Langlaufers Noorwegen wéér wereldkampioen op estafette

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf heeft Noorwegen bepaald niet voor het eerst de estafette bij de mannen gewonnen: het was de vijftiende wereldtitel in zestien edities van het WK.

Rusland begon geweldig: Alexey Chervotkin sloeg in zijn tien kilometer klassieke stijl een gat van driekwart minuut. Ivan Yakimushkin werd vervolgens echter rap bijgehaald door de indrukwekkende Noor Emil Iversen, die het stokje over had genomen van Pål Golberg.

Met Iivo Niskanen kon alleen Finland bij Noorwegen blijven, waarna Hans Christer Holund het gat nog eens vergrootte naar zo'n 25 seconden - de Fin Pertty Hyvarinen ging er rap af. Johannes Høsflot Klæbo mocht het afmaken voor de Noren, maar liet het gat gedicht worden.

Na Yakimushkin's mindere optreden hield Artem Maltsev het voor de Russen aardig bij, waarna Alexander Bolshunov in actie kwam. Hij ging er snel vandoor en dichtte het gat naar Klæbo, gevolgd door een paar kilometer waarin de heren vooral naar elkaar keken.

In de laatste ronde probeerde Bolshunov zijn Noorse rivaal te lossen, maar dat lukte niet en Klæbo plaatste op het slotklimmetje de beslissende aanval. Goud voor Noorwegen, zilver voor Rusland en geweldig brons voor Frankrijk, waar slotloper Jules Lapierre de beslissende aanval plaatste.