Rodelaars sluiten gruwelijk natte World Cup in Winterberg af

In het Duitse Winterberg hebben de rodelaars de voorlaatste World Cup van het seizoen afgewerkt. Wegens problemen met de baan, wat voor nogal veel gedoe zorgde, deed lang niet iedereen mee, maar er werden in de zeikende regen - vooral tijdens de estafette was het echt gruwelijk nat - toch nog leuke wedstrijden gehouden.

Dubbels
Een hele meute aan topteams was afwezig wegens de eerdergenoemde problemen met de baan in Winterberg. De vier Duitse duo's, waaronder de wereld- en olympisch kampioenen, besloten voor eigen publiek niet te starten en ook alle Oostenrijkers en Amerikanen en één van de Russische teams waren er niet, waardoor er opmerkelijke resultaten mogelijk waren.

De Russische sprintwereldkampioenen Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov waren de besten in de eerste run en alleen de Letten Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins bleven met 0,072 seconden nog in de buurt. Op 0,244 stonden de Polen Wojciech Chmielewski en Jakub Kowalewski, voor de normaal gesproken vrij onzichtbare jonge Slowaken Tomas Vavercak en Matej Zmij (+0,264). Park Jin-yong en Cho Jung-myung uit Zuid-Korea (+0,299) stonden op een zeldzame vijfde plek, nog voor de twee tegenvallende Italiaanse teams Ludwig Rieder/Patrick Rastner (+0,317) en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner (+0,441).

In de tweede run regende het ook nog eens behoorlijk en met de top-5 nog te gaan hadden drie teams achter elkaar de kans om hun land een eerste World Cup-podium ooit te bezorgen. Park en Cho deden wat ze moesten doen en doken 0,084 seconden onder de tijd van de Russen Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov door. Vavercak en Zmij konden hun verrassing niet herhalen en kwamen 0,125 seconden achter de Koreanen terecht. Chmielewski en Kowalewski haalden het wél, doken 0,057 seconden onder Park en Cho's tijd door en bezorgden Polen zo in elk geval de eerste World Cup-zege ooit in het rodelen.

Gudramovics en Kalnins zagen hun podiumplek niet in gevaar komen en waren 0,155 seconden sneller dan de toch al juichende Polen, met nog één duo te gaan. Denisev en Antonov kenden geen enkel probleem en met een enorme voorsprong van 0,608 seconden op de Letten pakten ze de winst.

Chmielewski en Kowalewski juichen na hun historische podiumplek in de zeikende regen (Pro Shots/Zuma Press)
Chmielewski en Kowalewski juichen na hun historische podiumplek in de zeikende regen (Pro Shots/Zuma Press)

Estafette
Door het afzeggen van onder meer vele toppers deden er slechts zes landen mee, amper de helft van een normaal deelnemersveld. Drie toplanden waren van de partij en dus konden Polen, Slowakije en Oekraïne hopen op een sensationeel podium als één van de grote landen in de fout ging. Polen stond na de eerste drie teams op één, Letland dook er bijna twee seconden onderdoor en nam de leiding.

Met Tatyana Ivanova tegen de tijd van Eliza Cauce, Semen Pavlichenko tegen Kristers Aparjods en Aleksandr Denisev/Vladislav Antonov tegen Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins pakte Rusland met 0,599 seconden de leiding. Alleen Italië stond nog boven en Sandra Robatscher deed het verrassend goed. Dominik Fischnaller leverde de hele voorsprong echter weer in en Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner konden niet meer doen dan Italië op 0,494 tellen naar de tweede plek helpen.

Komende week trekt het circus naar Königssee, waar het World Cup-seizoen afgesloten wordt.