Nederland verlaat Jeugdspelen; vier keer goud, vier keer zilver

In het Zwitserse Lausanne is de derde editie van de Jeugd Olympische Winterspelen woensdagavond feestelijk afgesloten. Er deden weer meer landen mee dan ooit, 79 in totaal: twaalf landen debuteerden, waaronder Pakistan, Qatar en Trinidad & Tobago, terwijl zes landen er in tegenstelling tot Lillehammer 2016 helaas niet bij waren.

Nederland ging uiteindelijk naar huis met vier gouden en vier zilveren medailles. Vier van die medailles komen overigens niet voor Nederland in de medaillespiegel, want die werden gewonnen als onderdeel van een internationaal team: ijshockeyers Iris van Houten (goud), Dylan Wesseling en Kimberly Collard (beiden zilver) vielen allemaal in de prijzen in het 3x3-ijshockey, shorttrackster Diede van Oorschot hielp haar gemengde, internationale aflossingsploeg naar goud.

Isabel Grevelt en Myrthe de Boer schaatsten op de 500 en 1500 meter naar jeugdolympisch goud, terwijl Michelle Velzeboer in het shorttrack op de 500 meter zilver veroverde. Melissa Peperkamp kon dubbel oogsten op haar snowboard: zij gaat naar huis met zilver op de slopestyle en brons op de big air. Met vijftien sporters was de Nederlandse delegatie in Lausanne vrij klein, maar in alle sporten waar Nederland aanwezig was is zo wel een medaille gepakt.

Het was een dolle boel tijdens de sluitingsceremonie in Lausanne (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Het was een dolle boel tijdens de sluitingsceremonie in Lausanne (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Curling
Het curling werd afgesloten met het toernooi voor gemengde, internationale dubbels. Het goud ging naar de Hongaarse Laura Nagy, die in de finale samen met haar Canadese partner Nathan Young met 9-5 te sterk was voor de Française Chana Beitone en de Rus Nikolai Lysakov. Pei Junhang en Vit Chabikovsky uit China en Tsjechië versloegen in de wedstrijd om brons het Japans/Franse duo Mina Kobayashi/Leo Tuaz met 7-3.

Medailles
Rusland sluit de medaillespiegel zo als nummer één af, met tien keer goud, elf keer zilver en acht keer brons. Gastland Zwitserland heeft nagenoeg dezelfde cijfers, maar heeft vijf zilveren medailles minder. Japan staat met negen keer goud op plek drie, Nederland sluit de medaillespiegel - waar medailles voor internationale teams apart worden geteld - als dertiende af, Colombia staat er als eerste Latijns-Amerikaanse land ooit op met één keer zilver. Ook Israël en Georgië wonnen hun eerste winterolympische medaille ooit.