Skiester Jelinkova naar Olympische Spelen na nieuwe topprestatie

Skiester Marta Bassino heeft in het Sloveense Kranjska Gora de eerste van twee reuzenslaloms in het World Cup-weekeinde gewonnen. Adriana Jelinkova deed het namens Nederland bijzonder goed en werd elfde, een nieuwe topprestatie.

Marta Bassino was in de eerste run de snelste en slechts vier dames bleven binnen een seconde van de Italiaanse, aangevoerd door Michelle Gisin (+0,27). De Zwitserse was de enige die echt in de buurt bleef en werd gevolgd door slalomrivales Petra Vlhova (+0,51) uit Slowakije en Mikaela Shiffrin (+0,54) uit de VS, met Tessa Worley uit Frankrijk (+0,85) daar dan weer achter. Adriana Jelinkova zette een heuse stunt neer: de Nederlandse noteerde dankzij een sterk slot op 1,91 seconden de twaalfde tijd.

In run twee deed Jelinkova het weer uitstekend: ze leverde weliswaar bijna een seconde in op Lara Gut-Behrami, maar het bleef bij die ene plek die ze verloor en dus was een plek in de top-13 zeker. Dat werd zelfs in elk geval een elfde plek, want de Noorse Mina Fürst Holtmann en de Amerikaanse Nina O'Brien kwamen achter de Nederlandse terecht. De Italiaanse Federica Brignone nam met vijf dames te gaan de leiding over en verdedigde zo in elk geval haar zesde plek.

Worley toverde een monsterlijke run op de Sloveense sneeuw en dook maar liefst 1,30 seconden onder Brignone's tijd door. Shiffrin kwam 1,38 seconden achter Worley terecht en verloor dus twee plekken, Vlhova nestelde zich op 0,78 seconden van de Franse leidster. Gisin gaf 0,66 seconden toe op Worley, maar Bassino kon het afmaken: ze ging 0,80 seconden onder Worley's tijd door en boekte haar derde reuzenslalomzege van het seizoen. Jelinkova finishte op een uiterst knappe elfde plek, haar beste resultaat ooit in een reguliere World Cup-wedstrijd.

Update 21.26 uur
De elfde plek van Jelinkova heeft nogal een gevolg voor de Nederlandse: ze voldeed daarmee aan de eis van NOC*NSF om twee keer de top-16 te halen in de World Cup, want in Lech/Zürs werd ze tijdens de parallelwedstrijd al tiende. Jelinkova wordt volgend jaar in Beijing de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in het olympische alpineskiën sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952.

Marvin van Heek plaatste zich voor de Spelen van Sochi in 2014 door de gevraagde achtste plek in een World Cup-wedstrijd te pakken, maar doordat hij destijds wat mazzel had met gunstige weersomstandigheden werd door NOC*NSF ineens besloten om dat resultaat niet mee te tellen.