Apple introduceert macOS Big Sur

Apple geeft vandaag een voorproefje van macOS Big Sur, de nieuwste versie van het desktopbesturingssysteem voor iMac en Macbooks.

Visueel is macOS simpeler geworden, en de content van gebruikers komt op de eerste plaats. De aanpasbare menubalk heeft een vernieuwd Bedieningspaneel, dat vanaf het bureaublad snel toegang geeft tot bedieningselementen. Het Berichtencentrum biedt nu meer interactieve meldingen en vernieuwde widgets in verschillende formaten, zodat gebruikers in een oogopslag meer relevante informatie kunnen zien. En belangrijke apps zijn vernieuwd, wat het werken met meerdere open vensters overzichtelijker maakt en de interactie met apps nog gemakkelijker.

Safari bevat allerlei nieuwe features, waaronder een aanpasbare startpagina, elegant ontworpen tabbladen met meer mogelijkheden, snelle en gemakkelijke vertaling en een nieuw privacyrapport. Met de vernieuwde Berichten-app kunnen Mac-gebruikers persoonlijkere en expressievere berichten versturen en ontvangen, en op een gemakkelijke manier groepsberichten gebruiken en bijhouden.

Aan privacy is ook gedacht en macOS Big Sur geeft gebruikers nog meer transparantie en controle over hun gegevens. In de Mac App Store is nieuwe privacyinformatie beschikbaar die als een soort voedingsetiket inzicht geeft in de manier waarop apps met privacy omgaan. Zo kunnen gebruikers voordat ze een app downloaden zien wat voor soort gegevens app verzamelt – bijvoorbeeld over gebruik, contactinformatie of locatie – en of die gegevens met derden worden gedeeld ten behoeve van tracking.

macOS Big Sur is dit najaar te krijgen als gratis software-update.

Mac (Foto: Apple)

Mac (Foto: Apple)