iPadOS 14 introduceert nieuwe features voor iPad

Apple heeft vandaag een preview gegeven van iPadOS 14, dat nieuwe features en designs bevat die optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van iPad en het grote Multi-Touch-display.

Met iPadOS 14 wordt een compact design geïntroduceerd voor binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken, Siri-interacties en de zoekfunctie, waarmee gebruikers zich beter kunnen concentreren. Apps zijn voorzien van nieuwe werkbalken aan de zijkant en toolbars waarin alle relevante knoppen te vinden zijn. Met nieuwe features voor Apple Pencil, waaronder Scribble voor iPad, kunnen gebruikers op een nieuwe manier werken met handgeschreven notities. En ARKit 4 bevat een gloednieuwe Depth API waarmee ontwikkelaars nog krachtigere features in hun apps kunnen bouwen.

Binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken verschijnen nu als een strook en nemen dus niet meer het hele scherm in beslag. Gebruikers kunnen dan op de strook tikken om het gesprek aan te nemen of de strook uit beeld swipen om het gesprek te weigeren en rustig verder te werken. Siri verschijnt nu onder in beeld, waardoor gebruikers het scherm kunnen blijven zien als ze iets vragen. Bij het openen van andere apps of het bedienen van muziek is Siri weer snel uit de weg.

De zoekfunctie van iPad is met iPadOS 14 opnieuw ontworpen en is nu de plek waar vrijwel alles snel te vinden is. Denk aan het zoeken en starten van apps, het bekijken van contactpersonen, bestanden en beknopte informatie, of het stellen van vragen over mensen of plaatsen. Gebruikers kunnen overal een zoekopdracht beginnen, zonder dat ze de actieve app hoeven te sluiten. Zoekopdrachten op het web zijn nog geavanceerder, wat zorgt voor relevantere suggesties en de mogelijkheid om met één tikje naar de resultaten te gaan.

Veel apps, waaronder Foto’s, Bestanden, Notities, Agenda en Apple Music hebben een vernieuwde werkbalk aan de zijkant voor de centrale navigatie. Daarnaast zijn alle bedieningsknoppen van apps ondergebracht in toolbars en pull-down-menu’s, waardoor ze makkelijk toegankelijk zijn.

iPadOS 14 brengt Scribble met Apple Pencil naar iPad. Dit houdt in dat gebruikers in elk tekstvak kunnen schrijven. Hun handschrift wordt automatisch omgezet naar getypte tekst. Dit omzetten van handschrift naar tekst gebeurt op het device zelf, waarmee privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Bij het maken van notities wordt handgeschreven tekst op een slimme manier onderscheiden van tekeningen aan de hand van on-device machine learning. Scribble wordt in eerste instantie ondersteund voor Engels, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, en Chinees en Engels door elkaar. Zo kunnen gebruikers Engelse en Chinese woorden schrijven zonder van taal te hoeven wisselen.

De nieuwe softwarefeatures zijn dit najaar beschikbaar als gratis update voor iPad Air 2 en nieuwer, alle iPad Pro-modellen, iPad van de 5e generatie en nieuwer en iPad mini 4 en nieuwer.

iPadOS 14 (Foto: Apple)