Op de agenda: COVID-19 certificaat, Erasmus+, groene transitie

De Europarlementariërs zullen tijdens de plenaire vergadering het Erasmus+ programma, de financiering voor de overgang naar een groene economie en steun voor de culturele sector goedkeuren.

Buiten de plenaire vergadering zullen onderhandelaars van het Parlement, de Raad en de Commissie bijeenkomen om een deal te sluiten over een COVID-19-certificaat dat het voor mensen gemakkelijker maakt deze zomer in de EU te reizen. Het EU-certificaat zal aantonen dat iemand is ingeënt, hersteld is van COVID of een negatieve Covid-test heeft ondergaan.

Het Parlement zal ook een voorstel overwegen om afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten voor COVID-19-vaccins.

Het Parlement zal stemmen over het nieuwe Erasmus+ programma van 26 miljard euro voor 2021-2027. Hierdoor kunnen er aanzienlijk meer mensen van profiteren, inclusief mensen met een handicap, migranten en mensen die in armoede of op een afgelegen locatie wonen.

Van de Europarlementariërs wordt ook verwacht dat ze het Fonds voor een rechtvaardige transitie goedkeuren, een pakket van 17,5 miljard euro om Europese regio's te helpen bij de overgang naar een groene economie. Het fonds kan helpen bij het financieren van steun voor micro-ondernemingen en onderzoeksinstellingen voor hulp bij het zoeken naar werk en omscholing.

De culturele sector is getroffen door de COVID-19-pandemie. Het programma Creative Europe zal 2,2 miljard euro aan investeringen opleveren voor de culturele en creatieve sector, inclusief steun voor de livemuzieksector.

Europarlementariërs zullen ook het programma van het Europees Solidariteitskorps voor 2021-2027 goedkeuren, ter ondersteuning van vrijwilligersactiviteiten voor jongeren in de EU en daarbuiten.

De leden van het Europees Parlement zullen het Israëlisch-Palestijnse conflict bespreken nadat enkele van de ergste botsingen in jaren in de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden.

De voorstellen van het Parlement voor het CO2-arm maken van het Europese energiesysteem, de industrie en de transportsector zullen tijdens de plenaire vergadering van mei worden gepresenteerd. Volgens EP-leden is waterstof geproduceerd uit hernieuwbare bronnen de sleutel tot klimaatneutraliteit.

De Europarlementariërs zullen pleiten voor nieuwe legale opties voor mensen buiten de EU om hier te werken om tekorten op de EU-arbeidsmarkt op te vullen en zo irreguliere migratie te helpen verminderen. Bovendien zullen ze stemmen over een rapport waarin de EU en sommige EU-landen worden bekritiseerd omdat ze te veel gebruik maken van informele overeenkomsten over de terugkeer en overname van irreguliere migranten.

Het Parlement zal in een resolutie over de digitale toekomst van Europa oproepen tot meer steun voor digitale innovatie en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Verder staan er nog de volgende zaken op de agenda: 

  • Recente ontwikkelingen in de toetredingsonderhandelingen met Turkije en Montenegro
  • Versterking van de EU-regels inzake de aansprakelijkheid van bedrijven om milieuschade te verminderen en te voorkomen
  • Bescherming van verdedigers van milieurechten en erkenning van ecocide als een internationale misdaad
  • Aanpakken van illegale online streaming van sportevenementen
  • Bevindingen over de schending van de regels inzake belangenconflicten waarbij de Tsjechische premier Andrej Babiš betrokken is
  • Bescherming van mensen die ontheemd zijn door de klimaatcrisis
  • Nieuwe industriestrategie van de EU
  • Omkering van demografische trends in EU-regio's