FOK! Wat een weer: daar gaan we dan, alle hens aan dek!

PufPuf!  

Daar gaan we dan beste mensen. Ik hoop dat jullie gisteren nog even genoten hebben van de aangename dag, want vanaf nu is het gedaan met de koele dagen. We gaan bloedhitte tegemoet, al hou ik voor het (uiterste) noorden wel een slag om de arm betreffende een hittegolf. In het zuiden gaat dat met speels gemak lukken. We gaan een lange reeks dagen tegemoet met temperaturen ruim boven de 30 graden.

Dat komt omdat het Azorenhoog zich helemaal gaat uitstrekken vanaf... inderdaad... de Azoren tot aan de Baltische staten. Ook op grotere hoogte ontwikkelt dit systeem zich sterk. In het weekende ontstaat er een nieuw hogedrukgebied nabij de Groot-Brittanie. Tijdens deze afwisseling bestaat er een kans dat er even wat koelere lucht het land intrekt. Dit is met name zondag het geval. Het zuidoosten van ons land krijgt daar waarschijnlijk helemaal niets van mee en daar blijft het tropisch warm.

Op maandag draait de wind dan weer naar het oosten toe en komt ook het noorden weer in de hete lucht. Dan kan het ook daar ruim 30 graden worden. In het zuiden zit er een hele reeks van 30+ in. En dan nog eerder bij de 35 dan bij de 30. Ook in het midden halen we op de meeste dagen toch wel 30 graden. Dus de kans op landelijke hittegolf is erg groot.

Vandaag halen we de tropische grens slechts heel lokaal. Op de meeste plaatsen wordt het in het zuiden een graad of 28 à 29. In het noordwesten, en dan met name de Kop van Noord-Holland en de Wadden is het met 23 graden nog aangenaam.

Donderdag t/m zaterdag zijn we er dan gloeiend bij met maxima tussen de 28 en 35 graden. De kans op zeewind is niet heel erg groot.

Het spreekt ook voor zich dat er geen regen valt en de zon het maximale aantal uren van de dag schijnt. De kans op een bui wordt pas in de nieuwe week iets groter, maar ook dan lijkt het nog warm te blijven. 

Veel sterkte mensen en wie er van geniet: Geniet ze!  

Morgen ben ik er weer!  

Meer weer op FOK!

Maan boven Wognum (Foto: Drainbamage)
De volle maan boven Wognum. (Foto:Drainbamage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.