FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 juni 2020

'Agent' met varkenskop opgehangen aan viaduct

Alle agenten zijn smerige zwijnen en moeten opgehangen worden, dat weten we allemaal. Voor de duidelijkheid: we snappen dat dat natuurlijk onzin is, maar in het altijd gezellige Florida leek iemand die boodschap wel over te willen brengen.

In Jacksonville kreeg de politie in het weekeinde een belletje: iemand zou zich met een strop om de nek van een viaduct gegooid hebben. Bij nader inzien bleek het om een pop te gaan, gekleed in politieuniform en voorzien van een nagemaakte varkenskop.

"Dit alles is duidelijk bedoeld om het negatieve sentiment jegens de politie op te stuwen. Het is een gerichte poging om ons werk te ondermijnen, namelijk het veilig houden van onze stad", aldus sherrif Mike Williams.

Oog voor detail had de nog onbekende doch ongetwijfeld vrij kansloze knuppel overigens niet: hij (of zij, je weet het niet) trok de pop een uniform aan van de politie van New York.

iPadOS 14 introduceert nieuwe features voor iPad

Apple heeft vandaag een preview gegeven van iPadOS 14, dat nieuwe features en designs bevat die optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van iPad en het grote Multi-Touch-display.

Met iPadOS 14 wordt een compact design geïntroduceerd voor binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken, Siri-interacties en de zoekfunctie, waarmee gebruikers zich beter kunnen concentreren. Apps zijn voorzien van nieuwe werkbalken aan de zijkant en toolbars waarin alle relevante knoppen te vinden zijn. Met nieuwe features voor Apple Pencil, waaronder Scribble voor iPad, kunnen gebruikers op een nieuwe manier werken met handgeschreven notities. En ARKit 4 bevat een gloednieuwe Depth API waarmee ontwikkelaars nog krachtigere features in hun apps kunnen bouwen.

Binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken verschijnen nu als een strook en nemen dus niet meer het hele scherm in beslag. Gebruikers kunnen dan op de strook tikken om het gesprek aan te nemen of de strook uit beeld swipen om het gesprek te weigeren en rustig verder te werken. Siri verschijnt nu onder in beeld, waardoor gebruikers het scherm kunnen blijven zien als ze iets vragen. Bij het openen van andere apps of het bedienen van muziek is Siri weer snel uit de weg.

De zoekfunctie van iPad is met iPadOS 14 opnieuw ontworpen en is nu de plek waar vrijwel alles snel te vinden is. Denk aan het zoeken en starten van apps, het bekijken van contactpersonen, bestanden en beknopte informatie, of het stellen van vragen over mensen of plaatsen. Gebruikers kunnen overal een zoekopdracht beginnen, zonder dat ze de actieve app hoeven te sluiten. Zoekopdrachten op het web zijn nog geavanceerder, wat zorgt voor relevantere suggesties en de mogelijkheid om met één tikje naar de resultaten te gaan.

Veel apps, waaronder Foto’s, Bestanden, Notities, Agenda en Apple Music hebben een vernieuwde werkbalk aan de zijkant voor de centrale navigatie. Daarnaast zijn alle bedieningsknoppen van apps ondergebracht in toolbars en pull-down-menu’s, waardoor ze makkelijk toegankelijk zijn.

iPadOS 14 brengt Scribble met Apple Pencil naar iPad. Dit houdt in dat gebruikers in elk tekstvak kunnen schrijven. Hun handschrift wordt automatisch omgezet naar getypte tekst. Dit omzetten van handschrift naar tekst gebeurt op het device zelf, waarmee privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Bij het maken van notities wordt handgeschreven tekst op een slimme manier onderscheiden van tekeningen aan de hand van on-device machine learning. Scribble wordt in eerste instantie ondersteund voor Engels, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, en Chinees en Engels door elkaar. Zo kunnen gebruikers Engelse en Chinese woorden schrijven zonder van taal te hoeven wisselen.

De nieuwe softwarefeatures zijn dit najaar beschikbaar als gratis update voor iPad Air 2 en nieuwer, alle iPad Pro-modellen, iPad van de 5e generatie en nieuwer en iPad mini 4 en nieuwer.

iPadOS 14 (Foto: Apple)

Apple introduceert macOS Big Sur

Apple geeft vandaag een voorproefje van macOS Big Sur, de nieuwste versie van het desktopbesturingssysteem voor iMac en Macbooks.

Visueel is macOS simpeler geworden, en de content van gebruikers komt op de eerste plaats. De aanpasbare menubalk heeft een vernieuwd Bedieningspaneel, dat vanaf het bureaublad snel toegang geeft tot bedieningselementen. Het Berichtencentrum biedt nu meer interactieve meldingen en vernieuwde widgets in verschillende formaten, zodat gebruikers in een oogopslag meer relevante informatie kunnen zien. En belangrijke apps zijn vernieuwd, wat het werken met meerdere open vensters overzichtelijker maakt en de interactie met apps nog gemakkelijker.

Safari bevat allerlei nieuwe features, waaronder een aanpasbare startpagina, elegant ontworpen tabbladen met meer mogelijkheden, snelle en gemakkelijke vertaling en een nieuw privacyrapport. Met de vernieuwde Berichten-app kunnen Mac-gebruikers persoonlijkere en expressievere berichten versturen en ontvangen, en op een gemakkelijke manier groepsberichten gebruiken en bijhouden.

Aan privacy is ook gedacht en macOS Big Sur geeft gebruikers nog meer transparantie en controle over hun gegevens. In de Mac App Store is nieuwe privacyinformatie beschikbaar die als een soort voedingsetiket inzicht geeft in de manier waarop apps met privacy omgaan. Zo kunnen gebruikers voordat ze een app downloaden zien wat voor soort gegevens app verzamelt – bijvoorbeeld over gebruik, contactinformatie of locatie – en of die gegevens met derden worden gedeeld ten behoeve van tracking.

macOS Big Sur is dit najaar te krijgen als gratis software-update.

Mac (Foto: Apple)

Mac (Foto: Apple)

Apple gaat eigen chips voor Mac maken

Apple wil hun Mac-computers overzetten van Intel naar Apple Silicon, hun eigen chip. De transitie gaat twee jaar duren. Ondertussen zal er nog jaren ondersteuning voor Intel-processoren in MacOS zitten.

Apple ontwerpt al tijden chips voor hun iPhones, iPads en Apple Watch. Nu gaan ze een reeks SoC's voor de Mac aanbieden. Dit geeft de Mac meer prestaties per watt en GPU's met hogere prestaties, waardoor app-ontwikkelaars nog krachtigere professionele apps en high-end games kunnen schrijven. Dankzij toegang tot technologieën zoals de Neural Engine wordt de Mac een platform voor ontwikkelaars om machine learning te gebruiken. Dit zal ook een gemeenschappelijke architectuur creëren voor alle Apple-producten, waardoor het voor ontwikkelaars veel gemakkelijker wordt om software voor het hele Apple-ecosysteem te schrijven en te optimaliseren.

Apple heeft vandaag ook macOS Big Sur geïntroduceerd, de volgende grote release van macOS, die een soepele en naadloze overgang naar Apple-silicium garandeert. Ontwikkelaars kunnen hun bestaande apps eenvoudig converteren om op Apple-silicium te draaien, gebruikmakend van de nieuwe technologieën en prestaties.

Om ontwikkelaars te helpen aan de slag te gaan met Apple-silicium, lanceert Apple ook het Universal App Quick Start Program, dat toegang biedt tot documentatie, ondersteuning voor forums, bètaversies van macOS Big Sur en Xcode 12, en het beperkte gebruik van een Developer Transition Kit ( DTK), een Mac-ontwikkelingssysteem gebaseerd op Apple's A12Z Bionic System on a Chip (SoC).

Apple is van plan tegen het einde van het jaar de eerste Mac met Apple-silicium te leveren en de overgang in ongeveer twee jaar te voltooien. Apple zal de komende jaren nieuwe versies van macOS voor Intel-gebaseerde Macs blijven ondersteunen en uitbrengen, en heeft nog nieuwe Intel-gebaseerde Macs in ontwikkeling.

Apple Silicon

Apple presenteert iOS 14

Apple heeft vandaag een preview laten zien van iOS 14. De nieuwe versie biedt nieuwe manieren om het beginscherm aan te passen, App Clips om apps snel te ontdekken en te gebruiken, en een vernieuwde Berichten-app om beter contact te houden.

De nieuwe widgets bieden gebruikers in één oogopslag de laatste informatie en kunnen in verschillende formaten worden vastgezet op elke pagina van het beginscherm. Ook kunnen gebruikers een Smart Stack met widgets maken. Daarin komt de juiste widget op een slimme manier naar boven, afhankelijk van tijd, locatie of activiteit.

Op het beginscherm kunnen widgets worden geplaatst met informatie over werk, reizen, sport, entertainment en andere onderwerpen. Na de laatste beginschermpagina komt de App Library, een nieuwe feature die automatisch alle apps van de gebruiker overzichtelijk ordent. Apps die op dat moment handig uitkomen, worden slim op de voorgrond geplaatst. Gebruikers kunnen kiezen hoeveel beginschermpagina’s ze willen weergeven en gemakkelijk pagina’s verbergen om sneller bij de App Library te kunnen komen.

FaceTime-oproepen, telefoontjes en interacties met Siri hebben nu een nieuwe, compacte vorm. En nu ook Beeld-in-beeld ondersteund wordt, kunnen iPhone-gebruikers een video bekijken of een FaceTime-oproep beantwoorden terwijl ze een andere app gebruiken.

Een App Clip is een klein deel van de ervaring van een app, die meteen beschikbaar is voor een gebruiker. App Clips horen bij een bepaald product of bedrijf en kunnen snel worden geladen voor een specifiek doel, zoals een scooter huren, een kop koffie kopen of parkeergeld betalen. Het is makkelijk om ze te ontdekken en te openen door de Apple ontworpen App Clip-code te scannen, via NFC-tags en QR-codes of via een Deel-link in Berichten of Safari. Allemaal met de veiligheid en privacy die gebruikers van apps verwachten.

Berichten is ook aangepakt. Gebruikers kunnen conversaties bovenaan hun berichtenlijst vastzetten, actieve groepsgesprekken makkelijk volgen aan de hand van verwijzingen en snelle antwoorden, en conversaties verder aanpassen door een groepsfoto in te stellen met een afbeelding of emoji. De nieuwe opties voor Memoji in Berichten zijn inclusiever en diverser met nieuwe haarstijlen, hoofddeksels, gezichtsbedekkingen en meer.

Voor alle apps is nu toestemming van de gebruiker nodig voordat ze kunnen tracken. Later dit jaar zullen er op de productpagina’s in de App Store samenvattingen te vinden zijn waarin ontwikkelaars hun eigen privacypraktijken beschrijven. Allemaal in een simpel en begrijpelijk format. Bovendien kunnen gebruikers bestaande accounts upgraden naar ‘Log in met Apple’, kunnen ze hun locatie bij benadering delen met app-ontwikkelaars in plaats van hun precieze locatie, en krijgen ze meer inzicht in de manier waarop een app de camera en microfoon gebruikt.

De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer.

iOS 14 - Incoming Call iOS 14 - Widgets

Microsoft trekt stekker uit streamingsdienst Mixer

Redelijk uit het niets kondigt Microsoft aan dat streamingsdienst Mixer offline gehaald gaat worden. In plaats daarvan gaat Microsoft per direct samenwerken met Facebook Gaming.

Sinds het begin van Mixer had Microsoft al moeite om kijkers te trekken, de concurrentie met diensten als Twitch en YouTube was dan ook enorm. Facebook wordt gezien als geschikte partner, dankzij het brede publiek dat bereikt kan worden.

Bestaande Mixer-streamers worden overgeheveld naar Facebook Gaming als ze daarvoor kiezen. Mixer Partners krijgen een gelijke status bij Facebook Gaming. Kijkers met valuta of abonnementen op Mixer krijgen Xbox Gift Card Credit. Vanaf 22 juli is Mixer offline en verwijzen alle websites en apps naar Facebook Gaming.

Recentelijk probeerde Mixer nog kijkers te trekken door grote streamers exclucsief op de dienst te laten streamen. Onder andere Ninja, Shroud en King Gothalion tekenden miljoenendeals. Zij zijn vrij om weer te streamen op Twitch of waar ze ook willen.

FVD Groningen: "Baudet is misschien verkeerd begrepen"

De fractie van Forum voor Democratie in Groningen zat in de maag met de uitspraken over de gaswinning van partijleider Thierry Baudet. De Groningers noemden de uitspraken van hun voorman ongelukkig maar willen hun leider niet afvallen.

In een uitzending van het FVD Journaal vond Baudet dat de problemen van de Groningers door de gaswinning niet overdreven moesten worden, het was geen genocide. Scheuren in je huis zijn vervelend, zo vertelde de FVD-voorman. "Dan moet je een weekendje ergens anders slapen", aldus de parlementariër over het 'ongemak'. 

Baudet benadrukte dat het economisch gezien belangrijk was om de resterende gasvoorraad op te pompen, maar wel met goede compensatie voor de getroffen Groningers.

"Thierry heeft het niet op de juiste manier gezegd. Zijn retoriek heeft het standpunt van FvD geen goed gedaan en is misschien verkeerd begrepen. Dat standpunt staat als een huis. Onze partij vindt dat de gaswinning niet naar nul moet. Het gas is economisch van groot belang. Als je de winning op zeven miljard kuub per jaar houdt, is dat goed. Wel moet je Groningers ruimhartig compenseren voor schade en meer werk maken van de versterking", zo licht Robert Pestman van Forum voor Democratie in Groningen toe in het Dagblad van het Noorden.

Pestman zegt zich te storen aan de bureaucratie in het gasdossier. "Dat vindt Thierry ook, maar laten we de NAM wel aan de loop houden, want anders wordt dat helemaal een sterfhuisconstructie. FVD wil de Groningers niet beledigen. We hebben overleg gehad over de situatie in Groningen. Maar laten we dit ook niet groter maken dan het is."

Strop in garage zwarte NASCAR-coureur

Een zwarte coureur in de NASCAR Cup Series, hartstikke leuk om even een grapje mee uit te halen. Je zou bijvoorbeeld een strop in zijn garage kunnen leggen, een hilarische verwijzing naar het opknopen van zwarte mensen omdat het zwarte mensen zijn. Haha, we komen niet meer bij.

NASCAR-coureur Bubba Wallace vond het ook niet echt een geweldige grap, maar helaas werd hij er wel het slachtoffer van. Zondag zou er geracet worden op de immense Talladega Superspeedway in Alabama, een van de meest tolerante staten in de VS - in elk geval wat betreft rednecks onderling. Dat ging niet door, want het was verschrikkelijk kutweer en dus werd de race naar maandag verplaatst, maar daarmee was de kous nog niet af.

Zondag bleek er namelijk een heuse strop in Wallace's garage te liggen, waar de NASCAR-organisatie boos op reageerde. Men heeft direct een onderzoek gestart, waar inmiddels ook de FBI bij betrokken is. Wallace zelf liet weten erg verdrietig te zijn, maar gaf ook aan dat hij zich absoluut niet zou laten verslaan door dit soort knuppels, waarbij hij veel steun kreeg van onder meer andere coureurs.

Wallace maakte zich onlangs al niet al te populair bij een deel van de fans, nadat hij er deels voor zorgde dat NASCAR een verbod uitvaardigde op de Confederate-vlag rondom NASCAR-races: de vlag wordt vooral gezien als een niet al te gezellig symbool van racisme en slavernij, waar men vooral in het zuiden ten tijden van de Burgeroorlog dol op was.

Overigens is het nog maar de vraag of er maandag wél geracet wordt, want het weer is opnieuw niet al te best. Vanaf 21.00 uur kan er ingeschakeld worden op Ziggo. Wallace heeft dan een extra gecontroleerde auto: normaal gesproken mag niemand in een dergelijke situatie aan de auto zitten, maar in dit geval is een uitzondering gemaakt zodat Wallace's team kon controleren of de verantwoordelijke voor de strop niet ook aan de auto gezeten heeft.

Seizoen De Jong bij Barcelona toch nog niet voorbij na hoopvolle woorden trainer

Frenkie de Jong kan dit seizoen nog gewoon in actie komen voor Barcelona. De middenvelder staat voorlopig aan de kant met een kuitblessure en in de Spaanse media werd er rekening mee gehouden dat hij deze jaargang niet meer in actie zou kunnen komen omdat zijn herstelperiode zeker een maand in beslag zou kunnen nemen.

In aanloop naar de thuiswedstrijd van dinsdag tegen Athletic Club (22.00 uur) neemt trainer Quique Setién de grootste zorgen weg. De Jong vroeg bij de hervatting van LaLiga in de uitwedstrijd tegen Real Mallorca (0-4) in de tweede helft om een wissel. In het duel met Leganés (2-0) bleef hij negentig minuten op de bank en tegen Sevilla (0-0) zat hij niet bij de wedstrijdselectie.

Ook voor de wedstrijd tegen de club uit Bilbao ontbreekt de Oranje-international in de selectie van Setién. Toch verwacht de trainer dat de ex-Ajacied binnenkort weer in actie kan komen. "De blessure van De Jong valt mee. We moeten het herstel afwachten, maar de verwachting is dat hij dit seizoen zeker nog een aantal wedstrijden kan spelen", aldus Setién maandag tijdens het persmoment.

Mundo Deportivo schreef zondag over een mogelijke absentie van meerdere weken, terwijl AS rekening houdt met 'minstens twee weken'. Hoewel Setién De Jong op termijn weer terugverwacht, blijft het onduidelijk wanneer de middenvelder zijn rentree kan maken.

Na het duel met Athletic Club wachten ontmoetingen met Celta de Vigo (27 juni), Atlético Madrid (1 juli) en Villarreal (5 juli), allemaal in LaLiga. Daarna staan nog competitiewedstrijden tegen Espanyol (8 juli), Real Valladolid (12 juli), Osasuna (15 juli) en Alavés (19 juli) op het programma.

In augustus staat voor Barcelona nog de return in de Champions League tegen Napoli en mogelijk het restant van het miljardenbal op het programma.

Setién baalt van de blessure van De Jong. "Met hem verliezen we een complete en jonge speler, iemand met veel enthousiasme en kwaliteit", vertelt de trainer. De talentvolle middenvelder Riqui Puig is door de coach opgenomen in de wedstrijdselectie.

Mogelijk wordt hij de vervanger van De Jong. "Alles is mogelijk. Er staan meerdere jongens klaar. We gaan op zoek naar een oplossing waar het team zo weinig mogelijk hinder van ondervindt."

Zonder De Jong moet Barcelona de koppositie zien te heroveren. Na het puntenverlies tegen Sevilla wist titelconcurrent Real Madrid zondagavond met 1-2 te winnen op bezoek bij Real Sociedad en kwam het in puntenaantal op gelijke hoogte met Barcelona (65). Omdat in LaLiga onderling resultaat boven het doelsaldo gaat, is Real Madrid koploper.

The Artful Escape is een bizarre 2D-platformer

Ontwikkelaar Beethoven & Dinosaur heeft een nieuwe gameplaytrailer van The Artful Escape, een 2D-paltformer zoals je die nog niet eerder hebt gezien. In deze game speel je als Francis Vendetti, een jonge gitaar wonderkind die terecht komt in een bizarre wereld vol vreemde wezens. Alleen met de kracht van zijn gitaar en door te spelen kan hij deze wereld doorlopen.

De game moet dit jaar uitkomen voor Xbox One, pc en Apple Arcade.

Het echte voetbal is terug, Istiklol haalt uit

Er wordt al weer even gevoetbald in geitencompetities als de Bundesliga, LaLiga en de Premier League, maar we zaten natuurlijk allemaal te wachten op de hervatting van de Ligai olii Tojikiston, de hoogste competitie in Tadzjikistan.

Tot de boel eind april werd stilgelegd wegens een pandemie volgden we de eerste vier speelronden, want verder in de wereld werd er in die tijd niet gespeeld - op Nicaragua en Burundi na, natuurlijk. Istiklol en Khatlon gingen na vier ronden aan de leiding met drie zeges en één onderling gelijkspel, maar sinds de hervatting is Istiklol alvast lekker bezig.

De ploeg begon afgelopen dinsdag met een uitwedstrijd bij Regar-TadAZ, zoals we allemaal weten de ploeg die zeven landstitels pakte in de jaren voorafgaand aan de huidige dominantie van Istiklol. De hoofdstedelingen trokken naar het westelijke Tursunzoda, de thuisbasis van Regar-TadAZ én thuisbasis van een enorme aluminiumfabriek, mogelijk de grootste ter wereld - als in een pubquiz ooit gevraagd wordt naar de stad met 's werelds grootste aluminiumfabriek, heb jij nu het antwoord!

Enfin, Istiklol ging met een 0-2 voorsprong de rust in, onder meer dankzij een goal van de Cruijf van Dushanbe: de 21-jarige nummer veertien Sheriddin Boboev. Regar bracht de stand terug naar 1-2, maar een minuutje later stond het 1-3 en vervolgens liepen de bezoekers uit naar een 1-6 zege, met goals van zes verschillende spelers - opvallend genoeg was Manuchekhr Dzhalilov er daar niet één van.

Regar-TadAZ krijgt op de broek

Zaterdag toog laagvlieger Istaravshan naar Dushanbe, niet de lekkerste plek om hun eerste punten van het seizoen te halen. Dat bleek ook niet overdreven, want Istiklol tikte er acht goals in. De eerdergenoemde Boboev opende de score binnen een kwartier, Dzhalilov scoorde en neef Alisher Dzhalilov deed dat twee keer. Ook Rustam Soirov scoorde, net als tegen Regar, waardoor de pas 17-jarige jeugdinternational - op het WK onder 17 scoorde hij tegen nota bene Argentinië - nu net als Boboev en Alisher Dzhalilov al vijf goals op de teller heeft staan.

Concurrent Khatlon begon de hervatting met een 1-0 zege tegen Dushanbe-83, zondag gingen ze op bezoek bij het semi-militaire CSKA Pomir Dushanbe. Daar kwamen ze rap op voorsprong, maar nog voor rust had Pomir de stand al omgedraaid en stond de uiteindelijke eindstand op het bord: 2-1, waardoor Istiklol nu drie punten los is en alleen aan kop gaat.

Istaravshan krijgt alle hoeken van Dushanbe te zien

Sea of Stars toont interessante puzzel-RPG gameplay

Sea of Stars is de volgende game van de ontwikkelaars van The Messenger, de populaire Ninja Gaiden-achtige indie. Dit keer maken ze een puzzel-RPG. De game, die ook een beetje op Chrono Trigger lijkt, haalde dit jaar meer dan 1.5 miljoen dollar op via Kickstarter. Het moet pas in 2022 uitkomen voor pc en consoles, maar vandaag werd er al een uitgebreide gameplaytrailer getoond.

Ghost of Tsushima is goud

Via Twitter maakt Sucker Punch bekend dat Ghost of Tsushima goud is gegaan. Dit houdt in dat de ontwikkeling van de game klaar is en naar de printer gaat voor massa-productie.

Nog fijner voor de fans is dat dit betekent dat de game niet nog een keer uitgesteld gaat worden. De release date van Ghost of Tsushima is 17 juli. Nog even geduld dus.

Veronica Inside vanavond zonder reclameblokken

Veronica Inside zal vanavond niet onderbroken worden door reclameblokken, hiermee lijken adverteerders gehoor te geven aan de oproep om niet meer te adverteren rond het programma na de opmerkingen van Johan Derksen vorige week. Een aantal BN'ers kwamen met die oproep nadat Derksen een vermeend racistische Zwarte Pieten-grapje had gemaakt over rapper Akwasi.

Die 'grap' zorgde vorige week voor veel ophef en zorgde er onder andere voor dat de spelers van het Nederlands Elftal het praatprogramma boycotten. Naast veel kritiek ontving Derksen ook veel steun op sociale media. Om over deze ophef te praten is vanavond speciaal oud-voetballer Dries Boussatta te gast.

Na alle ophef zouden de kijkcijfers van vanavond zomaar eens ongekend hoog kunnen zijn. Nieuwsgierigen kunnen om 20.30 uur inschakelen op Veronica.

Wereldhumanismedag: hart onder de riem voor militairen

De viering van de jaarlijkse Wereldhumanismedag vond gisteren voor het eerst digitaal plaats. Deze werd georganiseerd door de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie. Het vieren van de waarden en idealen van het humanisme gebeurde wereldwijd.

Onder normale omstandigheden houdt de dienst een bijeenkomst waarin mensen elkaar fysiek ontmoeten. Dat ging dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen, maar was voor de Humanistisch Geestelijke Verzorging geen reden om van de viering af te zien. Hoofdkrijgsmachtraadsman Erwin Kamp: "Juist in deze coronatijd is het goed om stil te staan bij de waarden en idealen van het humanisme."

In de video van de viering vertellen 5 humanistisch raadslieden op eigen wijze welke waarden belangrijk zijn in het humanisme en waarom. Het gaat daarbij om gelijkheid, vrijheid, zelfreflectie, inclusiviteit en saamhorigheid. Waarden die wat betreft humanisten nu belangrijker zijn dan ooit. Bij de aanpak van de coronacrisis, maar meer algemeen ook met het oog op de aandacht voor meer menselijke waardigheid in de wereld.

Waardevol
Kamp: "De film is een hart onder de riem voor alle militairen, veteranen, het thuisfront en burgermedewerkers bij Defensie. Ik vind het betekenisvol dat wij onder deze bijzondere omstandigheden toch gezamenlijk kunnen reflecteren op wat waardevol is in ons leven. Humanistisch geestelijke verzorgers ondersteunen Defensie ook bij activiteiten voor meer inclusiviteit, diversiteit en sociale veiligheid. We zijn dankbaar hier een bijdrage aan te mogen leveren."

In Winterswijk noemen ze afrikaantjes voortaan Tagetes

Tot voor kort werden perkjes in Winterswijk ingezaaid met afrikaantjes maar voortaan gebeurt dat met Tagetes. Het is precies dezelfde bloem, alleen de naam is anders. Dat is op de eerste plaats om vakinhoudelijke redenen maar ook het racismedebat speelt hierin een rol aldus de Rova, het bedrijf dat de buitenruimte in Winterswijk beheert.

"Deze strook is ingezaaid met afrikaantjes i.v.m.  bestrijding van engerlingen", lees je in de ene straat op een bordje maar in een volgende straat staat sinds kort een aangepaste tekst. "Voor de bestrijding van engerlingen is deze strook ingezaaid met Tagetes", zo valt er in de Willem Dreeslaan te lezen aldus De Gelderlander.

"Dat is de vakterm waaronder onze mensen de bloem kennen. Afrikaantje is de benaming in de volksmond, dat klopt. Zo stond het op bordjes die al eerder zijn gemaakt. Maar voor de nieuwe bordjes is nu gekozen voor Tagetes", aldus een woordvoerder van Rova tegenover de krant.

Aangezien alles tegenwoordig gevoelig ligt moet de woordvoerder ook toegeven dat het racismedebat ook een rolletje speelt bij de aanpassing. "Die overweging heeft zeker meegespeeld in het besluit. Wij willen niemand voor het hoofd stoten en al helemaal niet discrimineren. De andere benaming is een samenloop van omstandigheden, met als belangrijkste reden dat Tagetes de vakterm is", zo legt de woordvoerder uit.

De afrikaantjes/Tagetes* komen oorspronkelijk uit Mexico en het waren de Spanjaarden die kleurrijke bloemetjes naar Noord-Afrika brachten. Vanuit daar vonden ze uiteindelijk hun weg naar de Europese tuinen.

*doorhalen wat je niet van toepassing vindt

In Winterswijk noemen ze afrikaantjes voortaan Tagetes (WikiCommons)
In Winterswijk noemen ze afrikaantjes voortaan Tagetes (WikiCommons)

400 arrestaties bij demonstratie 'viruswaanzin' in Den Haag

De politie is een grootschalig rechercheonderzoek gestart naar aanleiding van de ongeregeldheden die op zondag 21 juni plaatsvonden na de verboden demonstratie op het Malieveld in Den Haag.

Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep ‘Viruswaanzin’, begaf een mix van demonstranten en onruststokers zich toch naar het Malieveld in Den Haag. Dat leidde tot onrust in het gebied rond het Centraal Station en Malieveld. Tijdens de confrontaties met de ME is fors geweld gebruikt door de onruststokers. Zij gooiden met rookbommen en stenen en gingen de ME fysiek te lijf. De politie heeft meermaals ingegrepen, waarbij de waterwerper werd ingezet.

De politie hield vierhonderd personen aan. En stelt een onderzoek in naar verdachten die betrokken waren bij de ongeregeldheden, maar niet konden worden aangehouden. Daarvoor is de politie op zoek naar foto’s of filmpjes die gemaakt zijn van de ongeregeldheden. Mensen die over dergelijke beelden beschikken kunnen deze uploaden via het tipformulier op de website. 

Internationale Conferentie Persvrijheid nu in december in Den Haag

De World Press Freedom Conference (WPFC 2020) wordt in vernieuwde digitale vorm op 9 en 10 december in Den Haag gehouden. Dit wereldwijde evenement over persvrijheid zou oorspronkelijk al in april plaatsvinden, maar moest door de COVID-19 crisis worden uitgesteld. De conferentie - georganiseerd door UNESCO en Nederland - wordt nu grotendeels een online evenement. Met diverse internationale deelnemers aanwezig in het Haagse World Forum en vele honderden via het internet. Daaronder ook meerdere gerenommeerde mediapersoonlijkheden. Thema van de conferentie is ‘Journalism without Fear or Favour’. 10 december is de internationale dag van de mensenrechten.

Straffeloosheid
WPFC 2020 zet zich in voor het steunen van vrije, betrouwbare en onafhankelijke media. En voor bescherming van de journalistiek tegen bestaande en nieuwe vormen van ongewenste controle, druk of invloed van buitenaf. Cijfers van UNESCO laten zien dat in de periode 2006-2019 meer dan 1.100 journalisten zijn vermoord. Slechts in tien procent van de zaken leidde dat tot juridische vervolging. Kortom, de straffeloosheid van misdaden begaan tegen journalisten is onaanvaardbaar hoog. Een situatie die in veel landen leidt tot een klimaat van angst en geweld, die haaks staat op de noodzaak om het publiek te voorzien van essentiële informatie om te komen tot een vrijere en welvarender samenleving. ‘Redenen genoeg om stevig op te komen voor persvrijheid en de handen ineen te slaan, samen met UNESCO en andere organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten’, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, die gastheer is van WFPC 2020.

Digitaal
Net als de aanvankelijk geplande conferentie in april zal het evenement in december mediaprofessionals uit de hele wereld samenbrengen. Zoals journalisten, mediaondernemers, juristen en NGO’s. Vanuit het Haagse World Forum als hoofdlocatie vindt een reeks sessies plaats, variërend van debatten, live talkshows en interactieve paneldiscussies, waarbij verbinding wordt gelegd met deelnemers in het buitenland. Anders dan de opzet in april, kunnen grote aantallen deelnemers het evenement nu via een virtueel conferentieplatform volgen én actief meedoen. Ook krijgen de deelnemers digitale toegang tot online exposities, video’s en films over persvrijheid.

COVID-19 pandemie
De wereldwijde huidige onzekerheid als gevolg van de COVID-19 pandemie onderstreept hoe belangrijk een onafhankelijke pers is. Niet alleen omdat het cruciaal is dat publiek over betrouwbare en actuele informatie kan beschikken, maar ook om te kunnen begrijpen hoe deze crisis het beste kan worden aangepakt. Reden te meer om in december aandacht te vragen voor persvrijheid en aan oplossingen te werken om deze te vergroten.

Crash Bandicoot 4: It's About Time aangekondigd

Crash Bandicoot is terug. Crash Bandicoot 4: It's About Time is aangekondigd. De game wordt uitgegeven door Activision en wordt ontwikkeld door Toys for Bob, dat eerder verantwoordelijk was voor de remasters van Spyro.

In Crash 4 zijn Neo Cortex en N. Tropy terug en vallen zij het complete multiverse aan. Crash en Coco moeten vier 'Quantum Masks' verzamelen en de slechteriken tegenhouden. De game heeft nieuwe vaardigheden, meer speelbare personages en biedt verder gewoon weer ouderwets Crash.

Crash Bandicoot 4: It's About Time komt 2 oktober uit voor PlayStation 4 en Xbox One. 

Stekelenburg keert na negen jaar terug bij Ajax

Ajax heeft een overeenstemming bereikt met Maarten Stekelenburg over een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA, zo meldt de club maandag. De keeper komt transfervrij over van Everton en tekent voor een seizoen. De 58-voudig Oranje-international is geen onbekende in Amsterdam: hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax en keepte van 2002 tot en met 2011 voor het eerste elftal.

Stekelenburg wordt door Ajax aangetrokken omdat Bruno Varela is teruggekeerd naar Benfica en de talentvolle sluitpost Dominik Kotarski verhuurd mag worden.

"Maarten Stekelenburg is niet alleen een bekende naam, maar ook een keeper die we hier goed kunnen gebruiken", reageert directeur voetbalzaken Marc Overmars in een persbericht. "Bruno Varela is terug naar Portugal. Het is de bedoeling dat Dominik Kotarski wordt verhuurd, zodat hij veel wedstrijden op het hoogste niveau kan keepen want wij hebben veel vertrouwen in hem."

"Maarten weet door de gesprekken die we voerden waar hij aan toe is en wordt vanaf augustus één van de drie keepers in de A-selectie. Ik denk dat hij kwaliteit toevoegt op het veld en gezien zijn leeftijd en ervaring ook gaat zorgen voor een nog betere balans in onze selectie."

De 37-jarige Stekelenburg is naar eigen zeggen 'heel erg blij' dat hij terug is bij Ajax. "De club waar het voor mij allemaal begonnen is", aldus de ex-keeper van onder meer AS Roma en AS Monaco. "Als gezin wilden wij sowieso dit jaar terug naar Nederland en ik hoopte daarbij eigenlijk maar op één club."

"Na goede gesprekken met Marc Overmars en Erik ten Hag was het voor mij daarom snel duidelijk. Ik heb er veel zin in en kijk er dan ook erg naar uit. Bij Everton maak ik het seizoen in Engeland af, daarvoor heb ik recent mijn aflopende contract met een paar weken verlengd."

"Daarna keer ik zo spoedig mogelijk terug naar Amsterdam zodat ik bij Ajax in augustus kan starten." Eerste keeper André Onana heeft in de media al diverse keren aangegeven dat hij de komende transferperiode weg wil bij Ajax. Vooralsnog staat de Kameroense sluitpost nog tot medio 2022 onder contract.

Ten Hag heeft verder de beschikking over de talentvolle Kjell Scherpen en Benjamin van Leer. Stekelenburg werd met Ajax landskampioen in 2002, 2004 en 2011. Verder won hij drie keer de KNVB Beker (2006, 2007 en 2010) en viermaal de Johan Cruijff Schaal (2002, 2005, 2006 en 2007).

Min Min uit Arms gaat vechten in Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo heeft het volgende DLC-personage aangekondigd voor Super Smash Bros. Ultimate. In februari kondigde het bedrijf al aan dat het personage uit Arms komt, nu is ook duidelijk wie.

Niemand minder dan fanfavoriet Min Min wordt toegevoegd. In Arms vechten de personages met uitstrekbare armen, zo ook Min Min. In Arms vecht ze om het ramen restaurant van haar familie te promoten. In Super Smash Bros. kun je de twee armen los van elkaar gebruiken. Met A bestuur je de ene, met B de andere. Ze is bij uitstek een vechter voor de lange afstand. Je kunt de vorm van haar rechterarm veranderen, waardoor deze andere functionaliteiten krijgt.

De nieuwe stage is Spring Stadium. De stage heeft een platform in het midden en twee jump boosts aan de randen. Spelers die hiermee worden gelanceerd, doen damage aan tegenstanders waar ze mee in aanraking komen.

De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken. Min Min is vanaf 30 juni beschikbaar. Uiteraard maakt ze deel uit van de tweede Fighter Pass.

Taakstraf en een maand voorwaardelijk voor Woerdense Toto-dief

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 25-jarige man uit Woerden een taakstraf van 150 uur én een voorwaardelijke celstraf van 1 maand opgelegd. De man stal op verschillende dagen in november 2018 Toto-loten met een waarde van bijna veertienduizend euro. Dit deed hij bij een benzinepomp in Woerden.

Toto-loten
De verdachte was een vaste klant bij de benzinepomp. Als medewerkers druk waren met andere werkzaamheden óf even buiten gingen roken, draaide de verdachte Toto-loten van een behoorlijke waarde uit, zonder af te rekenen. Om zichzelf niet verdacht te maken, rekende hij wel een lot van een paar euro of iets anders kleins af. De rechtbank oordeelt dat de verdachte op deze manier zeer geraffineerd te werk ging.

Camerabeelden
Eind november 2018 krijgt de politie een melding binnen van fraude met Toto-loten bij een benzinepomp in Woerden. Omdat de beveiligingscamera’s van de pomp geen zicht hebben op de Toto-terminal worden extra camera’s opgehangen die dat wel hebben. De beelden worden op 29 november live uitgekeken. Er is dan te zien hoe een klant acht Toto-formulieren uitdraait op het moment dat de caissière naar buiten is om te roken. De loten worden niet betaald. Als de verdachte later geconfronteerd wordt met de beelden, verklaart hij dat hij de man op de beelden is. Hij ontkent dat hij de loten heeft gestolen. Volgens hem wisten de medewerkers dat hij speelde en moet er iets fout zijn gegaan met het systeem. Ook vroegen de medewerkers niet of hij de loten wilde betalen. Zo verklaarde de verdachte.

Gedeeltelijke vrijspraak
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte in november 2018 Toto-loten gestolen met een totale waarde van ruim twintigduizend euro. Maar de rechtbank oordeelt dat niet bewezen kan worden dat de verdachte in zijn eentje verantwoordelijk is geweest voor dit bedrag. In het dossier zitten aanwijzingen dat ook door ander klanten Toto-formulieren zijn uitgedraaid die niet betaald zijn. Omdat de verdachte iedere keer een vaste werkwijze hanteerde, zoals het uitdraaien van loten met een hoge waarde, maar slechts een klein bedrag betaalde, is volgens de rechtbank bewezen dat hij enkel verantwoordelijk is voor de diefstal van die loten. Dit komt neer op een bedrag van bijna veertienduizend euro. Dat moet de man terugbetalen.

De officier van justitie had een taakstraf van 200 uur geëist. Maar de rechtbank vindt dat alleen een taakstraf onvoldoende recht doet aan de ernst van het gepleegde feit. De rechtbank legt de verdachte daarom naast een taakstraf van 150 uur, óók een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op, met een proeftijd van twee jaar.

Tennissers testen positief op COVID na toernooi Djokovic

De serie van tennistoernooien die nummer 1 van de wereld Novak Djokovic organiseerde op de Balkan heeft hem in een lastige positie gebracht. Na het tweede toernooi van de Adria Tour testten inmiddels al twee deelnemers positief voor Covid-19. Tijdens de toernooien werd het niet zo nauw genomen met de voorzorgsmaatregelen die besmetting tegen moeten gaan. Ook ging een groep tennissers uitbundig stappen in het nachtleven van Belgrado.

Zaterdagavond was de Bulgaar Grigor Dimitrov de eerste die aan de bel trok. "Hoi iedereen, ik wou even aan mijn fans en vrienden laten weten dat ik bij mijn thuiskomst in Monaco positief heb getest op Covid-19. Ik wil zeker zijn dat iedereen met wie ik in contact ben gekomen de voorbije dagen getest wordt en de nodige veiligheidsvoorzorgen neemt. Het spijt me ontzettend voor de schade ik eventueel heb berokkend. Ik ben nu terug thuis en ben herstellende. Bedankt voor jullie steun en blijf alsjeblieft gezond", zo deelde de nummer 19 op de wereldranglijst op Instagram.

Zaterdagmiddag speelde Dimitov voor volle tribunes nog tegen Borna Coric en hij maakte daar al een weinig fitte indruk. De Bulgaar gaf op en gaf voor de zekerheid al geen hand aan zijn tegenstander en aan de scheidsrechter. Het heeft echter niet mogen helpen, vandaag maakte Coric bekend positief getest te zijn voor Covid-19. "Het spijt me héél erg voor de problemen die ik heb veroorzaakt. Ik voel me gezond en heb geen symptomen", aldus de Kroaat op Twitter.

Volgens lokale media zouden ook twee andere betrokkenen positief hebben getest, de fitnesstrainer van Djokovic (Marko Paniki) en de coach van Dimitrov (Kristijan Groh). Diverse aanwezige toptennissers testen tot nu toe negatief.

Afgelopen zondag werd op het allerlaatste moment de finale van het tweede toernooi uit de Adria-serie afgelast. De massaal aanwezige tennisfans in Zadar in Kroatië waren niet bepaald blij dat de wedstrijd zo laat alsnog geannuleerd werd. Of het volgende toernooi in de serie, begin juli in Bosnië-Herzegovina wel doorgaat is nog niet bekend. Het toernooi in Montenegro was al afgelast vanwege zorgen over het coronavirus.

In de eerste toernooiweek in Belgrado was een groep van de deelnemers flink wezen stappen, iets wat niet verboden is volgens de richtlijnen in Servië. Djokovic was dan ook eerder niet te spreken over kritiek op de stappende spelers. "Het is niet aan mij om te bepalen wat goed of fout is wat betreft gezondheid. We doen wat de Servische regering ons vertelt."

De feestende topspelers:

COVID-19: 69 nieuwe besmettingen en 0 doden, totaal 49.658 en 6090

Tot en met 22 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.658 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 69 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.851 (+2) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update geen patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6090 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Nederlandse boeren kunnen opnieuw gebruik maken van derogatie

Vandaag stemden Europese lidstaten tijdens het Nitraatcomité in met een verlenging van de Nederlandse derogatie. Boeren kunnen tot 2022 evenveel mest uitrijden als de afgelopen twee jaar. Wel stelt de Europese Commissie een aantal aanvullende maatregelen voor waar boeren aan moeten voldoen. Dat schrijft minister Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: “Ik ben blij dat de Europese lidstaten positief tegenover de Nederlandse derogatie staan. Het is goed nieuws voor boeren dat zij tot 2022 dezelfde hoeveelheid mest uit mogen rijden als in de afgelopen twee jaar. Ook de waterkwaliteit profiteert van dit besluit.”

Aanvullende maatregelen
Om te voorkomen dat het uitrijden van meer dierlijke mest ook tot hogere ammoniakemissies zal leiden komt de Europese Commissie (EC) met aanvullende regels waar derogatiebedrijven aan moeten voldoen. Zo mogen boeren de sleepvoetbemester op klei- en veengrond alleen gebruiken bij een maximum buitentemperatuur van 20 °C. Ook zullen zij vanaf 2021 kiezen tussen deelnemen aan de vrijstellingsregeling voor ‘bovengronds aanwenden van runderdrijfmest’ of derogatie. Het bovengronds aanwenden van runderdrijfmest kan leiden tot meer ammoniakemissie. Daar is een vrijstellingsregeling voor mits boeren aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals minimaal 85% grasland.

Voordelen derogatie
Boeren die gebruik maken van derogatie moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten derogatiebedrijven over minimaal 80% grasland beschikken. Dat is beter voor de waterkwaliteit, omdat grasland meststoffen goed opneemt waardoor minder nutriënten uitspoelen. Boeren zonder derogatie gebruiken hun grond bijvoorbeeld voor het telen van maïs. Deze grond neemt meststoffen minder goed op, waardoor er meer kans is op uitspoeling van nutriënten naar het grond- of oppervlaktewater.

Vertraging van het derogatiebesluit
Het derogatiebesluit liep dit jaar vertraging op door recente ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de waterkwaliteit. Zoals de gevolgen van de droge zomers en de stikstofproblematiek. Ook had de EC vragen over de versterkte handhavingsstrategie mest.

Black Lives Matter kinderprotest aangekondigd in Diemen

Kinderen uit groep 7 van de basisschool de Octopus uit Diemen hebben een Black Lives Matter kinderprotest georganiseerd. Het protest zal aankomende donderdag plaatsvinden bij het gemeentehuis in Diemen.

Mede-organisator van de antiracisme-demonstratie op de Dam Mitchel Esajas en burgemeester van Diemen Erik Boog zullen aanwezig zijn bij de demonstratie.

Bij het protest mogen maximaal 300 basisschoolkinderen aanwezig zijn. Deelnemers die ouder zijn dan 13 jaar moeten 1,5 meter afstand houden van de andere kinderen.

De demonstratie in Diemen is van 15.55 - 17.00 uur.

Ruim 90% van de Nederlanders ontving NL-Alert controlebericht op mobiel

Ruim 90% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder (13,6 miljoen mensen) ontving het NL‑Alert controlebericht van 8 juni op hun mobiel. Daarmee ligt het bereik hoger dan in december vorig jaar, toen 85%van de Nederlanders het controlebericht op hun mobiel ontving. Van de 10% die het NL-Alert controlebericht niet had ontvangen, was 4% op de hoogte gebracht via anderen die het controlebericht wel hadden ontvangen (bijv. familieleden, klasgenoten, collega’s, e.d.). Het totale bereik van NL-Alert ligt daarmee op 94%.

NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.

Inhaalslag 75-plussers
Het hoogste bereik was onder mensen tussen 18 en 34 jaar. Maar liefst 95%van deze personen heeft het controlebericht ontvangen. Het laagste bereik was onder mensen van 75 jaar en ouder: 73% heeft het controlebericht ontvangen op hun mobiel. Wel maakt deze leeftijdsgroep een flinke inhaalslag. Het bereik steeg met 11% ten opzichte van het vorige controlebericht in december vorig jaar.

Zo ontvang je NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je mobiel een hard en doordringend alarmgeluid horen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, breidt NL-Alert uit naar aanvullende kanalen. Zo is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat te doen bij een NL-Alert
Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen. Zo weten ook de mensen om je heen wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

De overheid zendt twee keer per jaar het NL-Alert controlebericht uit. Het volgende NL-Alert controlebericht wordt op maandag 7 december 2020 rond 12 uur uitgezonden.

Ongekend grote krimp consumptie huishoudens in april

Consumenten hebben in april 17,4 procent minder besteed dan in april 2019, meldt het CBS. Dit is verreweg de grootste krimp van de binnenlandse consumptie door huishoudens die het CBS ooit heeft gemeten. De consumenten gaven vooral minder uit aan diensten, duurzame goederen en motorbrandstoffen. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen groeiden daarentegen. 

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni ongunstiger dan in april. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument besteedt vooral minder aan diensten en duurzame goederen
De uitgaven aan diensten lagen in april 24,6 procent lager dan een jaar eerder. Diensten betreffen onder meer een bezoek aan restaurant, kapper, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer. Aan duurzame goederen werd 14,8 procent minder besteed dan in april 2019. Huishoudens kochten vooral minder kleding, schoenen en personenauto’s. Zij schaften daarentegen wel meer elektrische apparatuur en woninginrichtingsartikelen aan.

Consumenten hebben 3,6 procent meer besteed aan voedings- en genotmiddelen dan in april 2019. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, gaven huishoudens 10,7 procent minder uit dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat consumenten veel minder motorbrandstoffen hebben getankt.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in april 1,5 procent minder heeft omgezet dan in april 2019. Het verkoopvolume lag 3,5 procent lager. De foodsector realiseerde een hogere omzet, terwijl de omzet van de non-foodsector kromp. Ook deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Omstandigheden voor consumptie in juni ongunstiger dan in april
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in juni ongunstiger dan in april. Dat komt doordat ondernemers in de industrie veel negatiever waren over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun bedrijf en doordat de groei van de werkzame beroepsbevolking omsloeg in een krimp.

Nooit eerder heeft het CBS zo’n grote krimp van de consumptie door huishoudens gemeten. Het CBS heeft cijfers over de consumptie door huishoudens vanaf 1922, met uitzondering van de periode 1940-1948. De huidige reeks met maandcijfers loopt vanaf 2000. De cijfers van voor die tijd zijn kwartaal- en jaarcijfers. De kwartaal- en jaarcijfers van voor 1995 zijn niet gemaakt volgens het Europees Systeem van Rekeningen (ESR) 2010, de huidige Europese standaard voor de nationale rekeningen. Daarnaast zijn er van de periode voor 1969 alleen cijfers over de nationale consumptie door huishoudens beschikbaar. De nationale consumptie door huishoudens wijkt af van de binnenlandse consumptie door huishoudens, doordat de nationale consumptie door huishoudens de bestedingen van Nederlandse huishoudens in zowel het binnen- als buitenland betreft, terwijl het bij de binnenlandse consumptie gaat om de bestedingen van Nederlandse en buitenlandse huishoudens in Nederland.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Koopwoningen bijna 8 procent duurder in mei

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,7 procent duurder dan in mei 2019. Deze prijsstijging is hoger dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In mei 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in mei 47,8 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in mei
Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 18 347 woningtransacties registreerde. Dat is 6,9 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 88 780 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

In de cijfers over verslagmaand mei zijn eventuele invloeden van het Coronavirus nog niet of nauwelijks zichtbaar. Dit komt doordat de cijfers gebaseerd zijn op notarisoverdrachten. De koopcontracten zijn vermoedelijk nog grotendeels voor het uitbreken van de crisis in Nederland afgesloten.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 juli beschikbaar.

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

In 10 jaar stijgt aantal tekenbeten naar 1,5 miljoen per jaar

Uit landelijk PIENTER-onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met ongeveer 30% is gestegen. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl en daarom blijft een tekencheck dan extra belangrijk.

In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 2017 is het aantal tekenbeten opgelopen naar 1,5 miljoen per jaar. In 2007 en 1996 waren dit nog 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten. Het aantal mensen dat een teek bij zichzelf heeft ontdekt is ook gegroeid. Zo’n 15% van de Nederlanders is in de voorgaande 5 jaar door een teek gebeten is, terwijl dit in 1996 nog maar 6% was.

Piek in tekenbeetseizoen
In juni en juli piekt het tekenbeetseizoen. Dat komt doordat teken dan zeer actief zijn en dat er veel mensen in de natuur recreëren. Elk jaar komen in deze 2 maanden ongeveer de helft van alle tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl binnen. Dit is een website van het RIVM en Wageningen University. Opvallend is wel dat in de afgelopen weken het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl achterblijft als je het vergelijkt met het gemiddelde aantal meldingen in de afgelopen 7 jaar. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Misschien speelt de droogte een rol en dat mensen door de corona-uitbraak anders recreëren. Ook verminderde aandacht voor Tekenradar kan een rol spelen. Toch blijft het belangrijk om een tekencheck te doen na een bezoek aan een groene omgeving.

Als er meer mensen zijn, kunnen er ook meer mensen een tekenbeet krijgen. Zo’n 9% van de groei van het totale aantal jaarlijkse tekenbeten sinds 1996, komt door de bevolkingsgroei. Opvallend is dat sinds 1996 het aantal tekenbeten wat minder hard steeg, dan het aantal diagnoses van de ziekte van Lyme. Dit zou kunnen komen doordat de ziekte van Lyme tegenwoordig sneller herkend en behandeld wordt.

Tekenbeet?
Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring of vlek krijgt of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Lyme of koorts na een tekenbeet?
De meeste tekenbeten leiden gelukkig niet tot ziekte. Toch krijgen elk jaar ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Vaak is de enige klacht een rode ring of vlek op de huid. Maar elk jaar ontstaat bij 1.500 mensen meteen ernstigere klachten. Dit zijn bijvoorbeeld zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten. De meeste mensen met de ziekte van Lyme knappen na een behandeling met antibiotica op. Elk jaar houden ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen wel langer last van klachten.

Leer het ritme van Kingdom Hearts-nummers

Square Enix heeft de Engelse aankondiging en trailer vrijgegeven voor Kingdom Hearts: Melody of Memory, een ritmische actiespel dat in 2020 uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en Switch.

Kingdom Hearts: Melody of Memory bevat meer dan 140 muzieknummers en 20 personages uit de serie en biedt spelers een kans om hun favoriete momenten als nooit tevoren opnieuw te beleven. Spelers reizen door Disney-werelden en bundelen hun krachten met herkenbare Disney-personages terwijl ze ritmisch moeten reageren op Kingdom Hearts-seriemuziek, naast nummers van Disney's filmische klassiekers. Naast de content voor één speler, nodigt Kingdom Hearts: Melody of Memory spelers uit om melodieën samen te spelen met de online multiplayer.

Kingdom Hearts-spelers zijn in ieder geval nog niet uitgespeeld, want de tweede trailer laat naast Kingdom Hearts: Melody of Memory nog meer titels zien.

FOK! Wat een weer: veel zon, geen regen

Er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noordwestelijk kustgebied tot ca. 24°C landinwaarts. De westelijke wind is meest matig. In de loop van de avond wordt de wind veranderlijk en zwak.

Komende nacht is het onbewolkt. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind is veranderlijk en zwak, aan de kust zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.

Dinsdag overdag is het zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 23°C aan zee tot 28°C in het zuiden. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. In de middag steekt er in de kustgebieden een zwakke tot matige wind van zee op. ’s Avonds draait de wind naar oost tot noordoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Scherpschutter spotte een onweer boven schouwen
Scherpschutter spotte onweer boven Schouwen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.