Boeren protesteren nog door, overlast is op sommige plaatsen fors

Boeren zijn van plan om vanaf 12:00 uur vandaag in Den Haag te protesteren tegen het aangekondigde stikstofbeleid, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van Keimpema heeft verspreid.

Vandaag werd in de Tweede Kamer gestemd over  de moties die vorige week zijn ingediend tijdens het stikstofdebat, alle moties zijn afgewezen. De gemeente Den Haag heeft laten weten dat er wordt opgetreden als het protest van boeren bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties. Meer hierover bij WNL.

Updates tot 21.10 uur: De boeren protesteren nog steeds. Op verschillende plaatsen in het land wordt er actie gevoerd. Hierdoor ontstaat op sommige plaatsen flink overlast. De ME lijkt wat actiever op te treden nu. 

In Den Haag werden vijf mensen (waaronder  één boer en vier anti-overheid/coronamaatregelen demonstranten) gearresteerd bij opstootjes. Een langdurige blokkade van de A28 bij Staphorst werd aan het begin van de avond beëindigd, hierbij is één tractor in beslag genomen. 

De acties van demonstrerende boeren verharden, zegt nationaal commandant bij de politie Willem Woelders. "De groep die acties uitvoert is kleiner maar radicaler. Ik hoop dat het niet verder escaleert, maar ik denk niet dat het al aan het dimmen is", stelt Woelders.

Updates tot 16.47 uur: Bij de Tweede Kamer zijn een aantal boeren aangehouden. Alle moties zijn weggestemd, de boeren die naar Den Haag waren gekomen gaan weer huiswaarts.

Minister van der Wal heeft getweet dat de boeren zorgen en onrust mogen uiten maar dat dit binnen de grenzen van de wet dient te gebeuren.

Volgens boerenactiegroep Agractie heeft premier Mark Rutte op zijn persconferentie laten zien dat hij 'niet op de hoogte is' van wat er precies  speelt onder de boeren.  'U bent niet op de hoogte van wat boeren drijft en waarom zij in actie komen', zegt een woordvoerder van de protestgroep in een video. Rutte benadrukte tijdens zijn persconferentie dat de stikstofplannen pure noodzaak zijn. Hij wees op het verzuren van de bodem en benoemde de rechterlijke uitspraken waarin is duidelijk gemaakt dat overheid actie moet ondernemen om de natuur beter te beschermen worden tegen te hoge stikstofconcentraties.

De A59 tussen Oss en Den Bosch is weer vrij na een boerenprotest, eerder werd het verkeer opgehouden door zeventig tractoren, aldus de politie. Agenten hebben de boeren opgedragen om te vertrekken waar gehoor aan is gegeven.. De bestuurders van de tractoren hebben een bekeuring ontvangen.

Op andere plekken in het land, zoals langs de A1 bij Markelo, staaner nog  tractoren langs de kant van de snelweg. Dat levert volgens Rijkswaterstaat geen vertraging op.

Alle acties van boeren leggen veel druk op het werk van de politie, zegt woordvoerder Maarten Brink van politievakbond ACP tegen Omroep Brabant: 'Wat er nu gebeurt bij de boerenprotesten, is niet zoals we het met elkaar hebben afgesproken en doet geen recht aan de rechtsstaat.' In Den Bosch moest de ME het provinciehuis bewaken. In Limburg werden ME'ers uit Oost-Brabant opgeroepen voor hulp in Limburg.

De twee koeien die de boeren vanmorgen meenamen naar Den Haag als symbool voor het halveren van de veestapel ('Laat ze maar komen en kiezen welke morgen de klep opgaat als ze vandaag 'ja' stemmen.') zijn inmiddels weer naar hun stal. Volgens de eigenaar moet je 'ook een beetje denken aan de beesten'.

De Partij voor de Dieren in Den Haag had burgemeester Jan van Zanen al opgeroepen om in te grijpen bij het boerenprotest door het dreigement dat de boeren een van de meegenomen koeien wilden laten slachten. 'Wij hebben de burgemeester opgeroepen om nú in te grijpen en de dieren uit deze gevaarlijke situatie te halen.' Ook WakkerDier heeft zijn ongenoegen over de actie geuit:'Het is gemeen om deze twee koeien te straffen voor problemen die de boeren zelf veroorzaakt hebben. Het is onacceptabel om de koeien naar zo'n drukke situatie te brengen.' 




Update 13.50 uur: Premier Rutte noemt de gevaarlijke situaties die ontstaan door de boerenprotesten onacceptabel. Dat zei de premier vanochtend tijdens een ingelast persmoment.

Ruim veertig boeren hebben zich met trekkers verzameld bij Stadion Galgenwaard in Utrecht om daar te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) van de provincie Utrecht zal vanmiddag aanwezig zijn bij het protest, meldt haar woordvoerder. Ze gaat daar in gesprek met de boeren.

Demonstrerende boeren hebben de snelweg A28 bij Meppel geblokkeerd. Inmiddels is de weg in allebei de richtingen gesloten. Bij knooppunt Lankhorst staat het verkeer richting Zwolle helemaal stil, melden Rijkswaterstaat en de ANWB.

Een van de boeren die vanochtend naar Den Haag is gekomen heeft twee koeien meegenomen: Klaartje en Betsie. Met de de koeien willen de actievoerders 'het halveren van de veestapel een gezicht geven'. Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) mag kiezen welke koe er vanavond naar het slachthuis gaat. De minister liet weten niet te willen kiezen.

Demonstrerende boeren bezoeken vandaag op een aantal plekken in het land provinciehuizen. Onder meer in Groningen en Assen staan tientallen boeren met trekkers op de stoep. In Groningen hebben de actievoerders een berg zand op het Martinikerkhof gestort.

Zo'n vijftig tractoren zijn op weg richting het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De voertuigen staan op de Bezuidenhoutseweg in de stad. De politie heeft de weg geblokkeerd, waardoor het verkeer er niet langs kan.

Eerdere berichtgeving: Premier Mark Rutte en justitieminister Dilan Yeşilgöz zullen om 11.45 op het ministerie van Algemene Zaken een reactie geven naar aanleiding van de boerenprotesten.

De boeren zijn vanmorgen al gestart met hun acties. "In diverse delen van het land staan langs de weg hooibalen in de brand", zegt Rijkswaterstaat. Dat gebeurt onder meer op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. In beide richtingen ontstonden files door de rookontwikkeling.