FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 september 2021

Bekende evangelist en gebedsgenezer Jan Zijlstra (82) overleden

De bekende en omstreden evangelist Jan Zijlstra is op 82-jarige leeftijd overleden. De gebedsgenezer werd enkele dagen geleden met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis.

Zijn stichting Wings of Healing schrijft op de website dat Zijlstra "een duidelijke roeping had om het getuigenis van Jezus Christus bekend te maken". 64 jaar lang predikte hij het evangelie, samen met zijn vrouw Herma. Volgens de stichting hebben honderdduizenden mensen deze diensten bezocht. Op social media reageren velen bedroefd op het overlijden van Jan Zijlstra.

Uitslag AZ - PSV

PSV heeft ook in de vierde Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe seizoen geen puntenverlies geleden. De Eindhovenaren wonnen de topper bij AZ met 0-3, mede dankzij prachtgoals van Olivier Boscagli en Ritsu Doan.

PSV kwam na veertien minuten op voorsprong nadat eerst AZ een grote kans op de openingstreffer liet liggen. Olivier Boscagli zorgde met een prachtige treffer voor de 0-1. De Franse verdediger die vandaag op het middenveld stond haalde vanaf 30 meter uit en liet de AZ-doelman kansloos.

Na de 0-1 was AZ de betere ploeg, maar kansen creëerde de thuisploeg niet veel. Na de nodige wissels besliste uiteindelijk Yorbe Vertessen in de tweede helft de wedstrijd. De Belgische spits schoot knap raak in de verre hoek. Een andere invaller Ritsu Doan zorgde met een fraai geplaatst schot voor de 0-3 eindstand en is PSV nog altijd foutloos in de eredivisie.

AZ

0 - 3

PSV

     14' Boscagli
 69' Vertessen
 83' Doan
 
 Gele kaart: Hatzidiakos, Midtsjö, (AZ), v.Ginkel,Obispo, (PSV)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Witry
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal (Sugawara/72)
Midtsjö
De Wit
Clasie (Poku/81)
Aboukhlal (Evjen/72)
Pavlidis (Gudmundsson/67)
Karlsson (Reijnders/ 81)
  Drommel
Mwene
Ramalho
Obispo
Max
v.Ginkel (Gutiérrez/61)
Götze
Boscagli (Teze/86)
Madueke (Bruma/55)
Zahavi (Doan/55)
Gakpo (Vertessen/62)

"Pizza party" in space

Hoe astronauten een pizza maken en eten aan boord van het ruimtestation ISS, laat het smaken!

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS had onlangs een zwevende pizzaparty. De beelden werden afgelopen week gedeeld door de Franse astronaut Thomas Pesquet. Een pizza beleggen in de ruimte vraagt wel wat kunst en vliegwerk. Omdat er geen zwaartekracht is, zweven de pizza's alle kanten op.

Na een openhartig partijcongres kan CDA-leider Hoekstra door

CDA-leider Wopke Hoekstra moet de boel bij elkaar zien te houden in een jaar vol tegenslagen. Het cruciale partijcongres verliep zaterdag kalm, maar Hoekstra krijgt wel huiswerk om mee te nemen naar de formatietafel.

Hoekstra doorstond zijn eerste partijcongres als leider met zo'n duizend leden vrij soepeltjes. Natuurlijk was er kritiek op de ‘kwestie-Omtzigt’, op de koers en cultuur van het CDA, op de formatie-inzet, de mislukte campagne en de manier waarop de partij met zijn waardevolle leden omgaat.

De partijleiding wilde een dikke streep zetten onder rampjaar 2021. In de zaal waren er twee kampen te onderscheiden: één kamp wilde uitgebreid terugblikken, liefst met gedetailleerde behandeling van iedere zwarte bladzijde, inclusief nieuwe excuses aan Omtzigt. Maar het overtreffende geluid was ‘we moeten door’. Hugo de Jonge verwoordde dit gevoel als volgt: "Je moet niet omkijken in bitterheid. We moeten samen schrijven aan een nieuw hoofdstuk."

De kritische CDAérs namen toch van de gelegenheid gebruik om zich te laten horen. "Waarom wil het CDA bijvoorbeeld wel met Rutte formeren - ‘de leugenaar des vaderlands’- en niet met twee linkse partijen?" vroeg een lid. Een ander lid stelde dat het CDA ‘moet werken aan de wederopbouw’. Ook Hoekstra’s slogan ‘Nu Doorpakken’ en zijn omstreden schaatsrondje in Thialf werden gehekeld als ‘fundamentele fouten’ die de politiek leider in de campagne maakte. 

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij erkende dat er ‘fout op fout’ gestapeld is door het CDA, Hoekstra ging eveneens door het stof. In zijn speech erkende hij dat ‘de eenheid ver te zoeken was’ en dat het CDA ‘van zichzelf verloren heeft’. "Ik kijk ook kritisch naar mezelf. Was ik voldoende voorbereid? Kon ik onze eigenheid voldoende over het voetlicht brengen? Nog los van de uitglijders als het schaatsfilmpje en de WW.” Lees meer bij de Gelderlander.

Hamilton: "Zou gemakkelijke zege voor Verstappen moeten worden"

Na een mislukte start bij de sprintkwalificatie waardoor Lewis Hamilton morgen vanaf de vierde startplek moet starten maakt de Brit zich geen illusies voor morgen. Het belangrijkste doel is de McLarens voor hem voorbij komen en dat zal moeilijk zat zijn zo vertelde hij na de sprintrace. Hamilton verwacht een simpele overwinning voor Max Verstappen.

"Je hebt de snelheid van de Red Bull gezien. Ik weet niet of hij (Verstappen, red.) sneller was dan Valtteri, maar ze zijn zo snel. En nu staat hij op pole. Het zou dus een gemakkelijke zege voor hem moeten worden. Ik moet gewoon proberen deze twee gasten voor me in te halen", aldus Hamilton, zo lezen we op Motorsport.com.

De wereldkampioen wijst vooral naar de snelle Red Bull in aanloopt naar de race van morgen. "Ze zijn al het hele jaar sneller dan je zou denken. Ze nemen iedere week upgrades mee. Voor zover ik weet is er pas één race geweest waar ze geen upgrade hadden. Ze maken de auto continu sneller. Ze hebben geweldig werk geleverd, maar complimenten aan Valtteri vandaag."

Hamilton verklaarde dat hij zich vooral op de tweede plaats zal richten. "We moeten bekijken hoe ik voorbij de McLarens kan komen en proberen te schade te beperken. Het is niet geweldig, maar het is niet anders."

NASA: steenmonsters van Mars duiden op voormalige aanwezigheid van water

De recentelijk op Mars genomen rotsmonsters wijzen, volgens de eerste bevindingen, op voormalig contact met water.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Het gesteente bestaat uit basalt en er zijn zoutmineralen ontdekt. Dit suggereert dat er mogelijk langere tijd water in dit deel van de planeet aanwezig is geweest. Hierdoor zou mogelijk leven op Mars mogelijk zijn geweest.

Verder onderzoek
De Marsrover "Perseverance" nam deze week twee rotsmonsters van de gesteentes op Mars en voerde eerste onderzoeken uit. De monsters, die ongeveer zo dik zijn als een potlood, worden nu naar de aarde gestuurd om verder te worden onderzocht - precies hoe en wanneer wordt momenteel nog gepland.

"Perseverance" landde eind februari in een riskante manoeuvre op Mars. De ontwikkeling en bouw van de rover heeft acht jaar geduurd, met een kostprijs van zo'n 2,2 miljard euro.

Verstappen: "Het gaat een interessante strijd worden morgen"

Waar in aanloop naar dit weekend vooral een Mercedes-dominantie werd verwacht staat Max Verstappen morgen plots op de eerste startplek. Lewis Hamilton beleefde een slechte start waardoor hij niet verder kwam dan de vijfde plek en winnaar van de sprintkwalificatie Valtteri Bottas moet morgen achteraan starten door de gridstraf na een motorwissel.

"Het allereerst fantastisch om weer hier te zijn en de Italiaanse fans te zien. Ze zijn enorm gepassioneerd in de autosport, dus het is goed om ze te zien. De race ging beter dan verwacht. We hadden een goede start en schoven door naar P2. Het zijn weer twee mooie punten die we hebben gescoord en we starten morgen vanaf pole positie", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Ondanks dat de Nederlander vanaf pole start, waakt hij voor teveel enthousiasme. "Mercedes lijkt nog steeds erg snel en ik gaf alles om in de buurt te blijven. Het gaat een interessante strijd worden morgen. We hebben onze auto afgesteld om een goede topsnelheid te hebben, dus ik maak me daar met betrekking tot de race niet zo veel zorgen over. We weten echter ook dat Mercedes gedurende het gehele rondje erg snel is, maar we gaan desondanks een goede race proberen te rijden morgen."

De aanslagen op 9/11/2001, de 'war on terror' en de gevolgen voor de wereld

Precies twintig jaar geleden daagden terroristen de enige overgebleven supermacht ter wereld uit. Als reactie daarop hebben de Verenigde Staten een 'oorlog tegen het terrorisme' uitgeroepen. De wereld heeft nog steeds last van de gevolgen daarvan.

De terroristische aanslagen van 9/11 troffen het hart van Amerika. In meer dan één opzicht. Nooit eerder was er een aanval van deze omvang op Amerikaanse bodem. Ze waren ongekend, zowel in het aantal slachtoffers dat ze veroorzaakten als in de precisie waarmee de terroristen in slechts een uur tijd belangrijke Amerikaanse symbolen van de economische en militaire werelddominantie vernietigden. Het is waarschijnlijk alleen dankzij een handvol moedige passagiers dat een vierde vliegtuig zijn dodelijke vlucht naar het Witte Huis en het Capitool niet heeft beëindigd na de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon.

Twintig jaar zijn verstreken sinds de aanslagen van 11 september. Op Ground Zero in New York staat een gedenkteken voor de bijna 3.000 slachtoffers van de aanslagen en steken de torens van een nieuw World Trade Center fier uit boven de skyline. De stad heeft zich hersteld en heeft nu meer inwoners dan in 2001. Tot de start van de COVID-19-pandemie floreerde de economie.

Maar niets is meer zoals het was in de VS, grote delen van het Midden-Oosten en Afghanistan. De Taliban zijn misschien terug in Afghanistan, maar toen een terroristische aanslag onlangs zo'n 170 Afghanen en meer dan een dozijn Amerikaanse soldaten doodde tijdens een evacuatieoperatie op de luchthaven van Kabul, was het de "Islamitische Staat" die de verantwoordelijkheid opeiste. De IS organisatie bestond twintig jaar geleden niet eens toen de "oorlog tegen het terrorisme" begon. Het ontstaan ervan hangt nauw samen met de manier waarop de 'oorlog tegen het terrorisme' is uitgevoerd.

"We weten heel goed dat de opkomst van IS een direct gevolg was van de val van Saddam Hoessein in 2003", zegt Bernd Greiner. In een interview met DW legt de Hamburgse historicus uit dat een groot deel van de aanvankelijke IS-strijders afkomstig was uit het oude leger van Saddam Hoessein. "Het werd van het ene op het andere moment door de Verenigde Staten ontbonden. Daardoor stonden honderdduizenden jonge mannen op straat zonder uitzicht op werk. Dat soort dingen is voeding voor radicalisering."

Een oorlog beginnen met stanleymesjes
In 2001 hebben terroristen van Al-Qaeda het World Trade Center vernietigd, een symbool van economische macht, en het Pentagon aangevallen, het centrum van de Amerikaanse militaire macht. Die aanvallen hebben de VS getraumatiseerd. Met niets meer dan stanleymesjes op zak maakten mannen onder leiding van de Saoediër Osama bin Laden passagiersvliegtuigen tot vernietigingswapens. Het was een ongekende vernedering voor een land dat op het toppunt van zijn macht leek te staan. Tien jaar na het winnen van de Koude Oorlog na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, leek de VS onoverwinnelijk.

Na de aanslagen werd de VS overspoeld door immens nationaal verdriet en voelde de hele wereld zich solidair met hen. Toen kwamen woede en vergelding die begrepen werden. Voor het eerst in de geschiedenis van de NAVO werd een beroep gedaan op haar wederzijdse verdedigingsclausule. In een militaire operatie die door de VN-Veiligheidsraad werd gelegitimeerd als een daad van zelfverdediging, wierpen de NAVO-bondgenoten de Taliban in Afghanistan in een kwestie van maanden omver.

Toen de toenmalige president George W. Bush in 2003 Irak aanviel, bestond die legitimiteit niet meer. Er waren alleen valse beschuldigingen over Saddam Hoesseins banden met de terroristen van 11 september en dat de Iraakse dictator massavernietigingswapens produceerde.

De 'Onmisbare Natie' laat zijn kracht zien
Veel Amerikaanse politici zagen na 11 september de kans om te laten zien dat de VS 's werelds 'onmisbare natie' was, zegt de Amerikaanse historicus Stephen Wertheim in een interview met DW. "Ze demonstreerden deze 'onmisbaarheid' door te proberen een heel land en een hele regio van de wereld te herstructueren."

Bernd Greiner ziet een ander motief: "In zijn machteloosheid en onmacht tegenover dit soort terroristische aanslagen, wilden de VS aan de wereld, en vooral aan de Arabische wereld, laten zien dat wie met Amerika solt zijn bestaansrecht zal verliezen. " De historicus beschouwt beide oorlogen ook als zeer symbolische handelingen.

De stelling van Greiner wordt ondersteund door het feit dat slechts een paar weken na 11 september het Witte Huis het Pentagon opdroeg om scenario's op te stellen voor een oorlog tegen Irak. Toen Henry Kissinger door de speechschrijver van George W. Bush, Michael Gerson, werd gevraagd waarom hij de oorlog in Irak steunde, zei hij: "Omdat Afghanistan niet genoeg was." Amerika's radicale tegenstanders in de moslimwereld wilden de Verenigde Staten vernederen,"dus moeten wij ze ook vernederen".

Bijna 1 miljoen oorlogsslachtoffers
De door Bush afgekondigde 'war on terror' werd een liminalé oorlog. Een oorlog "die niet precies gedefinieerd is, noch tijdelijk, noch geografisch. Hij werd wereldwijd gevoerd", zoals Johannes Thimm, een Amerikaanse expert bij het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidszaken het definieert. Volgens het "Cost of War"-project van Brown University voert de Amerikaanse regering in totaal 85 landen antiterreurmaatregelen uit. Hun team, bestaande uit meer dan 50 academici, juristen en mensenrechtenactivisten, berekende dat in de "war on terror" in totaal bijna 930.000 mensen direct zijn omgekomen als gevolg van gevechtsoperaties, waarvan bijna 400.000 burgers.

De publieke opinie reageerde geschokt in 2010 toen WikiLeaks het ware gezicht van de oorlogen in Irak en Afghanistan onthulde. Ook onstond er veel ophef na de publicatie van de video "Collateral Murder" die de moord op burgers in Bagdad liet zien.

Beschadigde reputatie
De reputatie van de VS werd ook geschaad omdat ze het oorlogsrecht negeerden. In een interview met DW citeert Thimm de officiële herinvoering van marteling onder een andere naam. "Er is een reden waarom dit geen marteling werdt genoemd, maar 'verbeterde ondervragingstechnieken', omdat marteling simpelweg en ondubbelzinnig verboden is door het internationaal recht."

De schendingen door de VS omvatten onder meer de langdurige detentie van verdachten in ruimtes waar geen wetten werden gerespecteerd, zoals de Amerikaanse marinebasis in Guantanamo. Daarnaast het doden van terreurverdachten bij drone-aanvallen.

In een interview met DW stelt politicoloog Julian Junk van de Hessian Foundation for Peace and Conflict Research onder verwijzing naar de terroristische netwerken in Europa "we hebben kunnen zien dat de buitenwettelijke methoden in de 'War on Terror' een mobiliserend effect hebben gehad op Salafistische en jihadistische groepen."

Een fout van acht biljoen dollar?
Volgens de Cost of War heeft de 20-jarige 'oorlog tegen het terrorisme' de VS het onvoorstelbare bedrag van $ 8 biljoen gekost. Dit zou gemakkelijk meerdere keren het infrastructuurprogramma van de huidige Amerikaanse president Joe Biden kunnen betalen. Dat is de reden waarom de Amerikaanse expert Bernd Greiner gelooft dat "de VS zichzelf enorm heeft beschadigd door deze absurd hoge uitgaven voor de oorlogen in Irak en Afghanistan."

"Er zijn zoveel andere belangrijke kwesties waar de Verenigde Staten hun mensen en middelen naar toe hadden kunnen sturen", zegt Wertheim, "in plaats van met dood en verderf te reageren op de aanslag van 11 september."


Uitslag PEC Zwolle - Ajax

Ajax heeft in een plichtmatig duel met 0-2 gewonnen bij PEC Zwolle. Sebastian Haller maakte beide treffers voor de Amsterdammers.

Ajax begon in het eerste kwartier nog aardig aan de wedstrijd, maar werd het steeds slordiger gedurende wedstrijd. De Amsterdammers kwamen toch nog voor rust op voorsprong. Na een snelle tegenaanval bezorgde Steven Berghuis bij Haller, die de bal van dichtbij binnentikte. Halverwege de tweede helft besliste de lange spits vanuit een corner de wedstrijd door de 0-2 binnen te koppen.

In zowel de eerste als tweede helft kreeg PEC Zwolle voldoende ruimte van Ajax, maar tot scoren kwam de thuisploeg niet, waardoor de Amsterdammers uiteindelijk nooit in de problemen kwam tegen PEC Zwolle. Door opnieuw niet te scoren zit Zwolle dit seizoen nog altijd zonder doelpunten.

PEC Zwolle

0 - 2

AFC Ajax

     29' Haller
 67' Haller
 
 Gele kaart: Redan, (PEC Zwolle), Antony,Gravenberch, Mazraoui, (AFC Ajax)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 9.000
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen
Kersten
Voet
De Wit
Paal
Strieder
Reijnders (Mbinga/68)
v.d.Belt
Tedic (Kastaneer/ 68)
Redan (Landu/68)
  Pasveer
Mazraoui
Timber
Blind
Rensch
Álvarez
Berghuis (Daramy/82)
Gravenberch
Antony (Neres/46)
Haller
Tadic

Uitslag Cambuur - Go Ahead Eagles

Cambuur Leeuwarden heeft een ruime overwinning geboekt tegen Go Ahead Eagles. In Friesland nam Cambuur vlak na rust afstand van Go Ahead Eagles en zou uiteindelijk met 5-2 winnen.

Bij rust was het 1-1 tussen de beide ploegen. Luuk Brouwers had tien minuten Go Ahead Eagles op voorsprong gezet. In eerste instantie werd het doelpunt nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar na het bekijken van de beelden telde het doelpunt alsnog. Op slag van rust zou Cambuur dankzij Tom Boere op gelijke hoogte komen.

Na rust was de wedstrijd binnen tien minuten beslist. In die tien minuten wist Cambuur maar liefst drie keer te scoren. Eerst maakte Boere zijn tweede goal van de avond en ook Marco Tol en Jamie Jacobs waren trefzeker. Een kwartier voor tijd maakte Tamás Kiss de vijfde van de avond voor de thuisploeg. Go Ahead Eagles deed nog iets terug tien minuten voor tijd in de naam van Iñigo Córdoba, maar verder kwam de ploeg niet uit Deventer.

sc Cambuur Leeuwarden

5 - 2

Go Ahead Eagles

 45' Boere
 50' Boere
 53' Tol
 56' Jacobs
 75' Kiss
   36' Brouwers
 79' Cordoba
 
 Gele kaart: Kallon, Mac-Intosch, (sc Cambuur Leeuwarden), Tauber, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: -
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (v.d.Meer/89)
Tol (Gullit/ 80)
Bangura
Hoedemakers
Maulun
Breij (Kiss/69)
Jacobs (Krastev/79)
Boere
Kallon (Paulissen/69)
  Hahn
Deijl
Nauber
J.Bakker
Kuipers
Lucassen
Oratmangoen (Botos/59)
Brouwers (Tuzlacik/83)
Berden (P.Rommens/82)
Lidberg (Cardona/

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Utrecht heeft punten laten liggen in Enschede. De nummer drie in de Eredivisie verloor met 1-0 van FC Twente.

In de vijftiende minuut kreeg Utrecht de eerste grote kans van de wereld. Douvikas kopte net naast na een voorzet van Sylla. Twente kreeg in de 28e minuut een kansje door een schot van Sadilek maar doelman Paes wist de bal te pakken. Vlak voor rust was het bijna feest voor Utrecht toen Douvikas uit het niets uithaalde en de bal tegen de kruising knalt.

Twente kwam sterk uit de kleedkamer en drong aan onder meer via Van Wolfswinkel. Ugalde kreeg een grote kans na voorbereidend werk van debutant Misidjan, maar hij schoof de bal naast. In de 78e minuut was het bijna 0-1. Mahi onderschepte de bal en de invaller kon alleen af op doelman Unnerstall. De doelman van Twente redde echter. Vlak voor tijd was het alsnog Twente die de drie punten pakte. Robin Pröpper bezorgde de ploeg uit Enschede de eerste overwinning dit seizoen door een mooie geplaatste bal.

FC Twente

1 - 0

FC Utrecht

 90+1' Pröpper    
 
 Gele kaart: Hilgers, Sadílek, Ugalde, Limnios, (FC Twente), Janssen, Warmerdam, Sylla, Maher, (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée
Hilgers
Pröpper
Sadílek
Brama (Staring/87)
Vlap (Bosch/66)
Zerrouki
Rotsi (Pleguezuelo/90 7)
v.Wolfswinkel (Ugalde/66)
Limnios (Misidjan/66)
  Paes
Ter Avest
v.d.Hoorn
Janssen
Warmerdam
Maher
Gustafson
Timber (Mahi/57)
Sylla
Douvikas (Dalmau/75)
Ramselaar (v.d.Streek/75)

Wielrenster Van Dijk pakt Europese titel

Ellen van Dijk heeft bij het EK wielrennen in het Italiaanse Trentino de titel gepakt bij de wegwedstrijd. De Nederlandse, die eerder dit EK zilver won op de tijdrit, kwam solo over de meet.

Pas na 60 kilometer koersen brak de koers open. Van Dijk demarreerde en kreeg de Française Biannic, de Duitse Romy Kasper en de Italiaanse Soraya Paladin met zich mee. Vervolgens moesten eerst Biannic en later ook Kasper lossen. In het peloton bleven Van Vleuten, Vollering en Pieters attent vooraan. In de eennalaatste ronde probeerde Van Dijk Paladin tot drie keer toe te lossen en pas bij de derde maal was het raak.

In het peloton was inmiddels Lippert bezig met een tegenaanval. Ze kreeg meerdere rensters mee waaronder Van Vleuten en Vollering. De groep daarachter wist tot 20 seconden van Van Dijk te komen, maar daarna was het op en ook aanvallen van Lippert en Reusser leverde niets op, waardoor Van Dijk onbedreigd naar haar eerste Europese titel in de wegwedstrijd ging.

Het zilver was voor Liane Rippert, het brons ging naar Rasa Leleivyte.

Bottas zegeviert in sprintkwalificatie

Valtteri Bottas heeft in Italië de tweede sprintkwalificatie van het Formule 1-seizoen gewonnen. De Fin bleef tijdens het Grand Prix-weekend op Monza Max Verstappen en Daniel Ricciardo voor. Lewis Hamilton kende een slechte start en kwam niet verder dan plek vijf.

Bottas begon de sprintkwalificatie vanaf de eerste plek, met naast hem Hamilton die slecht weg kwam. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid om de tweede plek te pakken, voor Ricciardo en Lando Norris. Pierre Gasly sloot hierachter aan, maar reed tegen de McLaren van Ricciardo aan, beschadigde de voorvleugel en verdween in de derde bocht het grind en de muur in. Verder naar achteren tikte AlphaTauri-teamgenoot Yuki Tsunoda Robert Kubica aan die spinde. Laatstgenoemde kon verder, terwijl Tsunoda even naar de pits moest. De Japanner had wel het geluk dat er een safety car was.

Na drie rondjes bracht Bottas het veld weer op gang en trok meteen een gat met Verstappen die op zijn beurt Ricciardo van zich af schudde. Daarachter had Norris de hele race Hamilton in de spiegels, maar de Mercedes kwam de McLaren niet meer voorbij. Na achttien rondjes werd Bottas dan ook als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Ricciardo die hiermee respectievelijk drie, twee en één punt verdienden in het kampioenschap.

Omdat Bottas een gridstraf heeft voor de hoofdrace start Verstappen daar vanaf poleposition met naast zich Ricciardo. Op de tweede rij starten Norris en Hamilton.

Etappezege Lampaert in Groot-BrittanniŽ

De zevende etappe van de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Yves Lampaert. De Belg was na 194,8 kilometer koersen de snelste van een kopgroep van drie man. De Brit Ethan Hayter behield de leiderstrui.

Lampaert was samen met Matteo Jorgenson en Matthew Gibson overgebleven van een kopgroep van zes man. Die kopgroep kreeg een maximale voorsprong van acht minuten. Lampaert gaf gas op het derde klimmetje van de dag, op 8,5 kilometer van de meet, en alleen Jorgenson en Gibson konden volgen. Vervolgens was Lampaert de rapste in de eindsprint.

De Ronde van Groot-Brittannië eindigt morgen. 

Eerste Formule 2-podium voor Viscaal

De tweede Formule 2-race op het circuit van Monza heeft Nederlands succes opgeleverd. Bent Viscaal pakte zijn eerste podiumplek in de klasse onder de Formule 1.

Race twee begon met de omgekeerde top-10 van de eerste race en dus stond David Beckmann wederom op poleposition, dit keer naast Jehan Daruvala en voor Jüri Vips en Bent Viscaal - Richard Verschoor vertrok vanaf de zeventiende plek.

Ook nu verloor Beckmann bij de start de leiding, dit keer aan Daruvala, terwijl Viscaal voorbij ging aan Vips en plek drie pakte. Voorin gebeurde in de ronden daarna weinig, tot Robert Shwartzman halverwege langs Vips naar plek vier ging.

Met drie ronden te gaan maakte Beckmann in de eerste bocht een fout, waardoor Viscaal de tweede positie van hem over kon nemen. De Duitser moest volle bak knokken om zijn derde plek te behouden en dat lukte niet: Shwartzman ging er voorbij, net als Liam Lawson.

Daruvala kwam geen seconde meer in de problemen, Viscaal's tweede plek kende ook geen bedreiging meer, het eerste F2-podium voor de Nederlander. Shwartzman completeerde het podium, voor Lawson, Beckmann en Vips, Verschoor finishte als veertiende.

COVID-19: 2.245 positief getesten en 6 doden, totaal 1.968.832 en 18.068

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.245 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.968.832 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 58 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 439 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 patiënten opgenomen, er liggen nu 209 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.068 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Tweede Unmute Us demonstratie in tien steden door het land

Vanmiddag om 14.00 uur startte de tweede demonstratie van Unmute Us in de stad Amsterdam. DJMO was er voor FOK! FP live bij! Duizenden demonstranten liepen mee in protest voor de evenementenbranche Unmute Us, gemeente Amsterdam riep op om niet meer te komen.

Het is vandaag de tweede keer dat deze mars wordt gehouden. Op 21 augustus werden de marsen in verschillende steden door tienduizenden mensen bezocht.

Vandaag wordt de mars in tien steden gehouden. De organisatoren zijn het nog steeds niet eens met de restricties die nog gelden voor de evenementenbranche en de cultuursector en vragen op deze ludieke manier aandacht voor hun situatie.

 

Duitse deelstaat NRW: geen vergoeding gederfde inkomsten bij quarantaine zonder vaccinatie

Minister van Volksgezondheid van Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) Karl-Josef Laumann (64, CDU) pakt vaccinatieweigering aan.

Laumann maakte vrijdag bekend dat de eerdere vergoeding voor gederfde inkomsten door de Duitse deelstaat bij een verplichte quarantaine vanwege COVID-19 voor niet-gevaccineerde mensen op 11 oktober komt te vervallen. Tot dusver heeft de regering van CDU-kanselier-kandidaat Laschet geaarzeld - maar nu annuleert ze de looncompensatie bij quarantaine voor niet-gevaccineerde mensen. Ook Bremen en Nedersaksen willen deze stap zetten.  

Laumann: “We hebben te maken met een pandemie van niet-gevaccineerden. Alle experts zijn het erover eens dat vaccinatie een zeer effectieve bescherming is tegen infectie met het coronavirus. Dus wie de vrijheid neemt om zich niet te laten vaccineren, hoewel er medisch niets op tegen is, is verantwoordelijk voor de gevolgen van zijn beslissing - niet de werkgever, niet de gemeenschap."

NRW heeft tot nu toe 120 miljoen euro uitgegeven aan compensatie voor gederfde inkomsten.

Laumann heeft deze stap donderdag al aangekondigd in het deelstaatparlement. Bij een ambtshalve opgelegde quarantaine hebben medewerkers recht op een vergoeding op grond van de Wet bescherming besmettingen. In de wet staat echter duidelijk dat als een quarantaine vermeden kan worden door bijvoorbeeld vaccinatie, er geen recht op bestaat, legt Laumann uit. De kosten van de quarantaine konden naar zijn mening niet voor rekening van het land blijven komen.

Bedrijven zijn vrij om het salaris door te blijven betalen tijdens een verplichte quarantaine van ongevaccineerden. Maar vanaf 11 oktober krijgen bedrijven het geld niet meer terug van de staat. Tot nu toe betaalt de werkgever de loonvergoeding en krijgt deze desgevraagd terug van het bevoegd gezag.

Iedereen die vanwege gezondheidsproblemen of zwangerschap niet kan worden gevaccineerd, blijft financiële steun krijgen van de staat.

Hamilton snelste in VT2, Sainz crasht opnieuw

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Britse Formule 1-coureur kwam op het circuit van Monza tot een tijd van 1.23,246 waarmee hij Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen met de Red Bull voorbleef.

De coureurs waren na de kwalificatie van gisteren niet meer op zoek naar snelle tijden, maar waren gericht op de langere runs. Hierbij werden bijna alle banden gebruikt en werd er met redelijk volle tanks gereden. Halverwege de sessie kwam er nog een rode vlag omdat Carlos Sainz gecrasht was. De Spanjaard ging in de chicane Ascari links de muur in en beschadigde de voorzijde van zijn Ferrari. Dit levert zijn monteurs weer overwerk op, want eerder ging het in de zaterdagtraining in Zandvoort ook al mis voor Sainz.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.246   25
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:23.468 +0.222 24
3 Max Verstappen Red Bull 1:23.662 +0.416 23
4 Sergio Perez Red Bull 1:23.917 +0.671 29
5 Esteban Ocon Alpine 1:24.263 +1.017 20
6 Robert Kubica Alfa Romeo 1:24.280 +1.034 28
7 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:24.502 +1.256 26
8 Fernando Alonso Alpine 1:24.539 +1.293 16
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:24.654 +1.408 24
10 Lando Norris McLaren 1:24.665 +1.419 27
11 Charles Leclerc Ferrari 1:24.770 +1.524 21
12 Daniel Ricciardo McLaren 1:24.774 +1.528 24
13 Nicholas Latifi Williams 1:24.805 +1.559 23
14 George Russell Williams 1:25.083 +1.837 22
15 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:25.422 +2.176 32
16 Nikita Mazepin Haas 1:25.729 +2.483 23
17 Lance Stroll Aston Martin 1:25.763 +2.517 28
18 Sebastian Vettel Aston Martin 1:25.935 +2.689 28
19 Mick Schumacher Haas 1:26.012 +2.766 25
20 Carlos Sainz Ferrari 1:26.124 +2.878 14

Het nutteloze feitje van de dag: Tim en Tom

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen ze allemaal, Tim en Tom Coronel. Velen vinden ze tot de meest irritante BN'ers behoren of kunnen de ratelende Formule 1-analyses niet aanhoren en als je een Twitter-account hebt, ben je hoe dan ook al 7 keer gevolgd en 7 keer ontvolgd door één van de broers. En er zijn natuurlijk ook mensen die de hardwerkende broers wel waarderen. Maar wist je dat ze naast hun gelijkende voornamen ook nog een opvallende tweede naam hebben? Officieel heten de broers namelijk Tim Alfa Coronel en Tom Romeo Coronel. Vader Tom Coronel sr. was zelf ook autocoureur en gaf zijn zonen de autosport al in hun namen mee.

Twee doden en meerdere gewonden door tornado op Italiaans eiland

Een tornado heeft op het Italiaanse eiland Pantelleria aan twee mensen het leven gekost en minstens negen anderen ernstig verwond. Door de zware windstoten sloegen volgens de hulpdiensten zes auto’s om. Het vulkanische eiland Pantelleria ligt dichter bij Tunesië dan Italië en telt circa 7500 inwoners. Zo meldt de Stentor.

Advocaat van Jos Brech wil boek over zaak Nicky Verstappen tegenhouden

Advocaat Gerald Roethof probeert via een kort geding een wetenschappelijke publicatie over de rechtszaak tegen Jos Brech, de man die de 11-jarige Nicky Verstappen misbruikte met de dood tot gevolg, tegen te houden. Het gaat om een onderzoek van onder anderen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. De bevindingen zouden vandaag als boek worden gepubliceerd. Zo meldt de Stentor.

Roethof heeft zelf zijn medewerking verleend aan de wetenschappers voor het onderzoek en  inzage in het strafdossier gegeven, op voorwaarde dat er alleen met zijn toestemming gegevens over mochten worden genomen in het boek. Roethof heeft de teksten ter inzage gekregen en wijzigingen voorgesteld maar die wilde Van Koppen niet allemaal doorvoeren.

Volgens de advocaat van Van Koppen, Jacqueline Schaap, was toestemming niet nodig als de onderzoeksresultaten negatief uitvallen voor Brech volgens het afgesloten contract. "Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik begrijp van Van Koppen dat het niet negatief uitpakt voor Roethofs cliënt”, legt Schaap uit. Om die reden is het boek inmiddels al gedrukt zonder toestemming van Roethof.

In afwachting van het kort geding, dat volgende week plaats vindt, is de verkoop van het boek met minimaal een week uitgesteld.

Van der Plas (BBB) woont Prinsjesdag niet bij uit protest tegen kabinet

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) slaat haar eerste Prinsjesdag over. Zij laat via Twitter weten dat zij afwezig zal zijn uit protest tegen het demissionaire kabinet, dat in haar ogen de Tweede Kamer schoffeert. Zo meldt de Stentor.

Volgens reismagazine is Amsterdam de op ťťn na beste stad ter wereld

Amsterdam is na San Fransisco de beste stad ter wereld om in te leven. Althans, als we de bezoekers van de website van het internationale reismagazine Time Out moeten geloven. De stad scoort vooral op het gebied van duurzaamheid. Zo meldt AT5.

Time Out vroeg aan lezers om de stad waarin ze wonen te beoordelen op thema's als gastronomie, cultuur en milieu. Op basis van de resultaten heeft het magazine een top-37 samengesteld, met Amsterdam dus op de tweede plaats.

De stad scoorde goed op de thema's groen en duurzaamheid. Van de Amsterdamse stemmers beoordeelde 47 procent de stad als groen en 27 procent als duurzaam. Daarmee scoorde de stad hoog ten opzichte van de andere steden. "Tijdens de lockdowns van vorig jaar probeerde de stad zijn status als een moderne en mileubewuste metropool."

Amsterdam moest alleen San Fransisco voor zich dulden. Er staan geen andere Nederlandse steden op de lijst.

Mayonnade na mislukte Spelen weg als bondscoach handbalsters

Emmanuel Mayonnade is per direct vertrokken als bondscoach van de Nederlandse handbalsters. Het Nederlands Handbal Verbond heeft het contract met de Fransman na de mislukte Olympische Spelen in Tokio, waar Oranje in de kwartfinales werd uitgeschakeld, niet verlengd. Volgens het persbericht kwamen beide partijen niet tot een overeenstemming voor een nieuw contract. 

De 38-jarige Mayonnade leidde de handbalsters eind 2019 in Japan voor het eerst in de geschiedenis naar de wereldtitel, maar op de Spelen stelde Nederland zwaar teleur. In de kwartfinales volgde een pijnlijke 22-32-nederlaag tegen de latere olympisch kampioen Frankrijk. Daarna volgden verschillende evaluaties, die tot het vertrek van Mayonnade hebben geleid.

"Het is ontzettend jammer dat Manu weg gaat als bondscoach, we hebben de afgelopen 2,5 jaar prettig samengewerkt als team", aldus aanvoerder Estavana Polman. "Daarnaast hebben we successen gevierd met de winst van de wereldtitel als hoogtepunt. Het is ook handbal dat je verder gaat en er een nieuw gezicht voor de groep staat."

In het persbericht staan bekende zinnen over een evaluatie met alles en iedereen. Het feit is dat het Nederlands team zesde werd op het laatste EK en tijdens de Olympische Spelen kansloos werd uitgeschakeld in de kwartfinales.  Monique Tijsterman zal tot en met het Wereldkampioenschap eind dit jaar (2 tot en met 19 december 2021 in Spanje) als interim-bondcoach fungeren. De verdere invulling van de staf wordt op een later moment bekendgemaakt.

Schansspringer Granerud houdt Klimov van thuiswinst

In het Russische Chaikovky is de Zomer Grand Prix in het schansspringen dit weekeinde weer vervolgd. Zaterdagochtend stonden de eerste twee wedstrijden op het programma, met weer een sterk deelnemersveld.

Mannen
Evgeniy Klimov sprong voor eigen publiek naar een ruime leiding in de eerste ronde, voor de Noren Halvor Egner Granerud en Johann André Forfang en de Russische tiener Ilya Mankov. Die viel terug naar plek acht in de finaleronde, Forfang behield zijn derde plek, maar de winst ging naar Granerud. In de slotsprong deed hij het beter dan Klimov, genoeg om de Rus naar plek twee terug te wijzen.

Vrouwen
Ursa Bogataj was met afstand de beste bij de vrouwen. De Sloveense sprong in de eerste ronde naar de leiding en in ronde twee was alleen landgenote Jerneja Brecl beter. Brecl kwam echter vanaf plek vijf en kon Bogataj niet bedreigen: ze werd vierde. De Noorse Silje Opseth eindigde als tweede, voor nog een Sloveense, Ema Klinec.

Jonge Pourchaire wint F2-race in Monza, Viscaal 7e

Op het circuit van Monza heeft de eerste van drie races in de Formule 2 genoeg actie opgeleverd. Vanaf de eerste tot en met de laatste ronde werd er geknokt, waarbij het niet altijd even goed ging.

De race ging van start met David Beckmann op poleposition, Jüri Vips naast hem en Dan Ticktum met Theo Pourchaire op de tweede rij - Bent Viscaal en Richard Verschoor vertrokken vanaf de achttiende en twintigste positie.

Vips pakte bij de start de leiding over van Beckmann, Pourchaire en Ticktum duelleerden en dat ging na één ronde fout: Ticktum ging in de eerste bocht in de rondte na een tik van Felipe Drugovich en de safety car kwam de baan op.

Niet lang na de herstart ging het opnieuw fout en dit keer was Drugovich zelf de sjaak: hij gleed bij het uitkomen van de Variante Ascari de grindbak in. Zhou Guanyu reed ondertussen achter Pourchaire op de vierde plek, voor Lirim Zendeli en Robert Shwartzman.

Beckmann verremde zich halverwege bij de eerste bocht en ging rechtdoor, waardoor Pourchaire hem kon passeren. Een spin van Roy Nissany bij het uitkomen van de Ascari zorgde voor een nieuwe safety car-situatie, de lekker rijdende Verschoor kwam ondertussen met een probleem binnen.

Kort na de volgende herstart ging Pourchaire voorbij Vips, die Zhou gelijk in zijn nek had hijgen. Na een paar ronden dwong hem dat in de fout in de eerste bocht, waardoor niet alleen Zhou, maar ook Shwartzman, Christian Lundgaard en Oscar Piastri langszij konden komen.

Pourchaire's tweede overwinning van het jaar kwam niet meer in gevaar, hij won ruim voor Zhou. Shwartzman finishte als derde, maar had een tijdstraf van vijf seconden wegens een te stevige actie bij de start, en dus werd Lundgaard derde, voor Piastri, Liam Lawson en Schwartzman, die nog net voor de sterk rijdende Viscaal bleef. Vips finishte 'slechts' als achtste.

FOK! Wat een weer: de perfecte weerman bestaat!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

De titel spreekt denk ik boekdelen. Bestaat de perfecte weerman?  Jazeker. Reken maar dat die bestaat. Natuurlijk zijn er sommige van jullie dat nog niet goed weten, maar dan zal ik dat nu eens even landelijk bekend maken.

De perfecte weerman is................................... STEPHAN5!!!!

Ik wist dat natuurlijk al.

Wat is er nou aan de hand? Ik kondigde eergisteren al aan dat er in de regio Haarlem en ook in een ander groot deel van de kustprovincies weinig tot niets zou gaan gebeuren. Ik zei ook precies exact wat de situatie zou gaan worden. Ik riep overal: 'rond een uur of 11 toenemende convectie, maar het zal bij dreiging blijven. Vervolgens zullen die wolken voorbij Haarlem uitgroeien tot buien. Te Haarlem zal de wind dan snel omgaan naar het zuidwesten, en dan is het meteen gedaan. Dit zal rond een uur of 12 zijn. Daarna klaart het op. Eind van de dag zal het daar zelfs vrij zonnig zijn' aldus dat weerorakel.

Dit is dan ook exact wat er gebeurde hier. Precies zoals ik het had verwacht. Timing en weersituatie waren gewoon angstaanjagend goed verwacht. Vooruit, een klein smetje is misschien dat die bui boven Wormer tekeer ging en niet zoals ik dacht boven Amsterdam. Daar staat dan weer tegenover dat de afstand niet veel verschilt. In Wormer bracht die bui ruim 14 mm. Vervolgens trok die bui naar het IJsselmeergebied en bracht in Enkhuizen 15 mm.

En inderdaad, het klaarde daarna snel op en wat die gigant op weergebied ook juist had, was dat het aan het einde van de dag vrijwel helder zou worden. Nou, nou, nou, kan het nog beter? Nee. Feitelijk zou ik ONMIDDELIJK moeten stoppen. Beter kan gewoon niet!

-------------------------------------------Note ADMINS:  'mislukte poging tot cabaret c.q satire. Graag nu weer normaal doen.'

Hmmz. Tja, daar hebben de Admins wel gelijk in. Ik dacht dat het zou kunnen dat ik misschien wel een volle zaal kan trekken in Carré, maar misschien is eerst beginnen op een kleedje op de markt een beter idee. 

+++++++++++++++++++++++++++++++ TER ZAKE NU!+++++++++++++++++++++++++++


Gistereren trok vanuit het zuiden een groter gebied met meer aanhoudende regen het land binnen. In dit gebied vormden zich ook enkele fikse onweersbuien. Rondom Nijmegen viel plaatselijk zo'n 40 mm.

Helaas moeten we het vandaag weer met een stuk minder doen. Ik denk dat de bewolking veruit de boventoon voert en de kans op zon niet bijster groot is. Typisch weer zo'n dag die we al vaker hebben gezien deze zomer. Ook blijft het niet droog. Verspreid over de dag valt er af en toe wat regen of motregen. In de loop van de middag kan het wat harder gaan regenen, maar grote hoeveelheden lijken niet aan de orde. Ik denk zo'n 3 tot 6 mm Ook de temperatuur doet een stapje terug. Het is nog maar 21 graden. De wind is zuidwestelijk en meest matig van kracht.

Zondag lijkt niet veel beter te worden, maar ik denk wel dat het dan op de meeste plaatsen droog zal blijven.

Fijn weekend!


 
WijderwormerF (Foto: Pukeko)
Een heel mooie zonsondergang in de omgeving van Wijderwormer. Pukeko maakte daar een fietstochtje. (Foto: Pukeko)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bottas troeft Hamilton af in kwalificatie voor F1 Sprint Monza, Verstappen 3e

Valtteri Bottas start zaterdag vanaf poleposition tijdens de F1 Sprint op het circuit van Monza. De Fin was vrijdagavond de snelste in de kwalificatie op het razendsnelle Italiaanse circuit en troefde teamgenoot Lewis Hamilton af.

In de eerste kwalificatiesessie noteerde Hamilton de snelste tijd, een ruime tiende voor Bottas en met Lando Norris op een keurige derde plek - Max Verstappen noteerde de vierde tijd. Hamilton was ook in Q2 de rapste en ook dit keer was Bottas niet ver weg, hoewel Norris er nu ook vlak achter zat - Verstappen reed opnieuw de vierde tijd.

De beslissende derde sessie bracht verandering, want Bottas wist maar liefst een tiende sneller over het Italiaanse asfalt te gaan dan Hamilton en pakte de pole. Verstappen was dit keer nét iets sneller dan Norris en vertrekt naast de McLaren-coureur op de tweede startrij, met Daniel Ricciardo en Pierre Gasly keurig op rij drie.

De F1 Sprint in Monza gaat zaterdag om 16.30 uur van start en bepaalt de startopstelling voor de Grand Prix van Italië op zondag.

Uitslag kwalificatie F1 Sprint Monza

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:20.685 1:20.032 1:19.555 18
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:20.543 1:19.936 1:19.651 18
3 Max Verstappen Red Bull Racing 1:21.035 1:20.229 1:19.966 19
4 Lando Norris McLaren 1:20.916 1:20.059 1:19.989 21
5 Daniel Ricciardo McLaren 1:21.292 1:20.435 1:19.995 17
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:21.440 1:20.556 1:20.260 16
7 Carlos Sainz Ferrari 1:21.118 1:20.750 1:20.462 18
8 Charles Leclerc Ferrari 1:21.219 1:20.767 1:20.510 18
9 Sergio Perez Red Bull Racing 1:21.308 1:20.882 1:20.611 20
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:21.197 1:20.726 1:20.808 16
11 Sebastian Vettel Aston Martin 1:21.394 1:20.913   14
12 Lance Stroll Aston Martin 1:21.415 1:21.020   13
13 Fernando Alonso Alpine 1:21.487 1:21.069   11
14 Esteban Ocon Alpine 1:21.500 1:21.103   12
15 George Russell Williams 1:21.890 1:21.392   16
16 Nicholas Latifi Williams 1:21.925     10
17 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:21.973     9
18 Mick Schumacher Haas 1:22.248     8
19 Robert Kubica Alfa Romeo 1:22.530     7
20 Nikita Mazepin Haas 1:22.716     9
Laatste reviews en specials
review
Astro A20 Wireless Gaming Headset
review
WarioWare: Get It Together!
special
Random Pics van de Dag #417
special
Random Pics van de Dag #416
review
Life Is Strange: True Colors
special
Random Pics van de Dag #415
©FOK.nl e.a.