Strijd om World Superbikes-titel wordt alsmaar spannender na dag met flinke crashes

Op het circuit van Barcelona is het negende van - in principe - dertien raceweekeindes in het World Superbikes-kampioenschap afgesloten. Zondag stonden de superpolerace en 'race twee' op het programma, met hier en daar het nodige drama.

Superpolerace
De race begon met dezelfde startopstelling als de zaterdagrace: Tom Sykes op zijn BMW op poleposition, naast de Yamaha van Toprak Razgatlioglu en de Kawasaki van Jonathan Rea, met Michael van der Mark (BMW) op de negende stek. Sykes verloor wéér enorm veel plekken, Razgatlioglu nam de leiding, voor Rea, Scott Redding, Andrea Locatelli en Michael Ruben Rinaldi.

Voor Sykes ging het zelfs nog meer fout: al na een paar bochten lag teamgenoot Van der Mark in het grind, waarbij hij Sykes ook door de grindbak stuurde - voor beide BMW's was het klaar. In de vierde ronde ging het fout voor Chaz Davies en Lucas Mahias, wat verder naar achteren in het veld, waardoor de rode vlag gezwaaid werd om een en ander op te ruimen.

Er moest nogmaal gestart worden, dit keer voor vijf resterende ronden, waarbij Rea de leiding pakte. Alvaro Bautista kwam er achteraan, voor Razgatlioglu en Alex Lowes, terwijl titelkandidaat Scott Redding door een valpartij in het middenveld veel plekken verloor. Bautista moest Razgatlioglu en Lowes voorbij laten, Rea sloeg voorin een gaatje.

Rea wist de leiding vast te houden en pakte zijn vijfde superpoleracewinst van het jaar, voor Razgatlioglu en Bautista, die eindelijk weer eens een podiumplek pakte. Lowes, Rinaldi en Axel Bassani reden naar de tweede startrij voor race twee, voor Leon Haslam, Garrett Gerloff en Christophe Ponsson.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling ging men van start, waarbij Razgatlioglu de leiding nam, voor Rinaldi, Rea, Bautista, Bassani en Redding - Lowes ging gelijk al onderuit. De dag van Sykes ging van kwaad tot erger: in ronde twee ging hij met Mahias onderuit en vooral de BMW-coureur lag er bijzonder onprettig bij, tot schrik van Mahias.

Sykes werd per ambulance afgevoerd - gelukkig wel bij bewustzijn - en de race ging weer van start. Razgatlioglu pakte weer de leiding, maar Rea viel hem gelijk aan, aanvankelijk wel zonder succes. Rinaldi en Bautista namen achter hen positie in, hoewel Rinaldi de aanval opende, wat een mooi duel opleverde tussen de topsnelheid van zijn Ducati en de remcapaciteiten van Razgatlioglu's Yamaha.

Na een paar ronden had Rinaldi het tempo lekker te pakken, hij nam de leiding over - Rea en Razgatlioglu volgden. Rea moest al snel afhaken en werd bijgehaald door Locatelli, Bautista en Redding, wat een fraai duel om plek drie opleverde. Voorin nam Razgatlioglu de leiding weer over van Rinaldi, terwijl Rea af moest haken bij Locatelli, Redding en Bautista.

Met de slotfase in zicht viel Rinaldi weer aan, wederom met succes. Dit keer kon Razgatlioglu niet meer terugslaan en dus ging de winst naar Rinaldi, voor Razgatlioglu, Redding, Bautista, Locatelli en Rea, die in het WK nu één punt achterstand heeft op Razgatlioglu. Van der Mark finishte uiteindelijk als negende.