Apple verlaagt afdrage apps voor kleine ontwikkelaars

Apple heeft vandaag het App Store Small Business Program aangekondigd voor de kleinere ontwikkelaars binnen hun App Store. Het belangrijkste nieuws is dat de afdrage van de omzet wordt verlaagd naar 15 procent: een flinke vermindering van de 30 procent die alle ontwikkelaars nu moeten betalen.

Het programma gaat in vanaf 1 januari 2021, en geldt alleen voor ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar omzet per jaar maken. Om aanspraak te maken op het Small Business Program moet je over het gehele jaar 2020 minder dan 1 miljoen dollar omzet hebben gemaakt, over alle apps van jouw makelij in de app store. Nieuwe deelnemers van de App Store maken ook aanspraak op het programma, maar zodra zij over de limiet gaan geldt het standaardtarief voor de rest van het jaar - zelfs als men daarna weer onder de 1 miljoen dollar zakt.

Het programma lijkt een tegemoetkoming van Apple te zijn na een flink aantal rechtszaken, aangejaagd door ontwikkelgigant Epic Games. CEO Tim Sweeney heeft al vaker kritiek gehad op het beleid van Apple en sprak van een monopolie: hij wilde dat het tarief verlaagd werd. Epic Games voegde zelf de daad bij het woord door de prijs van V-bucks voor Fortnite te verlagen, buiten Apple's betaalkanalen om. Apple verwijderde daarop prompt Fortnite van de App Store.

AppleSBP