Watabe stunt en klopt Riiber op noordse combinatie, Noorse teamsprintwinst

De World Cup op de noordse combinatie streek dit weekeinde neer in Lahti. Daar stond zaterdag een teamsprint op het programma, zondag was het ieder voor zich in de individuele wedstrijd.

Teamsprint
Vier teams sprongen zich naar een goede uitgangspositie en startten binnen vier seconden van elkaar bij het langlaufen: Mario Seidl/Bernhard Gruber (Oostenrijk-1), Eric Frenzel/Terence Weber (Duitsland-2), Ryota Yamamoto/Akito Watabe (Japan-1) en Fabian Riessle/Vinzenz Geiger (Duitsland-2). Ook Jørgen Gråbak/Jarl Magnus Riiber (Noorwegen-1, +0:27) en Ilkka Herola/Eero Hirvonen (Finland-1, +1:09) waren zeker nog niet kansloos, gezien hun langlaufkwaliteiten.

De eerste vier van tien ronden zorgden niet voor een schifting, in ronde vijf openden Frenzel en Riessle de aanval en moesten Seidl en Yamamoto afhaken, terwijl Gråbak ze bijna inhaalde. Riiber en Watabe gooiden het gas erop in de strijd om plek drie, de oude Gruber had grote moeite om bij de twee in het spoor te blijven.

In zijn voorlaatste ronde haalde Gråbak samen met de verrassend sterke Yamamoto Frenzel bij, wiens teamgenoot Weber grote moeite had om Riiber en Watabe te volgen - Riessle en Geiger sloegen ondertussen een gat. Gråbak liet Yamamoto in zijn laatste rondje achter en sloot aan bij Riessle, waardoor Riiber en Geiger om de winst moesten vechten in de laatste ronde.

Het tempo van de koplopers lag aanvankelijk niet bepaald hoog en Watabe kon zowaar weer aansluiten, waarna Riiber als eerste echt de aanval opende. Geiger moest alle zeilen bij zetten, maar de vogel was gevlogen en Riiber en Gråbak pakten de winst, voor Geiger/Riessle en Watabe/Yamamoto.

Individuele wedstrijd
Yamamoto en Akito Watabe sprongen het beste, Riiber mocht na 28 seconden als derde beginnen aan het langlaufen. Veel gevaar leek er van achteren niet te komen: de eerstvolgende sterke langlaufer was Johannes Rydzek, die al op 1:06 minuten van de leiders stond, terwijl Riessle en Gråbak na respectievelijk 1:20 en 1:42 minuten pas mochten vertrekken.

Halverwege de tien kilometer langlaufen sloot Riiber aan bij de twee Japanners, op zo'n vijftig seconden vormden Riessle, Rydzek en Terence Weber het Duitse achtervolgingstrio. In de tweede helft was het opvallend genoeg Watabe die een serieuze aanval plaatste, terwijl Yamamoto tegen de verwachtingen in bij de doorgaans zo dominante Riiber kon blijven.

Met dik anderhalve kilometer te gaan liet Riiber Yamamoto dan toch achter, terwijl Rydzek en Riessle - Weber was afgehaakt - de jacht op de eenzame Japanner openden. Vooraan wist Watabe het vol te houden en een knappe eerste zege van de winter te boeken, tien seconden voor Riiber. Yamamoto hield uiterst knap stand en werd derde, de eerste podiumplek voor de Japanner die doorgaans op de langlauflatten veel tijd inlevert.