Meer culturele samenwerking met Oekraïne

Het kabinet maakt van Oekraïne een zogeheten focusland op het gebied van internationaal cultuurbeleid. Dat heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) bekendgemaakt tijdens een overleg met Europese cultuurministers in Brussel. Door die status zijn er meer mogelijkheden voor culturele samenwerking, investeringen en uitwisseling.

Staatssecretaris Uslu: "Juist nu is het belangrijk om ook op cultureel gebied samen te werken. Alles van waarde is weerloos – zeker in tijden van oorlog. Door van Oekraïne een focusland te maken in ons internationaal cultuurbeleid, kunnen we daar de culturele sector helpen. Niet alleen financieel via fondsen, maar juist ook met praktische ondersteuning en uitwisseling van mensen en kennis. Op die manier steunt Nederland Oekraïne in het verzet tegen Russische oorlogsmisdaden zoals het vernietigen van cultureel erfgoed en culturele infrastructuur."

De oorlog van het Russische regime tegen Oekraïne laat op alle fronten diepe sporen na. Ook op het gebied van erfgoed, kunst en cultuur. Om culturele samenwerking met Oekraïne te vergemakkelijken, voegt het kabinet het toe aan de lijst met focuslanden voor het internationaal cultuurbeleid. Via de Nederlandse ambassade en Nederlandse culturele instellingen kunnen gezamenlijke projecten ondersteuning krijgen. Ook zijn er mogelijkheden voor uitwisselingen van makers en andere professionals in de culturele en creatieve sector. Nederland is ook al begonnen met noodhulp aan beschadigde musea en collecties.