en de Fransman Azeddine Habz (3:35,39).

Kogelstoten mannen, finale
Tomas Stanek uit Tsjechië zette de toon in de tweede van zes pogingen: met 21,90 meter stootte hij de kogel één centimeter verder dan de Italiaan Zane Weird. Die ging er in poging drie echter overheen met 22,06 meter en daar wist niemand meer aan te komen. Goud voor Weir dus, voor Stanek, met brons voor Roman Kokoshko: de Oekraïner stootte in zijn laatste poging naar een nieuw nationaal record van 21,84 meter en schoof daarmee verrassend op naar het brons.

Vijfkamp vrouwen
Sofie Dokter begon de avondsessie op een vierde plek na drie onderdelen en die wist ze vast te houden: 6,04 meter bij het verspringen en 2:20,53 minuten op de afsluitende 800 meter leverden 4499 punten op - Marijke Esselink sloot af met 5,82 meter verspringen en 2:19,87 op de 800m, goed voor een PR van 4299 punten.

De strijd om goud was op de 800 meter nog spannend en ging tussen Adrianna Sulek uit Polen en de Belgische Nafissatou Thiam. Met 8,21 seconden (60m horden), 1,89 meter (hoogspringen), 13,89 meter (kogelstoten) en 6,62 meter (verspringen) stond Sulek ruim achter Thiam en haar 8,23 seconden, 1,92 meter, 15,54 meter en 6,59 meter. Op de 800m was de Poolse echter ruimschoots de snelste in 2:07,17 minuten, waardoor ze met 5014 punten héél even het wereldrecord in handen had - dat stond sinds 2012 met 5013 punten op naam van Nataliya Dobrynska. Na 2:13,60 minuten kwam Thiam echter over de finish en dat leverde 5055 punten en dus gelijk een nieuw wereldrecord op.

Hinkstapspringen mannen, finale
Met 17,26 meter in zijn eerste poging was het goud voor de Portugees Pedro Pablo Pichardo al binnen, zo bleek achteraf, maar hij deed er in poging drie nog een flinke schep bovenop: 17,60 meter, een nieuwe beste wereldjaarprestatie. De Griek Nikolaos Andrikopoulos was 'best of the rest' en pakte zilver met 16,58 meter, één centimeter meer dan de Duitser Max Hess.

Kogelstoten vrouwen, finale
Jessica Schilder was namens Nederland toch wel een van de favorieten voor goud, maar ze leek geen moment lekker in de wedstrijd te komen: met een teleurstellende 18,29 meter moest ze het doen met de vijfde plek. Het goud was voor de Portugese Auriol Dongmo, die als enige over de 19 meter stootte en dat zelfs vier keer deed, met 19,76 meter als beste poging. De Duitse Sara Gambetta werd op grote afstand tweede met 18,83 meter, voor de 18,42 meter van de Zweedse Fanny Roos.

60m vrouwen, finale
Ewa Swoboda uit Polen en de Zwitserse Mujinga Kambundji waren de favorieten en maakten dat waar: Kambundji pakte zelfs het goud in 7,00 seconden, een evenaring van het uit 1986 stammende kampioenschapsrecord van niemand minder dan Nelli Cooman. Swoboda pakte in 7,09 seconden het zilver, voor de 7,12 van de Britse Daryll Neita. N'Ketia Seedo sneuvelde in de halve finales, waarin ze in 7,32 seconden als vijfde eindigde.

AI Picture Gallery #135

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #875

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen 3e en 2e in eerste vrije trainingen, Alonso bovenaan

Op het circuit van Bahrain zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt in het nieuwe Formule 1-seizoen. Het jaar wordt zondag afgetrapt met de Grand Prix van Bahrein, vrijdag stonden er twee trainingen op het programma.

In de eerste training liet Sergio Perez zien dat het wel snor zit met het tempo van de Red Bull. Zijn teamgenoot, wereldkampioen Max Verstappen, was daarentegen bepaald niet tevreden en moest het op ruime afstand doen met de derde tijd. De naar Aston Martin overgestapte veteraan Fernando Alonso nestelde zich keurig tussen de twee Red Bulls in, met de McLaren van Lando Norris op ruime afstand op plek vier. Nyck de Vries noteerde in de Alpha Tauri de zestiende tijd, drie plekken achter teamgenoot Yuki Tsunoda.

Net als in de eerste training werden ook later op de dag de snelste tijden allemaal gereden op de softbanden. Alonso was dit keer zelfs de snelste: de Spanjaard troefde Verstappen en Perez af, met Ferrari-coureur Charles Leclerc op plek vier, voor de teruggekeerde Nico Hülkenberg in de Haas. De Vries reed dit keer de negentiende tijd, één plekje achter Tsunoda.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden, zaterdag om 16.00 uur gaat de eerste kwalificatie van het jaar van start.

Uitslagen Eredivisie 03/03/2023

Er werden vanavond twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. AZ boekte een relatief simpele zege op Vitesse en FC Utrecht kreeg na de bekeruitschakeling tegen Spakenburg eerder deze week opnieuw een tegenslag te verwerken, in eigen huis werd met 1-2 verloren van Fortuna Sittard.

Vitesse

0 - 1

AZ

    29' Karlsson
 
Gele kaart: , Sugawara, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.367
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Arcus (Bialek/46)
Oroz (Yapi/82)
Isimat-Mirin (Flamingo/ 19)
Wittek
Meulensteen
v.Ginkel
Tronstad (v.Duivenbooden/82)
Manhoef
Bero
Kozlowski (Vidovic/54)
  Ryan
Sugawara
Goes
Hatzidiakos
Kerkez (M.de Wit/66)
Reijnders
Mihailovic (Buurmeester/66)
Mijnans
Odgaard (v.Brederode/86)
Pavlidis
Karlsson (Lahdo/86)

FC Utrecht

1 - 2

Fortuna Sittard

 59' Douvikas    69' Bistrovic
 87' Noslin
 
 Gele kaart: Toornstra, v.d.Streek, (FC Utrecht), Bistrovic, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.634
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Klaiber
v.d.Hoorn
Sagnan
v.d.Maarel
v.d.Streek
Toornstra (Descotte/88)
Labyad (Jensen/66)
Maeda (Sanches Fernandes/59)
Douvikas
Boussaid (Younes/58)
  Pandur
Pinto
Guth
Siovas
Cox (Radic/90 4)
Córdoba
Bistrovic
özyakup (Ferati/90 3)
Duarte (Vita/79)
Buitink (Noslin/65)
B.Yilma

Skiester Hütter wint super-G Kvitfjell, mannen staken afdaling in Aspen door slecht weer

's Werelds beste alpineskiërs, met name op de snelle onderdelen, kwamen vrijdag weer in actie in de World Cup. De vrouwen zijn afgereisd naar Noorwegen, terwijl de mannen de oceaan over zijn gestoken voor een trip naar Noord-Amerika, hoewel dat vrijdag nog weinig succesvol was.

Super-G vrouwen, Kvitfjell
De Française Tessa Worley opende het bal en haar run bleek meer dan uitstekend. Elena Curtoni uit Italië was de eerste die er onderdoor dook, ze was 0,33 seconden sneller. Curtoni's landgenote Federica Brignone schoof er op 0,28 seconden tussen, waarna Lara Gut-Behrami namens Zwitserland 0,11 seconden tekort kwam.

De volgende was Mikaela Shiffrin, die Ingemar Stenmark's record van 86 World Cup-zeges nog niet kon evenaren: 0,15 seconden achter Curtoni. Die zou echter niet winnen, want Cornelia Hütter uit Oostenrijk toverde nog een kleine verrassing uit de hoge hoed en pakte met één honderdste van een seconde de winst, voor Curtoni en Gut-Behrami.

Afdaling mannen, Aspen
Adrian Smiseth Sejersted was de eerste die naar beneden ging en al snel bleek de tijd van de Noor bijzonder snel te zijn. De Oostenrijker Vincent Kriechmayer naderde hem tot op 0,26 seconden en verder bleef alleen thuisfavoriet Ryan Cochran-Siegle binnen een seconde (+0,60). De eerste overwinning van Sejersted ging echter niet door: al snel was duidelijk dat de weersomstandigheden steeds slechter werden.

Tijdens Sejersted's run scheen de zon nog, later begon het te waaien, flink mistig te worden en zelfs te sneeuwen, waardoor de een na de ander volstrekt kansloos was. Op initiatief van de skiërs die nog bovenaan de piste stonden werd na 24 deelnemers het oordeel geveld: wedstrijd geannuleerd, en dus kwam er geen uitslag.

FOK! F1-manager 2023 is van start!

Op het circuit van Bahrein zijn de wintertests van de Formule 1 weer achter de rug. Voor het eerst sinds 2006 zijn er met Max Verstappen en Nyck de Vries weer twee Nederlanders actief op de grid. Er zijn dit jaar zes sprintraces (Azerbeidzjan, Oostenrijk, België, Qatar, Verenigde Staten en Brazlië). Nieuw is de Grand Prix van Las Vegas, op een stratencircuit op de Strip, en verdwenen van de kalender zijn de GP's van Rusland, Frankrijk en China. De Grand Prix van Nederland in Zandvoort is nu een week eerder dan vorig jaar, namelijk op 27 augustus 2023.

Reden genoeg om ook dit jaar weer de FOK! Formule 1-manager 2023 te openen! Net als de voorgaande edities kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er dit jaar iets veranderd qua sprintraces. De top drie van de sprintrace wordt beloond met respectievelijk 18, 12 en 6 punten. Ook is er voor de coureur met de snelste raceronde (in de zondagrace) een extra bonus.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2023-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 3 maart 2023 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Bahrein

We wensen je veel plezier met het seizoen 2023 van de FOK! Formule 1-manager!

Kok is eerste Nederlandse wereldkampioene op 500 meter ooit, Stolz wint bij de mannen

Femke Kok is als eerste Nederlandse schaatsster ooit wereldkampioene op de 500 meter geworden. Op de kortste afstand in het schaatsen noteerde ze een tijd van 37,28 en pakte daarmee de winst. Bij de mannen pakte de 18-jarige Jordan Stolz de winst in een fabelachtige tijd van 34,10.

Kok kende nog geen goed seizoen en de 22-jarige sprintster stond dit jaar nog niet op het podium bij wereldbekerwedstrijden, maar op het WK stond ze er. Kok opende haar race in 10,35 en legde daarmee de basis voor de winst op de 500 meter. Ze won in een tijd van 37,28 en pakte de zege voor Vanessa Herzog en Jutta Leerdam. Topfavoriete Kim Min-Sun kwam niet verder dan een vierde plaats.

Bij de mannen ging de winst naar Jordan Stolz. Het 18-jarige talent reed naar een geweldige tijd van 34,10, de tweede tijd ooit in Heerenveen. Het 18-jarige Amerikaanse supertalent reed tegen de Japanner Yuma Murakami, die met 9,37 de snelste opening van het hele deelnemersveld in huis had. Stolz lag op een behoorlijke achterstand na 100 meter, maar na een geweldige slotronde pakte Stolz duidelijk de winst op de 500 meter. Hij won voor Laurent Dubreuil en Wataru Morishige. De beste Nederlander werd Merijn Scheperkamp met een vijfde plaats.

Nederlandse schaatsers prolongeren wereldtitel op ploegenachtervolging, dames gediskwalificeerd

De Nederlandse schaatsers hebben vrijdag op de ploegenachtervolging in Heerenveen goud gewonnen bij de WK afstanden. Patrick Roest, Beau Snellink en Marcel Bosker wonnen voor Canada en Noorwegen.

Roest, Snellink en Bosker kwamen in de laatste rit in actie en hadden de tijd van Canada als richtpunt. De Canadezen Howe, Gélinas-Beaulieu en Mayeur reden lang onder het baanrecord, maar op het einde van de race konden ze het snelle tempo niet volhouden en zouden ze uiteindelijk net boven het baanrecord enigen. De Canadezen klokte een tijd van 3.38,43.

Nederland bouwde hun race anders op dan de Canadezen en waren tot en met de laatste ronde langzamer dan Canada. In de laatste ronde moest het trio Roest, Snellink en Bosker één seconde goed maken en slaagde daarin. Nederland noteerde een tijd van 3.38,26 en prolongeerden daarmee hun wereldtitel.

Ploegenachtervolging vrouwen
Bij de ploegenachtervolging leek Nederland ook het goud te pakken. Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden een geweldige rit en waren bijna twee seconden sneller dan Canada, die de snelste tijd had staan. Toch pakte Canada de wereldtitel doordat Nederland werd gediskwalificeerd. Bij Beune was een blote enkel zichtbaar en dit is tegen de regels.

Van Gerwen wint matige Premier League-avond in Exeter

Voor de dartsliefhebbers keren we nog even terug naar de donderdagavond en wel naar de Westpoint Arena, een uit de kluiten gewassen veemarkt in Exeter. Daar stond alweer de vijfde avond van het Premier League-seizoen op het programma, wat niet de beste avond ooit werd.

Kwartfinales
Gerwyn Price begon lekker tegen Michael van Gerwen en kwam op een 3-1 voorsprong, maar de Nederlander kwam vanaf dat moment op dreef: met onder meer twee 12-darters draaide Van Gerwen het helemaal om naar een 6-3 overwinning.

De eerste zes legs tussen Nathan Aspinall en Michael Smith werden onderling netjes verdeeld, maar Aspinall sloeg op 3-3 toe: met een 116-finish en een 140-finish maakte hij het verschil en met 68 via dubbel-20 maakte Aspinall de partij af.

Dimitri van den Bergh en Chris Dobey stonden een alleszins acceptabele wedstrijd te gooien, met onder meer een vroege 12-darter van de Belg. Hij liep weg naar een 4-2 voorsprong, gaf een leg weg, maar pakte met finishes van 140 en 121 op indrukwekkende wijze de winst.

Jonny Clayton en Peter Wright sloten de kwartfinales af met een duel dat een beetje voort kabbelde, met een 121-finish van Wright om op 4-4 te komen als hoogtepunt. Twee prima finishes zorgden voor 5-5, waarna Clayton de beslissende leg met moeite won.

Halve finales
In de eerste halve finale nam Aspinall tegen Van Gerwen snel een 3-1 voorsprong, maar ook dit keer liet de Nederlander zich niet kennen. Hij kwam terug tot 3-3, zag Aspinall met een 76-finish nog wel op 4-3 komen, maar ging er vervolgens overheen en maakte het af met een 11-darter en 6-4.

Het duel tussen Van den Bergh en Clayton werd een stukje minder spannend en was wat niveau betreft ook niet helemaal geweldig. Clayton kwam op 3-1, Van den Bergh pakte vervolgens een leg en na nog een prima 116-finish hobbelde de Welshman naar een 6-2 zege.

Finale
In de finale schoot Van Gerwen ogenschijnlijk uit de startblokken, hoewel het vooral zo was dat Clayton een beetje in de startblokken bleef hangen. In no-time stond het 3-0 voor de kale sloopkogel, die de Welshman nog terug liet komen naar 4-3. Met een 106-finish en dubbel-18 voor een 61-finish maakte Van Gerwen het echter af en dus won hij de avond in Exeter.

Luchtvaartmaatschappijen naar rechter om krimp Schiphol terug te draaien

Meerdere luchtvaartmaatschappijen stappen gezamenlijk naar de rechter omdat ze vinden dat het overheidsbesluit dat Schiphol moet krimpen is genomen zonder alternatieven te bestuderen. Volgens de maatschappijen zijn er genoeg manieren om de stikstofuitstoot en geluidsoverlast te verminderen zonder Schiphols positie aan te tasten, maar zijn die onvoldoende onderzocht. Zo meldt AT5

Schiphol moet dit jaar krimpen tot 460.000 vluchten, en in 2024 zijn gekrompen tot maximaal 440.000 vluchten per jaar, besloot het kabinet vorig jaar. KLM probeerde de minister nog te overtuigen van zijn plan af te zien, door te benadrukken dat het bedrijf al miljarden investeert in een schone stillere vloot. Daar had de minister geen boodschap aan: KLM heeft de krimp van Schiphol te slikken.

Toekomstperspectief
Toch legt de maatschappij zich nog niet bij het besluit neer, zoals ook voor andere luchtvaartmaatschappijen en -groepen geldt. KLM Group, Delta Airlines, Corendon, TUI en Easyjet spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de overheid, in de hoop het 'eenzijdige en plotselinge besluit van het kabinet' terug te draaien.  

Volgens de maatschappijen trapt de overheid 'zonder correcte onderbouwing op de rem', terwijl 'de luchtvaart aantoonbare resultaten boekt als het gaat om minder CO2-uitstoot en geluid'. De maatschappijen zien daarom geen andere optie dan de gang naar de rechter om zo toekomstperspectief voor de bedrijven te scheppen, schrijft KLM in een persbericht

'Grote gevolgen'
Nederlandse en Europese luchtvaart-brancheverenigingen steunen de rechtsgang, omdat de capaciteitsreductie op Schiphol grote gevolgen heeft voor de interne luchtvaartmarkt van de EU'. De Nederlandse branchevereniging Barin liet na de bekendmaking door minister Harbers in juni vorig jaar al weten 'zeer verbaasd en teleurgesteld te zijn over het besluit'. 

Het kort geding dat de maatschappijen tegen de Nederlandse overheid aanspannen is niet de enige zaak waarover de landsadvocaten zich moeten buigen. Ook de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA stapt naar de rechter. 

Celstraf voor medewerker tbs-kliniek die seks had met patiënt

Een 60-jarige man uit Harderwijk heeft zich schuldig gemaakt aan ontucht met een patiënt in de tbs-kliniek in Almere. De man werkte in de Oostvaarderskliniek als sociaal therapeut.

De rechtbank Midden-Nederland legt de man een gevangenisstraf op van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook mag de man niet meer als therapeut werken.

Sperma bewaard in wc-papier
De vrouw is patiënt in de tbs-kliniek en zit al ruim 20 jaar in het tbs-regime. Eind mei vorig jaar deed zij bij de zedenpolitie melding van verkrachting. Zij vertelde dat in februari van dat jaar een medewerker van de kliniek seks met haar had terwijl zij een kamer moest schoonmaken. Met een stukje wc-papier heeft de vrouw het sperma van de man opgevangen en bewaard. De vrouw deed dit naar eigen zeggen om bewijs te verzamelen. Volgens haar zocht de man al wekenlang seksueel contact. Zo betaste hij haar en zou hij zichzelf hebben bevredigd in haar bijzijn. Omdat zij wilde dat dit gedrag stopte - en bang was dat niemand haar zou geloven - heeft zij het bewijs van de seks bewaard in een stukje wc-papier.

Meer gebeurd
Toen de man geconfronteerd werd met het bewijs van de vrouw heeft hij toegegeven seks met haar gehad te hebben. Volgens hem gebeurde dat op vrijwillige basis. De kliniekmedewerker ontkent dat er in de weken voorafgaand aan het seksueel contact ongewenste intimiteiten hebben plaatsgevonden, hij had juist een goede band met de vrouw. De rechtbank kan niet vaststellen wat er in de periode voorafgaand aan de seks heeft plaatsgevonden. Het verhaal van de vrouw roept te veel twijfels op. Maar dat er meer is gebeurd dan het normale contact gelooft de rechtbank wel.

Ontucht
De man heeft seks gehad met een kwetsbare vrouw. Daarmee is hij niet alleen een morele grens overgegaan, maar ook een strafrechtelijke grens. Uit de wetsbepaling waarin ontucht in dit soort verhoudingen strafbaar is gesteld volgt dat de wetgever bescherming wil bieden tegen seksuele benadering van patiënten of cliënten door hulpverleners. Zelfs wanneer een cliënt het initiatief neemt moet een hulpverlener zich bewust zijn van zijn bijzondere en professionele verantwoordelijkheid. In dit geval is er sprake van ontucht. De man was sociaal therapeutisch medewerker en had inzicht in het dossier van de vrouw en was aanwezig bij patiëntbesprekingen over de vrouw. Er was daarmee sprake van een behandel- of zorgrelatie. Achteraf heeft hij ook aangegeven dat wat hij heeft gedaan niet goed was omdat het slachtoffer een patiënt was en hij haar had moeten beschermen. Hij was zich dus bewust van het feit dat hun relatie niet gelijkwaardig was.

Beroepsverbod
De man is inmiddels ontslagen en is naar eigen zeggen ook een groot deel van zijn sociale contacten kwijtgeraakt. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Als stok achter de deur is een deel van de 18 maanden celstraf voorwaardelijk. Ook legt de rechtbank de man een beroepsverbod op voor 5 jaar om te voorkomen hij opnieuw in een risicovolle situatie komt.

Man veroordeeld voor o.a. bedreigen burgemeester en gemeentemedewerkers West Maas en Waal

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Boven-Leeuwen voor 10 delicten, waaronder meerdere bedreigingen, mishandelingen, een vernieling en een verduistering. De rechtbank spreekt hem vrij van 3 verdenkingen, omdat het dossier onvoldoende bewijs bevat voor een veroordeling. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 7 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. In die proeftijd moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen.

Tussen september 2019 en januari 2022 deden verschillende personen aangifte tegen de man. De man bedreigde onder meer de burgemeester en de medewerkers van gemeente West Maas en Waal. Daarbij zei hij dat hij met een raketwerper in de woning van de burgemeester zou schieten. Verder dreigde de man dat hij bij de gemeente naar binnen zou rijden en een handgranaat bij de gemeente naar binnen zou gooien. Daarnaast bedreigde en beledigde de man ook een politieagent. Ook mishandelde en bedreigde hij zijn partner en vernielde haar autoruit. Ten slotte mishandelde de man ook een ander persoon en verduisterde een hond. Door de mishandelingen liepen de slachtoffers letsel op.

Vrijspraak van bedreiging en mishandeling zoon
De rechtbank spreekt de man vrij van de bedreiging en mishandeling van zijn zoon en de vernieling van een ruit. Het dossier bevat onvoldoende objectief steunbewijs voor de aangifte van de zoon. Neutrale getuigen die de vermeende bedreiging, mishandeling en vernieling hebben gezien, ontbreken. Ook blijkt niet uit het dossier dat er letsel is waargenomen bij de zoon. Omdat de rechtbank de man vrijspreekt legt zij ook geen contact- en locatieverbod op ten aanzien van de zoon.

Verminderd toerekeningsvatbaar en gevangenisstraf
Een psycholoog deed onderzoek naar de man en adviseerde om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Dit advies neemt de rechtbank over. De reclassering adviseerde om de man een (deels) voorwaardelijke straf op te leggen met de voorwaarden dat hij zich moet melden bij de reclassering en een behandeling moet ondergaan. De rechtbank rekent het strafbare handelen de man zwaar aan. Mensen die werken bij een publieke instantie of de politie doen hun werk hoofdzakelijk voor anderen, namelijk de samenleving. Steeds vaker worden zij geconfronteerd met agressie, geweld, bedreigingen en andere vormen van intimidatie. Zulke uitlatingen zijn volstrekt ontoelaatbaar. De rechtbank vindt daarom een gevangenisstraf van 7 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar passend. Op deze straf wordt het voorarrest in mindering gebracht. De straf valt anders uit dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt. 

Stok achter de deur
De rechtbank legt de voorwaarden op zoals de reclassering adviseerde: de man moet zich tijdens de proeftijd melden bij de reclassering en zich laten behandelen. De man is al vrijwillig gestart met de behandeling. De rechtbank legt geen contact- en locatieverbod ten aanzien van de burgemeester op, omdat er na de melding van de burgemeester over de bedreiging geen nieuwe incidenten zijn geweest. De voorwaarden die aan het voorwaardelijke strafdeel worden gekoppeld dienen als extra stok achter de deur zodat de man zich rustig zal houden. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan het slachtoffer van 1 van de mishandelingen een schadevergoeding van 500 euro betalen.

Bol en Klaver overtuigend naar halve finales EK, Bonevacia, Boers en Seedo ook door

In het Turkse Istanbul is vrijdag de ochtendsessie van dag twee op het Europees kampioenschap indooratletiek afgewerkt. De Nederlandse delegatie deed het in de breedte prima, met meerdere plekken in halve finales en finales.

400m mannen
Kersvers Nederlands kampioen Isayah Boers liep in zijn hield naar een prima tweede plek in 46,72 seconden, waarbij de top-2 zich automatisch plaatste voor de halve finales. Dat deed Liemarvin Bonevacia in zijn heat ook: 46,87 seconden leverde een vrij overtuigende tweede plaats op. De jonge Isaya Klein Ikkink haalde het niet: met 46,74 werd hij derde in zijn heat en hij was niet snel genoeg om als tijdsnelste door te mogen.

400m vrouwen
Topfavoriete en wereldrecordhoudster Femke Bol had weinig moeite in haar serie: ogenschijnlijk zeer ontspannen snelde ze naar de winst in 52,35 seconden. Lieke Klaver leek iets steviger door te trekken, maar met 52,72 seconden boekte ze wel een prima zege in haar serie. Alleen Lisanne de Witte viel net buiten de boot: met 53,61 werd ze vierde in haar heat en het was niet snel genoeg voor een plekje als tijdsnelste.

1500m vrouwen
Marissa Damink vertegenwoordigde Nederland in de series, maar wist niet door te dringen tot de finale: in 4:11,38 minuten finishte ze als vijfde, terwijl de top-3 naar de eindstrijd mocht - met haar tijd behoorde Damink ook niet tot de drie tijdsnelsten.

60m vrouwen
N'Ketia Seedo liep een wat moeizame race, nadat ze al een beetje stroef uit de blokken kwam. De 19-jarige Nederlandse wist de rug echter net op tijd te rechten en finishte in 7,37 seconden als vijfde. Dat was niet genoeg om automatisch naar de halve finales te mogen, maar wel nog nét snel genoeg voor een plekje als een van de vier tijdsnelsten.

Vijfkamp vrouwen
Sofie Dokter en Marijke Esselink openden op de 60 meter horden met tijden die maar nét boven hun PR's lagen: 8,37 en 8,39 seconden. Bij het hoogspringen liet Esselink met 1,71 meter wat liggen, terwijl Dokter haar PR met 1,83 meter benaderde. Het kogelstoten leverde Esselink met 13,65 meter juist een mooi persoonlijk record op, en plek tien in de stand na drie onderdelen. Dokter stootte met 13,47 meter ook een PR en staat met twee onderdelen te gaan op de vierde plek, terwijl de Belgische favoriete Nafissatou Thiam ruim aan de leiding gaat.

Advies VVN: 'Breng, waar nodig, snelheid terug naar 60 km/uur op 80km/uur'

Om verkeersongevallen te voorkomen moet de snelheid op wegen waar nu 80 mag worden gereden naar 60 kilometer per uur. Daarvoor pleitte Veilig Verkeer Nederland (VVN) donderdag.

Uit cijfers van de politie blijkt dat van alle dodelijke verkeersongevallen bijna de helft (41%) plaatsvindt op wegen waar je 60 km/uur en 80 km/uur mag rijden. Dit terwijl deze provinciale wegen slechts 6% van het wegennetwerk in Nederland uitmaken. Een belangrijke factor voor deze ongelukken is dat er in veel gevallen met te hoge snelheid werd gereden op de wegen die niet optimaal veilig zijn ingericht.

Vorig jaar waren er in ons land 578 verkeersdoden te betreuren, waarbij snelheid in veel gevallen een belangrijke oorzaak was. De overheid wil dit aantal in 2030 halveren. Daarom roept VVN provincies, als wegbeheerder, de verantwoordelijkheid te pakken om zowel infrastructuur als handhaving (van snelheid) te verbeteren op deze wegen.

Wegen niet optimaal veilig ingericht
Snelheid speelt met name een belangrijke oorzaak voor de verkeersongevallen op 80 km/uur wegen wanneer deze niet optimaal veilig en geloofwaardig ingericht. Met de overheid is gekozen voor de zogenoemde risico-gestuurde aanpak en dan past het niet dat op een weg met bomen op 60 centimeter afstand, 80 km/uur gereden mag worden. VVN-woordvoerder Rob Stomphorst zei hierover in een interview met BNR: "Er zijn geen uitwijkmogelijkheden als een tegenligger op de verkeerde weghelft komt. Levensgevaarlijk. Beter als op dat soort wegen de snelheid omlaag gaat naar 60 kilometer per uur."

Meer handhaving op snelheid is nodig
Naast een optimaal veilige weginrichting blijft snelheidshandhaving een belangrijk middel om snelheden te reduceren. Handhaving op zowel snelheid als alcoholgebruik is de laatste jaren onder druk komen te staan waardoor de subjectieve pakkans is afgenomen. Zeker op de provinciale wegen wordt minder gecontroleerd. VVN- woordvoerder Stomphorst zei het volgende hierover in een interview met het AD: "Trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen en hogere boetes voor buitensporige overtreders die kunnen zorgen voor effectievere handhaving, lijken vooral te zijn voorbehouden aan het hoofdwegennet. Dit terwijl ze mogelijk ook kansen bieden voor 60- en 80km/uur-wegen. Ook BOA's zouden ingezet kunnen worden om een grotere subjectieve pakkans te creëren."

Meedoen is makkelijk
Maar liefst 95% van alle verkeersongevallen ontstaan als gevolg van menselijk falen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat bijna een derde van de dodelijke ongevallen te maken heeft met een te hoge of een niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid. Van het totaal aantal van 8.1 miljoen verkeersboetes in 2022 werden er maar liefst 6.5 miljoen opgelegd voor te hard rijden.

De verantwoordelijkheid voor verkeersveiligheid ligt naast de provincie voor wegbeheerder, daarom ook bij alle weggebruikers. Dus bij ons allemaal. Dit kan bijvoorbeeld al door altijd MONO-te rijden, vaker met de fiets naar werk te gaan, de snelheid te minderen en gezamenlijk met de buurt in actie te komen voor de verkeersveiligheid. Meedoen is makkelijk! Hier vindt men tips hoe te beginnen.

Wagnerbaas Prighozin: 'Bachmut is praktisch omsingeld'

De Oost-Oekraïense stad Bachmut, die al maanden wordt bevochten, is praktisch omsingeld, volgens de Russische huurlingen van Wagner die er zijn ingezet. De oprichter en leider van de groep, Jevgeni Prigozhin, zei in een videoboodschap dat er nog maar één verkeersader beschikbaar is voor de Oekraïense soldaten. Prigozhin riep de Oekraïense president Zelenskyy op zijn troepen terug te trekken.

De huurlingen van Wagner zijn al maanden in een felle strijd verwikkeld met Oekraïense soldaten om Bachmut. Er zijn nog enkele duizenden burgers in de stad, waar voor de oorlog ongeveer 70.000 mensen woonachtig waren. De huurlingen van Wagner opereren grotendeels onafhankelijk van de Russische legerleiding. Het Russische leger heeft zijn opmars naar Bachmut de afgelopen weken opgevoerd.

EU stelt stemming over uitfasering verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot uit

Het EU-besluit om vanaf 2035 nieuwe auto's met verbrandingsmotoren te verbieden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De EU-landenstemmen dinsdag niet over het verbod op verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot in nieuwe auto's vanaf 2035. De stemming is van de agenda van de Raad van Ministers gehaald, aldus een woordvoerder van het Zweedse voorzitterschap. Het is voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

De Duitse minister van Transport Volker Wissing (FDP) riep op tot een compromisvoorstel van de Europese Commissie. De wens is een ontheffing, waarbij verbrandingsmotoren die fossiele brandstoffen verbruiken ook na 2035 toegestaan blijven mits ze overschakelen naar synthetische brandstoffen, de zogenaamde e-fuels. In het EU-plan, waarover gestemd had moeten worden, is afgesproken dat de EU-commissie met open vizier zou onderzoeken of in de toekomst voertuigen met e-fuel-compatibele verbrandingsmotoren kunnen worden goedgekeurd.

Een nieuwe datum voor de eindbeslissing is nog niet gegeven. Eigenlijk zou de stemming een formaliteit zijn geweest, omdat het EU-parlement en de lidstaten het in oktober al eens waren geworden over de uitfasering van verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot. Er moet nu een oplossing worden gevonden in Brussel.

Bijna 13,3 miljoen kiesgerechtigden bij Provinciale Statenverkiezingen

Bij de Provinciale Statenverkiezingen die op 15 maart worden gehouden mogen bijna 13,3 miljoen mensen stemmen. Van de kiesgerechtigden mogen 800 duizend jongeren voor het eerst voor de Provinciale Staten stemmen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Van de bevolking van 18 jaar of ouder is 91,6 procent kiesgerechtigd voor de Provinciale Statenverkiezingen die op 15 maart 2023 worden gehouden. In 2019 was dat nog 93,3 procent. De afgelopen jaren zijn er in Nederland meer mensen bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben. Zij zijn (nog) niet stemgerechtigd. Dit zorgt voor een lager aandeel kiesgerechtigden.

Van de inwoners van 18 jaar of ouder die niet in Nederland zijn geboren, mag ruim de helft (1,33 miljoen mensen) op 15 maart stemmen.

Vergrijzing kiesgerechtigde bevolking
In de afgelopen twintig jaar is de kiesgerechtigde bevolking ouder geworden. In 2023 is bijna 27 procent 65 jaar of ouder. In 2003 was dat nog ruim 18 procent. Er mogen meer vrouwen (ruim 6,7 miljoen) dan mannen (bijna 6,6 miljoen) stemmen. Er zijn vooral meer vrouwen dan mannen van 65 jaar of ouder.

In Zeeland, Limburg en Drenthe is de kiesgerechtigde bevolking relatief ouder. In de gemeente Laren is het aandeel kiesgerechtigden van 65 jaar of ouder het grootst (40,7 procent).

Relatief veel jonge kiesgerechtigden in Groningen en Utrecht
Een kwart van de kiesgerechtigden is jonger dan 35 jaar. Dit zijn iets meer mannen dan vrouwen. Deze jonge stemmers wonen relatief vaak in steden, en dan vooral in studentensteden. Andere gemeenten met een jonge kiesgerechtigde bevolking zijn Urk (37,3 procent), Renswoude (29,7 procent) en Staphorst (29,5 procent). De provincies Groningen en Utrecht tellen naar verhouding de meeste jonge kiesgerechtigden.

Limburg meeste kiesgerechtigden uit eigen provincie
Van alle kiesgerechtigden is 64 procent geboren in de provincie waarvoor ze bij de Provinciale Statenverkiezingen mogen stemmen. Limburg heeft de meeste kiesgerechtigden die geboren zijn in de eigen provincie (78 procent). Flevoland de minste.

Inwoners Caribisch Nederland en Nederlanders in buitenland ook naar stembus
Ook de inwoners van Caribisch Nederland brengen hun stem uit voor de Eerste Kamer, via zogenaamde kiescolleges. Op Bonaire zijn er 14,6 duizend kiesgerechtigden, op Sint Eustatius 1,9 duizend en op Saba 0,9 duizend. Op deze eilanden vinden op 15 maart ook eilandsraadverkiezingen plaats.

Nederlanders die in het buitenland wonen mogen voor het eerst ook voor de Eerste Kamer stemmen. Voor deze groep is een apart kiescollege in het leven geroepen. Inmiddels hebben 37 duizend mensen zich daarvoor geregistreerd bij de gemeente Den Haag.

Tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten worden de nieuwe leden van de algemene besturen van de waterschappen gekozen. Bij de waterschapsverkiezingen gelden andere regels over wie mag stemmen dan bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Promess niet aanwezig bij rechtzaak, 'Aanhouding zal hem zijn baan kosten'

In de rechtbank van Amsterdam start vandaag de rechtszaak tegen voetballer Quincy Promes. De oud-Ajacied wordt vervolgd voor poging tot moord en zware mishandeling. Justitie verdenkt hem ervan in juli 2020 een neef met een mes in zijn knie te hebben gestoken. Advocaat Robert Malewicz laat voorafgaand aan de zitting weten dat Promes - nu woonachtig in Rusland - zelf niet in de rechtbank zal zijn. Zo meldt AT5.

Quincy Promes wordt 13 december 2020 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Op een familiefeest (juli 2020) in Abcoude zou Promes een neef in zijn been hebben gestoken. De voetballer ontkent zijn betrokkenheid bij het incident. Ook Manon Aalmoes, destijds advocaat van Promes, reageert kort na zijn aanhouding: "Promes was op het moment van het incident niet ter plaatse".

Twee dagen later wordt Promes vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was er op dat moment geen reden hem nog langer vast te houden. Eind 2021 besluit het OM desondanks de voetballer te vervolgen voor poging doodslag op zijn neef. 

Tapes
Een paar maanden later publiceert Nieuwsuur afgetapte telefoongesprekken tussen Promes en enkele familieleden. In de telefoongesprekken zou hij het steekincident bekennen: "Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered." Daarop antwoordde zijn vader die tussenbeide kwam: "Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt." En toen zei Promes: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

Verdenking drugshandel
De voetballer wordt in 2020, als hij de bekentenis doet, al enige tijd afgeluisterd in een ander onderzoek. Justitie verdenkt Promes dan namelijk van betrokkenheid bij drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Zo zou de ex-Ajacied 250 duizend euro boete hebben betaald aan de Surinaamse drugsbaron Piet Wortel. Volgens het OM zou hij die  boete hebben betaald als tegemoetkoming voor een ripdeal van 400 kilo coke. Het onderzoek in die zaak loopt op dit moment nog.  

Hoewel de advocaat van Promes eerder aangaf dat hij wel aanwezig zou zijn bij de zitting van vandaag over het steekincident, blijkt dat nu niet het geval. Gezien de verdenkingen in het drugsonderzoek, komt de voetballer van Spartak Moskou niet naar Nederland. "Hij ontkent alle betrokkenheid bij enige drugshandel, maar op het moment dat hij hier verschijnt zal hij worden aangehouden", vertelt zijn huidige raadsman Robert Malewizc deze week tegen AT5. "Als hij vast komt te zitten kan hij zich niet meer melden bij zijn huidige werkgever (Spartak Moskou, red.) en dat zal hem zijn baan kosten", vervolgt hij. 

Nederlands elftal
Zijn afwezigheid tijdens het proces wordt gehekeld door het slachtoffer en zijn advocaat. Want terwijl Promes na het steekincident door kon voetballen, kampte zijn neef met lichamelijke verwondingen en PTSS. "Mijn cliënt heeft hem nota bene voor het Nederlands elftal moeten zien spelen",  zei Yehudi Moszkowicz in oktober 2021. 

Quincy Promes zou inmiddels bezig zijn om Russisch staatsburger te worden. Omdat Rusland staatsburgers niet uitlevert aan andere landen, zou Promes op die manier bij een eventuele veroordeling in Rusland kunnen blijven. 

Geen oversterfte in februari

In februari overleden ongeveer 14 duizend mensen, dit zijn er zo’n 100 meer dan verwacht. In alle weken van februari was er geen oversterfte. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers van februari gaan over vier weken, week 5 tot en met week 8 (30 januari tot en met 26 februari 2023). In de eerste week van februari lag het aantal overledenen net boven de verwachte sterfte, maar binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er geen sprake was van oversterfte. In de laatste drie weken van februari schommelde de sterfte rond de verwachting. In januari was er in de eerste twee weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld 350 mensen meer dan verwacht, in februari is de wekelijkse sterfte vrijwel zoals verwacht.

Zowel sterfte bij Wlz-zorggebruikers als overige bevolking rond verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in februari 50 meer dan verwacht. In alle weken van februari schommelde de sterfte rond de verwachting en was er geen oversterfte.

De sterfte onder de overige bevolking was in februari ongeveer 50 hoger dan de verwachte sterfte. Ook hier schommelde de sterfte in februari rond de verwachting.

Sterfte voor 80-plussers onder verwachting, voor 80-minners net boven verwachting
In februari overleden ruim 200 minder 80-plussers dan verwacht voor die maand. In alle weken was de sterfte lager dan verwacht.

Onder 65- tot 80-jarigen overleden in februari naar schatting 200 mensen meer dan verwacht. Alleen in de eerste van de vier weken was er net oversterfte.

Voor mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in februari ongeveer 100 meer dan de verwachte sterfte voor die maand. Ook in deze leeftijdsgroep was er alleen in de eerste week van februari net sprake van oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met oktober 2022 bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met oktober 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 47 076 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met oktober 2022. Naast de coronapandemie is er sinds half december een griepepidemie in Nederland (RIVM).

Schatting week 8
De cijfers over week 8 van 2023 zijn een schatting gebaseerd op de aanname dat 80 procent van alle sterfgevallen een bericht is ontvangen. Vrijdag 10 maart publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 8. De cijfers zijn dan completer.

Baudet woest over uitzending Arjen Lubach en geeft verweer

Is FvD een commercieel bedrijf? Arjen Lubach zocht het uit in zijn nieuwe rubriek 'zendtijd voor commerciële partijen'.

Thierry Baudet was 'not amused' over de uitzending en zegt een klacht in te dienen bij de NPO Ombudsman. 

Update 3 maart 11.50 uur: De bitchfight gaat verder. Baudet vraagt zich op Twitter af of men wel weet dat de avondshow van Lubach door de echtgenote van D66 minister Ollongren wordt geproduceerd en de FvD heeft een reactie op de gewraakte uitzending geplaatst:

"Lubach verspreidt ernstige desinformatie over FVD; Baudet dient klacht in bij NPO Ombudsman

Het satirisch-maatschappelijke actualiteitenprogramma De Avondshow met Arjen Lubach wordt geproduceerd door de echtgenote van D66-minister Kajsa Ollongren. Met de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart in aantocht, kreeg de uitzending van dit programma op woensdag 1 maart 2023 een wel heel opmerkelijk karakter. Arjen Lubach presenteerde namelijk een uitgesproken negatief item vol onwaarheden over Forum voor Democratie, waarin bovendien de suggestie wordt gewekt dat de partij zou worden misbruikt als vehikel om (publiek) geld weg te sluizen naar de privérekeningen van bestuurs- en Kamerleden.

Deze aantijging is volstrekt onjuist, schadelijk voor FVD en in strijd met de journalistieke code.

Daarbij steunt de argumentatie van Lubach op een lange reeks overduidelijke onwaarheden, vaak gecopy-paste van tweets van anti-FVD activisten, zoals Chris Aalberts of D66-prominent Piet Lekkerkerk. Op geen enkel moment is bovendien contact opgenomen met FVD voor hoor- en wederhoor. Kennelijk wilde de redactie haar aantijgingen niet checken. Kennelijk was het belangrijker om FVD zwart te maken dan om de feiten te onderzoeken.

Dit alles is onaanvaardbaar in een democratische samenleving. FVD ziet zich daarom genoodzaakt een klacht in te dienen bij de NPO Ombudsman wegens het (doelbewust) verspreiden van schadelijke desinformatie door De Avondshow met Arjen Lubach.

Hieronder een toelichting.

  1. Allereerst: Lubach stelt dat een aantal bestuursleden, waaronder Baudet, Forum voor Democratie BV zouden hebben opgericht. Dit is onjuist. Forum voor Democratie BV is niet opgericht door bestuursleden van de vereniging; maar door de vereniging zélf. De BV is 100% eigendom van de partij. Dientengevolge komen alle gelden die Forum voor Democratie BV verwerft volledig ten goede aan de partij. Niet aan de individuele bestuurders van de partij.
  2. De reden dat deze BV is opgericht is dan ook niet om een ‘verdienmodel’ voor de bestuurders van de vereniging te genereren, zoals Lubach beweert; maar om commerciële activiteiten te kunnen ontplooien, zoals de FVD-webshop. Een BV is daarvoor inderdaad de geëigende rechtspersoon - niet alleen omdat een BV (in tegenstelling tot een vereniging) gebruik kan maken van allerlei ondernemersvoordelen, zoals BTW-aftrek, maar ook omdat een separate rechtspersoon die handelsactiviteiten namens de vereniging ontplooit, risicospreiding tot gevolg heeft en dus in het langetermijnbelang is van de vereniging. Zou de webshop immers - om wat voor reden dan ook - in financieel of juridisch zwaar weer komen, dan hoeft de vereniging als geheel daar niet voor op te draaien.
  3. Een heel logisch en vanzelfsprekend verhaal dus, dat in 2019 dan ook is voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van FVD, die hier met overweldigende meerderheid mee instemde. Van ‘wegsluizen’ of ‘zelfverrijking’ is op geen enkele manier sprake.
  4. Maar het gaat nog verder. Want Lubach suggereert vervolgens dat een aankoop in de FVD-webshop winsten zou opleveren voor Baudet persoonlijk. Complete kolder. Nogmaals: Forum voor Democratie BV is voor 100% eigendom van de vereniging FVD. Alle gelden van die BV komen ten gunste aan de partij.
  5. De partij geeft die gelden vervolgens inderdaad uit. Aan posters, campagnes, advertenties; aan het huren van kantoorruimte; aan IT, aan ledenservice en hosting; en ook aan salarissen. Ja, de mensen die voor ons werken krijgen daarvoor inderdaad betaald. Heel wat minder, overigens, dan NPO-presentatoren zoals Lubach - die trouwens ook nog eens onbeschaamd gebruik kunnen maken van het schnabbelcircuit en ongetwijfeld kunnen rekenen op lucratieve klusjes en baantjes in de toekomst (omdat ze loyale verdedigers zijn van het systeem).
  6. Maar het gaat nog verder. Want kort na bovengenoemde onwaarheden, stelt Arjen Lubach in betreffende uitzending dat elk nieuw FVD-raadslid verplicht vier cursussen van 500 euro per stuk zou moeten volgen bij de partij. Dit is pertinent onjuist. Niemand bij Forum voor Democratie wordt gedwongen om welke cursus dan ook te volgen. Voor geen enkele functie - volksvertegenwoordiging noch personeel - is deelname aan interne danwel externe trainingen verplicht.
  7. Forum voor Democratie biedt ook überhaupt geen cursussen aan. Wel heeft het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, het Renaissance Instituut, sinds kort een aantal trainingen opgezet. Het Renaissance Instituut is echter een separate rechtspersoon - een stichting, zonder winstoogmerk. Baudet zit niet in het bestuur. Het Renaissance Instituut maakt geen bedragen over aan de partij of aan Baudet. Integendeel: het opleidingsinstituut draait op steun van de partij en met de cursussen is nog nooit winst behaald.
  8. Dan stelt Lubach dat de uitgeverij Amsterdam Books, onder Amsterdam Media Group, zou zijn opgezet met publiek geld. Ook dit is onwaar.
  9. Het handelsmerk Amsterdam Books behoorde oorspronkelijk toe aan Forum voor Democratie BV. Toen in 2021 echter de behoefte groeide om tevens boeken te gaan uitgeven die niet (direct) aan de partij gerelateerd waren, wilde FVD voorkómen dat dit zou conflicteren met de partij als zodanig. Daarom werd besloten tot afstoting van de uitgeverij en tot oprichting van een nieuwe, separate rechtspersoon genaamd Amsterdam Media Group BV. Deze separate rechtspersoon werd opgericht met privégelden van haar respectieve aandeelhouders en ontving noch enige waarde, noch gelden, noch inventaris van Forum voor Democratie BV.
  10. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Steeds worden halve en hele onwaarheden gestapeld en geboetseerd tot volkomen onjuiste voorstellingen van zaken. Zo ook de laster dat Baudet nooit zou deelnemen aan debatten. Los van de absurde suggestie dat de kwaliteit van het werk als volksvertegenwoordiger zou zitten in aanwezigheid tijdens debatten (alsof de kwaliteit van een schrijver zit in het aantal pagina’s dat hij produceert, of de kwaliteit van een advocaat in de lengte van zijn pleitnota’s) - het is wederom volkomen onjuist. Met 14 plenaire optredens heeft Baudet in 2022 meer aanwezigheid gehad dan de fractievoorzitters van VVD (Hermans-13 debatten), SP (Marijnissen-11 debatten), CDA (Heerma-9 debatten) of D66 (Paternotte-9 debatten).

We zagen kortom een verbijsterende stapeling van onwaarheden tijdens De Avondshow met Arjen Lubach op 1 maart 2023. Dat het programma wordt geproduceerd door de echtgenote van D66-minister Kajsa Ollongren helpt niet om de indruk van goede trouw te herstellen. Juist in verkiezingstijd moeten NPO-programma’s zich gehouden weten aan de journalistieke code. Wij zien de reactie van de NPO Ombudsman dan ook met vertrouwen tegemoet."

Eerdere berichtgeving:

Historische wereldtitel voor schansspringster Loutitt

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste schansspringsters nog één keer gestreden tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten. Op de grote schans, die voor de tweede keer op het WK-programma voor de vrouwen stond, werd het een spannende en zelfs historische wedstrijd.

In de eerste ronde was het bijzonder spannend: titelverdedigster Maren Lundby uit Noorwegen, uit het niks ineens tóch weer in vorm, en de Canadese Alexandra Loutitt sprongen exact hetzelfde puntenaantal bij elkaar. De Duitse Katharina Althaus, wereldkampioene op de kleine schans, volgde op kleine afstand en ook Nozomi Maruyama uit Japan, de Noorse Anna Odine Strøm en de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig deden nog volop mee - de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer liet haar beste sprong in tijden zien en voerde op plek zeven de rest van het veld aan.

Kramer leverde in de tweede ronde vijf plekken in, Pinkelnig behield haar positie en ook Strøm zorgde met een prima sprong dat ze niks inleverde. Maruyama slaagde er ietwat verrassend ook in haar plek vast te houden, waarna Althaus zich in elk geval verzekerde van wéér een medaille. Alleen de twee leidsters stonden nog boven, te beginnen met Lundby, en de Noorse nam de leiding. Loutitt mocht het afmaken en deed dat met een geweldige sprong: Loutitt werd de nieuwe wereldkampioene, de eerste WK-medaille ooit voor Canada in het schansspringen. Zilver was voor Lundby, brons voor Althaus.

FOK! Wat een weer: mist, daarna wat zon

winterbanner

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en komt er eerst in de noordelijke helft en in het westen plaatselijk (dichte) mist voor. Vooral het noorden krijgt ook af en toe de zon te zien. Het blijft droog. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig.

Vanmiddag blijft het droog. Geleidelijk breekt de zon op steeds meer plaatsen door. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig.

Komende nacht valt er later in het noorden af en toe regen. Elders is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen -1°C in het zuidoosten en 5°C op de Wadden. Er is weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het noordwesten.

Goed wandelweer op Dwingelderveld afgelopen zondag (Foto: Ouwesok)
Goed wandelweer op Dwingelderveld afgelopen zondag (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Noorse langlaufsters verrassen Zweden en verdedigen wereldtitel op estafette

In het Sloveense Planica hebben de beste langlauflanden ter wereld, bij de vrouwen althans, gestreden om de wereldtitel op de estafette. Op de wereldkampioenschappen in de noordse sporten werd dat een beetje een verrassende edoch zeer vermakelijke wedstrijd.

Al na de eerste van vier groepen langlaufsters was duidelijk dat het tussen vier landen ging, want we hadden een kopgroep van vier: Tiril Udnes Weng uit Noorwegen, Laura Gimmler voor Duitsland, Johanna Matintalo namens Finland en de Zweedse topfavorieten met Emma Ribom.

In de tweede groep bleef men enige tijd bij elkaar, tot de Zweedse Ebba Andersson struikelde en Katharina Hennig voor Duitsland gas gaf. De Finse Kerttu Niskanen kon knap volgen, Astrid Øyre Slind uit Noorwegen gaf een handvol seconden toe en wisselde als derde, iets voor Andersson.

Groep drie kwam wel weer bij elkaar: Ingvild Flugstad Østberg voor Noorwegen, de Zweedse Frida Karlsson en Eveliina Pippo (Finland) met Pia Fink (Duitsland). Karlsson leek daar de favoriete, maar niets was minder waar: Østberg gaf een enorme bak gas en juist Karlsson moest eraf, net als Piippo - Fink haakte nog erg knap aan en hield de schade beperkt tot zes seconden.

Østberg gaf het denkbeeldige stokje door aan slotloopster Anne Kjersti Kalvå, die Victoria Carl achter zich aan kreeg, maar de Noorse hield keurig stand en haalde het ietwat verrassende goud binnen. Op twintig seconden was er feest voor het zilveren Duitsland, terwijl de Zweedse sprintster Maja Dahlqvist op haar tandvlees nog afrekende met de Finse Krista Pärmäkoski voor brons.

Noren verslaan Duitsers in fraaie wereldtitelstrijd op noordse combinatie

In het Sloveense Planica is tijdens de wereldkampioenschappen op de noordse sporten de landenwedstrijd bij de mannen op de noordse combinatie gehouden. Dat was een wedstrijd met een klein aantal duidelijke favorieten, maar toch werd het een van de mooiere races van de laatste jaren.

Vooraf waren Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland topfavoriet voor de medailles en na het schansspringen leek dat niet onlogisch. Jørgen Gråbak, Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro en Jarl Magnus Riiber, die een schansrecord sprong, bezorgden de Noren de leiding. Oostenrijk volgde met Martin Fritz, Stefan Rettenegger, Lukas Greiderer en Johannes Lamparter en mocht na twintig seconden beginnen met langlaufen, drie tellen voor het Duitsland van Johannes Rydzek, Eric Frenzel, Vinzenz Geiger en Julian Schmid. Op veertig seconden stond Frankrijk er net Marco Heinis, Laurent Muhlethaler, Antoine Gerard en Matteo Baud ook nog uitstekend bij.

Op de langlaufski's werd Andersen beetje bij beetje ingehaald door veteraan Frenzel, waarna Noorwegen en Duitsland lang samen op gingen: Oftebro en Geiger bleven bij elkaar, Gråbak en Rydzek kregen elkaar ook niet los, ondanks verwoede pogingen. Achter hen bleef Frankrijk verrassend sterk in de buurt van Oostenrijk en slotloper Heinis wist het gat naar World Cup-leider Lamparter zelfs te dichten. Het tweetal sloot vervolgens aan bij de Noorse en Duitse slotlopers Riiber en Schmid, die wat meer naar elkaar aan het kijken waren.

Op het moment dat Lamparter en Heinis aansloten gaf de Oostenrijker gelijk gas, waarna Heinis moest lossen - definitief, zo bleek. Riiber en Schmid bleven er nog wel aan en in de laatste kilometer liet de Noor zijn klasse zien: hij ging er met een heerlijke sprint vandoor en Riiber bezorgde Noorwegen zo toch 'gewoon' het goud. Schmid had Lamparter achtergelaten en bolde rustig over de finish, hoewel het bijna té rustig was: Lamparter kwam ineens nog heel hard opzetten en kwam maar 0,3 seconden tekort om het zilver bij de Duitsers weg te pakken.

Weerman, Koster en Schilder naar finales EK indooratletiek

In het Turkse Istanbul is donderdagavond het Europees kampioenschap indooratletiek van start gegaan. In de eerste sessie stonden er alleen nog series en kwalificaties op het programma, maar wel al met flink wat Nederlandse deelname.

800m mannen
Bram Buigel liep een prima race en eindigde in 1:47,95 minuten als derde, wat uiteindelijk helaas wel 0,13 seconden te langzaam bleek om als tijdsnelste door te mogen. Tony van Diepen had het in de slotfase van zijn heat niet en werd ook derde, maar 1:48,50 was ook niet snel genoeg.

Hoogspringen vrouwen
Britt Weerman had het niet al te makkelijk, maar 1,82 meter en 1,91 meter wist ze allebei in haar tweede poging te halen en die laatste hoogte was voldoende om de finale te bereiken.

3000m vrouwen
Van Maureen Koster mocht verwacht worden dat ze de finale zou bereiken, waarvoor een plek in de top-6 van de series voldoende zou zijn. Dat leverde ook geen problemen op: Koster bleef prima voorin de groep en in 9:00,33 minuten liep ze overtuigend naar de derde plek, ruim voldoende.

Kogelstoten vrouwen
Titelfavoriete Jessica Schilder liet er geen gras over groeien in de kwalificatie: 18,50 meter - of een plek bij de beste acht - was nodig voor een finaleplek, en met 19,18 meter in poging één kon ze al snel terug naar het hotel. Benthe König haalde de finale niet: ze verbeterde zich wel beetje bij beetje naar 17,23 meter, maar plek elf was niet voldoende.

1500m mannen
Robin van Riel kwam in de eerste heat in actie, waar een plek bij de beste drie automatisch een finaleplek op zou leveren. In de sprint werd de jonge Nederlander echter wat weggedrukt en met 3:51,08 finishte hij als vijfde, wat uiteindelijk ook niet snel genoeg was om als tijdsnelste door te mogen.

Tong's culinaire recensie # 7

Als Culinair-journalist is het niet altijd het gezondste voedsel dat je binnen krijgt. Het zorgt er ook niet voor dat je een lijntje hebt zoals Martin Brozius ooit in de jaren 70. Voelde me de laatste tijd dan ook een beetje opgezwollen, slapjes en snel moe. Naar de huisarts geweest, die vertelde me dat ik een verminderde weerstand had en tegen ziekte aanleunde. Ik moest er snel iets aan gaan doen.

Bill Gates koopt minderheidsbelang Heineken

Bill Gates heeft een minderheidsbelang verworven in Heineken Holding NV, de controlerende aandeelhouder van 's werelds op een na grootste brouwer, voor ongeveer $ 902 miljoen.

De oprichter en filantroop van Microsoft heeft vorige week 3,8% van Heineken Holding overgenomen, volgens de Nederlandse toezichthouder AFM. Hij kocht op persoonlijke titel 6,65 miljoen aandelen Heineken Holding en nog eens 4,18 miljoen aandelen via de Bill & Melinda Gates Foundation Trust. De aandelen zijn gewaardeerd op € 848,2 miljoen ($ 902 miljoen), volgens berekeningen van Bloomberg bij de slotkoers van 17 februari.

Gates verwierf het belang op dezelfde dag dat Fomento Economico Mexicano SAB een aandelen- en aandelengerelateerde verkoop ter waarde van € 3,7 miljard lanceerde voor een deel van zijn belang in Heineken. Femsa, zoals de Mexicaanse Coca-Cola-bottelaar en -supermarktexploitant bekend staat, had vorige week plannen aangekondigd om zijn belang in Heineken na een strategische evaluatie af te schaffen.

De stichting Bill & Melinda Gates Foundation Trust heeft ook geïnvesteerd in de Nederlandse online kruidenier Picnic BV en heeft een belang van 1,34% in de Nederlandse kunstmestproducent OCI NV.

De stichting is lange tijd een krachtpatser geweest in de non-profitwereld, en heeft sinds 2000 bijna 1.800 mensen in dienst en bijna $ 80 miljard uitgegeven. Heineken en de Bill & Melinda Gates Foundation reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Terreuraanslag op Manchester Arena (2017) had kunnen worden voorkomen

De veiligheidsdienst MI5 heeft een belangrijke kans gemist om actie te ondernemen die de aanslag in de Manchester Arena had kunnen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Voorzitter Sir John Saunders zei dat het laks optreden van de MI5 de oorzaak was van de gemiste kans. 

Tweeëntwintig mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond toen Salman Abedi op 22 mei 2017 een zelfgemaakte bom liet ontploffen na een concert van Ariane Grande. Het jongste slachtoffer was amper acht jaar oud. Uit het openbare onderzoek bleek dat Abedi waarschijnlijk werd bijgestaan door iemand in Libië. Het is voor het eerst dat er een officiële uitspraak is gedaan over de mogelijke betrokkenheid van andere personen uit het buitenland.

Het hoofd van MI5 ging diep door het stof omdat de inlichtingendienst er niet in is geslaagd de aanslag in de Manchester Arena te voorkomen. Ken McCallum, de directeur-generaal van de veiligheidsdienst, zei dat hij het "diep betreurde" dat zijn officieren er niet in waren geslaagd inlichtingen te verzamelen die de aanslag hadden kunnen verijdelen. In een verklaring op het onderzoeksrapport, zei McCallum: “MI5 bestaat om terreur te stoppen. Aan al diegenen wier leven voor altijd veranderd is in die vreselijke nacht: het spijt me enorm dat MI5 de aanslag in de Manchester Arena niet heeft kunnen voorkomen.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.