FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 mei 2021

Dortmund grijpt DFB-Pokal na flinke zege op RB Leipzig

Borussia Dortmund heeft donderdag voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis de DFB-Pokal gewonnen. De ploeg van sterspeler Erling Haaland was in de finale een maatje te groot voor RasenBallsport Leipzig. Het werd 4-1.

Bij rust stond het al 3-0 voor Dortmund, waarbij Haaland de tweede treffer maakte. Jadon Sancho maakte de andere doelpunten. Hij is met 21 jaar en 49 dagen de jongste ooit die twee doelpunten maakt in de Duitse bekerfinale. In de tweede helft deed het Leipzig er alles aan om de spanning terug te brengen. Zijn ploeg kwam niet verder dan een goal van Dani Olmo.

Vlak voor tijd was Haaland die de wedstrijd besliste. De twintigjarige Noor had daar slechts 39 wedstrijden voor nodig.

Dortmund pakte de DFB-Pokal in 1965, 1989, 2012 en 2017 al eens. De formatie van coach Edin Terzic staat in de Bundesliga vierde en moet in de laatste twee speelrondes Eintracht Frankfurt van zich af zien te houden in de strijd om het vierde Champions League-ticket. Het in 2009 opgerichte Leipzig, dat als nummer twee van Duitsland al zeker is van deelname aan het miljoenenbal, greep naast de eerste prijs in de clubhistorie. Twee jaar gelden stond de club ook al eens in de finale van de DFB-Pokal; destijds was Bayern met 3-0 te sterk.

Bokser Canelo slaat oogkas uitdager Saunders kapot in kolkend stadion

Voor de boksliefhebbers keren we nog weer even terug naar het weekeinde en wel naar het Texaanse Arlington: in een volgepakt stadion met ruim 73 duizend toeschouwers - het op twee na hoogste aantal ooit voor een indoorboksgevecht - werd volle bak gestreden.

Canelo Alvarez (55-1, 37 KO's) - Billy Joe Saunders (30-0, 14 KO's)
Het hoofdnummer van de avond ging tussen grootheid Canelo Alvarez en zijn Britse uitdager Billy Joe Saunders, een controversieel sujet dat woorden als respect niet kent en ook bekend werd vanwege zijn dubieuze instructievideo over hoe je je niet-luisterende vrouw in elkaar kunt slaan. Een twijfelachtig figuur dus, maar wel een uitmuntende bokser.

In Arlington ging het om maar liefst vier wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg): de WBO-titel van Saunders en de titels bij de WBA, WBC en The Ring van Canelo. Het werd eigenlijk een verrassend spannend en - na een wat trage start - uiterst interessant gevecht, waarin de heren behoorlijk gelijk op leken te gaan. Saunders kwam vooral halverwege goed in het gevecht, maar Canelo gaf niet op.

De Mexicaanse kampioen schakelde in de zevende ronde een tandje bij en in de achtste ronde kwam er nog een versnelling op. Daar leek Saunders geen antwoord op te hebben en een uppercut op zijn oog bleek zelfs dusdanig veel schade op te leveren dat Saunders' coach de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooide. Achteraf niet geheel onterecht, want de Brit bleek een zwaarbeschadigde oogkas te hebben.

Canelo is nu de wereldkampioen bij drie van de vier grote bonden én The Ring, er ontbreekt er nog één: de ongeslagen Caleb Plant (21-0) is regerend IBF-kampioen en is zonder twijfel de volgende op de lijst van uitdagers.

Elwin Soto (18-1) - Katsunari Takayama (32-8)
In het voorprogramma verdedigde Elwin Soto zijn WBO-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg) voor de derde keer, met Takayama als uitdager. De 37-jarige Japanner stopte in 2017 als professional om zich op de Olympische Spelen van 2020 te richten, maar dat pakte niet goed uit en vorig jaar stapte hij als prof weer in de ring, waarbij dit een soort groot afscheidsgevecht zou worden.

Soto was de betere in het gevecht, hoewel Takayama zo nu en dan zijn momenten kende. De vijfvoudig wereldkampioen in het minimumgewicht kreeg het in de negende ronde wat lastiger...en ineens maakte de scheidsrechter er een einde aan, veel te vroeg. Takayama kreeg geen kans om zich te herpakken - hij was niet eens neer gegaan - en Soto verdedigde zijn titel, wel terecht.

Frank Sanchez (17-0) - Nagy Aguilera (21-10)
De veelbelovende Cubaan Sanchez was duidelijk de betere tegen de meer ervaren, maar beduidend minder bedreven Aguilera. In de zesde ronde gaf de Dominicaan er op controversiële wijze de brui aan: hij deed alsof Sanchez hem achterop zijn hoofd sloeg, terwijl het meer een soort schampshot langs de schouder was. Aguilera bleef kronkelen en schelden van de zogenaamde pijn, de scheidsrechter maakte er een einde aan in Sanchez' voordeel en Aguilera kon onder luid boegeroep opbokken.

Matla leidt HC Den Bosch naar winst op Amsterdam

Een backhandschot van Frédérique Matla heeft donderdagavond in het Wagener Stadion een 0-1 overwinning opgeleverd voor hockeyclub Den Bosch tegen regerend landskampioen Amsterdam. Bij winst aanstaande zaterdag aan de Oosterplas veroveren de Bosschenaren de landstitel. De eventuele beslissingswedstrijd is zondag.

Behalve zonder captain Eva de Goede verscheen Amsterdam ook zonder aanvaller Marijn Veen aan de start, behoorlijk gehavend dus. Duidelijk was dat de regerend landskampioen het zwaar ging krijgen tegen Den Bosch, dat nog wel verdediger en international Ireen van den Assem miste.

Het was Den Bosch dat het sterkst aan de wedstrijd begon. Amsterdam vertrouwde vooral op de verdedigende kwaliteiten van speelsters als Lauren Stam, Kimberly Thompson en Charlotte Adegeest. Desondanks gaf de thuisploeg de eerste helft twee keer een onnodig een strafcorner weg. Na tien minuten hockeyen overkwam dat Floor de Haan, wat resulteerde in de eerste corner van Den Bosch. De sleeppush van Frédérique Matla landde boven de knie van uitloopster Kimberly Thompson, die haar rentree maakte nadat ze de halve finalewedstrijden tegen SCHC had gemist.

De 0-1 van Frédérique Matla
Daarna was het Amsterdam dat een sterke fase kende, aan het eind van het eerste kwart. Schitterend was de actie van aanvaller Freeke Moes, die vanaf de rechterflank langs een stuk of drie, vier tegenstanders naar binnen dribbelde. Moes slaagde er vervolgens een schot met haar backhand af te vuren. De bal ging via de legguard van Josine Koning naast, maar het was duidelijk dat Den Bosch moest oppassen.

Na 23 minuten hockeyen viel de 0-1. Van achteruit speelde Den Bosch-verdediger Rosa Fernig teamgenoot Frédérique Matla in. Met een snelle beweging draaide Matla weg bij mandekker Sabine Plönissen, waarna ze met haar backhand de bal tegen de plank schoot. Het was de honderdste goal van Den Bosch dit seizoen. Amsterdam zocht zijn heil bij de videoscheidsrechter, die constateerde dat Matla niet met de bolle kant had gespeeld. De 0-1 was geldig.

Even later had het 1-1 kunnen worden, toen Michelle Fillet en Lauren Stam zich meldden op kop cirkel voor de eerste strafcorner van Amsterdam. Het was Fillet die een sleeppush afvuurde, recht op keepster Josine Koning af. Door groene kaarten voor Lauren Stam en Marloes Keetels brak even later een fase van tien tegen tien aan. Dat resulteerde niet in kansen: 0-1 was de ruststand.

Amsterdam slaagde er niet in veel grote kansen te krijgen
Een groene kaart voor Pleun van der Plas leidde in het derde kwart een sterke fase van Amsterdam in. De ploeg van Robert Tigges had in die periode het meeste balbezit. Maar ook zonder Ireen van den Assem binnen de lijnen stond de verdediging van Den Bosch als een huis. Precies toen Amsterdam een kans kreeg via Fay van der Elst, die op Josine Koning afliep, klonk de toeter: het eindsignaal van het derde kwart.

Ondertussen werd de opgave voor Amsterdam steeds moeilijker toen Ilse Kappelle geblesseerd aan de kant bleef. Het vierde kwart voerde de thuisploeg de druk desondanks steeds meer op. Een backhandvoorzet van Maria Verschoor had zomaar de 1-1 kunnen opleveren als Joy Haarman haar stick er tegenaan had weten te duwen.

Tien minuten voor tijd kreeg Lidewij Welten een gele kaart. Het was de uitgelezen kans voor Amsterdam om toe te slaan, maar het offensief kwam niet van de grond. Vier minuten voor tijd haalde Robert Tigges zijn keepster Anne Veenendaal naar de kant. De klok tikte steeds verder weg, zonder dat Amsterdam kansen kreeg. De winst voor Den Bosch was terecht.

Zinderende shoot-out-serie bezorgt Bloemendaal voorsprong in finale

Hockeyclub Bloemendaal heeft een voorsprong genoeg in de finalestrijd van de play-offs. De ploeg van Rick Mathijssen won na het nemen van shoot-outs van Kampong. Na zeventig enerverende minuten stond het 2-2.

Ze waren er allemaal klaar voor. Alle 22 spelers op het veld en de twee scheidsrechters. Maar juist op het moment dat de oranje rook was opgetrokken uit de cirkel van Kampong, de laatste galmen van de stadionklassieker Eye of the Tiger richting De Galgenwaard waren gewaaid en de bal in het midden lag, gebeurde er… niets.

Er bleek een probleem te zijn met het communicatiesysteem tussen de scheidsrechters en de videowagen. Cruciaal voor de interactie met de videoscheidsrechter, die alleen in de finale van de play-offs wordt ingeschakeld. Glenn Schuurman nam nog een slok uit zijn bidon, Robbert Kemperman en Martijn Havenga sloegen nog een balletje over en Roel Bovendeert strikte nog maar eens z’n veters.

De dolksteek van Fuchs
Na nóg een keer sproeien – waardoor de toeschouwers naar de bovenste rij van de tribune moesten vluchten – en twintig minuten vertraging kon de finale dan eindelijk beginnen. Bloemendaal bleek het minste last te hebben van het oponthoud. De regerend landskampioen deelde al na vier minuten een dolksteek uit, via Florian Fuchs. De Duitser, die de tweede halve eindstrijd miste door een hamstringblessure, werd via een steekpass bediend en kon oog in oog met David Harte de hoek uitzoeken. Dat deed hij ook: 0-1.

Kampong had tijd nodig om in de wedstrijd te komen. De thuisploeg maakte foutjes, zoals de knullige shoot van Sander de Wijn, waardoor Bloemendaal een corner kreeg. De inzet van Tim Swaen werd er – dat dan weer wel – voortreffelijk uitgelopen door Lars Balk. Pas na een kwartier moest Bloemendaal-goalie Maurits Visser handelend optreden bij de eerste echte, en meteen levensgrote, kans voor Kampong, via Jasper Luijkx.

Het was het startsein dat Kampong terug was in de wedstrijd. In het tweede kwart kregen de Utrechters binnen een tijdsbestek van drie minuten twee corners. De eerste werd door Jip Janssen, wederom spelend met zijn ‘Edgar Davids-bril’, naastgesleept. Poging twee van Janssen, genomen terwijl de cornermuziek nog keihard aanstond, plofte hard op de plank naast Visser.

De bitjes van Bloemendaal
Ondertussen was Bloemendaal druk bezig om te zorgen dat er voor iedere speler een gebitsbeschermer was. Blijkbaar had niet iedereen die meegenomen naar De Klapperboom. Floris Wortelboer en Roel Bovendeert moesten van de wedstrijdleiding zelfs gewisseld worden omdat ze geen bitje droegen. Geblesseerde spelers van De Mussen snelden naar de kleedkamer om de mondbeschermers alsnog op te halen.

Kampong nam op het veld de touwtjes nog strakker in handen, wat resulteerde in de derde corner van de wedstrijd. Ditmaal was het niet Jip Janssen, maar Martijn Havenga die raak pushte. De verdediger, bezig aan zijn laatste dagen als tophockeyer, bracht de ruststand daarmee op 1-2. Vlak na de pauze leek Kampong de voorsprong te vergroten, toen Luijkx – opnieuw hij – een vrije doortocht had naar het doel van de tegenstander. De Brabander deed eigenlijk alles goed, prikte de bal langs Visser, maar zat zijn inzet tegen de paal rollen.

Het spel was daarmee op de wagen. Want nog geen minuut later kreeg Bloemendaal uit een corner de kans op de 2-2. De corner van Jasper Brinkman – Swaen zat op de bank – was echter niet gevaarlijk genoeg om Harte opnieuw onrustig te maken. Van voorzichtigheid of controle was geen sprake meer. Het spel golfde op een neer, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde dat ook weer niet.

Kampong hield stand en haalde opgelucht adem toen een voorzet van Jorrit Croon langs een heleboel sticks ging en dus geen doelpoging opleverde. Bloemendaal drong aan en sloeg uiteindelijk via een strafcorner toe. Negen minuten voor het eind was het een keer níet de directe sleep van Brinkman of Swaen, maar de variant. Een spaarzame variant, die was bewaard voor een ultiem moment. Brinkman bediende Arthur Van Doren, die keizelhard binnenflatste: 2-2.

Daarna gebeurde er nog van alles. Sander de Wijn kreeg een gele kaart, waardoor hij vijf minuten miste en – belangrijker -de tweede finale-ontmoeting moet missen. Het was namelijk zijn derde prent van het seizoen. In de slotseconden kreeg Bloemendaal nog een corner. Een uitspeelcorner dus. Swaen sleepte echter over, waardoor we voor het eerst in deze play-offs een shoot-out-serie kregen.

Zinderende shoot-outs
En wat voor shoot-out-serie was het. De eerste van Terrance Pieters ging meteen mis, en bij de derde inzet van Bloemendaal raakte Harte geblesseerd. Joren Romijn moest koud van de bank het veld in en keerde meteen de poging van Bovendeert. De invulkeeper werd een nog grotere held voor de thuisploeg toen hij de tweede shoot-out van Croon keerde. Jonas de Geus had de winnende op z’n stick, maar schoot uiteindelijk over. Een misser van Bjorn Kellerman werd Kampong uiteindelijk fataal. De spits had bolle kant gemaakt, waardoor zijn poging de miste inging en zijn gehavende ploeg op achterstand staat in deze dampende finalestrijd.

Friends-reünie krijgt releasedatum

Na maanden van speculatie en geruchten is er nu een bevestiging; de langverwachte reünie van de sitcom Friends heeft een releasedatum gekregen. Dit meldt HBO Max.

Vanaf 27 mei zal Friends: The Reunion ook wel getiteld 'The One Where They Get Back Together' te zien zijn op het streamingplatform. Alle hoofdcastleden plaatsten ongeveer gelijk de trailer op hun social media kanalen. De special werd al veel eerder opgenomen en zou in première gaan in mei 2020, maar werd al snel uitgesteld vanwege corona. 

Het zal niet gaan om een aflevering met een nieuwe verhaallijn; de cast en een deel van de crew zijn weer samen gekomen om zonder script verhalen op te halen over de opnameperiode en het succes van de show. Friends ging van start in 1994 en liep tot en met 2004. In totaal werden er 10 seizoenen gemaakt. Onlangs betaalde Netflix nog een recordbedrag om de show te kunnen blijven streamen in onder andere Europa, maar de verwachting is dat wanneer HBO Max zal gaan uitbreiden de sitcom alleen nog daar te zien zal zijn.

Hoe de special in Nederland te bekijken valt, is nog niet bekend. 

“Houd Indiëherdenking Nederlands”

Houd de Indiëherdenking gewoon Nederlands”. Dat zeggen Hans Moll en Micha’el Lentze, voorzitter en bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN), vandaag in respectievelijk De Telegraaf en op TPO. Zij nemen daarmee stelling tegen het activisme dat steeds vaker de kop opsteekt rondom de herdenking.

“Helaas proberen ‘antikoloniale’ activisten ieder jaar weer de 15 augustus-herdenking nog ‘inclusiever’ te maken. Zo zouden we ook de tijdens de bezetting omgekomen Indonesiërs moeten herdenken. Zelfs Indonesiërs die daarna, tijdens de dekolonisatieperiode tussen 1945-1949 door Nederlandse militairen zijn gedood, hebben volgens deze activisten recht op de 15 augustus herdenking. Een oproep die uiting geeft aan de huidige excuus-cultuur en in het verlengde ligt van de wens Nederland aan de schandpaal van het kolonialisme te nagelen. Dit morele gemorrel aan de Indiëherdenking is misplaatst en smakeloos. De Indiëherdenking is er in de eerste plaats voor de (Indisch-)Nederlandse slachtoffers. Houd de Indiëherdenking gewoon Nederlands” aldus Moll, die ook vraagtekens plaats bij de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur bij de herdenking.

“De Indiëherdenking is een Nederlandse herdenking en daarom staan we traditiegetrouw stil bij de (Indisch-)Nederlandse slachtoffers en zij die ook voor Nederland het leven lieten, zoals Molukkers en andere minderheidsgroepen. Voor de activisten een ware doorn in het oog” signaleert Lentze. “Een Indonesische invulling vertroebelt echter de herdenking en leidt af van waar het op 15 augustus primair over zou moeten gaan: de Nederlandse slachtoffers. Een groep die, met het beruchte Indisch Zwijgen, nooit heeft kunnen spreken over de verschrikkingen die zij aan den lijve hebben moeten ondervinden. Eerst als gevolg van het Japanse racisme, daarna vanwege Indonesische terreur. Deze groep heeft één moment in het jaar dat er aandacht is voor hun leed, voor hun verhaal. Waarom moet dat van hen worden afgepakt?” vraagt Lentze zich hardop af.

Activisten zoeken vaker de publiciteit rondom 15 augustus. Vorige week was er nog irritatie over een nieuw Indisch monument in Ede, omdat in een begeleidende tekst het kolonialisme op de hak zou worden genomen. Daarmee dacht de gemeente de wind uit de zeilen te nemen van een groep activisten, die verwoed probeerden het monument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tegen te houden. Volgens de gemeente berustte de gewraakte passage op een misverstand en is zij niet van plan te zwichten voor de activisten. Tot opluchting van veel bezorgde Indische Nederlanders. Ook vorig jaar was de ergernis groot toen bekend werd dat activisten de herdenking wilden verindonesiseren. Kort daarop werd het Indisch Monument in Den Haag, ondanks waarschuwingen voor een op handen zijnde vernieling, ontheiligd door (pro-)Indonesische activisten.

Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan in 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Random Pics van de Dag #309

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Mäder wint bergetappe,roze trui voor Valter

De Zwitser Gino Mäder heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De renner van Bahrain reed in de bergetappe over 160 kilometer op de slotklim weg bij zijn medevluchters Bauke Mollema en de Italiaan Cataldo. De Hongaar Valter is de nieuwe drager van de roze trui.

Achter de ritwinnaar was er gevecht bij de klassementsrenners. In de slotfase van de rit kregen ze de Zwitser in beeld. Ze bleven elkaar net iets te lang nakijken om hem bij te halen.

Op zo'n twee kilometer van de top reden Bernal, Ciccone, Dan Martin en Evenepoel weg bij de andere favorieten en boekten vijftien tellen tijdwinst op onder meer Vlasov, Simon Yates en Buchmann.

Er was ook nog een bizar moment vanmiddag. Op de slotklim werd Pieter Serry aangereden door de ploegleidersauto van Team BikeExchange. Gelukkig kon de Belg zijn weg weer vervolgen.

De Hongaar Attila Valter is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij heeft elf seconden op Evenepoel en zestien tellen op Bernal.

Geen disclaimer vóór film 'De Oost'

De producent hoeft de disclaimer bij de controversiële film De Oost niet naar voren te verplaatsen. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding, dat Federatie Indische Nederlanders (FIN) had aangespannen. Volgens de rechter is de ‘producent’, mede door de verkoop van de film aan Amazon, niet verantwoordelijk voor de film en lijkt de disclaimer die nu achter de aftiteling is opgenomen bedoeld om 'zich juridisch in te dekken'.

“Helaas bevat dit vonnis niet de door FIN gewenste uitspraak, maar dat laat onverlet dat wij eenzijdige perspectieven op deze periode zullen blijven bestrijden”, aldus FIN-voorzitter Hans Moll. Volgens FIN is de huidige disclaimer, die pas na de aftiteling te zien is, onvoldoende. Volgens de rechter lijkt die disclaimer “ook eerder bedoeld om zich juridisch in te dekken dan om een zo groot mogelijk publiek te bereiken”. “Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een eigen interpretatie is van de producent en de regisseur”, vindt Moll. Moll verwijst daarmee naar de geschiedkundige claims die de film maakt, maar die niet worden ondersteund door historische feiten. In een recente trailer wordt bijvoorbeeld gesteld dat Nederlandse militairen naar Nederlands-Indië zijn gestuurd 'om de Indonesische vrijheidsstrijd neer te slaan', terwijl zij in werkelijkheid vooral een einde moesten maken aan de Bersiap.

De film over de ‘Politionele Acties’ (1947-1949) ligt zeer gevoelig, zeker nadat de producent vorig jaar een eerste opzienbarende trailer publiceerde. Dat komt onder andere doordat in de trailer Nederlandse militairen zijn afgebeeld in zwarte uniformen, KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor draagt en gebruik wordt gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland en zorgden voor woedende reacties onder Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. “Onze helden worden als nazi’s weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm”, zei Moll toen. Tegenover EenVandaag liet de producent weten de ophef 'voorbarig' te vinden. De film zou zogenaamd 'een multiperspectieve benadering op de koloniale geschiedenis' vormen.

De vraag is echter hoe houdbaar die stelling is. Nadat FIN onthulde dat de film mede is gefinancierd vanuit Indonesië, bleek later zelfs dat de Indonesische overheid nauw betrokken is bij een van die investeerders. Het gaat om het Indonesische overheidsorgaan Badan Pariwisata dan Ekonomi Kreatif (BEKRAF), dat tijdens de productie van De Oost onder de directe verantwoordelijkheid viel van de Indonesische president Joko Widodo. Of Indonesië ook invloed heeft uitgeoefend op de inhoud van de film is onbekend, maar het is onwaarschijnlijk dat vanuit Indonesië een film wordt gefinancierd, die kritisch staat ten aanzien van de Indonesische geschiedenis. Uit een tweede trailer blijkt dat ook. Om het fictieve karakter van de film te benadrukken pleitte FIN daarom eerder al voor een disclaimer. Toezeggingen daarover trok de producent later in.

Martijn Lakemeier en Jonas Smulders over oorlogsfilm De Oost: 'Vragen durven stellen blijft belangrijk'

De Oost vertelt het verhaal van een groep militairen vlak na de Tweede Oorlog. In Nederlands-Indië wordt na die verwoestende strijd een ander gevecht gevoerd, namelijk de Onafhankelijkheidsoorlog. De kijker volgt Johan, een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager. We spraken met acteurs Martijn Lakemeier (Oorlogswinter, Hollands Hoop) en Jonas Smulders (Het Diner, Broers) over de impact van deze film en hoe het was om op de plek waar het zich allemaal afspeelde te draaien.

Uitslagen Eredivisie - Wie gaat er degraderen?

ADO Den Haag en VVV-Venlo zijn gedregradeerd uit de Eredivisie. Beide ploegen verloren deze middag en zagen de concurrentie wel punten pakken.

ADO Den Haag nam het in een rechtstreeks duel op tegen een concurrent in de strijd tegen degradatie, Willem II. De Tilburgers wonnen het duel met 1-4 en speelden zich zo veilig als het gaat om rechtstreekse degradatie. VVV-Venlo ging met 3-1 onderuit tegen Ajax en doordat FC Emmen met 3-1 won van sc Heerenveen viel ook voor de Limburgers het doek.

RKC Waalwijk won 2-1 van FC Twente en verzekerde zich daardoor zo goed als zeker van nog een jaar in de Eredivisie. Komende zondag valt de beslissing welke ploeg zich via promotie/degradatie play-offs moet gaan proberen te handhaven. Willem II heeft daarin het voordeel van één punt voorsprong op FC Emmen.

FC Emmen

3 - 1

sc Heerenveen

 21' Pena(pen)
 53' Pena(pen)
 82' Pena
   88' Nygren
 
 Gele kaart: , v.Hecke, De Jong, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , Schöne (27)v.Ottele (90 2) (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
Vlak (Kolar/84)
Ben Moussa (Laursen/73)
Pena (De Vos/90 4)
K.Frei (Gladon/84)
De Leeuw
Adzic (Veendorp/ 73)
  Mulder
v.Hecke
Dresevic (De Jong/46)
Bochniewicz
Woudenberg
v.Bergen
Schöne
v.Ottele
J.Veerman (Kongolo/79)
Halilovic (Hajal/78)
H.Veerman (Nygren/79)

ADO Den Haag

1 - 4

Willem II

 69' Kramer    5' Pavlidis
 22' Pavlidis
 40' Wriedt
 71' Nunnely
 
 Gele kaart: v.Ewijk, Vejinovic, (ADO Den Haag), Selahi, Muric, (Willem II)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: El Khayati mist pen.(38)
 
Opstelling:   Opstelling:
Fraisl
v.Ewijk
Janmaat (Kemper/58)
Zuiverloon
Pinas
De Boer (Vejinovic/46)
Goossens (Gomelt/67)
El Khayati
Adekanye (Mokhtar/46)
Arweiler (Kramer/46)
Besuijen
  Muric
Owusu
v.Beek
Holmén
Köhn
Saddiki (Köhlert/68)
Llonch (Heerkens/74)
Pavlidis
Nunnely
Wriedt
Trésor (Selahi/62)

RKC Waalwijk

2 - 1

FC Twente

 48' Sow
 54' Sow
   47' Danilo
 
 Gele kaart: Oosting, Touba, (RKC Waalwijk), Drommel, (FC Twente)
 Rode kaart: , Danilo (88) (FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Gaari (Bakari/ 46)
Meulensteen (Adewoye/66)
Touba
Quasten
v.d.Venne (Daneels/82)
Anita
Tahiri (Augustijns/72)
Ngonge (Stokkers/66)
Sow
Oosting
  Drommel
Markelo (Dumic/58)
Ebuehi
Oosterwolde
Smal
Ilic (Narsingh/ 38)
Brama (Roemeratoe/76)
Zerrouki (Staring/76)
v.Leeuwen (Rots/58)
Danilo
Menig

AFC Ajax

3 - 1

VVV-Venlo

 10' Rensch
 57' Haller
 77' Kudus
   76' Giakoumakis
 
 Gele kaart: Martínez, (AFC Ajax), Giakoumakis, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Taylor (54) (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
J.Timber
Schuurs
Martínez
Rensch (Klaiber/68)
Ekkelenkamp
Klaassen (Taylor/43)
Kudus (Tadic/79)
Neres (Antony/79)
Haller
Idrissi (Gravenberch/68)
  Kirschbaum
Pachonik
Swinkels
Da Graca
Schmitz (Arias/58)
Guwara
Post
Machach (Roemer/70)
Janssen (Hupperts/57)
V.v.Crooy
Giakoumakis

Uitslagen Eredivisie - Wie mag er naar de Conference League?

Vitesse is zeker van een plekje in de nieuwe Conference League. Een punt tegen Fortuna Sittard bleek genoeg omdat Feyenoord het liet afweten in Almelo tegen Heracles. Feyenoord speelde 1-1 gelijk. Vitesse speelde met dezelfde uitslag tegen Fortuna Sittard. Sparta en FC Utrecht kwamen niet tot scoren. 

Fortuna kwam snel op voorsprong, maar Vitesse leidde na een half uur. Uiteindelijk zorgde Flemming voor de 2-2 en 3-2, maar Openda bracht Vitesse in blessuretijd langszij.  

Fortuna Sittard

3 - 3

Vitesse

 1' Rienstra
 41' Flemming
 54' Flemming
   25' Tronstad
 30' Bazoer
 90+5' Openda
 
 Gele kaart: Rota (Fortuna), Bazoer, (Vitesse)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota (Essers/ 69)
Angha
Janssen
Cox
Tekie
Flemming
Rienstra
Semedo (Emmanouilidis/80)
Polter
Seuntjens (Moutoussamy/80)
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen (Huisman/69)
Wittek
Tronstad (Touré/78)
Tannane
Bero
Darfalou (Openda/69)
Bruns (Broja/57)

De eerste helft was niet best. Namens de thuisploeg loste Burgzorg als enige een schot (stijlvolle redding Bijlow). Voor Feyenoord konden niet meer dan een slap rollertje van Jorgensen en een geblokt schot van Berghuis worden genoteerd. Vloet viel net na rust geblesseerd uit, waarop Fadiga en Bakis Bijlow testten. Feyenoord was onzichtbaar, maar kwam via Kökcu op 0-1 toen Blaswich miszat. Bakis scoorde vanaf de stip nadat Azzaoui was gevloerd. Feyenoord probeerde het daarna nog, daar bleef het bij.

Heracles Almelo

1 - 1

Feyenoord

 68' Bakis    64' Kökçü
 
 Gele kaart: Quagliata, Pröpper, (Heracles Almelo), Diemers, (Feyenoord)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Pröpper
Knoester
Quagliata
De la Torre (Kiomourtzoglou/90+2)
Vloet (Bakis/51)
Schoofs
Lunding (Breukers/74)
Azzaoui (Kutucu/90 2)
Burgzorg (Sierra/74)
  Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Haps
Toornstra (El Bouchataoui/ 90+2)
Fer
Kökçü (Teixeira/85)
Berghuis
Jörgensen (Bozenik/77)
Sinisterra (Diemers/77)

 Sparta Rotterdam ligt ondanks de 0-0 thuis tegen FC Utrecht nog op koers om zich als nummer acht van de Eredivisie voor de play-offs om Europees voetbal te plaatsen. Het was verder een duel om snel te vergeten. 

Sparta Rotterdam

0 - 0

FC Utrecht

 
 Gele kaart: Beugelsdijk, Auassar, (Sparta Rotterdam), Maher, Boussaid, (FC Utrecht)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Beugelsdijk
Meijers (Pinto/67)
Harroui
Smeets (Kharchouch/59)
Auassar
Mijnans (D.Duarte/84)
Thy
Engels (Emegha/67)
  Oelschlägel
Ter Avest (St.Jago/60)
v.d.Maarel
Janssen
Warmerdam
Maher (Sylla/78)
v.d.Streek (Gustafson/61)
v.Overeem
Boussaid (Emanuelson/78)
Kerk
Elia (Dalmau/60)

Uitslag FC Groningen - AZ

AZ zal dit seizoen afsluiten als derde. Door de 0-0 vandaag tegen Groningen hebben de Alkmaarders alleen nog een theoretische kans om PSV voorbij te gaan in de ranglijst.

De eerste helft was saai. AZ had veel balbezit, maar gevaarlijk werd het niet. Koopmeiners raakte de paal met een vrije trap en Martins Indi stuitte op doelman Padt.

Ook de tweede helft was niet echt om over naar huis te schrijven. Aanvallend konden beide ploegen geen vuist maken al kreeg Groningen nog wel twee grote kansen. De Groningers, waar Robben in de slotfase nog inviel, zijn nu wel zo goed als zeker van de play-offs.

FC Groningen

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: Itakura, Te Wierik, v.Hintum, (FC Groningen), Svensson, (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Te Wierik
Itakura
v.Hintum
Abraham (Larsen/67)
Lundqvist
El Messaoudi
Matusiwa
El Hankouri
Da Cruz (Robben/83)
  Bizot
Svensson
Clasie
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson (Goudmijn/ 89)
T.Koopmeiners
Stengs
Aboukhlal (Boadu/60)
Karlsson (Evjen/72)

Uitslag PSV - PEC Zwolle

PSV is met nog een speelronde te gaan al zo goed als zeker van de tweede plaats en dus deelname aan de voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren wonnen met 4-1 van PEC Zwolle.

PSV kwam op voorsprong door een eigen doelpunt van PEC. Doelman Mous wilde een terugspeelbal van Nakayama met de buitenkant van de voet aannemen, maar liet de bal zo over zijn voet in het doel rollen. PSV verdubbelde de voorsprong in de 29e minuut nadat Malen op aangeven van Vertessen zijn 19e goal van dit seizoen maakte. En vijf later was het Vertessen die uit de draai de 3-0 binnenschoot.

In de 55e minuut was het Eran Zahavi dat PSV op 4-0 zette. Een kwartiertje later deed PEC iets terug nadat Pherai een zwakke pass van Van Ginkel onderschepte en het daarna afmaakte. Vlak voor tijd zorgde invaller Lagsir voor de eindstand. 

PSV

4 - 2

PEC Zwolle

 22' Mous e.d.
 29' Malen
 34' Vertessen
 54' Zahavi
   69' Pherai
 90' Lagsir
 
 Gele kaart: , Bajselmani, Doue, Lam, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries (Piroe/86)
Teze
Boscagli (Viergever/46)
Max (Obispo/ 63)
Vertessen (Rosario/46)
v.Ginkel
Sangaré
Gakpo (Madueke/62)
Malen
Zahavi
  Mous
Lam
v.d.Belt
Nakayama
Bajselmani (Manuel/70)
Strieder (Doue/ 46)
Saymak (Drost/84)
Paal
Pherai
Tedic (Lagsir/84)
Clement

COVID-19: 6088 nieuwe besmettingen en 14 doden, totaal 1.583.767 en 17.413

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6088 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.583.767 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 205 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1498 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 35 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 733 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 14 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.413 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

PlayStation DualSense krijgt nieuwe kleurtjes

Sony maakt bekend dat er nieuwe kleuren beschikbaar komen voor de PlayStation DualSense. Het gaat om Midnight Black en Cosmic Red. Beide veries komen volgende maand in de winkels te liggen.

Het nutteloze feitje van de dag: oudste hotel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Hotels kunnen soms eeuwen oud zijn, maar het oudste hotel ter wereld is wel heel oud. Want wist je dat het Nishiyama Onsen Keiunkan in Japan al sinds het jaar 705 bestaat? Het hotel is al 52 generaties in handen van dezelfde familie.

Nishiyama Onsen Keiunkan (WikiCommons/Boltor)
Nishiyama Onsen Keiunkan (WikiCommons/Boltor)

Champions League-finale verplaatst van Istanbul naar Porto

De Champions League-finale tussen Manchester City en Chelsea is verplaatst van Istanbul naar Porto, zo heeft de UEFA donderdag laten weten. Bij de eindstrijd op 29 mei kunnen van elke club 6.000 supporters aanwezig zijn.

De discussie over verplaatsing van de finale ging al langer, omdat in Turkije strenge maatregelen gelden vanwege de hoge coronacijfers. De Britse overheid heeft Turkije op rood gezet, waardoor spelers en fans bij terugkomst in quarantaine zouden moeten gaan. 

De UEFA wil heel graag dat supporters van de clubs aanwezig zijn en dus bleek verplaatsing de enige optie. Een andere optie was Wembley, maar daar staan finales van de playoffs gepland van de lagere divisies. 

Vorig jaar werd de Champions League-finale ook al verplaatst vanwege de coronapandemie, toen van Istanboel naar Lissabon, waar in een leeg Estádio da Luz gespeeld werd. Istanbul kreeg daarop de finale van 2021, maar moet daar nu dus weer vanaf zien.

Rentree Tom Dumoulin in Zwitserland

Het AD meldt dat Tom Dumoulin binnenkort terugkeert in het peloton. Hij zou zijn rentree gaan maken tijdens de Ronde van Zwitserland begin juni.

In januari stopte Dumoulin met koersen omdat hij zich niet meer gelukkig voelde als prof. De renner wilde uitzoeken of hij nog wel op het hoogste niveau wilde fietsen.

Dumoulin zou nu zelf zijn ploeg Jumbo-Visa hebben benaderd om in aanloop naar de Olympische Spelen weer opgesteld kon worden in koersen.

Update 12:07 uur

Jumbo-Visma heeft bevestigd dat Dumoulin inderdaad weer terug in het peloton keert. Hij zal begin juni van start gaan in de Ronde van Zwitserland.

Wederom scheuring FVD, Van Haga verlaat partij met fractiegenoten

De Tweede Kamerverkiezingen zijn alweer twee maanden geleden en het was veel te lang rustig bij Forum voor Democratie moeten ze gedacht hebben want vanochtend heeft Wybren van Haga bekend gemaakt dat hij samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim de partij verlaat en dat ze zelfstandig verder gaan. De beslissing is in goede harmonie genomen aldus beide kampen.

Eerder deze week schreven we al over mogelijke onrust binnen de Forum-fractie en we eindigden dat bericht met 'Dit wordt ongetwijfeld vervolgd'. Dat moment is sneller gekomen dan velen verwachtten. De druppel die de emmer deed overlopen was ongetwijfeld het moment waarop partijleider Thierry Baudet zich in de Tweede Kamer voor de zoveelste keer opzichtig niet aan de coronaregels hield en Van Haga daarvoor zijn excuses moest aanbieden. Het zichtbaar ongemak waarmee hij dat deed, was van zijn gezicht af te lezen. Kortgeleden nam de voormalige VVD'er ook al afstand van de bevrijdingsdagposter die Baudet via social media deelde.

Van Haga laat via een verklaring weten dat er 'verschil van mening is ontstaan over de manier waarop politiek wordt bedreven'. In het persbericht laat hij verder weten dan de splitsing in goede harmonie plaatsvindt. Forum voor Democratie laat weten het vertrek van het drietal te betreuren en geeft aan dat het beter was geweest als de drie binnen Forum waren gebleven.

Deze scheuring binnen FVD levert ons al de derde afsplitsing van Forum voor Democratie in de landelijke politiek op. In 2019 splitste Henk Otten met GO zich af en vormt sindsdien een fractie in de Eerste Kamer. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen ontplofte de partij waarna JA21 werd opgericht met zetels in de Senaat en het parlement en nu is er met Groep Van Haga wederom een stukje versplintering van de FVD.

Afscheid van een clubheld in coronatijd 'Mr Telstar' Frank Korpershoek neemt na vijftien jaar afscheid

Hoe kan je in deze tijd toch nog een beetje afscheid nemen van een spelers die vijftien seizoenen lang voor dezelfde club speelde? Zo dus. ESPN vatte het mooi samen in het volgende fimpje. Frank Korpershoek zwaait na 386 officiële wedstrijden in vijftien seizoenen voor Telstar officieel af. Het aantal spelers die hun hele carrière bij één club spelen, zijn op één hand te tellen.  

Giro: Etappe 6 - De eerste aankomst bergop

Het is zover, op Hemelvaartsdag gaan de renners in de Giro d'Italia de hoogte in. Nog geen megabergen, maar na het drama van gisteren - de rit was zaaddodend saai, tot de finale waar klassementsrenners Pavel Sivakov en Mikel Landa uit de Giro vielen - hopen we vandaag op wat leukers.

De heren rijden van de grotten van Frasassi naar San Giacomo, 160 kilometer verderop en bovenop een vijftien kilometer lange klim: zes procent gemiddeld, stukken van tien procent, goed voor de tweede categorie, hoewel het er best één hoger had mogen zijn.

Halverwege volgt nog een forse klim en een wat kleinere tussendoor, Rellende_Rotscholier heeft het hier weer allemaal op een rijtje gezet en uitgebreid besproken. Vanaf grofweg half één is Eurosport er weer bij, de finish staat tussen een uur of vijf en half zes op de planning - de eerste klim begint rond kwart voor drie.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Speciale livestream voor 35-jarig bestaan Dragon Quest aangekondigd

Square Enix kondigt een speciale livestream aan voor Dragon Quest. Deze wordt op 26 mei live uitgezonden en staat in het teken van het 35-jarig bestaan van de franchise.

De verwachting is dat er, naast updates, ook nieuwe aankondigingen plaatsvinden. Het is voor het eerst dat de livestream ook in het Engels te volgen is, dus men verwacht stiekem dat Dragon Quest XII wordt aangekondigd. Of dat ook zo is, dat is nog even afwachten.

Op de agenda: COVID-19 certificaat, Erasmus+, groene transitie

De Europarlementariërs zullen tijdens de plenaire vergadering het Erasmus+ programma, de financiering voor de overgang naar een groene economie en steun voor de culturele sector goedkeuren.

Buiten de plenaire vergadering zullen onderhandelaars van het Parlement, de Raad en de Commissie bijeenkomen om een deal te sluiten over een COVID-19-certificaat dat het voor mensen gemakkelijker maakt deze zomer in de EU te reizen. Het EU-certificaat zal aantonen dat iemand is ingeënt, hersteld is van COVID of een negatieve Covid-test heeft ondergaan.

Het Parlement zal ook een voorstel overwegen om afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten voor COVID-19-vaccins.

Het Parlement zal stemmen over het nieuwe Erasmus+ programma van 26 miljard euro voor 2021-2027. Hierdoor kunnen er aanzienlijk meer mensen van profiteren, inclusief mensen met een handicap, migranten en mensen die in armoede of op een afgelegen locatie wonen.

Van de Europarlementariërs wordt ook verwacht dat ze het Fonds voor een rechtvaardige transitie goedkeuren, een pakket van 17,5 miljard euro om Europese regio's te helpen bij de overgang naar een groene economie. Het fonds kan helpen bij het financieren van steun voor micro-ondernemingen en onderzoeksinstellingen voor hulp bij het zoeken naar werk en omscholing.

De culturele sector is getroffen door de COVID-19-pandemie. Het programma Creative Europe zal 2,2 miljard euro aan investeringen opleveren voor de culturele en creatieve sector, inclusief steun voor de livemuzieksector.

Europarlementariërs zullen ook het programma van het Europees Solidariteitskorps voor 2021-2027 goedkeuren, ter ondersteuning van vrijwilligersactiviteiten voor jongeren in de EU en daarbuiten.

De leden van het Europees Parlement zullen het Israëlisch-Palestijnse conflict bespreken nadat enkele van de ergste botsingen in jaren in de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden.

De voorstellen van het Parlement voor het CO2-arm maken van het Europese energiesysteem, de industrie en de transportsector zullen tijdens de plenaire vergadering van mei worden gepresenteerd. Volgens EP-leden is waterstof geproduceerd uit hernieuwbare bronnen de sleutel tot klimaatneutraliteit.

De Europarlementariërs zullen pleiten voor nieuwe legale opties voor mensen buiten de EU om hier te werken om tekorten op de EU-arbeidsmarkt op te vullen en zo irreguliere migratie te helpen verminderen. Bovendien zullen ze stemmen over een rapport waarin de EU en sommige EU-landen worden bekritiseerd omdat ze te veel gebruik maken van informele overeenkomsten over de terugkeer en overname van irreguliere migranten.

Het Parlement zal in een resolutie over de digitale toekomst van Europa oproepen tot meer steun voor digitale innovatie en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Verder staan er nog de volgende zaken op de agenda: 

  • Recente ontwikkelingen in de toetredingsonderhandelingen met Turkije en Montenegro
  • Versterking van de EU-regels inzake de aansprakelijkheid van bedrijven om milieuschade te verminderen en te voorkomen
  • Bescherming van verdedigers van milieurechten en erkenning van ecocide als een internationale misdaad
  • Aanpakken van illegale online streaming van sportevenementen
  • Bevindingen over de schending van de regels inzake belangenconflicten waarbij de Tsjechische premier Andrej Babiš betrokken is
  • Bescherming van mensen die ontheemd zijn door de klimaatcrisis
  • Nieuwe industriestrategie van de EU
  • Omkering van demografische trends in EU-regio's

Koning opent tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum voor scholieren

Koning Willem-Alexander opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. Wegens de geldende maatregelen ter bestrijding van COVID-19 wordt de tentoonstelling vooralsnog de eerste weken speciaal opengesteld voor scholen van het voortgezet onderwijs uit de regio. Zodra dat mogelijk is volgt opening voor het algemene publiek. De tentoonstelling Slavernij is vanaf 18 mei wel voor iedereen online toegankelijk.

Aan de hand van tien persoonlijke verhalen belicht de tentoonstelling slavernij in de Nederlandse koloniale periode die duurde van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. In de tentoonstelling staan de waargebeurde, persoonlijke verhalen centraal van tien mensen die in die tijd leefden. Het zijn verhalen over het leven in slavernij en het profiteren hiervan, verhalen van verzet en uiteindelijk ook van vrijheid. De slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), en de Nederlandse koloniale slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod. Het Rijksmuseum gaat ook in op de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf. Op de tentoonstelling zijn objecten, schilderijen en bijzondere archiefstukken te zien, maar ook mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen.

De Koning krijgt een rondleiding over de tentoonstelling door directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits, hoofd Geschiedenis Valika Smeulders en de veertienjarige Yosina Roemajauw. Zij is de verteller van de kinderaudiotour bij de tentoonstelling en medeauteur van het magazine Slavernij en nu? dat voor het onderwijs bij de tentoonstelling is gemaakt. Tijdens de rondleiding lichten zij samen met betrokken conservatoren verschillende verhalen toe. In de zaal ‘Look at me now’ spreekt de Koning met studenten die onder leiding van kunstenaars van het Instituto Buena Bista uit Curaçao aan een nieuw kunstwerk over Slavernij werken.

De tentoonstelling Slavernij is het resultaat van vele samenwerkingen met uiteenlopende experts van buiten het museum, onder wie historici, erfgoedexperts, culturele ondernemers, kunstenaars, theatermakers en artiesten. Slavernij is vanaf 19 mei speciaal opengesteld voor scholen uit het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen de tentoonstelling bezoeken in het kader van het reguliere onderwijsprogramma voor de vakken CKV en Geschiedenis. Vanaf 18 mei is de tentoonstelling online te zien via www.rijksmuseum.nl/nl/stories/slavernij. Na heropening van de musea is de tentoonstelling tot en met 29 augustus te bezichtigen voor publiek.

Tijdens het bezoek worden de algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

Rijksmuseum Amsterdam  (Foto: FOK!)
Rijksmuseum Amsterdam (Foto: FOK!)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vannacht is het deels opgeklaard en komen er mistbanken voor. In het noordoosten kan nog een lichte bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C lokaal in brede opklaringen, daar waar hardnekkig bewolking aanwezig is daalt de temperatuur niet verder dan ca. 9°C. De wind is overwegend zwak en oostelijk.

Overdag schijnt de zon van tijd tot tijd, het midden en zuiden hebben in de loop van de dag te maken met enkele buien. In de middag en avond gaan deze buien plaatselijk gepaard met onweer en mogelijk ook korrelhagel. Langs de noordkust kan mist vanaf zee binnendrijven. De temperatuur loopt op naar 14°C in het uiterste noorden en ca. 18°C in het midden en zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en oostelijk, later op de dag veranderlijk.

In de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden met vooral in het midden van het land nog enkele buien. In het zuiden komen er brede opklaringen en ontstaat op meerdere plaatsen mist. De wind wordt zwak en veranderlijk en de temperatuur daalt naar circa 8°C.

Vrijdagochtend lost de mist in het zuiden snel op. Verder is het wisselend bewolkt met af en toe zon en in de loop van de dag in de zuidelijke helft enkele buien. De wind wordt meest noordwestelijk en zwak tot matig. De middagtemperatuur varieert van 13°C in de kustgebieden tot 18°C in het oosten en zuidoosten. (Bron: KNMI)

Haaksbergen zonsondergang (Foto: spylacopa_68)
Een prachtige zonsondergang in Haaksbergen. Spylacopa_68 is er even een paar dagen tussenuit. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Tesla stopt acceptatie van Bitcoin voor autobetalingen, waarde keldert

Elektrische autofabrikant Tesla stopt met het accepteren van Bitcoin als betaling, tweette CEO Elon Musk gisteren, daarbij verwijzend naar zijn bezorgdheid over het milieu.

"We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mijnbouw en transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook," zei Musk op Twitter. Hij voegde eraan toe dat cryptocurrency een "veelbelovend iets" is, maar dat de belofte ervan geen "hoge belasting van het milieu" mag opleveren.

Tesla, voegde hij eraan toe, zal geen van zijn Bitcoins verkopen.

De prijs van bitcoin daalde ongeveer 5% tot $ 51.847 na de opmerkingen van Musk op Twitter. Tesla's aandeel eindigde woensdag met een daling van 4,4%.

Tesla heeft afgelopen februari nog $ 1,5 miljard in Bitcoin had geïnvesteerd en was van plan om de digitale valuta 'binnenkort' als betaling voor hun elektrische auto's te accepteren. De reële marktwaarde van Tesla's Bitcoin-bezit op 31 maart was zo'n $ 2,48 miljard.

Bitcoin is afhankelijk van computers, die afhankelijk zijn van elektriciteit, om te kunnen werken. Het aantal computers en de energie die benodigd is om ze te laten functioneren, neemt toe - de groeiende waarde van bitcoin is direct gekoppeld aan de hoeveelheid energie die het gebruikt.

Bitcoin-miners ontgrendelen bitcoins door complexe, unieke puzzels op te lossen. Naarmate de waarde van bitcoin stijgt, worden de puzzels steeds moeilijker en is er meer computervermogen nodig om ze op te lossen. Schattingen over hoeveel energie Bitcoin gebruikt, variëren.

Een studie uit 2019 door onderzoekers van de Technische Universiteit van München en het Massachusetts Institute of Technology concludeerde dat eind 2018 het hele bitcoin-netwerk verantwoordelijk was voor tot 22,9 miljoen ton CO2 per jaar - vergelijkbaar met een grote westerse stad of een ontwikkelingsland zoals Sri Lanka. De totale wereldwijde uitstoot van het broeikasgas door de verbranding van fossiele brandstoffen bedroeg vorig jaar ongeveer 37 miljard ton.

Overleden baby in vuilniszak aangetroffen in Brabants park

In een park in het Brabantse Wernhout, nabij de Belgische grens, is woensdag rond 17.30 uur een dode baby gevonden. Het zou gaan om een pasgeboren kindje dat in een groene vuilniszak was achtergelaten. De politie zegt zich grote zorgen te maken over de geestelijke en fysieke gezondheid van de moeder van het kindje. De vrouw wordt opgeroepen zich te melden. Zo meldt het AD.

Een wandelaar in het park deed de afschuwelijke ontdekking. De man zag naast een vuilniszak naast een vuilnisbak staan en wilde de zak netjes opruimen, toen kwam hij erachter dat er geen vuilnis in de zak zat, maar een overleden baby'tje. De politie is een grootschalig onderzoek gestart, de omgeving werd afgezet en met een politiehond afgezocht. Er werd rond 20.30 uur een politiehelikopter ingezet om foto's te maken en zo het gebied in kaart te brengen. Het forensisch onderzoek gaat vermoedelijk nog uren duren.

Rechercheteam start onderzoek naar ongeregeldheden bij demonstratie Barneveld

Een rechercheteam van de politie (bestaande uit 4 rechercheurs, eventueel uit te breiden indien nodig) is een onderzoek gestart naar geweld tegen de politie tijdens een demonstratie op 8 mei 2021 (die verboden was). Tijdens de demonstratie zijn politie-agenten belaagd met stokken, stenen en stalen pijpen die vooraf meegenomen waren.

Tegen meerdere agenten is geweld gebruikt; zo is één agent tegen het hoofd geschopt en gewond geraakt. Hoewel op de dag zelf niemand is aangehouden, is er wel direct foto- en filmmateriaal verzameld en zijn er getuigen gesproken. Vanuit het publiek worden er nog steeds beelden aangeleverd en daar zijn we blij mee.

Filmbeelden
De politie gaat deze beelden bestuderen en bezien in hoeverre er personen in beeld komen die zichtbaar strafbare feiten hebben begaan. Eerst worden medewerkers van de politie gevraagd mee te kijken in de hoop dat personen worden herkend. Wanneer er dan nog personen onbekend zijn, zal het publiek worden gevraagd mee te kijken.
Uiteraard hoeft het niet zover te komen. We roepen dan ook betrokkenen op zich te melden bij de politie.

Oproep
Mocht u nog filmbeelden hebben, dan kan u deze hier aanleveren. 
Andere tips zijn welkom op 0900-8844. Als u anoniem wilt blijven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Optreden politie
Los van dit onderzoek wordt, zoals gebruikelijk ook het optreden van de politie geëvalueerd. Het incident op het zebrapad in Barneveld ten tijde van de demonstratie, wordt door een ander team onderzocht. Er is inmiddels contact met de betrokken voetganger en er zijn / worden afspraken met deze betrokkene gemaakt.

Zie ook : Barneveld: politiebus reed voetganger aan en politie opnieuw belaagd bij coronaprotest

'Pruik Pet' niet handig als je door de douane moet

De bijzondere ervaring van een vrouw met een TSA-beveiliger op Fort Lauderdale airport is viraal gegaan. De TSA medewerker vroeg de passagier haar pet af te zetten voor controle, de vrouw schoot hierop in de lach en vertelde de beveiliging dat haar pet eigenlijk een pruik was. De beveiliger bleef voet bij stuk houden, dat de pet toch echt af moest voor controle, waarop de vrouw gierend van de lach haar pruik afzette.

Inhaalzorg loopt over in 2022: 'Alle zeilen bijzetten'

Het zal de ziekenhuizen niet lukken om dit jaar alle inhaalzorg te leveren. De inhaalzorg gaat dus door in 2022. Dat zegt Rob Dillmann, topman van Isala-ziekenhuizen: “We willen alle patiënten helpen, maar we moeten ook realistisch zijn over wat we kunnen.”

Dillmann, die namens de NVZ met zorgverzekeraars onderhandelt over de afrekening van de coronacrisis, weet dat vrijwel alle ziekenhuizen bij zorgverzekeraars een plan hebben ingeleverd over de inhaalzorg. Inhaalzorg is de planbare zorg die door de coronacrisis in 2020 is uitgesteld. De plannen zijn gemaakt op basis van een format dat de NVZ en de NFU samen met Zorgverzekeraars Nederland heeft gemaakt. Er is nog geen landelijk beeld van de plannen. De deadline voor het inleveren van de plannen is net geweest. Eind mei is het totaalbeeld beschikbaar. Meer hierover bij Skipr.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.