Snowboardcrosser De Blois 8e in World Cup-opening, Samkova deelt eerste tik uit

In het Chinese Secret Garden, de Engelse naam van het grote ski- en snowboardcomplex aldaar, is ook de World Cup op de snowboardcross van start gegaan. Dat gebeurde zondag op de olympische piste, inclusief Nederlandse deelname in de hogere regionen van de competitie.

Vrouwen
De twee grote topfavorieten voor succes dit seizoen, de Tsjechische Eva Samkova en Michaela Moioli uit Italië, stonden in de finale, samen met de Britse Charlotte Bankes en de verrassende Oostenrijkse Pia Zerkhold. In die finale was de beste start voor Samkova, terwijl Moioli en Bankes volgden. De Britse ging voorbij Samkova, maar die sloeg terug en reed toch overtuigend naar de winst, voor Bankes en Moioli - Zerkhold kwam er niet aan te pas en werd keurig vierde.

Mannen
De Amerikaan Nick Baumgartner en Omar Visintin uit Italië stonden in de eindstrijd, waarin ze het opnamen tegen de Oostenrijkers Alessandro Hämmerle en Jakob Dusek. Hämmerle kende de beste start, Visintin volgde, maar werd gelijk aangevallen door Baumgartner en Dusek. Die schoven ook door naar Hämmerle, ze reden als ware het op een postzegel. Toch kwam Hämmerle als eerste uit het gedrang en hij pakte de winst, voor Visintin en Baumgartner, met Dusek op plek vier.

Glenn de Blois kreeg het nét niet voor elkaar om zich voor de finale te plaatsen. De Nederlander kwam in de halve finales een centimeter of twee tekort om Baumgartner nog uit de finale te houden. In de kleine finale eindigde De Blois als vierde, waardoor hij de competitie als achtste afsloot.