Hezemans schrijft NASCAR-historie, Chastain wint na episch einde

Op het Circuit of the Americas in Texas is zondagavond een stukje autosportgeschiedenis geschreven: Loris Hezemans maakte zijn debuut in de NASCAR Cup Series, het hoogste niveau in de Amerikaanse stockcarracerij, als eerste Nederlander ooit.

De race begon met Ryan Blaney op poleposition, Daniel Saurez naast hem en Cole Custer met Tyler Reddick op de tweede rij - Loris Hezemans maakte zijn historische debuut vanaf de 36e plek. Al binnen de eerste paar bochten pakte Suarez de leiding over en die stond hij in de rest van de stage niet meer af: hij won stage één, voor Blaney, Alex Bowman en Joey Logano - Hezemans kwam als 36e door.

Austin Cindric en Reddick namen de kopposities over bij de herstart, nadat ze eerder al binnen waren geweest. In bocht één ging het bij diezelfde herstart fout in het middenveld: onder meer Suarez kwam in de problemen, viel flink veel posities terug en moest ook nog eens gelijk de pitstraat in om de schade enigszins uit te deuken.

In de slotfase van stage twee vochten Cindric en de sterk naar voren gekomen Ross Chastain een mooi duel uit om de leiding, tot ze beiden naar binnen kwamen voor nieuwe banden en brandstof. Denny Hamlin ging zo naar de leiding en pakte ruimschoots de winst in de tweede stage, voor Kyle Busch, Logano en Blaney.

Met Logano en Blaney voorop konden we door voor de laatste 36 ronden van de race, hoewel Logano bij de herstart al in de fout ging en posities verloor. Een spin van Cindric zorgde even voor een caution, maar al vrij snel konden we weer door met nu Chastain en road course-specialist AJ Allmendinger voorop - Hezemans reed inmiddels op plek 31, recht voor Cindric en Logano.

Een door een achterblijver veroorzaakte caution werd gelijk gebruikt om een in principe laatste pitstop te maken, waar Chastain als winnaar uit de bus kwam. Hij had zo de leiding, voor Briscoe, Reddick, Alex Bowman en Allmendinger. Briscoe nam na een mooi gevecht de leiding over, tot de volgende caution een feit was: bij Bubba Wallace ging er een wiel vandoor.

Met Briscoe en Chastain voorop werd het groen weer gezwaaid, Allmendinger bleef in het spoor van het duo en nam even later de op plek twee rijdende Briscoe te grazen. Een stilgevallen Ricky Stenhouse zorgde snel voor een volgende caution, Chastain en Allmendinger hadden de eerste posities in handen op het moment dat er weer geracet kon worden, twaalf ronden voor het einde.

Chastain behield de leiding, Reddick werkte zich op naar de tweede plek. Na een volgende korte caution kwam Allmendinger terug langs Reddick, achter Chastain. Niet veel later was de volgende caution een feit, helaas was het dit keer Loris Hezemans die stil was gevallen. Er stonden nog drie ronden op het programma bij de herstart, waar Chastain en Allmendinger weer voorop reden.

Reddick kwam binnendoor en buitenom langs beiden en pakte in bocht twee de leiding, maar de volgende caution was al gelijk een feit: Logano, Kurt Busch en Kyle Larson gingen iets te hard tekeer. De herstart leverde weer een flinke knokpartij op, dit keer kwam Chastain toch als eerste uit de eerste bochtenserie, met nog anderhalve ronde te gaan.

In de laatste ronde knalde Allmendinger binnendoor bij Chastain, terwijl ook Bowman er ineens weer bij zat. Chastain knokte zich kneiterhard terug, Allmendinger én Bowman raakten in de clinch en Allmendinger ging in de rondte. Chastain hield het vol en na een bizarre laatste paar bochten pakte hij zijn allereerste overwinning, voor Bowman en Christopher Bell.