Noorse biatleten pakken weer gemengd WK-goud

Op het wereldkampioenschap biatlon in Antholz hebben de Noorse biatleten na de gemengde estafette ook de zogenaamde single mixed-estafette gewonnen. Op die relatief nieuwe discipline bestaan de teams uit één man en één vrouw, die beiden twee keer in actie komen en daarbij telkens liggend én staand schieten.

Namens Noorwegen en Zwitserland openden Marte Olsbu Røiseland en Lena Häcki het bal op keurige wijze, zij gaven het stokje over aan Johannes Thingnes Bø en Benjamin Weger. Achter hen volgden Zweden (Hanna Öberg en Sebastian Samuelsson), Frankrijk (Anaïs Bescond en Emilien Jacquelin), Oostenrijk (Lisa Theresa Hauser en Simon Eder), Duitsland (Franziska Preuss en Erik Lesser) en Finland (Mari Eder en Tero Seppälä). De Italiaanse Dorothea Wierer, in actie komend met Lukas Hofer namens Italië, begon bepaald niet best en liep al een halve minuut achterstand op.

Nadat de mannen voor het eerst in actie kwamen wisselde Weger als eerste, vlak voor Lesser. Bø volgde op een paar seconden en een forse groep zat daar dan weer een handvol seconden achter. De twee voorste landen hielden hun positie vast en vooral Preuss deed uitstekende zaken. Häcki en Røiseland zaten er vlak achter en gaven dus over aan Weger en Bø, die de jacht konden openen op de dit seizoen nog zeker niet imponerende Lesser. Zweden volgde er vlak achter, Wierer spoelde een mooie Italiaanse comeback met haar staande schietbeurt alsnog vakkundig door het putje.

Lesser en Bø vertrokken gezamenlijk na de voorlaatste schietbeurt, Weger moest flink extra bijladen om de strafronde te voorkomen en kwam achter Samuelsson - die tien seconden achterstand had op de twee leiders - en samen met Jacquelin weer de ronde op. Bij de laatste schietbeurt, waar Bø iets eerder arriveerde, schoot de Noor foutloos, terwijl Lesser een extra patroon nodig had. Daarmee was de strijd om het goud in principe beslist in Noors voordeel, daarachter trof Jacquelin in tegenstelling tot Samuelsson en Weger alle schijven en dus vertrok de Fransman als derde.

Voor Jacquelin ging het betreden van de slotronde echter niet lekker: hij was zijn stok verloren op de schietbaan en een Noorse coach schoot hem razendsnel te hulp met een nieuw exemplaar. De Noorse coach gleed echter uit en Jacquelin greep mis, maar gelukkig stond niet veel later een Franse coach ook klaar met een nieuwe stok. De Noorse winst kwam niet meer in gevaar, een ontketende Lesser bekroonde zijn enige optreden op dit WK met zilver en Jacquelin hield ondanks zijn korte oponthoud Samuelsson overtuigend achter zich, waardoor het brons naar Frankrijk ging.

Lotte Lie en Florent Claude kwamen namens België in actie en eindigden op een alleszins keurige twintigste plek in het veld van dertig teams.