Feuz wint afdaling op majestueuze Streif, Curtoni wint super-G; topfavoriete geblesseerd

De World Cup alpineskiën heeft weer een dag met twee mooie wedstrijden achter de rug. De vrouwen werkten een super-G af op de Olympia delle Tofane in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, de mannen kregen een tweede afdaling voor de kiezen op de Streif in Kitzbühel.

Super-G vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Tessa Worley zette een snelle tijd neer, maar gelijk na de Française kwam Tamara Tippler naar beneden en de Oostenrijkse was nog eens 0,45 seconden sneller. Niet veel later stortte Elena Curtoni zich de piste af en voor eigen 'publiek' deed de Italiaanse het bijzonder goed: ze dook negen honderdsten onder Tippler's tijd door en pakte de leiding.

Federica Brignone deed de Italiaanse sfeer nog meer verbeteren, door op 0,32 seconden de derde plek in te nemen. Die sfeer verdween nadat Sofia Goggia, grote hoop op de Spelen, een nare val maakte, hoewel ze wel naar beneden kon skiën. Toch bleek ze mogelijk een knieblessure opgelopen te hebben en is het maar de vraag of ze de Olympische Spelen haalt, waar ze de Italiaanse vlag zou dragen bij de openingsceremonie.

Een dubbel Italiaans podium kwam er ook niet: Curtoni won en Tippler werd tweede, maar Brignone werd met acht honderdsten van plek drie verdrongen door de Zwitserse Michelle Gisin.

Afdaling mannen, Kitzbühel
Daniel Hemetsberger opende het bal op de indrukwekkende Streif en dat deed hij op het oog bijzonder goed - Johan Clarey, vrijdag nog goed voor plek twee, bleef 0,27 seconden van zijn tijd verwijderd. Als zevende kwam Marco Odermatt naar beneden en de Zwitserse World Cup-leider, bezig aan een superseizoen, liet een dijk van een run zien. Hij maakte onderin wel een forse fout en ging bijna onderuit, waardoor hij 'slechts' 0,69 seconden sneller was dan Hemetsberger.

Een paar minuten na Odermatt kwam zijn tien jaar oudere landgenoot Beat Feuz naar beneden en Kugelblitz maakte op de Hausbergkante, onderin de piste, níet de fout die de jongeling maakte: Feuz was 0,21 seconden sneller. De Zwitsers behielden hun 1-2'tje, Matthias Mayer bedreigde Hemetsberger nog even, maar kwam vier honderdsten tekort om zijn landgenoot van diens eerste World Cup-podium af te houden.