Arnold Karskens: "Ik heb Jezus écht ontmoet, ben alleen zijn brief kwijt"

Arnold Karskens heeft over de wereld gereisd en heeft in zijn hoedanigheid als oorlogsverslaggever de moeilijkste en gevaarlijkste plekken op deze aarde bezocht. Maar Karskens zag niet alleen veel dood en verderf, ook ontmoette hij Jezus in hoogsteigen persoon, zo vertelde hij aan Trouw.

In de rubriek waar de Tien Geboden aan de geïnterviewde worden voorgelegd, vertelde Karskens over zijn bijzondere ontmoeting. "Of God bestaat, weet ik niet, maar ik ben wel één van de weinige mensen die Jezus in het echt heeft mogen ontmoeten", aldus de voorzitter van aspirant omroep Ongehoord Nederland.

"Ik was halverwege de jaren negentig voor Nieuwe Revu in Hebron om daar een verhaal te schrijven over de rellen tussen de kolonisten en de Palestijnen. Na zo’n goedkope nachtvlucht reed ik van Tel Aviv naar Hebron. Toen ik bij de Grot van de Patriarchen ­– waar aartsvader Abraham ligt begraven – aankwam, bleek er een verdacht voertuig in de buurt te staan dat door de militairen zou worden opgeblazen. Ze hadden gecheckt of er geen personen in de omgeving waren, maar ik lag, met de stoelleuning achterover geklapt, uitgeput en onzichtbaar, in mijn huurauto te slapen. De bom ging af, ik vloog letterlijk tegen het dak en... nou ja, wat ik wil zeggen, is dat ik eigenlijk al in een soort roes leefde toen ik Jezus tegenkwam", zo schetste Karskens de omstandigheden.

"Nee, nee, ik ga het helemaal niet afzwakken: ik heb hem écht ontmoet. Hij zat vlak bij de poort van Kirjat Arba, waar ik overnachtte. Lange haren, lange baard: hij voldeed precies aan het beeld dat ik tijdens mijn licht katholieke opvoeding meekreeg. Op een dag gaf hij me een hand en het was net alsof ik een warme kruik vastpakte. Het eerste wat me opviel was dat hij, anders dan iedereen daar, begrip leek te hebben voor alle partijen. Heel genuanceerd, heel vriendelijk", aldus de journalist over de ontmoeting. Duidelijk is wel dat het stukje 'nuance' Karskens blijkbaar niet inspireerde, de voormalig Revu-journalist is alles behalve genuanceerd.

"Hij was erg geïnteresseerd in mijn werk. Ik heb hem het artikel opgestuurd en hij heeft nog gereageerd ook, heel positief, maar ik ben die brief helaas kwijtgeraakt. Doodzonde. Een brief van Jezus, wie heeft zoiets?" Inderdaad, wie heeft zoiets? Karskens schijnbaar niet meer, typisch iets om kwijt te raken.

Als klap op de vuurpijl ontmoette Karskens ook nog de Heilige Geest. "Een paar jaar eerder had ik trouwens in Joegoslavië, waar de Serviërs en de Kroaten elkaar bestookten, ook de Heilige Geest al eens ontmoet. Het was in de stad Travnik. Zijn huis was door een granaat totaal verwoest. Hij zat achter zo’n campingtafeltje waarop z’n allerlaatste bezittingen lagen uitgestald: kopjes, schotels, kinderspeelgoed – wat lach je nou? Ik ben bloedserieus! Het zijn mystieke ervaringen geweest."

Met al deze opmerkelijke ontmoetingen zijn we ineens heel benieuwd naar de gasten die omroep Ongehoord Nederland voor de camera wil gaan halen. Overigens heeft Karskens wel een logische verklaring waarom hij Jezus en de Heilige Geest juist in oorlogsgebied tegen is gekomen. "Ik denk namelijk dat geloof en oorlog veel gemeen hebben. Alleen op het slagveld raken hemel, hel en aarde elkaar. Misschien is oorlog voeren voor veel mensen het zoeken naar het antwoord op de moeder aller vragen: is er leven na de dood?"

Arnold Karskens: "Ik heb Jezus écht ontmoet, ben alleen zijn brief kwijt" (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)
Arnold Karskens: "Ik heb Jezus écht ontmoet, ben alleen zijn brief kwijt" (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)