Kim Jong-un: ziek, dood of niets aan de hand?

Al enige dagen gaan er de nodige geruchten over de Gerespecteerd Leider van Noord-Korea. Maarschalk Kim Jong-un zou ernstig ziek zijn, hij zou een kasplantje zijn, hij zou zelfs al dood zijn en/of hij zou zich op het strand bevinden, lekker in isolatie van alle mogelijke COVID-19-patiënten in het land.

Het is Noord-Korea en dus mag het gros van het nieuws doorgaans met een forse korrel zout genomen worden: zowel het nieuws dat de Noord-Koreanen brengen, als nieuws dat door de buitenwereld over Noord-Korea gebracht wordt. Dat doen we nu dan ook, zo lang Noord-Korea zelf niet aankondigt dat Kim is overleden - of ernstig ziek is - moeten we er gewoon vanuit gaan dat dat ook niet het geval is.

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden en mag gerust dé Nederlandse expert op het gebied van Noord-Korea genoemd worden. Hij heeft zondag, met de op dat moment beschikbare informatie, een uitleg van een kwartiertje online gezet, waarin hij de geruchten verzamelt en kort uitlegt wat we van het hele gebeuren moeten denken.