Update: Franse agenten geschorst na geweld tegen zwarte man

In Frankrijk zijn vier agenten geschorst, nadat beelden opdoken waarop te zien is hoe ze hardhandig een Franse producer (41) te lijf gaan. Meer hierover in de Stentor.

Afgelopen zaterdag avond vond het incident plaats in de muziekstudio van Michel Zecler in Parijs. Een aantal politieagenten zouden de studio zijn binnen gegaan nadat de man in kwestie geen mondkapje had gedragen. Dat ontaardde in een vechtpartij waarbij de agenten circa een kwartier op de man hebben ingeslagen en geschopt. Alles is opgenomen door een bewakingscamera die in de studio van de man hing. Volgens de politieagenten gedroeg Zecler zich agressief. Zecler op zijn beurt beschuldigt de agenten van racisme, en heeft aangifte gedaan wegens racisme.

Update 23.20 uur

De vechtpartij is volgens Zecler als volgt ontstaan: als hij zonder mondkapje zijn muziekstudio in Parijs verlaat, ziet hij een politieauto. Hij besluit vervolgens, naar eigen zeggen, terug te keren naar zijn studio. Drie politieagenten komen achter hem aan en ondervragen hem bij de voordeur terwijl hij naar binnen wil gaan, hier ontstaat een woordenwisseling welke ontaardt in een vechtpartij net achter de voordeur. 

Inmiddels is er een tweede filmpje van het voorval  met Michel Zecler gepubliceerd. Dit filmpje is door een buurman opgenomen en laat zien hoeveel agenten en burgers er rondom de vechtpartij aanwezig waren. 

De buurman vertelt dat hij veel geschreeuw hoorde 'Ga weg, kom naar buiten, laatste waarschuwing' , hij ziet vervolgens dat de politie een traangasgranaat in de studio gooit om Michel Zecler naar buiten te werken. Als Zecler dan naar buiten loopt roepen de agenten 'Daar is hij, daar is hij' om Zecler vervolgens met een aantal agenten tegen de grond te werken. Verder vertelt de buurman dat een groepje van negen jongeren die Zecler te hulp wilden schieten op een ruwe manier werden tegengehouden door de politie.  

President Macron heeft net op Facebook en Twitter zijn afschuw over de beelden van Zecler uitgesproken. Hij vraagt de regering om voorstellen te doen voor een ‘effectievere strijd tegen alle vormen van discriminatie.’ Macron vindt op de eerste plaats dat politieagenten veilig hun werk moeten kunnen doen maar dat handelingen vanuit racisme absoluut niet zullen worden toegestaan. 'Frankrijk mag nooit haat of racisme laten floreren'

Morgen vinden er demonstraties in o.a. Lille, Lyon, Straatsburg en Parijs plaats tegen de omstreden wet Sécurité Globale en politiegeweld.

Eerdere berichtgeving:

Hieronder een gedeelte van de opnamen van de bewakingscamera;